www.acupunctuur24.nl | Kosten en verzekering | Vergoeding acupunctuur
vergoeding acupunctuur

Vergoeding acupunctuur

⏱ Leestijd: 11 minuten

Als je kiest voor een behandeling met acupunctuur dan is het natuurlijk altijd mogelijk deze zelf te betalen. Dit maakt voor de acupuncturist niet uit zolang deze maar betaald krijgt natuurlijk. Indien je niet zelf voor alle gemaakte kosten wilt of kunt opdraaien dan is het zaak goed te checken bij je zorgverzekeraar of er vergoeding mogelijk is. Acupunctuur wordt in Nederland geschaard onder de alternatieve geneeswijzen en daarvoor zijn vergoedingen (doorgaans deels) wel mogelijk.

Wat kost een behandeling met acupunctuur gemiddeld?

Als je voor een acupunctuurbehandeling gaat dan dien je bij de kosten ervan toch wel aan gemiddeld zo’n €100 per uur te denken. Niet elke behandeling duurt zo lang want soms wordt er ook voor verkorte behandelingen gekozen van een half uur of drie kwartier of is nog korter ook mogelijk. De prijs van de behandeling varieert dan, naar gelang de duur ervan. Voor afwijkende behandelingen kan de prijs ook hoger liggen. Hoeveel dit is, kun je bij je acupuncturist navragen want ze hanteren beslist een prijslijst. Vaak staat deze ook al op internet aangegeven op de site zodat je daarmee rekening kunt houden bij de keuze van een acupunctuurpraktijk.

Vergoeding voor acupunctuur vanuit de aanvullende verzekering

Het is niet zo dat je zelf altijd voor alle kosten voor een behandeling met acupunctuur dient op te draaien. Het is namelijk ook mogelijk deze (deels) te laten vergoeden. Je dient hiervoor wel aanvullend verzekerd te zijn want er wordt niets voor vergoed vanuit de basisverzekering. Dit betekent tevens dat je eigen risico niet verandert als je kiest voor een behandeling met acupunctuur. Omdat de vergoeding geschiedt vanuit de aanvullende verzekering kan deze per pakket anders zijn en ook per zorgverzekeraar bestaan er verschillen tussen.

✅  Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.

acupunctuur zorgverzekering

Een voorbeeld van wat er mogelijk is

Om duidelijk te krijgen wat dit in de praktijk betekent hebben we een bepaalde zorgverzekeraar als voorbeeld genomen om te laten zien wat een bepaald aanvullend pakket inhoudt als het om acupunctuur of een andere alternatieve geneeswijze gaat. Dit is een willekeurig gekozen zorgverzekeraar maar het geeft je een idee van de mogelijkheden en de vergoedingen.

Soort aanvullende verzekering

Vergoeding

Goed €40 per behandeling of per dag tot een maximum van €200
Beter €40 per behandeling of per dag tot een maximum van €300
Best €40 per behandeling of per dag tot een maximum van €500

Kijk altijd goed wat voor jou het gunstigste uitpakt

Dit overzichtje laat je zien dat je kunt kiezen voor verschillende soorten aanvullende verzekeringen. Kies je voor een Goed pakket dan krijg je €40 vergoed maar zit er een maximum per kalenderjaar van €200 aan vast. Bij de andere twee aanvullende verzekeringen ligt dit maximum bedrag net even wat hoger. Het verschil daarbij is dat je wat meer uitgekeerd krijgt maar daar ook per maand een hogere premie voor betaalt. Het is daarom zaak dat je altijd goed kijkt hoeveel behandelingen je nodig hebt en of de kosten daarvoor opwegen tegen de termijnbetaling voor de verzekering. Zeker als je maar een enkele behandeling nodig hebt, is het vaak slimmer en kost het je minder om deze zelf te betalen en je er niet extra voor bij te verzekeren. Dan kan het namelijk zo uitvallen dat je meer aan premie betaalt dan je ervoor terugziet.

Bekijk in overleg met je acupuncturist welke behandeling je nodig hebt

Omdat veel verzekeraars maar tot een bepaald maximum per behandeling of per dag vergoeden bestaat de kans dat je toch altijd zelf een deel dient bij te betalen. Vergelijk daarom om te beginnen de maximum bedragen die jouw verzekering betaalt goed met elkaar als je naar de diverse aanvullende pakketten kijkt. Is dit bijvoorbeeld voor een behandeling of per dag gebonden aan een maximum van €40 en krijg je niet meer uitbetaald en heb je iedere keer een behandeling nodig die langer duurt dan een half uur? Dan betaal je eigenlijk altijd zelf bij. Je kunt ook overleggen met je acupuncturist of verkorte behandelingen mogelijk zijn. Is dit het geval, dan kun je met bijvoorbeeld twee kortere behandelingen per week meer vergoed krijgen dan wanneer je één langere krijgt. Het effect kan toch hetzelfde zijn omdat je dan iedere week net zo lang behandeld wordt.

Kijk of je voldoende aanvullend verzekerd bent

Nu zijn veel mensen toch al aanvullend verzekerd om zo ook bepaalde andere behandelingen vergoed te krijgen. Is dit bij jou ook het geval? Dan is het slim goed te kijken of je voldoende aanvullend verzekerd bent om je behandelingen vergoed te krijgen. Mogelijk heb je een wat duurdere aanvullende verzekering nodig om een deel van de kosten voor acupunctuur of een andere behandeling terug te krijgen. Informeer altijd bij je zorgverzekeraar naar de mogelijkheden en kijk zeker ook naar wat er vergoed wordt als je andere behandelingen erbij krijgt. Het maximum uit te keren bedrag geldt doorgaans voor alle alternatieve behandelingen samen dus dat kan wel betekenen dat je zelf nog aardig wat bij dient te betalen als je er overheen gaat.

Praktijk dient aangesloten te zijn bij een beroepsvereniging

Bij de meerderheid van de zorgverzekeraars wordt wel de eis gesteld aan de behandeling dat deze wordt uitgevoerd door een acupuncturist die is aangesloten bij een door de verzekeraar erkende beroepsvereniging zoals bijvoorbeeld de NVA of de NAAV. Of dit zo is kun je reeds op de site van de acupunctuurpraktijk vinden maar je kunt er ook altijd even naar vragen bij de acupuncturist zelf. Bepaalde verzekeraars vergoeden als je een factuur kunt tonen waarop staat aangegeven dat de praktijk in kwestie bij een beroepsverenging is aangesloten.

Alleen een vergoeding voor acupunctuur als er wordt samengewerkt tussen de zorgverzekeraar en de praktijk

Het kan echter ook zo zijn dat behandelingen alleen vergoed worden voor praktijken waarmee je zorgverzekeraar daadwerkelijk samenwerkt. Is dit niet het geval dan betekent dit geen vergoeding. Informeer daarom altijd of bij de praktijk voor acupunctuur of bij je zorgverzekeraar naar alle voorwaarden. Indien de praktijk samenwerkt met jouw zorgverzekeraar dan is dat vaak wel zo makkelijk met het betalen van de facturen. Deze stuurt de behandelend arts of therapeut dan rechtstreeks naar je zorgverzekering zodat jij er geen omkijken naar hebt. Mocht het zo zijn dat je zelf nog dient bij te betalen dan regelt je zorgverzekeraar dit met jou en stuurt jou daar een factuur voor.

Besparen op je gezondheid is niet slim

Kom je wel in aanmerking voor een vergoeding? Kijk dan goed hoeveel dit is. In de meeste gevallen betaal je zelf een deel bij maar alles wat je terugkrijgt is natuurlijk mooi meegenomen. Op je gezondheid mag je niet besparen maar het is natuurlijk wel zaak dat de behandeling betaalbaar is en blijft voor je want anders word je daar ook alleen nog maar zieker van. Informeer altijd naar het behandelplan van je acupuncturist zodat je weet wat het gaat kosten. Daar kunnen zij doorgaans een goed beeld van schetsen. Dit kan uiteraard wel wat afwijken maar zit normaal gesproken een heel eind in de goede richting zodat jij ook weet waar je financieel aan toe bent.

Niet elke alternatieve behandelmethode wordt vergoed

Als je voor een andere alternatieve behandeling kiest, houd er dan rekening mee dat deze wel duurder in prijs kan uitvallen dan acupunctuur. Dit hoeft niet altijd zo te zijn maar je kunt dit bij je praktijk navragen. Ook bij andere behandelingen geldt dat afhankelijk van hoe lang deze duren, de prijs op basis daarvan wordt bepaald. Als je een andere alternatieve behandeling kiest, bestaat de kans dat deze niet vergoed wordt. Bepaalde behandelingen vallen nu eenmaal niet onder de vergoeding. Een behandeling zoals acupressuur wil er nog wel eens buiten vallen maar het er sterk op lijkende Shiatsu valt er dan soms weer wel onder.

Houd altijd rekening met de voorwaarden die aan vergoeding vastzitten

Wat er wel en wat er niet vergoed wordt kan per zorgverzekeraar verschillen. Het is daarom slim dat je, voordat je kiest voor een bepaalde behandelmethode, eerst informeert of deze überhaupt vergoed wordt of dat je deze volledig of deels zelf moet betalen. Zo weet je financieel ook meteen waar je aan toe bent. Als je meer behandelmethodes tegelijk kiest dan dien je er rekening mee te houden dat er maar een maximum vergoeding wordt gegeven per kalenderjaar als het om alternatieve geneeswijzen gaat. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van het aanvullende pakket dat je gekozen hebt. Hoe meer je voor de aanvullende verzekering betaalt, hoe hoger dit bedrag per jaar zal zijn.

Kijk, vergelijk en kies de zorgverzekeraar die bij je past

Niet elke zorgverzekeraar vergoedt op dezelfde manier. Bij de ene wordt gerekend per behandeling (en tot een bepaald maximum) terwijl bij de andere verzekeraar wordt gewerkt met een maximale vergoeding per dag. Kijk altijd goed hoe jouw zorgverzekeraar het geregeld heeft. Mocht dit niet zo gunstig voor jou zijn dan kun je natuurlijk ook nog altijd overwegen over te stappen naar een andere zorgverzekeraar die een pakket aanbiedt dat beter bij jou en je situatie past. Diverse zorgverzekeraars met elkaar vergelijken en eventueel kiezen voor een overstap aan het einde van het lopende jaar kan altijd als dit financieel  gezien beter uitpakt.

Check altijd goed of aanvullend verzekeren wel loont

Als je er zeker van wilt zijn dat je in ieder geval een deel van je acupunctuurbehandeling vergoed krijgt via de zorgverzekering dan is het zaak dat je om te beginnen aanvullend verzekerd bent. De aanvullende verzekeringen die het voordeligste zijn dekken niet altijd de kosten van een alternatieve behandelmethode dus de kans dat je je bij dient te verzekeren is dan aanzienlijk. Kijk wel altijd even na of dit de moeite waard is. Betaal je namelijk meer aan premie dan je aan het eind van het liedje terugkrijgt voor een behandeling dan heeft dit weinig nut. Veel mensen zijn al dermate aanvullend verzekerd voor andere zaken dat het wel slim is dit te blijven doen.

Zelf betalen mag altijd maar dient wel haalbaar te zijn

Als je gekozen hebt voor een alternatieve behandeling die niet vergoed wordt door je zorgverzekeraar dan kun je deze natuurlijk ook zelf betalen. Informeer dan altijd goed wat een losse behandeling je kost of dat je er meer nodig hebt. Bij maar een enkele behandeling of als je maar eens heel af en toe deze nodig hebt, bijvoorbeeld als preventief middel om bepaalde klachten te voorkomen, dan is bijverzekeren vaak duurder dan zelf betalen. Ditzelfde geldt ook voor veel behandelingen. Heb je er meer nodig dan maximaal worden vergoed dan kan zelf betalen in bepaalde gevallen gunstiger uitpakken. Het is zaak dat je altijd goed berekent wat voor jou het gunstigste is.

Doe je behandeling zelf om geld te besparen

Kies je bijvoorbeeld voor acupressuur, dan bestaat de kans dat deze niet vergoed wordt. Dit is echter een behandelmethode die je zelf ook kunt uitvoeren of door iemand anders kunt laten doen zonder dat je daarvoor bij een arts of therapeut onder behandeling bent. Bij acupressuur worden dezelfde drukpunten aangeraakt als bij acupunctuur om een bepaald probleem de kop in te drukken of te voorkomen. Je hebt er echter geen naaldjes bij nodig want bij acupressuur gaat het erom dat je met je handpalm, vingers, elleboog, arm of voet de bepaalde knelpunten masseert.

Hoe pas je zelf een behandeling zoals acupressuur toe?

Er zijn tal van instructies hiervoor online en in folders te vinden. Pak je het op een rustige manier aan zonder ineens te overdrijven, dan kan de massage die bij acupressuur past prima zelf gedaan worden. Lees eerst goed hoe je het aanpakt en bepaal zelf waar jij de klachten voelt. Op die plekken kun je dan kiezen voor massage. Omdat je het zelf doet kost het je niks en hoef je er geen vergoeding voor aan te vragen, als dat al mogelijk is bij deze behandeling.

Niet alles kun je zelf doen

Ook voor een acupuncturist geldt dat hij of zij een goede opleiding gevolgd dient te hebben om het beroep uit te mogen oefenen. Op die manier kan ook kwalitatief hoogwaardige zorg geboden worden. Dit betekent dus ook dat je niet zelf zomaar wat kunt gaan doen als het om alternatieve geneeswijzen gaat. Een acupuncturist is altijd arts of therapeut en kan je behandelen zoals het hoort terwijl je dit zelf niet kunt. Of het nu om acupunctuur gaat of dat je een advies over voeding of een bepaalde therapie met kruiden krijgt maakt niet uit. Het is zaak dat je niet zelf maar wat aanrommelt maar naar een goede behandelaar gaat als het om specialistische aangelegenheden zoals deze gaat.

Kijk goed wat de voorwaarden zijn als het om een beroepsvereniging gaat

Voor veel zorgverzekeraars geldt dat ze alleen met praktijken in zee gaan die zijn aangesloten bij een beroepsvereniging. Nu zijn er daar diverse van te vinden in Nederland dus kijk altijd goed of de acupunctuurpraktijk van je keuze bij een van deze verenigingen is aangesloten. Soms moet het er speciaal eentje zijn die door de zorgverzekering is aangewezen maar mogelijk mag het een willekeurige beroepsvereniging zijn, zolang er maar acupuncturisten lid van kunnen worden of mensen die een andere, alternatieve geneeswijze beoefenen. Check dit altijd goed.

Kies altijd voor kwaliteit

Hoe het ook zij, als je een vergoeding krijgt of er voor in aanmerking komt, dan maak je daar altijd het beste gebruik van. Je kunt wel op zoek gaan naar een praktijk waar je minder hoeft te betalen maar als dit de kwaliteit van de behandeling niet ten goede komt, dan is dat niet slim om te doen. Kwaliteit weegt nog altijd het zwaarste bij medische behandelingen, of deze nu binnen de reguliere of alternatieve geneeskunde passen. Voor acupunctuur en andere alternatieve geneeswijzen geldt dat je ook het beste naar een goede en ervaren behandelaar kunt gaan. Zo heb je niet alleen de meeste kans dat je behandeling goed gebeurt maar kan er tevens het best mogelijke resultaat mee behaald worden.

Ga niet naar een louche praktijk als je geen vergoeding voor acupunctuur krijgt

Besparen door naar een louche praktijk te gaan omdat het daar minder kost is altijd af te raden. Indien je dan iemand treft die niet echt met verstand van zaken werkt dan loop je risico op bepaalde vervelende bijwerkingen of werkt de behandeling helemaal niet. Dan heb je er niet alleen geen baat bij maar heb je uiteindelijk alleen maar betaald voor iets dat niet werkt en kost het uiteindelijk nog meer als je dan alsnog een afspraak dient te maken bij een erkende, doch duurdere praktijk.

Veelgestelde vragen over de vergoeding van acupunctuur

Wordt acupunctuur vergoed door de zorgverzekeraar?

Ja, acupunctuur kan vergoed worden indien je aanvullend verzekerd bent. Voor iedere zorgverzekeraar geldt dat er een bepaald bedrag per behandeling of per dag vergoed wordt als het om een alternatieve geneeswijze zoals acupunctuur gaat. Hoeveel dit is, kan verschillen per aanvullend pakket en per zorgverzekeraar. Het is daarom altijd verstandig om te kijken wat jouw zorgverzekering vergoedt voordat je voor een dergelijke behandeling kiest. Omdat acupunctuur altijd samen met een andere behandeling wordt toegepast om een zo goed mogelijk effect te hebben, moet je daar ook rekening mee houden. Zeker als dit ook een alternatieve geneeswijze betreft omdat dan de kans bestaat dat de vergoeding die je krijgt voor beide (of nog meer) methodes bij elkaar wordt geteld tot een bepaald maximum.

Is er een maximale vergoeding verbonden aan acupunctuur?

Ja, dit is bij elke zorgverzekeraar het geval. De maximale vergoeding voor acupunctuur kan per dag of per behandeling gelden maar er zit ook altijd een maximum aan het totaalbedrag dat per kalenderjaar wordt vergoed. Hoeveel dit is, verschilt per zorgverzekeraar en per aanvullende verzekering. Op de website van je zorgverzekeraar kun je vinden wat de maximaal uit te keren bedragen zijn. Kom je er zelf niet helemaal goed uit, neem dan contact op met de zorgverzekeraar zodat zij je precies kunnen uitleggen wat je vergoed krijgt en wat niet en wanneer je zelf moet bijbetalen. Houd ook goed het overzicht in de gaten dat je krijgt na een behandeling zodat je weet hoeveel geld er nog beschikbaar is totdat je aan het maximum zit. Hoe meer je voor een aanvullende verzekering betaalt en hoe uitgebreider deze is, hoe hoger het maximum bedrag per jaar zal zijn dat wordt uitgekeerd.

Wordt de behandeling bij elke acupunctuurpraktijk vergoed?

Nee, het kan voorkomen dat je bij een praktijk onder behandeling bent waar het niet vergoed wordt door jouw zorgverzekeraar. De meeste zorgverzekeraars werken uitsluitend met acupunctuurpraktijken die zijn aangesloten bij een van de beroepsverenigingen in Nederland. Soms maakt het niet uit bij welke vereniging dit is maar het kan ook voorkomen dat je zorgverzekeraar alleen met bepaalde praktijken een contract heeft afgesloten. Indien dit het geval is dien je naar een van deze praktijken te gaan wil je voor een vergoeding van de behandeling in aanmerking komen. Op de sites van acupunctuurpraktijken kun je vaak al informatie vinden over met welke zorgmaatschappijen zij samenwerken en bij de zorgverzekering zelf kun je ook een overzicht krijgen van de praktijken waar je terecht kunt.

Hoe dien je verzekerd te zijn om voor vergoeding in aanmerking te komen?

Om een vergoeding te krijgen voor een acupunctuurbehandeling dien je altijd een aanvullende verzekering af te sluiten of te hebben. Er wordt niets vergoed vanuit de basisverzekering dus ook je eigen risico speelt geen rol bij deze behandelmethode. Je kunt bij elke verzekeraar kiezen uit diverse aanvullende pakketten. Daarbij geldt altijd het volgende: hoe meer je verzekerd bent, hoe meer je er voor betaalt maar hoe hoger de maximale vergoeding uitvalt. Bij acupunctuur betekent dit dat het maximaal te vergoeden bedrag voor acupunctuur op jaarbasis hoger ligt als je een uitgebreidere aanvullende verzekering hebt afgesloten.

Wil je nog meer leren over Acupunctuur?

Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.

Klik hier om het Acupunctuur Handboek te bekijken →

 

Bronnen:

Mis je een bron, of wil je een waardevolle verwijzing toevoegen? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Acupunctuur Handboek

Acupunctuur gids sidebar

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Acupunctuur. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die heel breed ingezet kan worden. Zo kan het helpen tegen lichamelijke klachten, maar ook tegen mentale klachten. Zelfs chronische pijnklachten kunnen goed behandeld worden. Dat wil niet zeggen dat acupunctuur alles kan...

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur mag dan wel een traditionele Chinese geneeswijze zijn, hij wordt ook in Nederland volop toegepast. Het is dan ook een manier van behandelen die voor heel veel mensen goed helpt. Zo is er een aanzienlijk aantal klachten, waarvan er ook veel zijn opgenomen...

Acupunctuur Gids

“Wow! Alles wat ik over Acupunctuur wilde weten in één compleet e-book!”

Acupunctuur Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Acupunctuur!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Acupunctuur inhoudt?
  • Wil je je verder verdiepen in Acupunctuur, en zoek je goede handvatten?
  • Wil je profiteren van de kracht van Acupunctuur?
  • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
  • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Acupunctuur Handboek perfect voor jou. Het handboek zit vol informatie en tips. 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over acupunctuur.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Acupunctuur.works.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.