www.acupunctuur24.nl | Kennis en inspiratie | Tien redenen waarom acupunctuur niet eng is
acupunctuur niet eng

Tien redenen waarom acupunctuur niet eng is

⏱ Leestijd: 6 minuten

Overweeg je een behandeling met acupunctuur of heeft je arts of therapeut je dit wellicht aangeraden om te doen? Weet je er alleen nog niet veel van en kun je eigenlijk alleen maar aan het feit dat er naalden bij gebruikt worden denken? Dan kan de gedachte aan deze behandeling het je nog wel eens moeilijk maken om de juiste keuze te maken. Ben je wel nieuwsgierig naar wat het nu precies inhoudt en waarom je er niet bang voor hoeft te zijn? Lees dan de volgende checklist eens door om te ontdekken dat acupunctuur niet eng is.

1. Er wordt gewerkt met heel kleine en dunne naaldjes

Je kunt er uiteraard niet omheen bij acupunctuur: het gebruik van naalden om de behandeling uit te voeren. Denk hierbij niet aan grote of dikke naalden want het zijn slechts heel kleine en vooral heel dunne naaldjes die worden gebruikt. Er is daarbij keuze uit verschillende soorten en de acupuncturist kan daarbij bepalen welke gebruikt worden. Bij de ene persoon zijn nu eenmaal een bepaald soort naalden beter geschikt dan bij de ander. Er kan daarnaast een keuze gemaakt worden uit herbruikbare naalden of wegwerp. Beide soorten hebben zo hun voor- en nadelen.

2. Een ervaren acupuncturist weet wat hij of zij doet

Als je een behandeling gaat volgen bij een goede praktijk krijg je te maken met een acupuncturist die weet waar hij of zij mee bezig is. Ze hebben hier een goede opleiding voor gevolgd en vaak zijn het al artsen of therapeuten met (andere) medische opleiding. Als je bij een praktijk gaat die is aangesloten bij een beroepsvereniging voor acupuncturisten dan wordt daar volgens de regels van deze groep gewerkt. Deze zijn niet bepaald flauw en om lid te mogen worden van een dergelijke vereniging dienen acupuncturisten aan veel eisen te voldoen.

3. De naalden gaan niet ver de huid in

Ook al kun je bij acupunctuur niet om het gebruik van naalden heen, deze verdwijnen natuurlijk niet volledig in je huid. Ze gaan er maar een klein stukje in en kunnen ook op die manier al het nodige effect hebben. Als de naald erin gaat kan dit wel even een vreemde gewaarwording zijn maar pijn doet het echt niet, mits op de juiste manier gedaan natuurlijk. Voel je een soort schokje of lichte tinteling? Dan geeft dit aan dat de naald op de juiste plek zit om effect te hebben.

✅  Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.

acupunctuur-eng

4. Geen zweverige toestanden of iets waarin je moet geloven

Daar waar bij alternatieve geneeswijzen nog wel eens sprake kan zijn van bijgeloof of een soort kwakzalverij is dat bij acupunctuur niet het geval. Er is niets zweverigs, onnatuurlijks of bovennatuurlijks aan de behandeling te bespeuren maar deze wijkt gewoon af van de reguliere behandelmethodes. Er zit zeker wel een spirituele kant aan het gebeuren maar erin geloven is niet nodig. Erachter staan wel maar dat geldt voor alle medische handelingen, ook die uit de reguliere geneeskunde.

5. Er wordt gewerkt volgens de regels van de beroepsvereniging

Indien je kiest voor een acupunctuurpraktijk die is aangesloten bij een beroepsvereniging dan kun je er zeker van zijn dat er volgens de regels gewerkt wordt. Dit betekent dat er bepaalde normen gelden waaraan de acupuncturist dient te voldoen, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid en hygiëne. Kies je voor een dergelijke praktijk dan is het niet eng om daar een behandeling te ondergaan want er zijn nauwelijks risico’s aan verbonden.

6. Acupunctuur is veilig in het gebruik

Als je kiest voor acupunctuur dan kun je er tevens zeker van zijn dat een behandeling altijd veilig verloopt. Dit hangt uiteraard af van de acupuncturist waar je naartoe gaat maar een goed geschoold iemand met de nodige ervaring die op zijn tijd ook nog bijleert, is volkomen betrouwbaar en kan de behandeling ook veilig doen. Er zijn slechts kleine risico’s aan acupunctuur verbonden en de kans dat die voorkomen is ook nog eens minimaal.

7. Acupunctuur kan een goede bijdrage leveren aan je gezondheid

Acupunctuur kan worden ingezet als bijdrage aan het verlichten van pijn als je reeds te kampen hebt met bepaalde problemen of klachten. Daarnaast kan de behandelmethode ingezet worden om je algemene gezondheid te bevorderen. Dit kan gedaan worden door acupunctuur in te zetten als preventief middel om bepaalde klachten te voorkomen. Er wordt daarbij gestreefd naar een goede balans in je lichaam. Heb je deze behaald? Dan komt dit je algehele gezondheid alleen maar ten goede en zit jij lekker in je vel.

8. Veel mensen weten al hoe het is en kunnen beamen dat het niet eng is

Nog niet helemaal overtuigd van acupunctuur en vind je het toch nog wat eng? Vraag dan eens aan andere mensen wat zij ervan vonden of nog altijd vinden. Er zijn beslist mensen te vinden die reeds vóór jou een behandeling ondergaan hebben met acupunctuur en je kunnen vertellen wat hun ervaringen daarmee zijn. Zo kun jij aan de hand van hun verhalen ook voor jezelf bepalen of je het al dan niet een enge behandelmethode vindt en of je denkt dat het wel iets voor jou is om te proberen.

9. Alternatieven mogelijk als je panisch voor naalden bent

Ben je nu echt bang voor naalden? Dan is acupunctuur misschien niet de beste keuze voor jou, ook al zou je er best baat bij kunnen hebben. Er zijn ook alternatieven te vinden die je wellicht minder eng vindt. Hierbij kun je onder andere denken aan een methode zoals acupressuur. Hierbij worden nagenoeg dezelfde drukpunten behandeld als bij acupunctuur maar dan zonder naalden. De plekken worden dan enkel gemasseerd op een speciale manier.

10. Acupunctuur doet geen pijn

Niet geheel onbelangrijk in het hele gebeuren rondom acupunctuur is dat het geen pijn doet, mits de naalden op de juiste manier in de huid worden geprikt en er na een poosje weer worden uitgehaald. Heel erg lang hoeven ze er vaak ook niet in te zitten maar het is aan de acupuncturist om de juiste tijd te bepalen. Je houdt er geen putjes in de huid aan over en de kans dat het gaat bloeden of dat je er blauwe plekken aan overhoudt is echt minimaal.

Geen enkele reden om acupunctuur eng te vinden of er bang voor te zijn

Kortom, acupunctuur is niet eng. Je kunt er veel bij bedenken waarom je het juist niet zou doen maar je hoeft het zeker niet te laten omdat je denkt dat het pijn kan doen. Mits de acupuncturist zijn of haar vak goed verstaat is er geen enkele reden om er bang voor te zijn en al helemaal niet dat het pijn doet. Uitgerekend acupunctuur is een behandelwijze waar zo weinig bijwerkingen aan zitten dat deze voor bijna iedereen gebruikt kan worden. Daarnaast is acupunctuur ook nog eens inzetbaar bij heel veel en uiteenlopende klachten dus grote kans dat die van jou er ook tussen zit en je ermee geholpen kunt worden.

Veelgestelde vragen over hoe eng acupunctuur nu eigenlijk is

Waarom vinden mensen acupunctuur eng?

Veel mensen vinden acupunctuur een eng idee omdat er met naalden gewerkt wordt die in je lichaam worden geprikt. Ze denken dat dit pijn doet en dat je er vervelende bijwerkingen van kunt krijgen. Niets is echter minder waar want juist acupunctuur heeft amper bijwerkingen dus daar hoef je zeker niet voor te vrezen. Tja, die naalden kun je niet omheen  maar een goede acupuncturist heeft een gedegen opleiding gevolgd om dit vak uit te mogen oefenen. Zeker als je voor een erkende praktijk kiest die is aangesloten bij een beroepsvereniging ben je aan het juiste adres en kun je er zeker van zijn er volgens de regels wordt gewerkt. Om je überhaupt aan te mogen sluiten bij een beroepsvereniging dien je aan veel voorwaarden te voldoen als acupuncturist.

Wat kun je aan de ervaringen van andere mensen hebben?

Als mensen reeds vóór jou een behandeling met acupunctuur hebben ondergaan dan kunnen zij hun ervaringen hierover met jou delen. Je kunt hiervoor vaak recensies vinden die mensen hebben achtergelaten op een site van een acupunctuurpraktijk maar ook op andere plekken staan ze, zoals bijvoorbeeld op informatieve sites over acupunctuur. Daarnaast kun je aan andere mensen vragen, waarvan je weet dat zij ooit een behandeling hebben ondergaan, wat zij ervan vonden. Hiermee kun jij je voordeel doen want zo kun je voor jezelf bepalen of acupunctuur al dan niet iets voor jou is.

Waarom is acupunctuur echt niet eng?

Natuurlijk blijf je mensen houden die twijfelen en er zullen altijd mensen zijn die acupunctuur eng blijven vinden. Dit geldt zeker voor degenen die panisch zijn voor naalden. Er is echter geen enkele reden om acupunctuur eng te vinden. De behandeling heeft dan wel een spirituele kant maar er niet iets geheimzinnigs of zweverigs aan. Ga je voor een behandeling naar een acupuncturist, dan zal deze je juist precies vertellen wat er gaat gebeuren zodat je weet waar je aan toe bent. Pijn doet het ook echt niet maar ga wel altijd  naar een goede praktijk zodat je er zeker van kunt zijn dat de behandeling volgens het boekje wordt uitgevoerd en je er met wat geluk ook nog eens veel baat bij hebt.

 

Wil je nog meer leren over Acupunctuur?

Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.

Klik hier om het Acupunctuur Handboek te bekijken →

 

Bronnen:

Mis je een bron, of wil je een waardevolle verwijzing toevoegen? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Acupunctuur Handboek

Acupunctuur gids sidebar

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Acupunctuur. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die heel breed ingezet kan worden. Zo kan het helpen tegen lichamelijke klachten, maar ook tegen mentale klachten. Zelfs chronische pijnklachten kunnen goed behandeld worden. Dat wil niet zeggen dat acupunctuur alles kan...

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur mag dan wel een traditionele Chinese geneeswijze zijn, hij wordt ook in Nederland volop toegepast. Het is dan ook een manier van behandelen die voor heel veel mensen goed helpt. Zo is er een aanzienlijk aantal klachten, waarvan er ook veel zijn opgenomen...

Acupunctuur Gids

“Wow! Alles wat ik over Acupunctuur wilde weten in één compleet e-book!”

Acupunctuur Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Acupunctuur!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Acupunctuur inhoudt?
  • Wil je je verder verdiepen in Acupunctuur, en zoek je goede handvatten?
  • Wil je profiteren van de kracht van Acupunctuur?
  • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
  • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Acupunctuur Handboek perfect voor jou. Het handboek zit vol informatie en tips. 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over acupunctuur.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Acupunctuur.works.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.