www.acupunctuur24.nl | Kennis en inspiratie | Wat is acupunctuur en hoe kan het helpen?
Wat is acupunctuur

Wat is acupunctuur en hoe kan het helpen?

⏱ Leestijd: 18 minuten

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die afkomstig is uit het oude China. De behandelmethode bestaat al vele eeuwen en behoort tot de Traditionele Chinese Geneeskunde. Hieronder vallen ook nog andere methodes die gebruikt worden om mensen te genezen en van allerlei pijnklachten af te helpen. De methode krijgt in de westerse wereld ook steeds meer volgers en wordt steeds vaker toegepast. Vrijwel iedereen zal bij het begrip acupunctuur aan het gebruik van naalden denken en dat klopt natuurlijk ook. Bij traditionele acupunctuur worden deze altijd gebruikt. Er zijn echter ook andere vormen van acupunctuur te vinden waarbij niet altijd naalden worden gebruikt of die net even anders in elkaar zitten.

Betekenis van de naam

De naam acupunctuur is afgeleid van de Latijnse woorden agus en pungere. Agus betekent naald en pungere betekent steken. De naam acupunctuur dekt dus ook prima de lading want het gaat hierbij om het steken of prikken van naalden in de huid. Dit gebeurt op speciale acupunctuurpunten om een zo goed mogelijk effect te hebben. De behandelmethode is van oorsprong afkomstig uit China en werd al veel eeuwen geleden daar voor het eerst ingezet als hulpmiddel bij de bestrijding van bepaalde kwalen en pijnen. Dit is niet eens veel anders dan tegenwoordig het geval is bij acupunctuur: ook nu wordt het gebruikt als ondersteuning bij andere behandelmethodes.

Hoe is acupunctuur in het westen terecht gekomen? 

Doordat ontdekkingsreizigers op zoek gingen naar nieuwe landen, andere culturen en allerlei producten die tot op dat moment nog niet beschikbaar noch gekend waren in het westen, kwamen zij in de oosterse landen ook in contact met acupunctuur. Ze kenden deze geneeswijze natuurlijk niet en keken er in het begin dan ook vooral met aardig wantrouwen tegenaan totdat duidelijk werd dat het niet enkel om een manier van genezen ging. Acupunctuur gaat om meer want het heeft tevens betrekking op de manier waarop je in het leven staat. In het westen werd in de 17de eeuw het eerste proefschrift geschreven door Willem ten Rhyne. Dit is het eerste document waarvan hier bekend is dat het over acupunctuur handelt.

✅  Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.

acupunctuur wat is dat

Steeds meer interesse voor acupunctuur, ook zonder wetenschappelijk bewijs

De methode kreeg meer bekendheid en wordt inmiddels in alle landen ter wereld wel gebruikt. Er is reeds veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van acupunctuur maar echt harde bewijzen zijn er tot op heden niet voor gevonden. Dit betekent ook dat niet elke arts of wetenschapper er even positief tegenover staat en dat er nog altijd met de nodige scepsis naar gekeken wordt door de tegenstanders van deze behandelmethode. Er zijn echter veel ervaringen van zowel patiënten als acupuncturisten bekend waaruit duidelijk blijkt dat de behandelwijze een positieve invloed kan hebben op genezing en kan bijdragen tot een snellere pijnverlichting.

Hoe gaat de behandelmethode in het werk?

Als je een behandeling met acupunctuur overweegt maar er nog niet zoveel vanaf weet is het slim eerst de nodige informatie in te winnen. Er is weinig geheimzinnigs aan de behandelmethode en zowel online als bij een praktijk voor acupunctuur kun je altijd veel informatie vinden. Veel mensen denken dat de behandeling pijn doet of eng is maar dat is niet het geval. Hierover en over alles wat met acupunctuur te maken heeft kun je ook op deze site terecht. Lees onze gids goed door zodat je weet waar je aan toe bent voordat je met acupunctuur begint.

Meridianen en acupunctuurpunten

Bij acupunctuur is het uitgangspunt dat je diverse meridianen in je lichaam hebt. Dit zijn twaalf tot veertien hoofdmeridianen en daar zit nog een heel systeem onder met allerlei kleinere energiebanen. Deze banen zorgen ervoor dat de energie die jij aan de aarde onttrekt in je lichaam terecht komt en naar de juiste plekken wordt vervoerd. Heb je nu last van pijn, een probleem of te maken met een bepaalde aandoening? Dan is er een verstoring opgetreden in je energiehuishouding en bestaat de kans dat je daardoor niet voldoende energie krijgt op de plekken waar je deze nodig hebt. Mogelijk heb je op plekken waar de energie hoort te zitten een blokkade en kan deze er niet naartoe.

Blokkades tegengaan om pijn en problemen te verminderen

Om de blokkades te bestrijden en ervoor te zorgen dat de verstoring opgelost wordt, worden acupunctuurnaalden gebruikt. Dit zijn heel kleine en dunne naaldjes die een stukje in de huid worden aangebracht. Dit gebeurt op speciale acupunctuurpunten. Er bestaan acupunctuurpunten met een speciale functie die kunnen worden geprikt maar de acupuncturist kan er ook voor kiezen de punten aan te prikken waar jij klachten ervaart. Is er een duidelijke oorzaak van je probleem te vinden? Dan kan de acupuncturist op die plek de naalden aanbrengen om zo de blokkade en pijn tegen te gaan. Als er op de juiste punten geprikt wordt, zul je snel resultaat krijgen en worden de pijnklachten vlug minder.

Werken met naalden

Het moge duidelijk zijn, bij traditionele acupunctuur zijn naalden nodig. De acupuncturist kiest welke naalden hij of zij gebruikt. De acupunctuurnaalden zijn gemaakt van roestvrijstaal of titanium om irritaties aan de huid te voorkomen. De acupuncturist kan ervoor kiezen herbruikbare naalden te nemen die tussen de behandelingen door worden gereinigd en ontsmet. Indien dit goed gebeurt is dat geen enkel probleem want dan wordt er altijd met schone naalden gewerkt. Er wordt tegenwoordig ook vaak  gekozen voor het gebruik van wegwerpnaalden. Deze worden na een behandeling weggegooid en voor een nieuwe patiënt worden dan weer andere naalden gebruikt.

Hoe worden de naalden aangebracht en hoe lang duurt een behandeling?

De acupuncturist brengt de naalden op zachte wijze in de huid in op de acupunctuurpunten. Dit kan de eerste keer wat vreemd aanvoelen maar het doet geen pijn. De naalden gaan niet helemaal in de huid, maar slechts een klein stukje. De gemiddelde acupunctuurbehandeling duurt zo’n twintig minuten dus de naalden blijven er die tijd in zitten. Daarna worden ze er weer voorzichtig uitgehaald. Ook daar voel je amper wat van. Wat je wel voelt is of de naalden op de juiste plek zitten. Als je een lichte tinteling of een soort schokje voelt bij het prikken, dan zitten ze op de goede plek om je probleem tegen te gaan en heb je de beste kans op een goed en snel resultaat waarbij de pijn minder wordt.

Zijn er ook andere vormen binnen de acupunctuur te onderscheiden?

Naast de traditionele acupunctuur worden diverse andere methodes gebruikt. Indien er voor het gebruik van naalden gekozen wordt, betreft dit de volgende behandelmanieren:

  • Dry Needling
  • Ooracupunctuur
  • Laser acupunctuur

Wil je liever geen behandeling met naalden dan kan gekozen worden voor een van de volgende methodes:

  • Cupping
  • Moxa
  • Guasha

Er bestaat tevens de mogelijkheid om te kiezen voor acupressuur. Dit is niet hetzelfde als acupunctuur maar er wordt wel gekozen voor het behandelen van dezelfde acupunctuurpunten. Bij acupressuur zijn geen hulpmiddelen nodig en worden de punten gemasseerd. Dit kun je door een arts of therapeut laten doen maar zelf toepassen behoort ook tot de mogelijkheden. Over de genoemde methodes kun je uitgebreid lezen in andere artikelen in onze gids.

Wat als je niet tegen naalden kunt of er niet mee behandeld mag worden?

Nu kan het voorkomen dat mensen heel erg bang voor naalden zijn. Dit is niets aparts en zeker kinderen hebben er nog wel eens schrik voor. Ben je nu als volwassene ook bang voor naalden en wil je liever niet dat deze gebruikt worden? Schaam je daar dan niet voor en  vraag naar alternatieven. Het komt tevens voor dat mensen niet met naalden behandeld mogen worden. Dit zal dan om medische redenen zijn. Heb je bijvoorbeeld een pacemaker of ICD? Dan wordt er doorgaans niet voor naalden gekozen. Dit is ook het geval als je bloedverdunners gebruikt. Acupunctuur kent bijzonder weinig bijwerkingen maar in dat geval loop je kans dat je door de naalden kleine bloedingen krijgt of blauwe plekken en dat is natuurlijk niet ideaal.

Hoe vind je een goede praktijk?

Als je een behandeling met acupunctuur wilt ondergaan dan is het zaak dat je daar een goede praktijk voor zoekt. Er zijn er veel te vinden in Nederland dus de kans dat je er eentje vindt bij je in de buurt en die je aanspreekt is aanzienlijk. Je kunt je zoektocht op verschillende manieren aanpakken maar het is zeker aan te raden eens in het praktijkoverzicht te kijken dat je op deze website vindt. Wie weet vind je zo al snel een geschikte acupunctuurpraktijk. Bij je zoektocht houd je het beste rekening met de volgende zaken.

Zoek een erkende praktijk

Dit doe je door te kijken of de praktijk voor acupunctuur is aangesloten bij een beroepsvereniging. Is dit het geval dan kun je er als patiënt zeker van zijn dat er volgens de strenge regels van deze vereniging gewerkt wordt en je er met een gerust hart naartoe kunt gaan. Indien een praktijk lid is van een beroepsvereniging wordt deze ook erkend en kan de acupuncturist daar ook voordeel uit halen. Er zijn verschillende beroepsverenigingen voor acupuncturisten in Nederland te vinden, alsmede voor andere beoefenaars van alternatieve geneeswijzen. Voorbeelden van dergelijke verenigingen zijn de NVA, NAAV, Zhong en NPW. In onze gids kun je hier ook meer informatie over vinden maar raadpleeg ook zeker altijd even de eigen website.

Zoek een praktijk in de buurt

Praktisch gezien is het handig een praktijk te zoeken die niet te ver van huis is. Zo ben je er snel als je een behandeling krijgt en hoef je niet te ver te reizen. Kijk ook altijd hoe je er kunt komen, zeker als je niet de beschikking hebt over eigen vervoer. In dat geval is het handig als er een goede verbinding is via het openbaar vervoer. Ben je daarvan afhankelijk,  dien je als je behandeld wordt iemand anders te vragen om je te brengen of ben je moeilijk ter been? Dan is het slim te informeren naar de mogelijkheden voor thuisbehandeling. Niet elke acupuncturist voorziet hier in maar het kan in bepaalde gevallen wel gedaan worden.

Zoek een praktijk met de juiste specialisaties

Op de website van een acupunctuurpraktijk kun je al veel informatie lezen. Kijk daarom altijd goed waarin ze gespecialiseerd zijn. Als je een bepaalde klacht hebt, is het wel handig als de praktijk waar jij je oog op hebt laten vallen daarvoor een goede behandeling aanbiedt en er reeds de nodige ervaring mee heeft. Op die manier weet de acupuncturist waar hij of zij mee te maken heeft en kan er een goede behandeling op maat bij gemaakt worden. Staat je probleem niet tussen de specialisaties? Dan wil dat niet zeggen dat je er niet voor behandeld kunt worden. Neem altijd even contact op met de acupunctuurpraktijk voor meer informatie.

Zoek een praktijk met een groot en gevarieerd aanbod aan behandelingen

Het is belangrijk goed te bekijken welke manieren van behandeling mogelijk zijn bij een acupunctuurpraktijk. Zeker als je niet met naalden mag of kunt worden behandeld is het zaak dat er alternatieven beschikbaar zijn. Informeer altijd goed welke behandelingen gedaan worden en of deze voor jouw probleem inzetbaar zijn. De acupuncturist kijkt naar je klachten en naar jou als persoon om te bepalen welke methode gebruikt kan worden. Vaak wordt er ook gekozen voor een combinatie van diverse methodes om zo een zo goed mogelijk effect te creëren.

Voldoende informatie voor de patiënt en de acupuncturist

Neem altijd eerst contact met een acupunctuurpraktijk op voordat je een behandeling ondergaat. Je krijgt dan al een eerste indruk en kunt om meer informatie vragen. Zorg ervoor dat je eerst een intakegesprek krijgt. Dit hoort er gewoon bij en bij een erkende praktijk zal dit ook altijd eerst plaatsvinden. Dit is niet enkel voor jou als patiënt prettig omdat je zo weet wat acupunctuur inhoudt en wat je kunt verwachten. De acupuncturist zal je het hemd van het lijf vragen om zoveel mogelijk te weten te komen. Ieder mens en ieder probleem is nu eenmaal anders dus hoe meer de acupuncturist ervan weet, hoe beter er een behandelplan bij gemaakt kan worden. Acupunctuur is nooit standaard maar altijd maatwerk.

Opleiding tot acupuncturist

Als mensen ervoor kiezen om zich te specialiseren in acupunctuur dan dienen ze daar eerst een opleiding voor te volgen. Deze opleiding is op HBO-niveau en duurt twee jaar. Je kunt om hier te mogen praktiseren als acupuncturist op diverse plaatsen in Nederland of België deze opleiding doen. Omdat het een vervolgopleiding betreft dien je wel de juiste vooropleiding te hebben genoten. Welke dit is, kun je online vinden en ook alle onderwijsinstellingen waar je voor acupuncturist kunt studeren, kunnen je dit vertellen. Er zijn verschillende manieren van toelating mogelijk:

  • Directe toelating
  • Toelating met een extra eis
  • Toelating op basis van een individuele beoordeling

Voor elke manier geldt dat je minimaal een opleiding moet hebben genoten in de medische sector en die met succes hebt afgerond. Ben je daar nog mee bezig en wil je je specialiseren als acupuncturist? Informeer dan altijd ook even naar alle mogelijkheden zodat je weet aan welke eisen je dient te voldoen.

Specialisatie voor artsen en therapeuten

Daar voor de opleiding tot acupuncturist een vooropleiding in de medische sector vereist is,  betreft het vaak mensen die al werken als arts of therapeut die ervoor kiezen om zich verder te specialiseren. Dit betekent ook dat ze een groter aanbod hebben voor hun patiënten in de praktijk. Voor sommige mensen is de stap naar acupunctuur nog net even te groot als ze ervoor naar een andere (en onbekende) praktijk en behandelaar moeten en is het een stukje makkelijker als dit bij de eigen arts kan waar ze toch al onder behandeling zijn. Dit is dus een voordeel voor zowel de arts/therapeut als patiënt te noemen.

Waar kun je de opleiding volgen en meer informatie vinden?

Wil je weten waar je een opleiding tot acupuncturist kunt volgen? Kijk dan eens online naar de mogelijkheden en locaties. Op een site zoals die van de NVA (een beroepsvereniging voor acupuncturisten) vind je een overzicht van de opleidingsmogelijkheden maar er zijn ook sites waarop je alle mogelijke opleidingen in ons land bij elkaar verzameld kunt vinden. Hier staan de voorwaarden, locaties, mogelijkheden en kansen op werk ook bij vermeld zodat je daar meteen meer over te weten komt. Informeer ook altijd bij de onderwijsinstellingen zelf als je meer wilt weten en ga naar een open dag om te bekijken of het wat voor je is.

Direct aan de slag als acupuncturist

Heb je eenmaal je diploma als acupuncturist behaald? Dan kun je meteen aan de slag in dit vakgebied. Het is daarbij wijs je aan te sluiten bij een beroepsvereniging zodat je goed op de hoogte blijft van alle ontwikkelingen en nascholing kunt volgen. Als student acupunctuur kun je reeds aspirant lid worden en van bepaalde voordelen profiteren die bij het lidmaatschap horen. Ben je dan eenmaal afgestudeerd? Dan kun je je lidmaatschap eenvoudig omzetten naar praktiserend lid.

Erkenning/bewijs van acupunctuur

Een probleem waar nog wel eens tegenaan gelopen wordt is dat acupunctuur niet echt wetenschappelijke bewijzen kent als het om de werking ervan gaat. Er is echt al veel onderzoek naar de werking gedaan maar tot op heden heeft dat nog niet echt harde bewijzen opgeleverd. Vandaar ook de nodige scepsis die er nog altijd bestaat ten opzichte van deze behandelmethode. Ben je erg van het wetenschappelijk bewijs? Dan is acupunctuur misschien niet de beste keuze voor je want je dient wel volledig achter de behandeling te staan. Dit geldt uiteraard ook voor elke andere behandeling die je ondergaat, ongeacht of deze nu binnen de reguliere of alternatieve geneeskunde valt.

Indicatielijst van de WHO

Een belangrijk punt op dit gebied wordt gevormd door de indicatielijst die is opgesteld door de WHO. Deze lijst is reeds in 1979 opgesteld en in 2003 nog eens herzien. Op deze lijst vind je heel veel aandoeningen, ziektes en klachten waarbij acupunctuur een goede ondersteunende rol kan spelen bij het herstel. Grote kans dat jouw probleem er dus ook tussen staat. De lijst geldt niet als wetenschappelijk bewijs maar het geeft wel een goede indicatie waarvoor acupunctuur kan worden ingezet.

Acupunctuur ter verlichting van klachten of als preventief middel

Acupunctuur kan gebruikt worden als extra behandeling wanneer je bijvoorbeeld al therapie volgt of medicatie gebruikt. Acupunctuur op zichzelf heeft geen helende werking als er geen andere behandelmethodes bij gebruikt worden maar het kan wel een goede hulp zijn. Bij veel patiënten is reeds gebleken dat acupunctuur ervoor kan zorgen dat je snel minder pijn hebt en dat bepaalde klachten beter genezen. Daarnaast wordt de behandelmethode vaak ingezet om klachten te voorkomen. Ervan uitgaande dat je een goede  balans in je lichaam dient te hebben om problemen te voorkomen, kan er met acupunctuur voor gezorgd worden dat je het evenwicht zo stabiel mogelijk houdt.

Acupunctuur als alternatieve geneeswijze

In de zorg in Nederland wordt er vanuit gegaan dat goede zorg wetenschappelijk bewezen dient te zijn. Is dat het geval, dan kan een bepaalde behandelmethode onder de reguliere zorg geschaard worden en mag deze ook worden toegepast. Is dit niet het geval, zoals bij acupunctuur, dan wordt de behandeling ingedeeld bij de alternatieve geneeswijzen. Deze worden echter meer en meer toegepast en de belangstelling ervoor is groot. Mede omdat acupunctuur weinig nadelen en bijwerkingen kent, wordt er steeds meer voor gekozen.

Niet enkel wetenschappelijk bewijs is van belang

De behandelmethode is immers al eeuwen oud en werd in China al vele eeuwen geleden gebruikt terwijl de moderne geneeskunde zoals wij die kennen pas uit de 19de eeuw stamt. Dat is dus een punt in het voordeel van acupunctuur. Daarnaast zijn er veel ervaringen van zowel patiënten als acupuncturisten te vinden die duidelijk aangeven dat de behandeling daadwerkelijk effect heeft. In Nederland is daarom in 2017 een advies afgegeven door de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving (RVS). In dit advies wordt gesteld dat goede zorg niet enkel gestoeld is op wetenschappelijk bewijs maar dat ervaringen er ook in meegenomen moeten worden. Zoals zij zeggen: “Zonder context geen bewijs. Over de illusie van evidence-based practice in de zorg”.


Ervaringen met acupunctuur

Als je zelf voor acupunctuur kiest maar niet zo goed weet wat je ervan kunt verwachten is het altijd slim andere mensen die je reeds voorgingen te vragen wat zij er nu van vonden. Zij kunnen je van alles vertellen over de behandeling die zij gehad hebben, hoe deze in het werk ging en of ze er baat bij gehad hebben. Spreekt een bepaalde praktijk je wel aan maar wil je graag eerst weten hoe andere mensen het daar bevallen is? Probeer dan met hen in contact te komen en vraag naar hun ervaringen. Zo kun je meteen voor jezelf bepalen of de praktijk in kwestie iets voor je is of dat je beter nog even verder kunt zoeken.

Lees de ervaringen die mensen online hebben achtergelaten

Je kunt mensen persoonlijk benaderen om naar hun ervaringen te vragen maar ken je nu niemand die een behandeling met acupunctuur gehad heeft? Kijk dan ook eens of je online recensies kunt vinden. Deze staan vaak op sites van praktijken. Hierin kun je de ervaringen van anderen lezen en er je voordeel mee doen. Houd er wel rekening mee dat niet iedere praktijk alle recensies plaatst. Soms wordt er alleen voor gekozen de meest positieve erop te zetten en worden andere weggelaten. Het zal beslist zo zijn dat er mensen te vinden zijn die minder baat bij de behandeling gehad hebben of waarbij de ervaring niet zo positief was. Dat is alleen maar realistisch. Heb je zelf al een acupunctuurbehandeling gehad en wil je je ervaringen met andere mensen delen? Dan kun je deze ook online achterlaten om er anderen weer verder mee te helpen.

Kosten voor acupunctuur

Zoals bij alle medische behandelingen het geval is betaal je ook voor acupunctuur. De meeste behandelaars hanteren er nagenoeg dezelfde prijzen voor. Deze staan soms al op de site vermeld (voor verschillende behandelingen) of kun je in de praktijk zelf navragen zodat je weet waar je aan toe bent.

Wat kost een behandeling gemiddeld?

Bij een betrouwbare en erkende acupunctuurpraktijk liggen de kosten voor een behandeling rond de €100 per uur. Veel behandelingen duren echter korter dus dan wordt de prijs die je ervoor betaalt ook lager. Duurt je behandeling bijvoorbeeld een half uur? Dan kost deze gemiddeld zo’n €50. Indien er voor een speciale behandeling wordt gekozen kan het zijn dat deze qua prijs net even anders uitvalt.

Kies voor een erkende praktijk en vermijd louche gelegenheden

Erkende acupunctuurpraktijken hanteren nagenoeg dezelfde tarieven voor een behandeling. Vaak hebben ze een prijslijst die je kunt raadplegen zodat je weet waar je financieel aan toe bent. Heb je nu een praktijk voor acupunctuur gevonden waar een behandeling veel minder kost? Dan klinkt dat misschien wel goed maar houd er dan zeker rekening mee dat je te maken hebt met een louche praktijk. Deze zijn niet aangesloten bij een beroepsvereniging en de kans dat er onhygiënisch of niet volgens de geldende normen en regels gewerkt wordt bestaat dan ook. Vermijd dit soort praktijken om problemen te voorkomen. Bezuinigen op je gezondheid is sowieso geen goede zaak.

Krijg je een vergoeding van je zorgverzekeraar?

Denk nu ook niet direct dat je een behandeling met acupunctuur volledig uit eigen zak moet betalen want dit is niet altijd het geval. Voor de overgrote meerderheid van de acupunctuurpraktijken geldt dat zij een contract hebben afgesloten met verschillende zorgverzekeraars. Dit betekent voor jou dat ze er mee samenwerken en dat (een deel van) de behandeling kan worden vergoed. Hier zitten wel bepaalde voorwaarden aan verbonden. Ten eerste werken de meeste zorgverzekeraars alleen samen met praktijken die bij een beroepsvereniging zijn aangesloten dus let daar altijd goed op.

Vergoeding hangt af van je zorgverzekeraar en aanvullend pakket

De vergoeding die je kunt krijgen voor een acupunctuurbehandeling is daarnaast afhankelijk van de manier waarop je verzekerd bent. Acupunctuur wordt in Nederland beschouwd als alternatieve geneeswijze. Dit betekent in de praktijk dat de vergoeding niet vanuit de basisverzekering gedaan wordt. Je dient dus aanvullend verzekerd te zijn om voor vergoeding in aanmerking te komen. Hoeveel er vergoed wordt verschilt per zorgverzekeraar en het pakket dat je hebt afgesloten. Hoe meer aanvullend je verzekerd bent, hoe meer je doorgaans terugkrijgt. Er zit bij de meeste verzekeraars een maximumbedrag per jaar of per behandeling verbonden aan de vergoeding van acupunctuur dus houd daar ook rekening mee. Check je polis of informeer bij je zorgverzekeraar wat er mogelijk is op dit gebied.

Acupunctuurpraktijk beginnen of overnemen

Als je als acupuncturist werkt of wilt gaan werken doe je dat in een praktijk. Je kunt er hierbij voor kiezen om te werken in een groepspraktijk waar meer aanbieders van zorg te vinden zijn. Tegenwoordig vind je ook vaak speciale zorgcentra waar allerlei verschillende praktijken in gehuisvest zijn. Dit maakt het voor patiënten makkelijker om gebruik te maken van diverse soorten zorg die allemaal op dezelfde plek gevestigd zijn. Een acupunctuurpraktijk past daar ook zeker goed tussen. 

Veel zaken om rekening mee te houden als je zelf een praktijk voor acupunctuur begint

Als je als acupuncturist aan de slag wilt en al als arts of therapeut werkt dan kun je deze behandeling gewoon als extra aanbieden aan je patiënten. Doe je dit nog niet? Dan kun je ook op zoek gaan naar een praktijk om over te nemen of een nieuwe starten. Hier komt aardig wat bij kijken dus maak van tevoren een goed plan. Houd daarbij rekening met de financiën, het zoeken van een geschikt pand of ruimte, het zoeken naar patiënten, je aanmelden bij de Kamer van Koophandel en bij een beroepsvereniging en zorg ervoor dat je alles goed op orde hebt voordat je opent. Zo kun jij als acupuncturist altijd de beste zorg bieden en weten patiënten je vaak snel te vinden.

Waarom kiezen voor acupunctuur?

Om te eindigen met een belangrijke zaak kiezen we ervoor je diverse redenen te geven waarom je voor een behandeling met acupunctuur kunt kiezen. Een reden die vaak gehoord wordt (zowel uit de mond van patiënten als van acupuncturisten) is dat er nauwelijks nadelen of bijwerkingen aan acupunctuur kleven. Daar waar je bij reguliere behandelmethodes zoals met medicatie of therapie nog wel eens te maken krijgt met nare bijwerkingen of dat deze niet goed aanslaan, kent acupunctuur weinig tot geen bijwerkingen en slaat de behandeling bij heel veel mensen goed en snel aan. De voordelen van deze behandelmethode zijn vele malen groter dan de nadelen dus dit is een bijzonder belangrijke reden om voor acupunctuur te kiezen.

Bij veel klachten en problemen inzetbaar

Volgende reden: de behandeling met acupunctuur kan voor heel veel kwalen, aandoeningen, ziektes en problemen worden ingezet. Welke dit allemaal zijn, vind je op de indicatielijst die is opgesteld door de WHO maar je kunt natuurlijk ook op de sites van diverse praktijken terecht om te zien waarvoor ze behandelingen aanbieden. Twijfel je nog? Schroom niet en neem contact op om naar alle mogelijkheden te informeren.

Acupunctuur doet geen pijn

Laatste belangrijke reden: acupunctuur doet geen pijn. Zelfs niet als er op de traditionele manier met naalden wordt gewerkt. Een goede acupuncturist weet wat hij of zij doet en er is geen enkele reden om bang te zijn voor een behandeling. Er is niks geheimzinnigs aan en alles wat je wilt weten mag en kun je vragen. Laat het gebrek aan wetenschappelijk bewijs niet de doorslag geven om er niet aan te beginnen maar kijk zeker naar de ervaringen van andere mensen. Die zijn wat dat betreft zeer waardevol. Eng is het niet maar mocht je dat nog denken: vraag dan hoe een ander de behandeling ervaren heeft. Daar kun je heel veel aan hebben.

Veelgestelde vragen over acupunctuur

Doet de behandeling pijn?

Nee, mits goed uitgevoerd door een kundige acupuncturist doet het prikken van de naalden en ze er weer uithalen geen pijn. Het is niet eng en de naalden verdwijnen niet volledig in de huid bij traditionele acupunctuur. Door de nodige ervaring op te bouwen en een goede opleiding weten acupuncturisten vaak goed waar ze moeten prikken om een zo goed mogelijk resultaat te krijgen. Indien je een lichte tinteling voelt of een soort schokje dan zit de naald op de juiste plek en kun je zeker baat hebben bij de behandeling. Na de behandeling kun je je wat loom voelen maar met wat rust komt dit dik in orde. Bewegen mag ook na een behandeling, maar wel met mate.

Betaal ik alles zelf?

Je mag natuurlijk zelf je acupunctuurbehandeling betalen maar als je aanvullend verzekerd bent kun je ook een deel ervan terugkrijgen via je zorgverzekeraar. Hoeveel dit is, is afhankelijk van waar je verzekerd bent en wat voor aanvullend pakket je hebt gekozen. Sommige mensen hebben voldoende aan één of twee behandelingen of hoeven er maar heel af en toe eentje te doen. Indien je je dan aanvullend moeten laten verzekeren om er wat voor terug te krijgen is het slim uit te rekenen wat het gunstigste voor je is. In bepaalde gevallen kan zelf betalen zelfs beter uitpakken omdat je dan minder premie voor je verzekering betaalt en de vergoeding voor acupunctuur daar niet tegenop weegt. Aan elke vergoeding voor acupunctuur zit een maximum per dag of per behandeling en tevens per jaar.

Wat zijn de meest voorkomende klachten waarbij acupunctuur wordt ingezet?

Er zijn heel veel klachten waarbij acupunctuur een goede en verlichtende rol kan spelen. De problemen waarbij deze behandelmethode veel wordt ingezet hebben we voor je op een rijtje gezet.

  • Duizeligheid, hoofdpijn en migraine
  • Hooikoorts, astma, bronchitis en andere klachten aan de luchtwegen
  • Spijsverteringsproblemen zoals maagzuur of darmklachten
  • Stijve en pijnlijke gewrichten, zoals bij chronische artritis en artrose
  • Schouder-, nek- en rugklachten
  • Menstruatie- en overgangsklachten
  • Huidproblemen
  • Stoppen met roken
  • Stress, spanning en burn-out
  • Zwangerschapsklachten

Staat jouw klacht of probleem er niet tussen? Geen paniek want ook daar kan acupunctuur tegen helpen. Informeer altijd naar alle mogelijkheden bij een acupunctuurpraktijk.

Wat voor verschillende behandelingen vind je binnen de acupunctuur?

Binnen de acupunctuur kun je de volgende behandelmethodes onderscheiden:

  • Traditionele acupunctuur
  • Dry Needling
  • Ooracupunctuur
  • Laser acupunctuur
  • Cupping
  • Moxa
  • Guasha

Bij de eerste drie methodes worden naalden gebruikt, bij de laatste vier niet. Bij laser acupunctuur worden de naalden vervangen door het licht van een laser. Bij cupping worden glazen bolletjes gebruikt, bij moxa wordt speciaal moxa kruid gebruikt. Bij guasha wordt voor een speciale soort olie gekozen. Vaak worden diverse manieren met elkaar gecombineerd om tot een zo goed mogelijk resultaat te komen. Voor alle genoemde manieren geldt dat je ervoor naar een erkend specialist dient te gaan en deze niet zelf kunt uitvoeren. De acupuncturist bepaalt welke manier het beste voor jou en je kwaal geschikt is.

Welke acupunctuurpunten worden gebruikt?

Bij een behandeling met acupunctuur kan gekozen worden voor het prikken op de plekken waar jij bepaalde symptomen vertoont. Door juist deze aan te pakken kan een blokkade snel worden opgeheven en gaat de energie weer naar plekken in je lichaam waar je deze nodig hebt. Is er een duidelijke oorzaak te vinden? Dan kan de acupuncturist er tevens voor kiezen de plekken waar deze zit te behandelen. In je lichaam zitten vier speciale acupunctuurpunten die vaak behandeld worden. Dit zijn de volgende:

  • De ‘opborrelende bron’, dit punt zit onder je voet en zorgt ervoor dat je lichaam contact houdt met de aarde en dat de energie die vrijkomt daardoor in je lijf wordt opgenomen.
  • De ‘grote stroom’ bevindt zich tussen de grote knobbel op je enkel en de achillespees. Deze zorgt ervoor dat de opgenomen energie naar de punten in je lichaam gaat waar deze nodig is.
  • De ‘duinpan’ zit bovenop je hand, tussen je wijsvinger en duim in. Deze zorgt voor voldoende ontspanning in je lichaam zodat de stress verminderd wordt en je openstaat voor nieuwe dingen op je pad.
  • Als laatste de ‘buitenste barrière’. Dit acupunctuurpunt zorgt voor een goede samenwerking in je lichaam en zit aan de bovenkant van je onderarm.

 

Wil je nog meer leren over Acupunctuur?

Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.

Klik hier om het Acupunctuur Handboek te bekijken →

Recente artikelen

Acupunctuur Handboek

Acupunctuur gids sidebar

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Acupunctuur. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die heel breed ingezet kan worden. Zo kan het helpen tegen lichamelijke klachten, maar ook tegen mentale klachten. Zelfs chronische pijnklachten kunnen goed behandeld worden. Dat wil niet zeggen dat acupunctuur alles kan...

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur mag dan wel een traditionele Chinese geneeswijze zijn, hij wordt ook in Nederland volop toegepast. Het is dan ook een manier van behandelen die voor heel veel mensen goed helpt. Zo is er een aanzienlijk aantal klachten, waarvan er ook veel zijn opgenomen...

Acupunctuur Gids

“Wow! Alles wat ik over Acupunctuur wilde weten in één compleet e-book!”

Acupunctuur Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Acupunctuur!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Acupunctuur inhoudt?
  • Wil je je verder verdiepen in Acupunctuur, en zoek je goede handvatten?
  • Wil je profiteren van de kracht van Acupunctuur?
  • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
  • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Acupunctuur Handboek perfect voor jou. Het handboek zit vol informatie en tips. 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over acupunctuur.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Acupunctuur.works.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.