www.acupunctuur24.nl | Kennis en inspiratie | Verlicht stress met vijf acupressuurpunten
verlicht stress met acupressuurpunten

Verlicht stress met vijf acupressuurpunten

⏱ Leestijd: 7 minuten

Als je veel last hebt van stress kan dit je hele doen en laten beïnvloeden. Stress is niet alleen onprettig voor jezelf maar kan problemen veroorzaken op je werk, op school of in je contact met andere mensen. Stress kan daarnaast ook een dermate grote invloed op je lichaam hebben dat je pijnklachten of andere problemen ervaart waar je echt niet op zit te wachten. Alleen aan de stress heb je vaak al je handen vol dus nog meer wil je liever vermijden.

Waardoor kan stress ontstaan?

Stress kan allerlei verschillende oorzaken hebben. In de huidige maatschappij komt het helaas erg vaak voor, mede omdat we alles steeds sneller willen en denken te moeten maar ook echt veel ballen hoog hebben te houden. Niet alleen op het werk maar ook in het gezin en bij alle andere activiteiten die je daarnaast ook nog graag wilt doen. Om dit dan gewoon te kunnen blijven doen zonder al te veel stress is het belangrijk dat je daar voldoende energie voor hebt en ook blijft houden. Moe worden is niet erg als je ook maar op tijd je rust neemt zodat je er de volgende dag weer goed tegenaan kunt.

Verschillende uitingen van stress

In het geval van stress, zit je lichaam en je geest vol met spanning. Een beetje gezonde spanning is niks mis mee maar het moet natuurlijk niet te gek worden. Stress kan allerlei fysieke problemen en ongemakken met zich meebrengen waarbij je onder andere kunt denken aan hoofdpijn, duizeligheid, geen fut om wat te doen, prikkelbaarheid, verhoogde bloeddruk en nog veel meer. Hoe het ook tot uiting komt bij jou, het is vooral zaak er wat aan te doen om een burn-out te voorkomen. Als je eenmaal last hebt van stress dien je dit zo snel mogelijk aan te pakken maar voorkomen is nog veel beter natuurlijk.

✅  Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.

stress acupressuur

Ga altijd eerst naar een arts

Heb je veel stress waardoor je tal van (geestelijke en/of fysieke) klachten ervaart? Ga er dan eerst mee naar je arts. Deze kan samen met jou bekijken wat het probleem is en je erbij helpen. Er kan medicatie voorgeschreven worden tegen de spanning of je kunt doorverwezen worden naar een therapeut. Deze kan niet enkel de symptomen van de stress aanpakken maar ook de oorzaken bepalen en deze bestrijden.

Denk ook eens aan acupressuur als alternatieve behandeling

Heb je nu al bepaalde behandelmethodes geprobeerd om stress tegen te gaan maar er naar jouw idee nog altijd niet voldoende baat bij en wil je graag iets extra’s of wat anders proberen om wat minder spanning te ervaren? Denk dan ook eens een acupunctuur of acupressuur. Bij beide behandelingen geldt dat er in het geval van stress en de bijbehorende spanning wordt gekeken naar het in balans brengen van je lichaam en geest en het op peil brengen van je energiehuishouding. Daar waar hiervoor bij acupunctuur dunne naaldjes nodig zijn die in je huid worden geprikt op specifieke acupunctuurpunten kan deze behandeling bij acupressuur zonder hulpmiddelen gedaan worden.

Hoe werkt acupressuur?

Bij acupressuur gebruik je namelijk je vingers, handpalm, elleboog, arm of voet om druk uit te oefenen op de punten in je lichaam waardoor de energie loopt. Doen deze punten pijn, dan is daar de balans verstoord en is het zaak deze daar op een goed niveau te brengen. Zo voel jij je niet alleen snel een stuk beter maar kom je ook goed in je vel te zitten omdat je energiehuishouding weer in balans raakt. Daarmee zullen ook de pijnklachten afnemen.

Het is mogelijk om zelf acupressuur te doen

In tegenstelling tot acupunctuur waarbij natuurlijk heel specialistisch met naalden wordt gewerkt, kun je acupressuur ook zelf toepassen. Je hebt hiervoor geen hulpmiddelen nodig en omdat het een lichte soort massage is kun je het ook zelf doen. Uiteraard kun je het ook aan iemand anders vragen of ervoor naar een therapeut gaan maar dit is niet altijd nodig. Jij weet zelf het beste waar de pijn zit en kunt deze daarom ook heel gericht aanpakken met acupressuur.

Kijk waar massage met behulp van acupressuur nodig is

Als je ervoor kiest zelf acupressuur toe te passen kun je daarbij gebruik maken van verschillende punten die je dient te behandelen. Zo kun je ervoor kiezen de punten te masseren en stimuleren waar je de symptomen van stress het meeste ondervindt en tevens proberen de oorzaak ervan tegen te gaan. Bij veel mensen zal dit een druk leven zijn dat spanning veroorzaakt. Hierdoor raakt je balans verstoord en is het zaak deze weer op een goed niveau te brengen. Zo voel je je niet alleen zelf direct een stuk beter maar raakt je energiehuishouding ook weer op het juiste niveau. Dit betekent dat je je energie weer voor van alles kunt inzetten en dit ook op de juiste plekken doet. Plekken waar je te weinig energie had, worden weer van voldoende voorzien en daar waar je te veel had, wordt de energie ook weer op het juiste niveau gebracht.

Hoe pak je de acupressuurbehandeling zelf het beste aan?

Als je voor acupressuur kiest om zelf te doen zijn de volgende punten belangrijk om op te letten. Om jezelf meer kracht en energie te geven en de stressverschijnselen tegen te gaan kun je daarbij gebruik maken van diverse punten die zowel bij acupunctuur als acupressuur gebruikt kunnen worden. Dit zijn de volgende.

 • Het eerste punt staat bekend onder de naam ‘opborrelende bron’. Dit punt zit onder je voet. Buig je je voet dan is het precies in het kuiltje dat dan ontstaat. Dit punt zorgt ervoor dat je contact houdt met de aarde en zo de energie, als deze verandert, kunt blijven oppikken.
 • Het tweede punt staat bekend onder de naam ‘de grote stroom’. Dit punt bevindt zich aan de binnenkant van de enkel. Het zit precies tussen de achillespees en de grote knobbel op je enkel in. Daar waar het eerste punt zorgt voor de opwekking van de benodigde energie zorgt dit tweede ervoor dat de energie harder begint te stromen en door je lichaam verdeeld wordt via de energiebanen oftewel meridianen.
 • Naast deze twee speciale punten zijn er ook meer algemene in je lichaam te vinden. Deze punten zijn bedoeld ter algemene ondersteuning. Het eerste punt staat bekend als ‘de duinpan’. Dit bevindt zich aan de bovenzijde van je hand, tussen je duim en wijsvinger in. Dit punt zorgt voor ontspanning en heeft een positieve invloed op je lichaam en spijsvertering. Door dit te masseren ga je dus stress tegen en kun je bepaalde zaken die je bezighouden beter loslaten. Zo sta je ook meer open voor nieuwe dingen die op je pad komen.
 • Het tweede algemene punt vind je aan de bovenkant van je onderarm. Het zit ongeveer drie vingers vanaf de plooi van je pols met de onderarm. Dit punt staat bekend onder de naam ‘buitenste barrière’. Dit punt is van groot belang binnen de acupressuur. Het zorgt er namelijk voor dat alles samenwerkt. Dit betekent dat je basisenergie gestimuleerd wordt en dat je één geheel wordt met de rest van de wereld. Dit punt is vooral spiritueel gezien erg belangrijk.
 • Het is tenslotte belangrijk dat je bij het zelf toepassen van acupressuur voorzichtig en zacht te werk gaat. Gebruik geen brute kracht want dit is ten eerste niet nodig bij de massage om effect te sorteren en doe het niet al te lang achter elkaar. Je voelt zelf het beste aan op welke plekken het nodig is en kunt daarnaast de algemenere plekken stimuleren om zo een betere balans en meer energie op de juiste plekken te krijgen.
 • Er zit een klein verschil in de behandeling bij vrouwen en mannen. De behandeling dient bij mannen aan de linkerzijde van het lichaam begonnen te worden terwijl dit bij vrouwen aan de rechterkant is. Daarna kunnen dan de plekken aan de andere zijde gemasseerd worden.

Veelgestelde vragen als het om acupressuur gaat

Kun je acupressuur zelf doen?

Jazeker, deze behandeling kun je ook zelf doen of door iemand laten doen die er niet speciaal voor geleerd heeft. In tegenstelling tot acupunctuur heb je bij acupressuur geen naalden nodig om op de drukpunten in de huid te prikken. Er wordt bij acupressuur wel voor dezelfde punten gekozen bij de behandeling maar deze masseer je zachtjes met je vingers, elleboog, handpalm, arm of voet. Doe altijd een paar plekken per keer en doe dit zo’n tien minuten per dag. Je kunt zelf bepalen op welke punten je masseert maar er tevens voor kiezen speciale acupressuurpunten te behandelen waarmee je de algehele gezondheid en energiehuishouding op orde kunt brengen.

Welke acupressuurpunten zijn er?

Er zijn vier algemenere acupressuurpunten te onderscheiden:

 • ‘Opborrelende bron’; dit punt bevindt zich onder je voet. Door hier te masseren breng je de energiestroom in je lichaam op gang.
 • ‘De grote stroom’, te vinden tussen de achillespees en de grote knobbel op je enkel. Stimulering van dit acupressuurpunt zorgt ervoor dat je energie goed door het lichaam begint te stromen en naar de juiste plekken gaat.
 • ‘De duinpan’, te vinden bovenop je hand, tussen je duim en wijsvinger in. De duinpan zorgt dat je meer ontspant en dus ook de stress in je lichaam en geest tegengaat.
 • ‘Buitenste barrière; deze zit aan de bovenkant van je onderarm. Deze zorgt ervoor dat alle punten samen worden gebracht.

Daarnaast kun je bij een behandeling met acupressuur kiezen voor de punten waarop je symptomen hebt van stress. De oorzaak zoeken kan uiteraard ook altijd.

 

Wil je nog meer leren over Acupunctuur?

Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.

Klik hier om het Acupunctuur Handboek te bekijken →

 

Bronnen:

Mis je een bron, of wil je een waardevolle verwijzing toevoegen? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Acupunctuur Handboek

Acupunctuur gids sidebar

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Acupunctuur. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die heel breed ingezet kan worden. Zo kan het helpen tegen lichamelijke klachten, maar ook tegen mentale klachten. Zelfs chronische pijnklachten kunnen goed behandeld worden. Dat wil niet zeggen dat acupunctuur alles kan...

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur mag dan wel een traditionele Chinese geneeswijze zijn, hij wordt ook in Nederland volop toegepast. Het is dan ook een manier van behandelen die voor heel veel mensen goed helpt. Zo is er een aanzienlijk aantal klachten, waarvan er ook veel zijn opgenomen...

Acupunctuur Gids

“Wow! Alles wat ik over Acupunctuur wilde weten in één compleet e-book!”

Acupunctuur Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Acupunctuur!

 • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Acupunctuur inhoudt?
 • Wil je je verder verdiepen in Acupunctuur, en zoek je goede handvatten?
 • Wil je profiteren van de kracht van Acupunctuur?
 • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
 • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Acupunctuur Handboek perfect voor jou. Het handboek zit vol informatie en tips. 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over acupunctuur.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Acupunctuur.works.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.