www.acupunctuur24.nl | Kennis en inspiratie | Acupunctuur of acupressuur: wat is het verschil?
verschil acupunctuur en acupressuur

Acupunctuur of acupressuur: wat is het verschil?

⏱ Leestijd: 7 minuten

Als je last hebt van bepaalde problemen of klachten of een aandoening hebt die gepaard gaat met de nodige pijn dan is het zaak dat je daar zo snel mogelijk van afraakt of de pijnklachten in ieder geval kunt verminderen. Dit kan met allerlei verschillende behandelingen gedaan worden, zowel binnen de reguliere als alternatieve geneeskunde. Welke wijze je kiest (vaak is een combinatie ook zeer geschikt) hangt natuurlijk van jezelf af maar zeker ook van de aard van je klachten.

Als je meer wilt weten over acupunctuur en acupressuur

Heb je wel interesse in een alternatieve geneeswijze? Dan kunnen ook daar meerdere methodes voor in aanmerking komen. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan acupunctuur of acupressuur. Twee termen die best op elkaar lijken maar de behandelingen houden zeker niet hetzelfde in. Weet je niet precies wat het dan wel inhoudt en wil je graag de overeenkomsten en verschillen tussen beide behandelmethodes leren kennen? Lees dan eerst de volgende informatie eens goed door voordat je een keuze maakt en op zoek gaat naar een goede praktijk waar ze je verder kunnen helpen met je klachten.

Meridianen of energiebanen in je lichaam

Voor beide behandelmethodes geldt dat deze hun oorsprong kennen binnen de traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). Beide methodes hebben wel de nodige overeenkomsten. Bij allebei wordt namelijk uitgegaan van een filosofie waarbij zich in het lichaam twaalf tot veertien zogenaamde meridianen bevinden. Deze staan ook wel bekend onder de naam energiebanen. Deze banen bevinden zich in de huid van zowel je hoofd, rug, borstkas, benen en armen en ze eindigen allemaal aan de uiteindes van je lichaam, dus zowel in je tenen als je vingertoppen.

✅  Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.

acupressuur en acupunctuur verschil

Wat is de functie van de energiebanen?

Waarvoor dienen deze meridianen nu denk je dan wellicht? Zij zorgen ervoor dat alle delen van je lichaam voorzien worden van voldoende energie. Dit betekent dat de energie via de meridianen door het lichaam gestuurd wordt en zo bij je spieren en organen terecht komt zodat deze voldoende energie krijgen om goed te kunnen functioneren. Klopt er iets niet binnen deze energiebanen, dan kan dit betekenen dat je te weinig energie krijgt op bepaalde plekken en soms juist teveel. Dit heeft als gevolg dat de balans in je lichaam en in je energiehuishouding verstoord wordt en dat is natuurlijk geen goede zaak.

Ervoor zorgen dat de energie op de juiste plek terecht komt

Binnen de TCG wordt er dan ook naar gestreefd de energie (letterlijk en figuurlijk) in goede banen te leiden en een goede balans te vinden in je lichaam. Dit kan namelijk voorkomen dat je klachten krijgt of ziek wordt. Met een goed evenwicht zit je niet alleen beter in je vel maar heb je ook veel meer energie om van alles te ondernemen en de dag aan te kunnen. Bij zowel acupunctuur als acupressuur wordt er alles aan gedaan om de energie goed door de banen te leiden en de juiste balans te vinden. Op de energiebanen zitten daarvoor de zogenaamde acupunctuur- of acupressuurpunten in je huid. Vanuit deze punten kan de hoeveelheid energie die er door de banen geleid wordt, worden geregeld.

Belangrijkste verschil tussen acupunctuur en acupressuur

Juist die drukpunten worden behandeld bij zowel acupunctuur als acupressuur. Het belangrijkste verschil tussen beide behandelmethodes ligt in het feit dat bij een behandeling met acupunctuur kleine, dunne naaldjes gebruikt worden om deze punten te behandelen. Deze komen er bij acupressuur dus niet aan te pas. Bij acupressuur worden de punten juist rechtstreeks behandeld door er druk op te geven met de duim, handpalm, elleboog, knie of voet en soms kan er zelfs voor gekozen worden om over de punten heen te lopen. Zo kan er namelijk nog meer druk gezet worden om de energie in goede banen te leiden.

Als je bang voor naalden bent

Vind je naalden best wel eng en wil je liever niet dat deze in je lichaam worden geprikt? Dan kan acupressuur zeker een goed alternatief zijn omdat daar geen naalden aan te pas komen. Beide behandelmethodes streven hetzelfde doel na, namelijk een goede balans en dito energiehuishouding dus dat maakt geen verschil. Acupressuur is verwant aan Shiatsu, hetgeen ook tot de Traditionele Chinese Geneeskunde behoort. Ook bij die methode wordt druk uitgeoefend op het lichaam. Dit gebeurt niet door kracht maar door het lichaamsgewicht in te zetten als behandelaar.

Vergoeding voor acupressuur?

Houd er rekening mee dat een belangrijk verschil tussen acupunctuur en acupressuur aan de praktische kant van de zaak zit. Een behandeling met acupunctuur wordt in Nederland namelijk vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering terwijl dit bij acupressuur niet het geval is. Kijk daarom altijd eerst goed wat jouw zorgverzekeraar vergoedt en voor welke alternatieve behandelmethodes dit geldt. Je mag uiteraard altijd zelf je behandeling(en) betalen maar houd er dan wel rekening mee dat dit aardig kan oplopen. Niet iedereen heeft evenveel behandelingen nodig dus het zal ook bij niemand precies evenveel kosten. Check altijd je verzekeringspolis om te zien of er wat vergoed wordt om zo een financiële verrassing te voorkomen.

Welke acupressuurpunten worden behandeld?

Bij acupressuur lijkt de behandeling meer op een soort massage terwijl bij acupunctuur de naalden worden ingebracht op de drukpunten in de huid. Welke punten gekozen worden kan afhangen van je klachten. Zo kan er gekozen worden voor een behandeling van de symptomen en dat je juist op die plekken in het geval van acupressuur masseert maar je kunt ook kiezen voor het stimuleren van de plekken waar juist de oorzaak van je probleem ligt. Deze laatste zijn niet altijd even makkelijk te bepalen. Een goede therapeut zal deze waarschijnlijk zo kunnen vinden maar als je het zelf doet, kan het moeilijker zijn.

Acupressuur kun je ook zelf toepassen

Zelf doen denk je nu misschien? Dat is bij een gespecialiseerde aangelegenheid zoals acupunctuur niet mogelijk maar acupressuur kun je wel zelf toepassen op je eigen lichaam en energiebanen. Zoek de acupunctuurpunten waar je de energietoevoer wilt stimuleren of juist een beetje wilt afremmen eerst goed op zodat je er vrij zeker van bent dat je op de juiste plek zit. Heb je met bepaalde pijnklachten te maken? Dan zijn deze plekken doorgaans goed te vinden want jij weet immers zelf het beste waar de pijn precies zit.

Kijk waar masseren het hardste nodig is

Als je gaat masseren dan voel je zelf wel waar dit vooral nodig is. Hoe pak je deze massage nu het beste zelf aan? Ga eerst op zoek naar de plekken waar je moet zijn. Kies voor een zachte massage en overdrijf niet direct want als het erg pijn doet, dan richt je wellicht meer kwaad dan goed aan. Houd er ook rekening mee dat je niet elke keer alle punten in je lichaam hoeft te masseren. Dit is vaak niet nodig en in principe zul je zelf wel voelen op welke punten je het hardste een massage nodig hebt. Doe dit zo’n tien minuten per dag en je zult al snel resultaat boeken.

Hoe masseer je op de juiste manier?

Ben je nu niet zo van het zelf masseren of dien je dit op een plek te doen waar je nu net niet zo makkelijk bij kunt? Vraag dan of iemand anders dit bij je wil en kan doen. Als ze maar met de nodige aandacht en niet te hard je masseren dan kun je daar beslist baat bij hebben. Houd er rekening mee dat je bij acupressuur de pijnpunten in je lichaam behandelt door met je vingers er rondjes op te draaien. Daarbij geldt wel een verschil tussen mannen en vrouwen. Mannen beginnen namelijk aan de linkerkant van het lichaam terwijl voor vrouwen geldt dat ze rechts dienen te beginnen. Heb je een bepaalde kant gehad? Dan ga je daarna verder naar de andere kant van je lichaam.

Veelgestelde vragen over de verschillen tussen acupunctuur en acupressuur

Wat is het belangrijkste verschil tussen acupunctuur en acupressuur?

Als er gesproken wordt over acupunctuur en acupressuur als alternatieve geneeswijze dan komt het er bij beide methodes op neer dat je de speciale punten die je in je lichaam hebt waardoor de energiestromen in je lijf lopen, behandelt. Dit doe je omdat de energiehuishouding verstoord is en je deze in balans wilt brengen. Het grootste verschil tussen beide methodes zit erin dat hiervoor bij acupunctuur naalden gebruikt worden terwijl bij acupressuur de acupunctuurpunten gemasseerd worden met behulp van je vingers, handpalm, voet, elleboog of arm. Hierbij zijn verder geen extra hulpmiddelen nodig.

Hebben beide behandelingen ook bepaalde overeenkomsten?

Er zijn zeker overeenkomsten te vinden tussen beide behandelmethodes. Je gebruikt er dan wel andere middelen voor maar bij beide is het doel hetzelfde: een zo goed mogelijke balans vinden en behouden in je lichaam en je energiehuishouding op orde brengen en zo proberen te laten. Bij beide behandelingen is het de intentie de punten waar je pijn of klachten hebt aan te pakken of de oorzaak ervan te bestrijden. De behandelmethodes kunnen ook allebei gebruikt worden om bepaalde problemen te voorkomen en kunnen met elkaar gecombineerd worden.

Waarom juist kiezen voor een van beide?

Als je een keuze dient te maken tussen de behandelmethodes (en let wel: soms kan allebei ook gewoon) dan ligt het hoofdzakelijk aan jezelf waar je voor kiest. Beide methodes hebben hetzelfde doel en kunnen hetzelfde effect opleveren. Ben je nu als de dood voor naalden of wil je liever niet door een arts of therapeut behandeld worden? Dan ligt de keuze voor acupressuur voor de hand. Dit kun je namelijk ook zelf doen en er komen uiteraard geen naalden aan te pas. Zeker als je geen aanvullende verzekering hebt is zelf proberen door middel van acupressuur een goed idee.

 

Wil je nog meer leren over Acupunctuur?

Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.

Klik hier om het Acupunctuur Handboek te bekijken →

 

Bronnen:

Mis je een bron, of wil je een waardevolle verwijzing toevoegen? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Acupunctuur Handboek

Acupunctuur gids sidebar

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Acupunctuur. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die heel breed ingezet kan worden. Zo kan het helpen tegen lichamelijke klachten, maar ook tegen mentale klachten. Zelfs chronische pijnklachten kunnen goed behandeld worden. Dat wil niet zeggen dat acupunctuur alles kan...

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur mag dan wel een traditionele Chinese geneeswijze zijn, hij wordt ook in Nederland volop toegepast. Het is dan ook een manier van behandelen die voor heel veel mensen goed helpt. Zo is er een aanzienlijk aantal klachten, waarvan er ook veel zijn opgenomen...

Acupunctuur Gids

“Wow! Alles wat ik over Acupunctuur wilde weten in één compleet e-book!”

Acupunctuur Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Acupunctuur!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Acupunctuur inhoudt?
  • Wil je je verder verdiepen in Acupunctuur, en zoek je goede handvatten?
  • Wil je profiteren van de kracht van Acupunctuur?
  • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
  • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Acupunctuur Handboek perfect voor jou. Het handboek zit vol informatie en tips. 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over acupunctuur.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Acupunctuur.works.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.