www.acupunctuur24.nl | Kennis en inspiratie | Vijf voordelen van acupunctuur
voordelen acupunctuur

Vijf voordelen van acupunctuur

⏱ Leestijd: 5 minuten

Heb je veel last van bepaalde klachten, al dan niet fysiek of geestelijk en ben je daar al langere tijd voor onder behandeling bij bijvoorbeeld een arts of therapeut? Als dit dan niet het gewenste resultaat oplevert of je wel een steuntje in de rug kunt gebruiken is het geen gek idee om ook eens aan acupunctuur te denken.

De voordelen zijn groter dan de nadelen

Naar de werking van acupunctuur is reeds veel onderzoek gedaan maar er is nog altijd geen gedegen wetenschappelijk bewijs voor geleverd. Dit wil echter niet zeggen dat het niet werkt want er zijn zeker al mensen geweest die er baat bij hebben of hebben gehad. Juist omdat acupunctuur heel weinig bijwerkingen kent wordt er toch steeds meer voor gekozen. Je zou kunnen zeggen dat dit is onder het motto: baat het niet, dan schaadt het niet maar acupunctuur heeft wel wat meer om het lijf.

Acupunctuur kan ondersteuning bieden bij andere methodes

Ondanks het feit dat er tot op heden weinig wetenschappelijk bewijs geleverd is zien artsen wel in dat de voordelen die acupunctuur heeft groter zijn dan de nadelen. Deze laatste wegen er niet tegenop dus het is zeker de moeite waard om eens acupunctuur te proberen. Als ondersteunende (vaak pijn verzachtende) behandelmethode kan acupunctuur zeker lonen.

✅  Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.

acupunctuur voordelen

Nauwelijks bijwerkingen

We hebben de voordelen van acupunctuur voor je op een rijtje gezet zodat je een goed overzicht krijgt. Het belangrijkste voordeel staat uiteraard bovenaan het rijtje. Dit is het feit dat een behandeling met behulp van acupunctuur niet of nauwelijks bijwerkingen kent. Als je een bepaalde fysieke of geestelijke aandoening of probleem hebt waarbij je al onder behandeling van een arts of therapeut bent, kan dit op allerlei manieren plaatsvinden.

Vermindering van klachten als je acupunctuur erbij doet

Heb je bijvoorbeeld fysieke klachten waarvoor je fysiotherapie volgt? Dan bestaat de kans dat je er niet zoveel baat bij hebt als gewenst. Soms gaan niet alle klachten goed weg of wordt de pijn niet minder zodat je met dezelfde klachten blijft rondlopen. In dat geval kan acupunctuur een goede aanvulling vormen omdat deze behandelmethode ervoor zorgt dat de pijn verlicht wordt. Dit gebeurt dan wel altijd in samenwerking met andere behandelingen.

Geen risico om eraan verslaafd te raken

Gebruik je medicatie om bepaalde (pijn)klachten te verminderen of te onderdrukken? Dan bestaat de kans dat deze op den duur minder goed of zelfs niet meer werken. Bovendien wil je natuurlijk het liefst zo min mogelijk medicatie gebruiken en er niet afhankelijk van zijn of worden. Een groot voordeel van acupunctuur ten opzichte van medicatie is dat het wel pijnverzachtend werkt maar je er niet aan verslaafd raakt en er geen bijwerkingen van krijgt zoals met veel soorten medicatie helaas nog wel eens het geval is.

Mogelijke bijwerkingen van acupunctuur

Acupunctuur kent bijzonder weinig bijwerkingen en is daarom voor nagenoeg iedereen inzetbaar zonder dat de behandelmethode veel gevaar oplevert. Het kan net even wat minder geschikt zijn voor mensen die een pacemaker hebben of een ander elektronisch apparaat in het lichaam hebben zoals een ICD. Gebruik je bloedverdunners? Dan bestaat de kans dat je blauwe plekken of kleine bloedingen krijgt op de plekken waar de naalden worden aangebracht maar zelfs dat gebeurt bij lang niet iedereen.

Acupunctuur kan ingezet worden bij zowel fysieke als psychische klachten

Een tweede voordeel van acupunctuur is dat het geschikt is voor de behandeling van zowel fysieke als geestelijke klachten. Psychische klachten zijn niet altijd even eenvoudig te behandelen maar bij acupunctuur wordt er gestreefd naar een goede balans tussen lichaam en geest. Is deze eenmaal gevonden? Dan zullen de pijnklachten die jij ondervindt, ook als deze geestelijk zijn, verminderd worden. Door een goede balans in je lichaam zit jij beter in je vel en nemen de klachten daarmee af.

Acupunctuur wordt (deels) vergoed vanuit de zorgverzekering

Een praktisch voordeel van acupunctuur is dat de behandelmethode (deels) wordt vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Dit is zo omdat acupunctuur wordt beschouwd als alternatieve geneeswijze. Je dient hiervoor natuurlijk wel aanvullend verzekerd te zijn. Controleer daarom altijd even je polis en kijk wat jouw zorgverzekeraar vergoedt voor acupunctuur. Dit kan namelijk variëren in hoogte en het aantal behandelingen waarvoor je een vergoeding krijgt, alsmede afhangen van je soort aanvullende verzekering.

Veel mensen hebben er reeds baat bij gehad

Een ander voordeel van acupunctuur is dat veel mensen er al baat bij gehad hebben voor jou. Ook al is dat niet wetenschappelijk onderbouwd, bij veel mensen heeft acupunctuur al gezorgd voor meer rust en een betere balans waardoor ook de pijnklachten verminderd zijn. Reden genoeg voor jou om het ook eens te proberen als je bepaalde klachten hebt. Het is niet experimenteel of eng om te doen.

Goede indicatielijst voor wanneer acupunctuur kan worden toegepast

Tenslotte verwijzen we naar de lijst die reeds eind jaren 70 van de vorige eeuw is opgesteld door de WHO. Dit is een indicatielijst voor aandoeningen, klachten en ziektes, waarbij acupunctuur een ondersteunende rol kan spelen in de bestrijding ervan. De lijst is in 2003 ook nog eens uitgebreid dus grote kans dat jouw probleem er ook op staat en je dit tegen kunt gaan of kunt verminderen met behulp van acupunctuur.

Veelgestelde vragen over de voordelen van acupunctuur

Kent acupunctuur echt geen enkel nadeel?

Acupunctuur kent wel wat nadelen maar deze zijn niet groot en komen weinig voor. De behandelwijze is al eeuwenoud en werkt op basis van natuurlijke geneeswijzen. Hieraan komen geen chemische stoffen te pas maar wordt er enkel met materialen gewerkt die je lijf niet kunnen schaden en waaraan je niet verslaafd kunt raken. De naalden kunnen een klein puntje achterlaten op je lichaam nadat ze zijn aangebracht maar het doet geen pijn en als ze op de juiste plek zitten voel je een soort schokje, maar meer ook niet.

Wordt alles vergoed als ik voor acupunctuur kies?

Dit kan verschillen per zorgverzekeraar en ligt ook aan de manier waarop je verzekerd bent. Acupunctuur wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering, dus niet vanuit de basisverzekering. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van waar je verzekerd bent en hoe. Dit kan per zorgverzekeraar verschillen dus check altijd even wat je vergoed krijgt om onverwachte kosten te voorkomen.

Waarom kiezen voor acupunctuur?

Ondanks het feit dat het wetenschappelijk tot op heden nauwelijks bewezen is dat acupunctuur daadwerkelijk helpt zijn er al veel mensen geweest die het vóór jou geprobeerd hebben en er baat bij hebben gehad. Zeker in combinatie met andere, reguliere, methodes kan het de pijn verlichten en dat is voor veel mensen vaak al een prima zaak.

 

Wil je nog meer leren over Acupunctuur?

Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.

Klik hier om het Acupunctuur Handboek te bekijken →

 

Bronnen:

Mis je een bron, of wil je een waardevolle verwijzing toevoegen? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Acupunctuur Handboek

Acupunctuur gids sidebar

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Acupunctuur. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die heel breed ingezet kan worden. Zo kan het helpen tegen lichamelijke klachten, maar ook tegen mentale klachten. Zelfs chronische pijnklachten kunnen goed behandeld worden. Dat wil niet zeggen dat acupunctuur alles kan...

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur mag dan wel een traditionele Chinese geneeswijze zijn, hij wordt ook in Nederland volop toegepast. Het is dan ook een manier van behandelen die voor heel veel mensen goed helpt. Zo is er een aanzienlijk aantal klachten, waarvan er ook veel zijn opgenomen...

Acupunctuur Gids

“Wow! Alles wat ik over Acupunctuur wilde weten in één compleet e-book!”

Acupunctuur Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Acupunctuur!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Acupunctuur inhoudt?
  • Wil je je verder verdiepen in Acupunctuur, en zoek je goede handvatten?
  • Wil je profiteren van de kracht van Acupunctuur?
  • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
  • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Acupunctuur Handboek perfect voor jou. Het handboek zit vol informatie en tips. 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over acupunctuur.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Acupunctuur.works.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.