www.acupunctuur24.nl | Kennis en inspiratie | Acupunctuur voor iedereen: kies de juiste soort
welke soorten acupunctuur bestaan er

Acupunctuur voor iedereen: kies de juiste soort

⏱ Leestijd: 12 minuten

Als je interesse hebt in een behandeling met acupunctuur omdat je bepaalde klachten, problemen of een aandoening hebt dan is het niet per definitie zo dat je daar altijd een behandeling voor krijgt met ‘gewone’ naalden en dat dit alles is. Er zijn binnen de acupunctuur namelijk ook nog andere behandelmethodes mogelijk die wellicht beter bij jou en je probleem aansluiten en waar jij meer baat bij hebt. In de meeste gevallen zal de acupuncturist besluiten voor welke behandeling gekozen wordt maar daar heb je zelf als patiënt natuurlijk ook de nodige inspraak in. Wil je iets beslist niet, dan ben je niet verplicht daarin mee te gaan ook als wordt dit aangeraden.

Diverse soorten behandelingen binnen de acupunctuur

Er zijn diverse soorten acupunctuur te onderscheiden. Voor een duidelijk overzicht hebben we deze eens voor je op een rijtje gezet zodat je weet wat er allemaal mogelijk is. Lees je nog even verder? Dan kun je hier al veel informatie vinden over de verschillende behandelingen en bekijken wat je wel of juist niet aanstaat. Soms wordt er ook gekozen voor een combinatie van verschillende soorten acupunctuur omdat de verwachting is dat deze dan voor het jou het beste resultaat opleveren. Binnen de acupunctuur vind je de volgende soorten:

 • Gewone acupunctuur
 • Dry needling
 • Ooracupunctuur
 • Laser acupunctuur
 • Cupping
 • Moxa
 • Guasha

Gewone acupunctuur

Als er gesproken wordt van een behandeling met ‘gewone’ acupunctuur dan worden daarvoor de naalden ingezet waaraan de meeste mensen meteen zullen denken als je het over deze geneeswijze hebt. Voor deze behandeling worden heel dunne naaldjes gebruikt die op bepaalde punten in de huid geprikt worden. Deze punten staan bekend onder de naam acupunctuurpunten. In je lichaam zijn tal van zogenaamde meridianen of energiebanen aanwezig. Zo heb je om te beginnen al twaalf tot veertien hoofdmeridianen en zitten daar nog veel meer kleinere onder in het systeem.

✅  Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.

acupunctuur-soorten

Energie herstellen door acupunctuurpunten aan te prikken

De acupunctuurpunten in je lichaam bevinden zich allemaal op de meridianen. Omdat daardoor de energie in je lichaam verdeeld en vervoerd wordt, kiest de acupuncturist ervoor deze speciale punten aan te prikken. Als je ergens een bepaalde klacht hebt of pijn, dan betekent dit dat de energietoevoer daar naartoe verstoord is. Door een behandeling met acupunctuur toe te passen kan de energie gemanipuleerd worden en in de juiste hoeveelheid naar bepaalde plekken in het lichaam gebracht worden. Door de naaldjes op specifieke acupunctuurpunten in het lichaam te zetten, wordt de balans hersteld en voel jij je snel beter en wordt de aanwezige pijn tevens verlicht.

Keuze in de naalden die worden gebruikt

Voor deze behandeling kan gekozen worden uit diverse soorten naalden. Deze zijn natuurlijk altijd uiterst dun omdat ze anders je huid zouden kunnen beschadigen op het moment dat ze worden ingebracht en er weer uitgaan. De acupuncturist waar jij onder behandeling bent kan ervoor kiezen naalden te gebruiken die herbruikbaar zijn of wegwerpnaalden te nemen. In het eerste geval worden de naalden tussen de behandelingen met verschillende patiënten door schoongemaakt en ontsmet zodat je geen kans loopt op een infectie. In het geval van wegwerpnaalden worden er voor iedere patiënt steeds nieuwe gebruikt bij een volgende behandeling.

Gevolgen van de behandeling met de naalden

Als de naald, die overigens niet volledig maar slechts een klein stukje, op het acupunctuurpunt wordt geprikt kan de energiestroom beïnvloed worden. Dit leidt dan tot het volgende:

 • De hoeveelheid energie neemt toe, tenzij deze al te veel is want dan kan de behandeling er ook voor zorgen dat het minder wordt en de balans hersteld wordt
 • Zit er een teveel aan energie op een bepaalde plek in je lichaam? Dan wordt deze getransporteerd naar plekken waar te weinig aanwezig is en je deze wel nodig hebt
 • Doordat je met een blokkade te maken hebt op het acupunctuurpunt zorgt het inbrengen van de naald ervoor dat deze verdwijnt
 • De energie stroomt dan ook beter door
 • Door de behandeling verbetert tevens de kwaliteit van de energie

Snel minder klachten en minder pijn door een betere balans

Door de betere doorstroming van energie raakt de energiehuishouding in je lichaam sneller in balans als je behandeld wordt met acupunctuurnaalden. Dit leidt tot een (doorgaans snelle) verlichting van de pijnklachten en een vermindering van de problemen. Indien acupunctuur preventief wordt toegepast, dan kan de behandeling ervoor zorgen dat blokkades voorkomen worden en dat de energie naar de juiste plekken in je lichaam gaat. Zolang de balans goed blijft is de kans op aandoeningen of problemen dan ook meteen een stuk kleiner.

Elektro-acupunctuur

Als er wordt gekozen voor een behandeling met behulp van acupunctuurnaalden kunnen daar ook verschillende versies voor gebruikt worden. Zo kan ervoor gekozen worden voor het versterken van de werking van de naalden door er een bepaalde stroomfrequentie op te zetten. Deze manier staat bekend onder de naam elektro-acupunctuur. Door de stroomschokjes krijg je een wat kloppend of juist trillend gevoel maar kan de werking ervan wel versterkt worden. Deze methode wordt bij bepaalde klachten verkozen boven acupunctuur met enkel naalden.

Keuze voor een combinatie van diverse soorten

Een andere variant op ‘gewone’ acupunctuur kan gedaan worden door via de naalden een injectie aan te brengen of te werken met lasers. Dit kan gekozen worden bij bepaalde klachten om zo het effect van de naaldjes te versterken. Niet elke acupuncturist zal hiervoor kiezen maar de mogelijkheid bestaat wel. Binnen de traditionele acupunctuur zal vaak gekozen worden voor een combinatie van het aanbrengen van de naalden op punten waar zich symptomen voordoen met punten waar de oorzaak van een bepaald probleem zich bevindt.

Hoe weet je of het werkt?

Als de naald je huid ingaat voel je een klein schokje. Dit geeft aan dat er beweging zit in de energiestroom in je lichaam. Het kan ook aanvoelen als een soort tinteling of juist een zwaar gevoel op het punt waar de naald zit. Dit is niet ernstig maar geeft juist aan dat het werkt en de naald op de juiste plek is aangebracht. Zo heb je de meeste kans dat de behandeling een snel en goed resultaat oplevert. Omdat niet iedereen op dezelfde manier reageert kan het net even wat anders aanvoelen en wisselt dit per persoon. Het wat zware gevoel dat sommige mensen krijgen als de naald in de huid geprikt wordt staat ook wel bekend onder de naam De Qi. Een behandeling met acupunctuur duurt gemiddeld zo’n twintig minuten per keer. Zolang blijven de naalden dus in je huid geprikt staan,.

Dry Needling

Een variant op ‘gewone’ acupunctuur staat bekend onder de naam Dry Needling. Wanneer je als patiënt onder behandeling bent bij een therapeut is dat doorgaans omdat je bepaalde pijnklachten ondervindt. Veel therapeuten passen tegenwoordig ook bepaalde acupunctuurbehandelingen toe en hebben daarvoor ook de nodige opleiding genoten. De pijnlijke spieren kunnen dan ook aangepakt worden door middel van zogenaamde Dry Needling, waarbij de spieren extra gestimuleerd worden. Het doel hiervan is dan om de pijn te verminderen. Deze behandeling staat tevens bekend onder de naam triggerpointacupunctuur.

Wat houdt deze methode in?

Deze methode wordt tegenwoordig steeds meer toegepast en het is een speciale manier van behandelen waarbij droge naalden worden ingebracht in de pijnlijke spieren. De methode is afkomstig uit Canada maar wint hier ook aan populariteit. Houd er rekening mee dat Dry Needling niet voor iedereen geschikt is en niet hetzelfde is als een gewone acupunctuurbehandeling. Dry Needling kan een intens gevoel oproepen bij mensen en omdat de naald in kwestie rechtstreeks de pijnlijke spier in gaat kun je er ook niet lekker van worden. Het kan ook echt wel pijn doen dus daarom is het niet voor iedereen en voor elke klacht geschikt. Je hebt niet enkel een gevoel van pijn tijdens de behandeling maar dat kan daarna ook nog even aanhouden, tot zelfs een paar dagen.

Behandeling van triggerpoints

Bij een triggerpointbehandeling of Dry Needling worden andere naalden gebruikt dan bij acupunctuur en een belangrijk verschil is dat deze verder de huid in gaan en rechtstreeks op een pijnlijke spier gezet worden. Er wordt vaak maar met een enkele naald gewerkt en deze hoeft maar eventjes te blijven zitten en niet langere tijd zoals bij acupunctuur. Het gaat er om dat het zogenaamde Ah-Shio punt (het pijnlijke punt in een spier) zo getriggerd wordt dat de pijn eruit verdwijnt. Je spieren zullen zich gaan ontspannen waardoor ook de pijn minder wordt en zelfs op den duur verdwijnt.

Dry Needling is niet voor iedereen geschikt

Denk je zelf wel baat te hebben bij een behandeling met Dry Needling? Dan is het nog altijd aan de acupuncturist of therapeut om te bepalen of deze behandeling geschikt is voor je. Het is niet voor iedereen geschikt omdat het echt een vrij rigoureuze manier is om je pijnprobleem aan te pakken. De prik op zich voel je amper maar de werking daarna levert kramp op in je spieren of een loom en zwaar gevoel. Het is niet te bedoeling dat je energielevel wordt beïnvloed door de behandeling maar dat kan wel gebeuren. Om dit toch op een goed peil te houden en ervoor te zorgen dat je voldoende energie behoudt is een behandeling met acupunctuur, die veel zachter is in het doen, voor sommige mensen dan ook veel beter geschikt. Hetgeen niet uitsluit dat Dry Needling bij bepaalde problemen zeker een goede oplossing is.

Ooracupunctuur

Als je voor een behandeling met acupunctuur wilt gaan maar het niet zo ziet zitten dat er op meerdere plekken in je lichaam of uitgerekend op de pijnlijke punten naalden worden aangebracht, kan er ook gekozen woorden voor ooracupunctuur. Bij deze methode worden de naalden aangebracht op specifieke plekken in de oren. Afhankelijk van met welke klachten of problemen je te maken hebt kiest de acupuncturist ervoor de naalden op bepaalde plekken in de oren te prikken. Deze plekken corresponderen met plekken in je lichaam en zo kan dan de behandeling gedaan worden. De plekken hebben allemaal een eigen nummer dat overeenkomt met een punt in je lichaam. Zo kan de acupuncturist bekijken op welk nummer of nummers je behandeld dient te worden om zo een goed effect te krijgen.

Punten in de oren behandelen die overeenkomen met plekken in je lichaam

Net als bij gewone acupunctuur wordt gebruik gemaakt van heel dunne (meestal titanen) naalden die ervoor zorgen dat op bepaalde plekken in je lichaam de energiebalans hersteld wordt en jij je snel beter voelt en van je klachten en pijn afraakt. Online en bij acupunctuurpraktijken kun je een kaartje of afbeelding vinden met alle belangrijke acupunctuurpunten in je oren. Je behandelaar kan je daarop ook laten zien waar bij jou geprikt dient te worden voor het beste resultaat.

Laser acupunctuur

Er kan tevens gekozen worden voor een behandeling die bekend staat onder de naam laser acupunctuur. Dit is een methode waar tegenwoordig ook steeds meer voor gekozen wordt. Deze toepassing in bijzonder geschikt voor volwassenen en kinderen omdat er geen naalden aan te pas komen zoals bij traditionele acupunctuur wel het geval is. Mag je om medische redenen niet met naalden behandeld worden of ben je er zo bang voor dat je een behandeling daarmee niet ziet zitten? Dan kan laser acupunctuur een goed alternatief zijn.

Laser in plaats van naalden

In plaats van naalden wordt bij deze behandelmethode gebruik gemaakt van rood laserlicht. Deze methode doet geen pijn en er is echt geen enkele naald voor nodig. Het licht van de laser wordt met een speciaal daarvoor ontwikkeld apparaat aan je huid gegeven. Hiervoor worden op de speciale acupunctuurpunten (die dezelfde zijn als bij gewone acupunctuur waar de naalden worden geprikt) laserdraden aangebracht die met een soort pleister aan de huid worden vastgemaakt. Hierdoor komt dan het licht van de lasers op de acupunctuurpunten aan. Je voelt niets van het plakken van de draden (ook niet als ze eraf gehaald worden want ze zitten vast met een speciale huidtape)  en als de laser wordt aangezet doet dit ook geen pijn.

Hoe gaat de behandeling met laser in het werk?

Zo wordt je huid dus voorzien van speciale laserelektroden. Waar deze komen te zitten hangt hoofdzakelijk af van wat voor klacht of pijn je hebt en waar deze zit. De acupuncturist bepaalt aan de hand van jouw verhaal waar de pijnlijke punten zitten en zorgt ervoor dat deze behandeld worden. Dit gaat op dezelfde manier als bij gewone acupunctuur met naalden. Zijn de juiste plekken gevonden? Dan worden de elektrodes daar aangebracht en kan de laser zijn werk gaan doen. De behandeling duurt 30 minuten waarna de tape en elektrodes er weer afgehaald worden. Bij deze behandeling wordt door middel van een laserstraal de energie in je lichaam op de juiste plek gebracht en wordt er naar gestreefd je balans weer helemaal op orde te brengen zodat jij je snel beter voelt. Zeker bij mensen waarvoor het geen optie is om naalden te gebruiken kan laser acupunctuur worden ingezet.

Cupping

Een andere variant staat bekend onder de naam Cupping. Hierbij worden glazen bollen ingezet die op de huid worden geplaatst. Deze manier van behandelen wordt gebruikt om energieblokkades die zich hebben gevormd tegen te gaan en bij voorkeur zoveel mogelijk op te heffen zodat je er vanaf bent. De cups worden vaak ingezet bij problemen zoals rug-, schouder- en nekklachten maar kunnen ook een goed effect hebben als je longproblemen hebt of verkouden bent.

Hoe werkt het?

Bij Cupping wordt de lucht die in de bolletjes komt te zitten die op de huid worden geplaatst, verwarmd om zo een goed effect te hebben. Dit kan gedaan worden door de bol eerst te verwarmen en daarna snel op de huid te plaatsen maar tegenwoordig zijn er ook bollen in gebruik die eerst op de huid gezet worden en daarna vacuüm worden getrokken. Juist door dat vacuüm wordt de doorbloeding in je lichaam gestimuleerd en wordt de energie in goede banen geleid. De behandeling doet geen pijn maar je kunt er wel blauwe plekken aan overhouden. Dit ligt vooral aan de intensiteit van de Cupping behandeling.

Moxa

Moxa is een welbekende acupunctuurbehandeling waarbij de punten op je huid verwarmd worden. Moxa is een kruid dat gerookt wordt om de gewenste warmte te creëren. Door de warmte op de huid te brengen wordt de energie in je lichaam extra gestimuleerd en gaat deze naar de juiste plekken toe. Ook voor deze behandelmethode geldt dat het niet voor iedereen en elke kwaal geschikt is maar de acupuncturist kan dit het beste bepalen.

Moxa stick of een lamp gebruiken

Om de warmte te creëren die bij deze techniek nodig is, kan dit op diverse manieren gedaan worden. Ten eerste kan er gekozen worden voor het gebruik van een zogenaamde moxa stick. Dit is een soort sigaar die door de acupuncturist boven de huid gehouden wordt en waarmee de acupunctuurpunten worden verwarmd. De acupuncturist gaat er mee van punt naar punt. De stick zelf smeult langzaam op. Wil je geen rook creëren zoals die ontstaat bij het gebruik van een moxa stick? Dan kan een moxa lamp goed als alternatief functioneren. Met een dergelijke lamp wordt je huid ook goed verwarmd.

Naalden verwarmen of moxa bolletjes inzetten

Een andere manier om de gewenste warmte te creëren is door de naalden zelf te voorzien van een moxa stick. Deze wordt over de naalden heen geschoven en geeft op die manier warmte af. De moxa komt daarbij niet in contact met de huid zelf maar enkel met de naalden. Er kan tevens gekozen worden voor het gebruik van warme bolletjes moxa die door de acupuncturist op de behandelpunten op de huid wordt gelegd. Op het moment dat jij de warmte voelt worden ze weggehaald zodat je geen risico loopt op verbranding. Het blijft immers wel een methode met warme hulpmiddelen.

Guasha

Als laatste methode noemen we Guasha. Bij deze behandeling wordt er gebruik gemaakt van speciale guasha olie die op de huid wordt aangebracht, bij voorkeur op plekken waar je klachten of pijn ervaart. De olie wordt er met behulp van een speciale guasha steen weer afgeschraapt. De term betekent dan ook niets meer dan schrapen. Als je op bepaalde plekken de olie aan laat brengen dan kan deze ervoor zorgen dat je weefsel en lichaam gestimuleerd worden. Zitten er blokkades op de plekken die behandeld worden? Dan kleurt het daar rood of soms nog wat dieper tot paarsachtig. Deze verkleuringen duiden aan dat er blokkades zitten maar die worden op deze manier wel opgeheven. De verkleuringen zijn een teken dat de behandeling werkt en verdwijnen al weer binnen een paar dagen.

Veelgestelde vragen omtrent verschillende soorten acupunctuur

Welke soorten acupunctuur kunnen worden onderscheiden?

Er zijn diverse behandelingen mogelijk die onder de noemer acupunctuur geschaard kunnen worden. Dit zijn de volgende soorten:

 • Gewone acupunctuur
 • Dry Needling
 • Ooracupunctuur
 • Laser acupunctuur
 • Cupping
 • Moxa
 • Guasha

Als je meer wilt weten over elke afzonderlijke methode dan kun je daar reeds online de nodige informatie over vinden. Niet elke methode is even geschikt voor iedereen of past bij elk probleem dus vraag altijd om meer informatie bij je acupuncturist. Zo kan ook voor jou de best passende manier gekozen worden voor een behandeling.

Welke methode kun je het beste kiezen?

Welke methode er gekozen wordt, bepaalt de acupuncturist. Er kan ook gekozen worden voor een combinatie van methodes als dat het meeste resultaat oplevert. afhankelijk van je aandoening, pijn of klacht kan de acupuncturist daar een goede behandelmethode bij uitkiezen. Voor bepaalde aandoeningen is de ene methode nu net even meer geschikt dan de andere maar deze moet tevens bij jou passen. Zo kan bijvoorbeeld niet iedereen met de traditionele naalden behandeld worden of wil je dat niet eens omdat je panisch voor naalden bent. Daar staat tegenover dat bepaalde andere methodes niet voor iedereen geschikt zijn vanwege de vrij felle werking, waarbij bij traditionele acupunctuur met zachte hand gewerkt wordt.

Is de ene soort acupunctuur beter en effectiever dan de andere?

Nee, dat maakt geen verschil. Het is met name afhankelijk van jou als persoon welke soort behandeling het beste effect heeft. De aard van de klacht speelt ook een belangrijke rol. Wordt er gekozen voor een combinatie van bepaalde behandelingen? Dan wordt dit vaak gedaan omdat het effect dan wel groter is. Dit zal niet bij iedereen het geval zijn maar een ervaren en goed opgeleide acupuncturist kan bepalen welke behandeling het meest geschikt is om toe te passen bij jou.

 

Wil je nog meer leren over Acupunctuur?

Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.

Klik hier om het Acupunctuur Handboek te bekijken →

 

Bronnen:

Mis je een bron, of wil je een waardevolle verwijzing toevoegen? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Acupunctuur Handboek

Acupunctuur gids sidebar

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Acupunctuur. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die heel breed ingezet kan worden. Zo kan het helpen tegen lichamelijke klachten, maar ook tegen mentale klachten. Zelfs chronische pijnklachten kunnen goed behandeld worden. Dat wil niet zeggen dat acupunctuur alles kan...

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur mag dan wel een traditionele Chinese geneeswijze zijn, hij wordt ook in Nederland volop toegepast. Het is dan ook een manier van behandelen die voor heel veel mensen goed helpt. Zo is er een aanzienlijk aantal klachten, waarvan er ook veel zijn opgenomen...

Acupunctuur Gids

“Wow! Alles wat ik over Acupunctuur wilde weten in één compleet e-book!”

Acupunctuur Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Acupunctuur!

 • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Acupunctuur inhoudt?
 • Wil je je verder verdiepen in Acupunctuur, en zoek je goede handvatten?
 • Wil je profiteren van de kracht van Acupunctuur?
 • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
 • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Acupunctuur Handboek perfect voor jou. Het handboek zit vol informatie en tips. 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over acupunctuur.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Acupunctuur.works.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.