www.acupunctuur24.nl | Kennis en inspiratie | Waarom acupunctuur? Ontdek de voordelen!
waarom acupunctuur gebruiken

Waarom acupunctuur? Ontdek de voordelen!

⏱ Leestijd: 8 minuten

Als je regelmatig met dezelfde klachten of een bepaald soort pijn of probleem te maken hebt, word je daar niet blij van. Zelfs als je al allerlei handelingen geprobeerd hebt maar daar niet voldoende baat bij hebt kun je dan nog altijd verder kijken naar alternatieven. Een goed en veelgebruikt alternatief, zeker als het om een ondersteuning bij pijnbestrijding gaat, is acupunctuur.

Acupunctuur bij zowel fysieke als psychische klachten inzetbaar

Als je het begrip acupunctuur noemt, zullen de meeste mensen daarbij direct aan een behandeling met naalden denken. Dit is ook zeker niet vreemd want dit is waar het bij acupunctuur toch om draait. Er zijn echter verschillende methodes te vinden bij deze aloude Chinese geneeswijze. Welke wordt gekozen heeft alles te maken met jou, je gezondheid en de klachten of problemen waar je tegenaan loopt. Dit kunnen zowel geestelijke als lichamelijke klachten zijn want acupunctuur kan bij beide worden ingezet.

Acupunctuur kan prima als ondersteuning dienen

Als je kiest voor een behandeling met behulp van acupunctuur dan dien je er rekening mee te houden dat het vooral een ondersteunende behandeling is. Acupunctuur op zich kan de pijn verlichten die je ondervindt en zorgen voor een goede balans in je lichaam waardoor je minder klachten hebt en beter in je vel zit. Hiervoor zijn echter ook andere behandelmethodes nodig, al dan niet uit de reguliere geneeskunde, om dit in combinatie met acupunctuur te kunnen doen. Acupunctuur kan echter een goede aanvulling zijn op behandelingen die je reeds volgt bij bijvoorbeeld een specialist of therapeut.

✅  Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.

acupunctuur-waarom

Nog altijd geen wetenschappelijk bewijs dat het echt werkt

Als je online op diverse sites kijkt die over acupunctuur gaan dan vind je daar de nodige informatie over de behandelingen, praktijken, methodes enzovoort. Acupunctuur is al eeuwenoud en afkomstig uit China maar wordt tegenwoordig ook steeds meer ingezet in de Westerse wereld. Naar de werking van acupunctuur is al veel onderzoek gedaan maar tot op de dag van vandaag is er nog altijd geen daadwerkelijk wetenschappelijk bewijs dat het ook echt werkt. Dit wil echter niet zeggen dat de behandelmethode niet de moeite waard is om te proberen.

Raadpleeg de indicatielijst van de WHO

Als je wilt weten voor wat soort klachten, problemen en ziektes een behandeling met acupunctuur kan worden ingezet ter ondersteuning, dan kun je daarvoor het beste eerst de lijst raadplegen die de WHO heeft opgesteld als het om acupunctuur gaat. Deze zogenaamde indicatielijst is reeds in 1979 opgesteld en er staan tal van aandoeningen op waarbij acupunctuur ter behandeling kan worden ingezet. Deze lijst is in 2003 nog herzien en is bijzonder uitgebreid. Heb je bepaalde klachten, een aandoening of probleem of lijd je aan een ziekte waarbij je wel wat ondersteuning gebruiken kunt? Kijk dan altijd eerst of het probleem ook op deze lijst vermeld staat. Zo ja, dan kun je er zeker van zijn dat er acupunctuur kan worden ingezet, ook al is de werking ervan tot op heden niet wetenschappelijk bewezen.

Veel behandelingen mogelijk omdat ieder probleem nu eenmaal anders is

De kans dat het probleem waar jij mee te kampen hebt er niet op staat is er natuurlijk altijd maar deze is niet zo groot. Mocht dit nu wel het geval zijn, dan wil dat nog niet direct zeggen dat er geen acupunctuur kan worden ingezet. Iedereen is nu eenmaal anders en heeft zo zijn of haar eigen probleem dus er kan altijd gekeken worden wat er mogelijk is qua behandeling. Hiervoor kun je dan het beste eerst overleggen met je arts of contact opnemen met een acupunctuurpraktijk om te informeren naar alle mogelijkheden.

Ga altijd eerst met je probleem naar een arts

Wil je acupunctuur gaan proberen om zo je klachten te verlichten? Dan is dit de beste manier om het aan te pakken. Ga om te beginnen met je klachten, ongeacht wat het is, altijd eerst naar je eigen arts. Of dit fysieke of geestelijke klachten zijn, maakt daarbij niet uit maar het is zaak dat je er altijd eerst met iemand over praat voordat je verder gaat met een bepaalde behandeling. Je hoeft je voor geen enkel probleem of klacht te schamen. Om te beginnen ben je niet de enige en het is toch vooral zaak om van je probleem en pijn af te raken en er niet mee door te blijven lopen.

Kijk of acupunctuur wat voor jou kan betekenen

Als je bij de huisarts geweest bent kan deze je verder sturen naar een specialist, therapie aanraden of kijken in samenspraak met jou of er andere behandelmethodes zijn waar je baat bij zou kunnen hebben. Daarbij kan ook gezocht worden binnen de alternatieve geneeskunde waaronder acupunctuur gerekend wordt. Niet elke arts staat er positief tegenover omdat er geen wetenschappelijk bewijs voor is maar omdat de voordelen van een dergelijke methode gunstiger zijn dan de nadelen wordt er meer en meer voor gekozen.

Kies voor een erkende en betrouwbare praktijk

Heb je eenmaal besloten om ook acupunctuur te proberen? Dan is het verstandig op zoek te gaan naar een goede praktijk. Deze kun je doorgaans gemakkelijk op internet vinden want er zijn voldoende praktijken waar deze geneeswijze beoefend wordt. Indien je ervan verzekerd wilt zijn dat je te maken hebt met een betrouwbare praktijk waar volgens de regels van de beroepsvereniging wordt gewerkt, kies je het beste voor een acupuncturist die is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (bekend onder de afkorting NVA). Omdat er netjes gewerkt wordt en de acupuncturist zich aan de geldende normen voor hygiëne dient te houden en er niet gesjoemeld wordt zoals bij louche praktijken wel het geval kan zijn, hoef je niet bang te zien voor vieze of niet goed ontsmette naalden waarmee je kans loopt op een infectie.

Kijk waarvoor je er zoal terecht kunt

Heb je een praktijk gevonden die is aangesloten bij de NVA? Dan kun je voor meer informatie altijd eerst de site raadplegen. Nagenoeg iedere acupunctuurpraktijk heeft wel een website waarop je allerlei zaken over deze praktijk kunt lezen. Je vindt er niet enkel praktische informatie over waar en wanneer je er terecht kunt maar ook zaken zoals in wat voor behandelingen ze gespecialiseerd zijn en met welke klachten en problemen je er terecht kunt. Zo weet je ook meteen of je er voor jouw aandoening aan het juiste adres bent.

Behandeling op maat gemaakt

Als je eenmaal een praktijk naar je zin gevonden hebt, neem dan contact op om een afspraak te maken. Tijdens de eerste afspraak zal er vooral gesproken worden over jou en je klachten/problemen. De acupuncturist zal zoveel mogelijk van je te weten willen komen zodat daar een goed passende behandeling bij gezocht kan worden. Omdat iedereen nu eenmaal anders is en niet elk probleem in exact hetzelfde vakje te plaatsen is, wordt er bij acupunctuur altijd naar gestreefd een behandeling op maat te maken. Dit geeft ook de beste kans op een goed resultaat.

Acupunctuur is bij uitstek geschikt om pijn tegen te gaan

Nu is het zo dat acupunctuur op zichzelf niet werkt. Dat houdt zoveel in als dat de behandelmethode altijd in combinatie met een andere methode (soms zelfs meer) gebruikt dient te worden om effect te hebben. Het is bijzonder goed geschikt om pijn te bestrijden bij bepaalde aandoeningen of om klachten te verminderen maar alleen met acupunctuur ben je er nog niet. Bovendien staan niet alle artsen noch wetenschappers even positief tegenover deze behandelwijze. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat er wel onderzoek gedaan is naar de werking van acupunctuur maar dat deze tot op heden nog niet wetenschappelijk bewezen is. Desalniettemin wordt deze behandelmethode wel steeds vaker toegepast omdat de voordelen ervan groter zijn dan de nadelen.

Geen bijwerkingen zoals bij medicijngebruik

Acupunctuur heeft als groot voordeel ten opzichte van andere methodes dat er nauwelijks bijwerkingen aan kleven. De methode wordt op natuurlijke wijze gedaan en je raakt er niet aan verslaafd. Dit laatste wil nog wel eens gebeuren als mensen bepaalde (chemische) medicatie nemen om pijnklachten of problemen te bestrijden. Daarnaast is medicatie, zeker als deze langdurig wordt gebruikt, niet goed voor je lichaam en loop je de kans dat deze op den duur niet meer werkt omdat je lijf er zo aan gewend is geraakt. Met acupunctuur loop je dat risico niet.

Streef naar een goede balans om je beter te voelen

Acupunctuur kan worden ingezet als je reeds bepaalde klachten hebt of aan een aandoening lijdt. Het kan dan, naast een andere (al dan niet reguliere) behandelmethode worden ingezet om met name de pijn tegen te gaan of te doen verminderen. Acupunctuur streeft naar een goede balans in je lichaam. Op het moment dat deze balans bereikt wordt, voel jij je een stuk beter in je vel en worden de klachten die je hebt doorgaans ook een stuk minder. Wil je weten waarvoor acupunctuur zoal kan worden ingezet? Dan kun je daarvoor kijken op de sites van acupunctuurpraktijken wat er allemaal mogelijk is. De specialisaties staan er vrijwel altijd op vermeld en mocht jouw klacht er net niet tussen staan, neem dan toch even contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Acupunctuur als preventieve behandeling

Naast een pijnstillende werking als je reeds met bepaalde klachten te maken hebt wordt acupunctuur ook met regelmaat als preventieve behandelmethode ingezet. Heb je bijvoorbeeld al eens eerder met bepaalde klachten te maken gehad en wil je deze voorkomen? Dan kun je acupunctuur daar zeker ook voor inzetten. Als je balans goed is en op het juiste peil wordt gehouden voel jij je namelijk een stuk beter en worden bepaalde problemen zeker ook voorkomen. En dat is en blijft tenslotte nog altijd een stuk beter dan genezen. Acupunctuur kan zowel ingezet worden bij geestelijke als lichamelijke klachten en problemen, dus dat kan zeker een voordeel zijn.

Veelgestelde vragen over het waarom van acupunctuur

Waarom zou je juist kiezen voor acupunctuur?

Ben je onder behandeling voor een bepaalde klacht, probleem of ziekte? Dan zal het voor de meeste mensen gelden dat ze dit binnen de reguliere zorg doen. Heb je daar niet voldoende baat bij of wil je wel eens wat anders proberen? Dan kan acupunctuur een goede keuze zijn. deze behandelmethode heeft als allergrootste voordeel dat er weinig tot geen bijwerkingen aan vastzitten dus het is veilig om te proberen en voor bijna iedereen geschikt. Bovendien wordt het in Nederland erkend als alternatieve geneeswijze en kun je ervoor op tal van plaatsen terecht, bij erkende praktijken die zijn aangesloten bij de NVA. Op die manier weet je zeker dat je met een goede praktijk en dito acupuncturist te maken hebt die volgens de regels van de beroepsvereniging te werk gaan.

Welke stappen zet je als je aan acupunctuur wilt beginnen?

Ga altijd eerst naar je eigen huisarts als je bepaalde klachten hebt. Heb je een aandoening, ziekte of probleem waar je al langer mee kampt? Kijk dan welke behandelmethodes voor jou van nut kunnen zijn. Komt acupunctuur daarbij ook naar voren? Doe dan het volgende:

 • Zoek een goede en erkende praktijk bij je in de buurt.
 • Kijk of ze gespecialiseerd zijn in jouw klachten.
 • Kijk welke behandelingen er allemaal mogelijk zijn.
 • Neem contact op om een afspraak te maken.
 • Bespreek welke behandelingen mogelijk zijn en die voor jou van nut kunnen zijn.
 • Houd je goed aan de regels, bijvoorbeeld ook als je een voedingsadvies krijgt of dieet erbij dient te volgen.

Waarmee dien je altijd rekening te houden als je voor acupunctuur kiest?

Indien je voor een behandeling met acupunctuur gaat, zijn er een paar zaken die je daarbij niet uit het oog moet verliezen. Houd er rekening mee dat acupunctuur op zichzelf staand niet voldoende werkt. Je dient het altijd te gebruiken in combinatie met een andere (reguliere) behandelmethode of met een alternatieve om het beste effect te creëren. Daarnaast dien je er aan te denken dat de behandelingen niet voordelig zijn. Ze worden in Nederland als alternatieve geneeswijze beschouwd en worden derhalve vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Check daarom op voorhand altijd of je voldoende verzekerd bent om in aanmerking te komen voor een vergoeding en wat jouw zorgverzekeraar betaalt. Dit kan verschillen in het aantal behandelingen en in de hoogte van het bedrag dat wordt uitgekeerd.

 

Wil je nog meer leren over Acupunctuur?

Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.

Klik hier om het Acupunctuur Handboek te bekijken →

 

Bronnen:

Mis je een bron, of wil je een waardevolle verwijzing toevoegen? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Acupunctuur Handboek

Acupunctuur gids sidebar

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Acupunctuur. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die heel breed ingezet kan worden. Zo kan het helpen tegen lichamelijke klachten, maar ook tegen mentale klachten. Zelfs chronische pijnklachten kunnen goed behandeld worden. Dat wil niet zeggen dat acupunctuur alles kan...

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur mag dan wel een traditionele Chinese geneeswijze zijn, hij wordt ook in Nederland volop toegepast. Het is dan ook een manier van behandelen die voor heel veel mensen goed helpt. Zo is er een aanzienlijk aantal klachten, waarvan er ook veel zijn opgenomen...

Acupunctuur Gids

“Wow! Alles wat ik over Acupunctuur wilde weten in één compleet e-book!”

Acupunctuur Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Acupunctuur!

 • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Acupunctuur inhoudt?
 • Wil je je verder verdiepen in Acupunctuur, en zoek je goede handvatten?
 • Wil je profiteren van de kracht van Acupunctuur?
 • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
 • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Acupunctuur Handboek perfect voor jou. Het handboek zit vol informatie en tips. 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over acupunctuur.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Acupunctuur.works.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.