www.acupunctuur24.nl | Kennis en inspiratie | De tien klachten waarbij acupunctuur het meest wordt ingezet
Klachten waarbij acupunctuur wordt ingezet

De tien klachten waarbij acupunctuur het meest wordt ingezet

⏱ Leestijd: 8 minuten

Acupunctuur kan voor tal van klachten, problemen en aandoeningen worden ingezet. De indicatielijst met klachten waarbij acupunctuur een goede ondersteunende rol kan spelen in de genezing ervan of bij de pijnbestrijding is bijzonder lang. Het is echter wel belangrijk om te kijken of jouw klacht ook tegengegaan kan worden, al dan niet op het moment dat deze zich openbaart of op een preventieve manier. Acupunctuur wordt voor veel ingezet maar we hebben een tiental klachten voor je op een rijtje gezet waarbij het vaak wordt gebruikt.

Geschikt voor het tegengaan van zowel geestelijke als fysieke klachten

Acupunctuur kan zowel bij geestelijke als lichamelijke klachten of aandoeningen worden ingezet. Vooral dit eerste is erg praktisch omdat psychische klachten niet altijd even duidelijk zijn of waarbij de oorzaak niet direct goed te bepalen is. Nu kan acupunctuur ingezet worden als je reeds met bepaalde klachten of problemen kampt en is het tevens een goed middel om als preventie in te zetten. Zo kunnen bepaalde problemen al de kop ingedrukt worden voordat je ze daadwerkelijk krijgt.

Een goede balans is belangrijk

Bij acupunctuur wordt gestreefd naar een goede balans in je lichaam. Als deze in orde is dan voel jij je ook beter en zit je lekker in je vel. Om ervoor te zorgen dat de balans in orde is en blijft wordt de energie op de juiste manier in je lichaam gebracht en gaat deze naar de daarvoor bedoelde punten. Zit er een verstoring in je energiehuishouding? Dan kan deze met behulp van acupunctuur verholpen worden. Daarbij draait namelijk alles om de juiste balans. Deze wil je niet alleen bereiken maar vooral ook behouden waardoor je tal van klachten kunt voorkomen.

✅  Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.

Klachten waarbij acupunctuur helpt

Acupunctuur speelt een ondersteunende rol

Houd er rekening mee dat acupunctuur vooral een ondersteunende functie heeft. De behandelmethode werkt prima in combinatie met andere behandelingen en kan daarbij goed als pijnverlichting of -bestrijding worden ingezet. Dit geldt zowel bij fysieke als mentale klachten. Als je alleen maar voor acupunctuur kiest dan heeft het weinig effect. Het werkt namelijk niet op zichzelf staand.

De tien meest voorkomende klachten waarbij acupunctuur uitkomst kan bieden

Om te bekijken welke klachten, problemen of aandoeningen baat kunt hebben bij acupunctuur of die ermee verlicht of voorkomen kunnen worden, vind je daarvoor een prima indicatielijst die door de WHO is opgesteld. Hierop staan echt heel veel aandoeningen waarbij acupunctuur een ondersteunende rol kan spelen. De tien meest voorkomende klachten waarbij veelvuldig voor het gebruik van acupunctuur wordt gekozen, hebben we voor je op een rijtje gezet. Hetgeen niet wil zeggen dat de behandelmethode niet voor andere klachten kan worden gebruikt natuurlijk maar het is slechts een leidraad. De volgorde in de lijst is willekeurig.

 • Duizeligheid, hoofdpijn en migraine
 • Hooikoorts, astma, bronchitis en andere klachten aan de luchtwegen
 • Spijsverteringsproblemen zoals maagzuur of darmklachten
 • Stijve en pijnlijke gewrichten, zoals bij chronische artritis en artrose
 • Schouder-, nek- en rugklachten
 • Menstruatie- en overgangsklachten
 • Huidproblemen
 • Stoppen met roken
 • Stress, spanning en burn-out
 • Zwangerschapsklachten
 1. Duizeligheid, hoofdpijn en migraine

Bij deze klachten kun je vaak diverse problemen en vooral pijn ervaren. Is deze zo erg dat je er niet meer normaal door kunt functioneren dan is het echt tijd deze problemen goed aan te pakken. Hoofdpijn en aanverwante problemen kunnen verschillende oorzaken hebben (bijvoorbeeld hormonaal of door spanning) en door dit aan te pakken met acupunctuur verminder je niet alleen de pijnklachten maar zorg je er ook voor dat het minder vaak terugkeert. Door je lichaam in een betere balans te brengen kun je deze klachten vaak al voor een groot deel voorkomen.

 1. Hooikoorts, astma, bronchitis en andere klachten aan de luchtwegen

Als je last hebt van problemen aan de luchtwegen kan dat erg vervelend zijn. Als deze ernstig zijn dan betekent dit vaak dat je erg benauwd bent en er door beperkt wordt in je doen en laten. Bij problemen zoals hooikoorts en astma kan acupunctuur worden ingezet om deze te verlichten. Je hebt daarbij nog wel een andere behandeling nodig met bijvoorbeeld therapie of medicatie maar acupunctuur kan wel de pijnklachten verlichten en de problemen zelfs voorkomen.

 1. Spijsverteringsproblemen zoals maagzuur of darmklachten

Als je last hebt van problemen met de spijsvertering dan hebben deze vaak een grote invloed op je totale welzijn. Het spijsverteringsstelsel is niet alleen erg uitgebreid maar bepaalt ook voor een groot deel hoe jij je voelt. Heb je klachten met je spijsvertering dan kunnen deze leiden tot allerlei andere kwalen en pijn waardoor jouw leven ernstig bepaald wordt. Vaak kan acupunctuur in combinatie met een goed voedingsadvies of dieet ervoor zorgen dat je sneller van je klachten afraakt. Zo voel jij je niet alleen snel beter op het gebied van de spijsvertering maar voel je je ook in het algemeen een heel stuk prettiger.

 1. Stijve en pijnlijke gewrichten, zoals bij chronische artritis en artrose

Bij chronische artritis en artrose is er sprake van slijtage in de gewrichten en doen deze vaak pijnlijk en stijf aan, zeker na een nacht slapen waarin je aardig stil gelegen hebt. Chronische artritis kan weliswaar niet genezen worden (ook niet met een reguliere behandeling) maar de pijnklachten kun je wel tegengaan door middel van acupunctuur. Zo wordt de pijn verzacht, de stijfheid minder en kun jij weer makkelijker doen waar je zin in hebt. Bij deze klachten wordt bij de behandeling met acupunctuur vaak gekozen om de punten waar je pijn hebt aan te pakken met de naaldjes.

 1. Schouder-, nek- en rugklachten

Schouder-, nek- en rugklachten zijn deze vaak het gevolg van overbelasting of het verkeerd doen van bepaalde handelingen. Als je het erg druk hebt of zwaar werk doet dat vaak hetzelfde is dan kunnen deze klachten snel ontstaan. Zaak dus om deze zoveel mogelijk te voorkomen en op tijd je rust te pakken. Ook daar wordt bij acupunctuur de nodige aandacht aan besteed. Om je lichaam in een goede balans te brengen is actief zijn en op tijd je rust pakken essentieel. Daarmee voorkom je reeds veel pijnklachten en kun je gewoon doorgaan met waar je dagelijks mee bezig bent. Dit soort klachten kunnen verzacht worden met behulp van acupunctuur maar ook voorkomen worden. Met name dit laatste is erg belangrijk omdat dit soort klachten ook kunnen leiden tot andere problemen zoals hoofdpijn, spanningsklachten en migraine die je natuurlijk ook zoveel mogelijk wilt voorkomen.

 1. Menstruatie- en overgangsklachten

Veel meisjes en vrouwen hebben tijdens hun menstruatie te maken met pijnklachten en andere problemen. Je hormonen slaan op hol, je voelt je niet lekker of hebt buikpijn of zit niet prettig in je veel. Veel van dit soort problemen doen zich tevens voor als je in de overgang raakt. Omdat je hormonen in de war zijn kan acupunctuur daar proberen een goede balans in te brengen. Zo worden op dat moment de klachten snel minder. Heb je vaak last? Dan kan acupunctuur ook ingezet worden om dergelijke problemen te voorkomen. Zo ben je deze voor en houd je je hormoonhuishouding netjes in evenwicht en heb je veel minder klachten tijdens je menstruatie of als je in de overgang raakt.

 1. Huidproblemen

Huidproblemen kunnen in allerlei verschijningsvormen optreden. Denk bijvoorbeeld aan eczeem, acne, puistjes, rimpels, psoriasis en een droge of juist zeer vette huid. Veel van deze problemen treden op in het gezicht hoewel ze ook op andere plekken op je lichaam kunnen voorkomen. Juist in je gezicht zijn ze goed zichtbaar dus is het zaak er wat aan te doen. Huidproblemen kunnen zowel interne als externe oorzaken hebben. Omdat ook je huid een orgaan is kan dit verstoord raken door allerlei invloeden. Acupunctuur kan ervoor zorgen de balans in je huid te herstellen zodat je minder problemen ondervindt en je ook minder pijnklachten hebt. Houd er wel rekening mee dat je bij huidproblemen ook andere methodes zoals medicatie en verzorgingsproducten nodig hebt om deze te bestrijden.

 1. Stoppen met roken

Als je van plan bent met roken te stoppen dan kun je daar wel wat hulp bij gebruiken. Roken is nu eenmaal een verslaving waar niet zo eenvoudig vanaf te raken is. Als je gestopt bent met roken heb je vaak last van ontwenningsverschijnselen waar je niet op zit te wachten. Dit komt ook omdat je lijf niet meer de nicotine binnenkrijgt waar het zo aan gewend is. Acupunctuur kan er dan voor zorgen dat je sneller van het roken afraakt en minder ontwenningsverschijnselen krijgt. Je krijgt minder last van spanning en je lichaam komt goed in balans zodat je ook zonder sigaret door het leven kunt.

 1. Stress, spanning en burn-out

Tegenwoordig heeft iedereen het erg druk. Dit kan zijn met werk maar ook met andere bezigheden thuis of als je er nog van alles en nog wat bij wilt doen. Veel mensen nemen dan te weinig rust en krijgen daardoor klachten zoals stress, spanning en in het ergste geval een burn-out. In dat geval heb je nergens geen fut meer voor om wat te ondernemen en bepaalt dit heel je leven. Om op tijd rust te pakken en een goede balans te vinden tussen je yin en yang kun je prima acupunctuur inzetten. Op die manier kun je dergelijke klachten voorkomen maar ze ook snel minder doen worden als je er reeds last van hebt.

 1. Zwangerschapsklachten

Zwanger zijn is leuk want dat betekent dat er een kindje onderweg is. Veel vrouwen hebben nog wel eens te maken met bepaalde klachten die door de zwangerschap worden veroorzaakt. Niet geheel vreemd natuurlijk want je hormonen zijn anders en je lichaam reageert op de veranderingen. Om bepaalde verschijnselen die zich kunnen voordoen tijdens de zwangerschap tegen te gaan of deze al op voorhand te voorkomen kan acupunctuur worden ingezet. Het is ook een middel dat vaak wordt gebruikt als mensen zwanger willen worden met behulp van IVF.

Veelgestelde vragen omtrent bij welke klachten acupunctuur veelvuldig wordt ingezet

Zijn er maar een paar klachten waarbij acupunctuur kan worden ingezet?

Nee, er zijn juist heel veel klachten en problemen bekend waarbij acupunctuur kan worden ingezet. Als je wilt weten welke dit zijn dan kun je het beste de indicatielijst raadplegen die reeds eind jaren ’70 van de vorige eeuw is opgesteld door de WHO. Hierop staan heel veel klachten waarbij acupunctuur een belangrijke steun kan vormen om deze tegen te gaan, al dan niet te voorkomen. Acupunctuur is tot op heden nog niet wetenschappelijk bewezen maar het kan wel een goede hulp zijn als je reeds andere behandelmethodes gebruikt bij een ziekte, probleem of aandoening.

Bij welke tien klachten wordt regelmatig gekozen voor acupunctuur?

De volgende lijst laat de tien klachten zien waarbij acupunctuur veelvuldig wordt ingezet als hulpmiddel. De behandelmethode kan gebruikt worden ter voorkoming van de klachten maar ook gehanteerd worden als je reeds met bepaalde klachten te maken hebt. Het gaat hierbij om de volgende klachten:

 • Duizeligheid, hoofdpijn en migraine
 • Hooikoorts, astma, bronchitis en andere klachten aan de luchtwegen
 • Spijsverteringsproblemen zoals maagzuur of darmklachten
 • Stijve en pijnlijke gewrichten, zoals bij chronische artritis en artrose
 • Schouder-, nek- en rugklachten
 • Menstruatie- en overgangsklachten
 • Huidproblemen
 • Stoppen met roken
 • Stress, spanning en burn-out
 • Zwangerschapsklachten

Er zijn uiteraard nog veel meer klachten te vinden waartegen acupunctuur kan worden ingezet. Twijfel je of jouw klachten ermee verminderd kunnen worden? Raadpleeg dan altijd de lijst van de WHO of vraag je arts of acupuncturist om meer informatie over alle mogelijkheden.

Wat voor rol kan acupunctuur spelen bij de meest voorkomende klachten?

Acupunctuur is op zichzelf niet voldoende om bepaalde klachten te voorkomen of de pijn die erbij optreedt te verminderen maar kan wel net even dat extra steuntje zijn dat je bij een andere behandeling nodig hebt. Zo kan de behandelmethode worden ingezet bij reguliere geneeswijzen om deze te ondersteunen en een beter en sneller effect te geven. Niet elke arts staat er even positief tegenover maar er komt wel steeds meer belangstelling voor deze alternatieve geneeswijze omdat er nauwelijks bijwerkingen aan kleven en er veel mensen al baat bij (gehad) hebben. Acupunctuur wordt ook vaak ingezet samen met andere alternatieve geneeswijzen die behoren tot de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) die reeds eeuwen geleden gebruikt werd in het Oosten.

Wil je nog meer leren over Acupunctuur?

Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.

Klik hier om het Acupunctuur Handboek te bekijken →

 

Bronnen:

Mis je een bron, of wil je een waardevolle verwijzing toevoegen? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Acupunctuur Handboek

Acupunctuur gids sidebar

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Acupunctuur. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die heel breed ingezet kan worden. Zo kan het helpen tegen lichamelijke klachten, maar ook tegen mentale klachten. Zelfs chronische pijnklachten kunnen goed behandeld worden. Dat wil niet zeggen dat acupunctuur alles kan...

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur mag dan wel een traditionele Chinese geneeswijze zijn, hij wordt ook in Nederland volop toegepast. Het is dan ook een manier van behandelen die voor heel veel mensen goed helpt. Zo is er een aanzienlijk aantal klachten, waarvan er ook veel zijn opgenomen...

Acupunctuur Gids

“Wow! Alles wat ik over Acupunctuur wilde weten in één compleet e-book!”

Acupunctuur Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Acupunctuur!

 • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Acupunctuur inhoudt?
 • Wil je je verder verdiepen in Acupunctuur, en zoek je goede handvatten?
 • Wil je profiteren van de kracht van Acupunctuur?
 • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
 • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Acupunctuur Handboek perfect voor jou. Het handboek zit vol informatie en tips. 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over acupunctuur.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Acupunctuur.works.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.