www.acupunctuur24.nl | Kennis en inspiratie | Waar komt acupunctuur vandaan?
waar komt acupunctuur vandaan

Waar komt acupunctuur vandaan?

⏱ Leestijd: 6 minuten

Acupunctuur kennen we allemaal wel als de behandelmethode met de naalden maar velen onder ons zullen er nog niet echt kennis mee gemaakt hebben of precies weten waar de oorsprong ervan ligt. Wil je meer weten over de ontstaansgeschiedenis van acupunctuur en waarnaar wordt gestreefd bij deze methode? Lees dan zeker de volgende tekst eens door zodat je wat beter weet wat er aan ten grondslag ligt.

Waarvoor staat de term acupunctuur?

Acupunctuur bestaat al eeuwen en behoort tot de oude, Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). Er zijn bewijzen te vinden dat deze behandelmethode reeds 2500 jaar geleden gebruikt werd en dat er toen al naalden voor werden ingezet die op bepaalde acupunctuurpunten in het lichaam werden aangebracht. De naam acupunctuur is afkomstig uit het Latijn: acus staat daarbij voor naald terwijl pungere steken betekent. Daarmee kom je meteen op het punt waarvoor acupunctuur staat en waar de meeste mensen bij deze term dan ook aan zullen denken: het steken van kleine naalden in het lichaam op specifieke behandelpunten.

Acupunctuur bestaat al vele eeuwen

De oudste bewijzen van het bestaan van acupunctuur staan reeds opgetekend in boeken die stammen uit de eerste eeuwen voor Christus. Hierin wordt acupunctuur en het gebruik van de naalden beschreven als behandelmethode op zich maar wordt deze ook al genoemd in combinatie met andere behandelingen. Hierbij kun je denken aan therapieën of medicijngebruik. Dit laat reeds zien dat acupunctuur toen maar ook nu nog als ondersteuning gebruikt kan worden bij andere behandelingen.

✅  Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.

herkomst acupunctuur

Geneeswijze waarmee de ontdekkingsreizigers in aanraking kwamen

Acupunctuur bestaat dus al eeuwenlang maar wordt in de Westerse wereld natuurlijk nog niet zo lang toegepast als in het oosten het geval is. De eerste verwijzingen naar deze alternatieve behandelmethode zijn te vinden in een boek dat in 1683 geschreven werd door een arts uit het westen. Dit proefschrift werd naar buiten gebracht door de arts Willem ten Rhyne. Doordat er vanuit het westen steeds meer reizen naar het oostelijk deel van de wereld werden ondernomen kwamen de ontdekkingsreizigers niet enkel met producten uit die regio in contact maar ontstond er tevens interesse voor de geneeswijzen die daar gebezigd werden.

Steeds meer belangstelling voor acupunctuur

In eerste instantie werd er vrij raar tegen acupunctuur aangekeken, mede omdat de westerse beschaving zich superieur waande en in de veronderstelling was dat acupunctuur en andere gebezigde geneeswijzen in het oosten vooral met bijgeloof te maken hadden en werden deze niet eens serieus genomen. Pas toen werd ingezien dat deze behandelmethode veel te maken heeft met een bepaalde manier waarop tegen het leven en de functie van het lichaam en de geest daarin wordt aangekeken, kwam er steeds meer belangstelling voor.

Geen wetenschappelijk bewijs

Er is tegenwoordig ook wetenschappelijk onderzoek waarin naar de werking van acupunctuur wordt gezocht maar deze is nog altijd niet volledig bewezen. Het gevolg hiervan is dat artsen en wetenschappers er nog wel eens sceptisch tegenover kunnen staan maar er zijn daarentegen ook al veel mensen die er wel baat bij hebben of reeds gehad hebben als acupunctuur wordt ingezet.

Lichaam en geest zijn één

Binnen de traditionele Chinese acupunctuur wordt ervan uitgegaan dat de mens altijd verbonden is met zijn of haar omgeving en er niet los van kan worden gezien. Lichaam en geest worden als één geheel beschouwd en dit betekent dat het erg belangrijk is dat deze twee in goed evenwicht met elkaar zijn. Binnen de acupunctuur wordt dan ook altijd gestreefd naar een zo perfect mogelijke balans omdat jij je dan het beste voelt en weinig problemen of klachten hebt, al dan niet geestelijk of lichamelijk.

Wanneer de balans verstoord wordt

Nu wordt deze balans door van alles en nog wat beïnvloed. Dit kan bijvoorbeeld zijn door lichamelijke of emotionele ontwikkelingen die zo van invloed kunnen zijn op je evenwicht. Door alles wat er om je heen gebeurt en wat je meemaakt in je leven kan je balans grondig verstoord worden. Word je bijvoorbeeld ziek dan betekent dit volgens de traditionele Chinese geneeskunde dat je balans en daarmee je energiehuishouding verstoord wordt. Deze verstoring kan dan ook weer leiden tot allerlei klachten waar je niet op zit te wachten.

Voornaamste doel is de balans herstellen en op peil houden

Derhalve zal de acupuncturist ernaar streven het evenwicht zo snel mogelijk te herstellen waardoor jouw klachten afnemen en je beter in je vel komt te zitten. Het idee hierachter is dat een gezonde geest en dito balans zorgen voor een gezond lichaam en andersom dus ook. Binnen de Chinese geneeskunde waartoe ook acupunctuur behoort gaat men ervan uit dat ziekte en gezondheid altijd met elkaar in verband staan en dat juist daarom die balans tussen de twee zo  belangrijk is.

Acupunctuur kan het evenwicht herstellen en verstoring voorkomen

Alles gaat om het vinden van de juiste balans. Is deze verstoord door bepaalde invloeden zoals een ziekte of spanning, dan kan acupunctuur ervoor zorgen dat de balans hersteld wordt. Je kunt de behandelmethode echter ook inzetten om ervoor te zorgen dat de balans blijft zoals deze moet zijn voor jou. Dit betekent dat je preventief acupunctuur inzet. Zo streef je naar een goed evenwicht en zolang je dat hebt, voel jij je goed en kun je de hele wereld aan. Zo voorkom je ook bepaalde klachten waar je mogelijk eerder al wel tegenaan gelopen bent dus dat is zeker gunstig te noemen.

Hoe gaat de behandeling in haar werk?

Bij acupunctuur wordt dus gebruik gemaakt van kleine naaldjes die in de huid op speciale acupunctuurpunten worden aangebracht. Dit zijn tegenwoordig roestvrijstalen naalden die heel erg dun zijn. Dat zorgt er dan ook voor dat je het amper voelt wanneer ze worden aangebracht in de huid. Er wordt door de acupuncturist bepaald waar de naalden worden aangebracht, met andere woorden voor welke acupunctuurpunten gekozen wordt. Dit kunnen heel specifieke punten in je lichaam zijn waarvoor gekozen wordt. Zo kan de acupuncturist de keuze maken ze in je lichaam te steken op de plek waar jij klachten of pijn ondervindt maar ze ook plaatsen op basis van de oorzaak of juist de symptomen die zich voordoen bij jou als patiënt. Vaak wordt ook voor een combinatie van verschillende punten gekozen voor een beter effect van de behandeling.

Diverse manieren acupunctuur

Bij het aanbrengen van de naalden kan tevens gekozen worden voor bepaalde extra’s. Soms wordt er een laser bij gebruikt, kan er een lichte voor van stroom op de naaldjes worden gezet of worden deze verwarmd om de werking ervan te stimuleren. Omdat ieder mens anders is en geen enkele klacht precies hetzelfde, is een acupunctuur behandeling altijd op maat gemaakt. De acupuncturist kijkt waar het probleem bij jou zit en wat de oorzaak ervan is zodat er een zo goed mogelijke behandeling bij gezocht kan worden waar jij  het meeste baat bij hebt. En dat is per slot van rekening toch wat je wilt.

Veelgestelde vragen over de herkomst van acupunctuur

Waarom is acupunctuur tegenwoordig populair?

Acupunctuur wint hoe langer hoe meer aan populariteit. Dit heeft zo zijn redenen waarvan de belangrijkste is dat deze behandelmethode weinig tot geen bijwerkingen kent en bij heel veel mensen inzetbaar is. Daar waar bij reguliere behandelingen nog wel eens bijwerkingen optreden zijn deze bij acupunctuur te verwaarlozen en komen ze lang niet altijd voor. Gebruik je bijvoorbeeld bepaalde medicatie om pijnklachten te onderdrukken? Dan loop je kans dat je eraan verslaafd raakt of dat ze op den duur niet meer goed werken en je op zoek moet naar wat anders. Acupunctuur kent geen verslavende werking en blijft altijd streven naar een goed evenwicht. Dit wordt zoveel mogelijk behouden en als het dreigt mis te gaan kun je het met een nieuwe behandeling weer op peil brengen.

Hoe is de behandelmethode hier gekomen?

Toen in vroegere eeuwen veel vanuit de westerse landen richting het Oosten werd gevaren kwamen de ontdekkingsreizigers in contact met andere culturen en maakten ze al snel kennis met andere levenswijzen en geneeswijzen. Hiertoe behoorde ook de traditionele Chinese geneeskunde waarbinnen acupunctuur valt. Eerst stond men er nog met de nodige scepsis tegenover maar doordat er duidelijk aanwijzingen waren dat het verlichting kon bieden ging men zich er in het Westen meer mee bezighouden en werd het hier als alternatieve behandelmethode gepresenteerd. Ondanks het feit dat wetenschappelijk onderzoek de effectiviteit niet echt kan onderbouwen is het al wel duidelijk gebleken dat acupunctuur een positief effect heeft op je welzijn. Een behandeling kan ervoor zorgen dat je een betere weerstand krijgt, je beter tegen pijn kunt en meer zin krijgt in het leven. Dit alles door een goede balans.

Bij welke klachten kan acupunctuur worden ingezet?

Acupunctuur kan bij tal van klachten, problemen, aandoeningen en ziektes worden ingezet. De WHO heeft een zogenaamde indicatielijst opgesteld waarop tal van klachten staan waarbij acupunctuur een ondersteunende rol kan spelen bij de genezing ervan en het verminderen van de pijn. Deze lijst is reeds in 1979 gemaakt en in 2003 herzien en is bijzonder uitgebreid te noemen. Grote kans dus dat jouw probleem of klacht er tevens tussen staat. Deze lijst is op tal van websites te vinden dus kijk altijd eerst even of je er wat mee kunt. Staat je klacht er nu niet op? Dan wil dat nog niet zeggen dat er niets aan gedaan kan worden met behulp van acupunctuur en kun je altijd informeren naar de mogelijkheden bij een acupuncturist.

 

Wil je nog meer leren over Acupunctuur?

Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.

Klik hier om het Acupunctuur Handboek te bekijken →

Recente artikelen

Acupunctuur Handboek

Acupunctuur gids sidebar

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Acupunctuur. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die heel breed ingezet kan worden. Zo kan het helpen tegen lichamelijke klachten, maar ook tegen mentale klachten. Zelfs chronische pijnklachten kunnen goed behandeld worden. Dat wil niet zeggen dat acupunctuur alles kan...

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur mag dan wel een traditionele Chinese geneeswijze zijn, hij wordt ook in Nederland volop toegepast. Het is dan ook een manier van behandelen die voor heel veel mensen goed helpt. Zo is er een aanzienlijk aantal klachten, waarvan er ook veel zijn opgenomen...

Acupunctuur Gids

“Wow! Alles wat ik over Acupunctuur wilde weten in één compleet e-book!”

Acupunctuur Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Acupunctuur!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Acupunctuur inhoudt?
  • Wil je je verder verdiepen in Acupunctuur, en zoek je goede handvatten?
  • Wil je profiteren van de kracht van Acupunctuur?
  • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
  • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Acupunctuur Handboek perfect voor jou. Het handboek zit vol informatie en tips. 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over acupunctuur.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Acupunctuur.works.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.