kosten acupunctuur

Kosten acupunctuur

⏱ Leestijd: 10 minuten

Als je kiest voor een behandeling met acupunctuur dan dien je daar uiteraard voor te betalen. Nu bestaan er in ons land wel mogelijkheden om een vergoeding te krijgen voor deze alternatieve geneeswijze. Hoe dit in elkaar zit en wat je dient te betalen of vergoed krijgt hebben we voor je op een rijtje gezet zodat je niet voor vervelende verrassingen achteraf komt te staan of de behandeling eigenlijk niet kunt betalen.

Voor een behandeling dien je natuurlijk wel te betalen

Een acupunctuurbehandeling is om te beginnen nooit standaard. Dit betekent dat er voor ieder persoon en elke klacht een andere behandeling wordt gemaakt. Deze zijn dus op maat. Dit wordt gedaan om zo zoveel mogelijk effect te hebben en zo snel mogelijk je pijnklachten te verminderen of deze te voorkomen. Dit betekent niet dat behandelingen altijd variëren in prijs want ook acupuncturisten werken natuurlijk met bepaalde tarieven, net zoals bijvoorbeeld je tandarts dezelfde bedragen rekent voor een reiniging van het gebit of het trekken van een tand.

Wat kost een behandeling door een acupuncturist je gemiddeld?

Als je slechts één behandeling nodig hebt met acupunctuur dan dien je er rekening mee te houden dat deze zo rond de €100 kost voor een behandeling die een uur duurt. Voor een behandeling die de helft van de tijd in beslag neemt wordt dan ook zo’n €50 euro geteld. Dit varieert natuurlijk per acupunctuurpraktijk maar het is een aardig gemiddelde van wat je eraan kwijt bent. Sommige praktijken werken ook met stagiaires waarbij het kan zijn dat de behandeling wat voordeliger is.

✅  Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.

acupunctuur kosten

Laat een goed plan maken waarbij ook de kosten duidelijk zijn

Voor veel mensen geldt dat één behandeling niet voldoende is en dat er meer nodig zijn. Sommige acupuncturisten rekenen minder voor een vervolgbehandeling maar dit is niet bij elke praktijk het geval. Als het eerste gesprek heeft plaatsgevonden kan de acupuncturist op basis daarvan een behandelplan maken. Hierin wordt ook het aantal behandelingen opgenomen zodat je weet waar je aan toe bent. Zo weet je niet alleen hoe vaak je naar de praktijk moet maar tevens wat dit gaat kosten. Houd er natuurlijk wel altijd rekening mee dat het kan afwijken en niet altijd alles precies volgens het gemaakte plan verloopt. Soms zijn meer behandelingen nodig voor een goed resultaat maar het kan ook zijn dat je met minder toekunt.

Speciale behandelingen kosten vaak net wat meer

De gemiddelde prijzen zullen bij elke acupuncturist voor een behandeling ongeveer gelijk zijn. Hetgeen natuurlijk niet betekent dat de ene net wat meer vraagt voor een behandeling en de ander net wat minder. Op die manier kom je ook op een gemiddelde prijs uit. De behandelingen voor bepaalde aandoeningen zijn nooit precies hetzelfde dus als de ene net wat langer duurt dan de andere of er speciale hulpmiddelen aan te pas komen, kan de prijs hoger uitvallen. Om niet voor verrassingen achteraf te komen staan kun je op voorhand altijd informeren wat een (losse) behandeling kost of wat je voor alle behandelingen samen dient neer te tellen.

Wanneer er (veel) minder gerekend wordt dan de gemiddelde prijs

Er zijn ook acupuncturisten te vinden die behandelingen uitvoeren waarvoor minder gerekend wordt dan de gemiddelde prijs. Houd er daarbij wel rekening mee dat het ook kan voorkomen dat je te maken hebt met een ietwat minder ervaren acupuncturist of in het ergste geval met een louche praktijk. Ook op dit vakgebied vind je helaas personen die niet volgens de regels werken of die geen gedegen opleiding op het gebied van acupunctuur gevolgd hebben.

Kies zoveel mogelijk voor een praktijk die is aangesloten bij een beroepsvereniging

Probeer dit soort praktijken te vermijden en als je twijfels hebt bij de behandeling, ga dan ergens anders naartoe. Je kunt er wel voor kiezen minder te betalen maar als de behandeling dan niet goed of veilig wordt uitgevoerd heb je daar nog niks aan. Om er zeker van te zijn dat je met een erkende en betrouwbare praktijk te maken hebt kies je het beste voor eentje die is aangesloten bij een van de beroepsverenigingen voor acupuncturisten in Nederland of voor mensen die een natuurlijke geneeswijze beoefenen.

Acupunctuur is maatwerk

Bij elke acupunctuurpraktijk kun je altijd informeren wat een behandeling en eventuele vervolgbehandelingen je gaan kosten. Dit staat vaak al op de website vermeld maar als dit niet het geval is, dan kun je dit altijd navragen bij de praktijk in kwestie. De prijzen zijn richtlijnen want vaak is in het geval van acupunctuur sprake van maatwerk. Omdat nu eenmaal niemand hetzelfde is en bij elke klacht of probleem de behandeling daarbij op maat wordt gemaakt kunnen de prijzen wel eens uiteenlopen.

Zorg dat je de behandeling kunt betalen

Stel, je hebt aan enkel acupunctuur niet voldoende en er komt ook nog eens een voedingsadvies, massage of kruidentherapie bij om een zo goed mogelijk resultaat te behalen. Dan worden de behandelingen uiteraard ook kostbaarder. Niet erg zolang je er maar baat bij hebt natuurlijk en kunt overzien wat het kost. En deze kosten ook dragen kunt. Volledige vergoedingen zijn zelden aan de orde omdat verzekeraars werken met een maximumbedrag per dag waardoor je vaak zelf nog wat dient bij te betalen.

Besparen op de kosten kan op verschillende manieren

Als je ervoor kiest naar een praktijk te gaan waar ook stagiaires actief zijn dan bestaat de kans dat je tegen een lager tarief behandeld kunt worden. Je hoeft hierbij echter niet bang te zijn dat de behandeling niet goed verloopt want de stagiaires werken onder toezicht van een ervaren en gediplomeerd acupuncturist die in de gaten houdt wat ze doen. Het kan je wel aanzienlijk schelen in de kosten dus zeker als je niet zoveel geld hebt om eraan te besteden, niet aanvullend verzekerd bent en de studenten de kans wilt geven wat te leren, is een dergelijke behandeling het overwegen waard.

Bespaar nooit op de verkeerde manier op je gezondheid

Niet iedereen heeft een behandeling nodig die een vol uur in beslag neemt. Soms is minder tijd ook voldoende om goed behandeld te kunnen worden. Dit kan altijd in overleg met je acupuncturist gedaan worden. Indien hij of zij een minder lange behandeling ook voldoende vindt kun je wel voordeliger uit zijn omdat voor minder tijd ook minder kosten berekend worden. Niet meer dan logisch natuurlijk. Besparen op een behandeling, ongeacht of deze nu binnen de reguliere of alternatieve geneeskunst valt door minder vaak te gaan dan nodig is of voor een louche praktijk te kiezen wordt altijd afgeraden. Besparen op je gezondheid is natuurlijk nooit goed om te doen.

Wat kun je zoal vergoed krijgen?

Niet elke behandeling kost evenveel maar bij je acupuncturist zal beslist een prijslijst hangen of verkrijgbaar zijn om te zien wat alles kost. Een klein voorbeeld om duidelijk te maken waaraan je dient te denken bij verschillende behandelingen.

  • Voor een standaard acupunctuurbehandeling betaal je bij een praktijk €75 als deze drie kwartier duurt. Kies je voor een behandeling door een stagiaire maar die wel even veel tijd in beslag neemt? Dan betaal je daar maar de helft voor.
  • Voor een verkorte acupunctuur behandeling (die zo’n twintig minuten duurt) betaal je €37,50.
  • Voor een verkorte acupunctuur behandeling (die een half uur duurt) betaal je €50.
  • Kies je voor een speciale behandeling met kruiden? Dan kost je dit voor een behandeling van drie kwartier €95 dus dit is aanzienlijk duurder.

Kijk altijd wat er voor een behandeling vergoed wordt

Voor een gemiddelde behandeling die een uur duurt betaal je dus altijd rond de €100. Dit is meer dan er per dag en per behandeling vergoed wordt door de meeste zorgverzekeraars (ook al ben je goed verzekerd) dus check altijd even wat dit voor jou betekent. Voor speciale behandelingen wordt doorgaans meer gerekend dus houd daar goed rekening mee dat deze niet binnen het standaardtarief vallen.

Vergoeding is afhankelijk van je zorgverzekeraar en het pakket

Nu is het overigens niet zo dat je voor een acupunctuurbehandeling niet in aanmerking komt voor een vergoeding. Omdat de behandelmethode als alternatieve geneeswijze te boek staat, wordt deze ook vergoed. Hoeveel je ervan vergoed krijgt ligt aan de manier waarop je verzekerd bent en aan de regels die jouw zorgverzekeraar ervoor heeft opgesteld. Een ding wat zeker is en wat voor alle zorgverzekeraars geldt is dat de vergoeding voor acupunctuur niet gedaan wordt vanuit de basisverzekering maar altijd vanuit de aanvullende verzekering. Dit staat vast en daaraan kan niet getornd worden.

Vergoedingen vind je online of bij de acupunctuurpraktijk

Het kan wel per verzekering en zorgverzekeraar verschillen wat er vergoed wordt. Op internet kun je diverse overzichten vinden waarin de vergoedingen per behandeling en per zorgverzekeraar voor je op een rijtje zijn gezet. Deze vind je onder andere op www.acupunctuur.nl. De vergoedingen willen nog wel eens aangepast worden per jaar dus kijk altijd even of er wat voor jou verandert. Je kunt ook altijd je eigen polis bekijken om te zien wat er vergoed wordt voor alternatieve geneeswijzen zoals acupunctuur. Dit staat er op aangegeven. Kom je er dan nog niet helemaal goed uit? Neem dan altijd eerst contact op met je zorgverzekeraar om te informeren wat er vergoed wordt in jouw geval.

Geen gevolgen voor je eigen risico

Omdat acupunctuur niet vergoed wordt vanuit de basisverzekering maar vanuit de aanvullende verzekering gaan de kosten niet van je eigen risico af. Heb je dit nog niet opgebruikt in het lopende jaar? Dan heeft dat niets te maken met de behandelingen voor acupunctuur en verandert het saldo daar niet door. Houd er wel rekening mee dat niet alle aanvullende verzekeringen hetzelfde zijn en dat je daardoor kans hebt dat er minder of juist meer vergoed wordt. Hoe meer jij verzekerd bent hoe groter de kans is dat je wat terugkrijgt voor de acupunctuurbehandelingen.

Een voorbeeld om de vergoeding wat duidelijker te maken

We zullen je aan de hand van een voorbeeld duidelijk maken wat hiermee bedoeld wordt. Houd er rekening mee dat het een voorbeeld is en dat het altijd net even anders kan zijn, zeker ook bij andere verzekeraars. Voor nagenoeg elke zorgverzekeraar geldt dat je op verschillende manieren aanvullend verzekerd kunt zijn. Zo kun je kiezen voor een minimale aanvullende verzekering maar deze ook, indien gewenst, verder uitbreiden. Dit betekent het volgende.

Vergoeding acupunctuur
Aanvullende verzekering 1 Ster Geen dekking
Aanvullende verzekering 2 Sterren €40 per dag tot een maximum van €250
Aanvullende verzekering 3 Sterren €40 per dag tot een maximum van €450
Aanvullende verzekering 4 Sterren €40 per dag tot een maximum van €650

Houd er rekening mee dat er een maximum zit aan elke vergoeding

Dit betekent dus dat je, wanneer je op de minst uitgebreide aanvullende manier verzekerd bent je geen vergoeding krijgt voor acupunctuurbehandelingen. Daar staat dan wel weer tegenover dat je ook minder premie per maand betaalt. Als je kiest voor een uitgebreidere aanvullende verzekering dan betaal je maandelijks meer premie maar kom je wel in aanmerking voor een vergoeding voor acupunctuur of andere alternatieve behandelingen. Bij dit voorbeeld zie je echter wel dat er een maximumbedrag per keer aan verbonden zit en dat het totaalbedrag dat per kalenderjaar vergoed wordt, ook een maximum kent. Dit is bij nagenoeg elke zorgverzekeraar het geval maar het is altijd goed dit eerst even na te vragen zodat je weet waar je aan toe bent.

Kijk welke verzekering het beste bij jou past

Je kunt bij de meeste verzekeraars ook nog andere manieren bijverzekerd worden voor alternatieve geneeswijzen zodat je meer vergoed krijgt. Informeer daar ook zeker altijd even naar. In bepaalde gevallen kan het gunstiger zijn je niet extra aanvullend bij te laten verzekeren omdat de premie die je ervoor betaalt niet opweegt tegen de vergoeding. Je dient bijna altijd zelf toch bij te betalen. Indien je weet hoeveel behandelingen je nodig hebt met acupunctuur en wat deze je gaan kosten dan bereken je het beste eerst wat het gunstigste voor jou is en met welke aanvullende verzekering je het beste uit bent. Veel mensen zijn reeds aanvullend verzekerd om andere behandelingen (deels) vergoed te krijgen dus kijk goed hoe je daarmee uit de voeten kunt. Vind je de vergoeding van je huidige zorgverzekeraar niet voldoende? Kijk dan of het bij een ander misschien beter voor je uitpakt. Switchen kan altijd aan het einde van het jaar als dat gunstiger voor je is.

Is vergoeding alleen mogelijk als de praktijk is aangesloten bij een beroepsvereniging?

Om voor een vergoeding in aanmerking te komen hanteren veel zorgverzekeraars de regel dat je niet enkel aanvullend verzekerd dient te zijn maar dat de acupuncturist die de behandeling uitvoert tevens is aangesloten bij een beroepsvereniging zoals bijvoorbeeld de NVA of de NAAV. Indien dit niet geval is kan het zijn dat ze geen vergoeding uitkeren. Soms is het ook voldoende dat de naam van de beroepsverzekering op de factuur wordt vermeld om voor een vergoeding in aanmerking te komen. Informeer daar altijd even naar bij je verzekeraar.

Veelgestelde vragen als het om de kosten van een acupunctuurbehandeling gaat

Kost elke behandeling even veel?

Nee, dit is niet het geval. Er wordt bij de meeste acupunctuurpraktijken gewerkt met standaardtarieven die voor een bepaalde tijd gebruikt worden. Een behandeling met acupunctuur kost gemiddeld rond de €100 per uur maar dit kan natuurlijk wel net een beetje afwijken, afhankelijk van de praktijk waar je naartoe gaat. Voor speciale behandelingen wordt vaak een hoger tarief gehanteerd maar er bestaan ook mogelijkheden om minder te betalen, bijvoorbeeld wanneer voor een verkorte behandeling wordt gekozen. Bij je acupunctuurpraktijk kun je altijd navragen wat de tarieven zijn en die staan vaak ook op de eigen website vermeld. Zo weet je meteen waar je aan toe bent als het om de kosten gaat. Houd er wel rekening mee dat niet iedereen evenveel behandelingen nodig heeft dus dat kan per patiënt uiteenlopen.

Aan wat voor bedragen dien je te denken bij een acupunctuurbehandeling?

Een gemiddelde acupunctuurbehandeling kost je rond de €100 per uur, voor een half uur dus de helft. Er zullen acupuncturisten zijn die net even wat minder vragen maar het zal weinig uiteenlopen. Het kan voorkomen dat je, wanneer je vervolgbehandelingen nodig hebt, je daarvoor minder per keer betaalt. Informeer altijd even hoeveel de behandeling(en) die jij nodig hebt je gaan kosten. Je kunt wel besparen door voor een acupuncturist te kiezen die veel minder rekent maar dan bestaat de kans dat je bij een wat louche praktijk terecht komt waar niet goed volgens de geldende normen en regels wordt gewerkt. Dit kan vervelende risico’s met zich meebrengen maar er ook voor zorgen dat je niks vergoed krijgt omdat een dergelijke praktijk niet is aangesloten bij een beroepsvereniging.

Wordt het volledige bedrag vergoed?

Dit is afhankelijk van hoe je verzekerd bent en bij welke zorgverzekeraar je bent aangesloten. De vergoeding verschilt per pakket en per verzekeraar. Deze wordt nooit vergoed vanuit de basisverzekering maar je dient er altijd aanvullend voor verzekerd te zijn. Bij veel verzekeraars geldt dat je behoorlijk aanvullend verzekerd dient te zijn om wat terug te krijgen voor een alternatieve behandeling zoals acupunctuur. Bij de laagste aanvullende verzekeringen komt het voor dat er geen dekking is voor acupunctuur. Houd er daarnaast rekening mee dat de meeste zorgverzekeraars een maximumbedrag per behandeling of per dag vergoeden en dat er een bepaald maximum aan de totale vergoedingen voor alternatieve geneeswijzen per jaar zit. Veel verzekeraars willen dat je kiest voor een praktijk die is aangesloten bij een beroepsvereniging en keren anders niets uit.

Wil je nog meer leren over Acupunctuur?

Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.

Klik hier om het Acupunctuur Handboek te bekijken →

 

Bronnen:

Mis je een bron, of wil je een waardevolle verwijzing toevoegen? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Acupunctuur Handboek

Acupunctuur gids sidebar

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Acupunctuur. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die heel breed ingezet kan worden. Zo kan het helpen tegen lichamelijke klachten, maar ook tegen mentale klachten. Zelfs chronische pijnklachten kunnen goed behandeld worden. Dat wil niet zeggen dat acupunctuur alles kan...

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur mag dan wel een traditionele Chinese geneeswijze zijn, hij wordt ook in Nederland volop toegepast. Het is dan ook een manier van behandelen die voor heel veel mensen goed helpt. Zo is er een aanzienlijk aantal klachten, waarvan er ook veel zijn opgenomen...

Acupunctuur Gids

“Wow! Alles wat ik over Acupunctuur wilde weten in één compleet e-book!”

Acupunctuur Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Acupunctuur!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Acupunctuur inhoudt?
  • Wil je je verder verdiepen in Acupunctuur, en zoek je goede handvatten?
  • Wil je profiteren van de kracht van Acupunctuur?
  • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
  • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Acupunctuur Handboek perfect voor jou. Het handboek zit vol informatie en tips. 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over acupunctuur.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Acupunctuur.works.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.