www.acupunctuur24.nl | Kennis en inspiratie | Hoe werkt acupunctuur?
hoe werkt acupunctuur

Hoe werkt acupunctuur?

⏱ Leestijd: 8 minuten

Ben je wel geïnteresseerd in acupunctuur maar weet je er nu eigenlijk niet veel meer van dat dan er met kleine naaldjes wordt gewerkt die op speciale plekken in de huid worden geprikt? Lijkt de methode je de moeite waard om uit te proberen maar wil je liever eerst wat meer weten over hoe deze nu eigenlijk werkt en in elkaar steekt? Dan is er veel informatie over te vinden, zowel online als bij acupunctuurpraktijken. We hebben een aantal belangrijke punten over deze alternatieve behandelmethode voor je op een rijtje gezet.

Hoe werd acupunctuur ontdekt?

Acupunctuur behoort tot een traditionele Chinese geneeswijze die reeds eeuwen oud is. Er wordt al in de eerste eeuwen voor Christus naar verwezen als behandeling waarmee pijn bestreden en voorkomen kan worden. Doordat de ontdekkingsreizigers vanuit het Westen naar het Oosten voeren en op die manier kennismaakten met allerlei producten daar, kwamen ze ook in contact met mensen die er een andere levensvisie op na hielden dan zij gewend waren. Daarbij hoorde dan ook de traditionele geneeswijze waaronder acupunctuur valt.

Lichaam en geest zijn één en altijd met elkaar verbonden

Bij acupunctuur gaat men ervan uit dat je lichaam en geest één zijn. Dit betekent dat deze het beste functioneren als ze goed in balans zijn. Je bent als persoon onlosmakelijk verbonden met de wereld om je heen en het is zaak daarbij goed in balans te blijven zodat jij lekker in je vel zit. Binnen de acupunctuur wordt dan ook altijd gestreefd naar een zo goed mogelijke balans. Is deze verstoord door zaken van buitenaf dan dient de balans zo goed mogelijk hersteld te worden.

✅  Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.

werking acupunctuur

Het gebruik van naalden levert geen gevaar op

De meeste mensen zullen bij acupunctuur direct aan naalden denken maar het is niet zo eng als je wellicht in eerste instantie zult vermoeden. De naaldjes zijn al erg klein en heel dun op zich. Veelal zijn het roestvrijstalen naalden waarvan gebruik wordt gemaakt en tegenwoordig wordt ook vaak gekozen voor naalden die maar eenmalig worden ingezet. Wordt er gewerkt met herbruikbare naaldjes? Dan dienen deze tussen behandelingen van verschillende patiënten door uiteraard goed schoongemaakt en ontsmet te worden om infecties te voorkomen.

Waar worden de naalden in je lichaam geprikt?

De naalden kunnen geprikt worden op de zogenaamde acupunctuurpunten in je lichaam waar dat nodig is. Dit wordt door de acupuncturist bepaald. Zo kan er voor gekozen worden de naalden aan te brengen op de plekken waar de oorzaak van je probleem of klacht ligt maar ook daar waar de symptomen juist tot uiting komen. Vaak wordt er ook gekozen voor een combinatie van acupunctuurpunten om zo een zo goed mogelijk resultaat te bereiken.

Gebruik van ooracupunctuur

Tegenwoordig wordt ook steeds meer gebruik gemaakt van zogenaamde ooracupunctuur. Bij deze methode worden de naalden aangebracht op verschillende plekken in de oren, met name in de schelp en randen. Deze plekken corresponderen met de acupunctuurpunten in je lichaam waar bij andere behandelingen de naalden in geprikt worden. Op die manier kan een bepaald probleem ook worden aangepakt met enkel een behandeling in de oren.

Iedere behandeling is anders en wordt op maat gemaakt

De acupuncturist kan er ook voor kiezen de naalden te verwarmen, er een laser bij te gebruiken of een vloeistof te injecteren maar dit is niet bij elke behandeling of bij iedereen nodig en hangt hoofdzakelijk af van je klachten. Er bestaat geen standaardbehandeling binnen de acupunctuur die bij iedereen op dezelfde manier kan worden toegepast dus het gaat hierbij altijd om maatwerk.

Herstel van de balans in je lichaam is het doel

Bij acupunctuur wordt ervan uitgegaan dat de naalden een positief effect hebben op je energiehuishouding. Indien deze, en je natuurlijke evenwicht dat idealiter bestaat tussen je geest en lichaam, verstoord is dient dit hersteld te worden. Het herstellen van het evenwicht zorgt ervoor dat je sneller geneest en minder pijn ondervindt. Acupunctuur kan dan in samenwerking met andere methodes en  behandelingen ervoor zorgen dat je sneller van je pijn afraakt en speelt daarbij een ondersteunende rol.

Acupunctuur bij klachten of als preventieve behandelmethode

Acupunctuur wordt niet enkel ingezet als ondersteuning bij bepaalde klachten of ziektes. Het kan zeker ook als preventief middel worden gebruikt. Door de naalden te gebruiken word je zelf positief beïnvloed en voel je je een stuk prettiger. Dit kan zowel geestelijk als lichamelijk het geval zijn. Acupunctuur kan er preventief voor zorgen dat je weerstand verhoogd wordt, dat je pijngrens hoger wordt en dat je meer zin krijgt in het leven en om dingen te ondernemen. Dit zorgt er dan ook meteen voor dat je beter in balans bent en minder snel ziek dus dat is erg gunstig.

Voordelen zijn groter dan de nadelen

Als je ervoor kiest een behandeling met acupunctuur te ondergaan dan weet je zo dus al een stuk beter hoe deze behandelwijze in elkaar steekt. Vind je het nog steeds maar een eng idee dat er met naalden gewerkt wordt of vind je het hele alternatieve gebeuren nog wat zweverig? Houd dan in gedachten dat acupunctuur een heilzame werking kan hebben voor je lichaam en geest en dat je daar alleen maar baat bij hebt. De voordelen van deze behandeling wegen bij lange na niet op tegen de nadelen want deze laatste zijn er amper.

Nauwelijks bijwerkingen van acupunctuur

Ja, er worden naalden in je lichaam geprikt maar dit doet niet eens pijn. Natuurlijk is het de eerste keer een vreemde gewaarwording maar het doet niet zeer en de kans dat het bloedt is minimaal. Dit kan voorkomen, net als blauwe plekken maar dit zie je niet vaak en is doorgaans alleen aan de orde bij mensen die bloedverdunners gebruiken. De naalden zijn zo dun dat ze niet eens een plekje achterlaten op je huid na de behandeling. Als je kiest voor een goede en ervaren acupuncturist is er weinig reden om bang te zijn voor de behandeling, tenzij je werkelijk panisch bent voor naalden natuurlijk.

Acupunctuur wordt ingezet als hulpmiddel bij andere methodes

De acupuncturist bekijkt eerst jouw probleem en wat voor behandelingen je al ondergaat of eerder gedaan hebt. Acupunctuur werkt niet op zichzelf staand maar is altijd een aanvulling op andere behandelmethodes. Dit kan bijvoorbeeld een vorm van therapie of het gebruik van medicatie zijn of een andere methodes uit de reguliere geneeskunde. Daarnaast kan acupunctuur gekoppeld worden aan andere alternatieve geneeswijzen om zo een betere werking te hebben.

Ga met klachten altijd eerst naar een arts

Als je een bepaalde klacht hebt of met een probleem te kampen hebt, dan is het altijd zaak daar eerst mee naar een arts te gaan. Of het daarbij om een lichamelijk of geestelijk probleem gaat maakt niet uit maar je dient er wel wat aan te doen. Schaam je nergens voor want je bent nooit de enige die het heeft en een probleem is er om opgelost te worden. Loop je al langer ergens mee rond en werkt de huidige behandeling niet optimaal? Overweeg dan zeker acupunctuur omdat dit een goed hulpmiddel kan zijn om klachten te verminderen en pijn tegen te gaan of zelfs te voorkomen.

Hoe vind je een goede acupuncturist?

Een goede acupuncturist vind je snel op internet. Let daarbij op de volgende zaken.

  • Kies bij voorkeur een praktijk die niet te ver van huis is zodat je er snel en makkelijk naartoe kunt. Ben je zelf niet mobiel of afhankelijk van een ander voor vervoer? Informeer dan of er ook thuisbehandeling mogelijk is.
  • Kies voor een praktijk die is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur. Zo ben er je ervan verzekerd dat zij via de regels en normen van de vakvereniging werken.
  • Kijk altijd of je een praktijk kunt vinden die gespecialiseerd is in jouw klachten. Zo heb je de beste kans op succes bij een behandeling.
  • Kijk of er meer soorten behandelingen mogelijk zijn zodat deze gecombineerd kunnen worden.

Veelgestelde vragen over de werking van acupunctuur

Hoe zit acupunctuur in elkaar?

Acupunctuur kan op verschillende manieren worden toegepast. Zo kan er enkel gekozen worden voor een behandeling met naalden maar deze kunnen ook worden warmgemaakt of er kan een vloeistof mee geïnjecteerd worden indien gewenst. Welke methode gekozen wordt ligt aan je probleem maar ook aan je algehele gezondheid. De acupuncturist bekijkt naar aanleiding van jouw verhaal welke methode het beste geschikt is. De naalden kunnen worden aangebracht op zogenaamde acupunctuurpunten in het lichaam. Dit kan op een plek zijn waar je symptomen van een bepaalde aandoening voelt zoals bijvoorbeeld pijn maar ook op plekken waar de oorzaak terug te vinden is.

Waarom kiezen voor acupunctuur?

Een veelgenoemde reden om voor acupunctuur te kiezen is dat er nauwelijks bijwerkingen aan deze behandeling kleven. Het zal de eerste keer misschien wat raar aanvoelen met de naalden in je huid maar een goede acupuncturist weet wat hij of zij doet. Als je voor deze behandeling kiest dan wegen de voordelen ervan ruimschoots op tegen de (eventuele) nadelen. Veel mensen redeneren: baat het niet dan schaadt het niet, maar acupunctuur heeft echt wel wat meer om het lijf. Het is dan wel niet wetenschappelijk bewezen dat het effect heeft op pijn maar er is wel aangetoond dat je lichaam hormonaal en neurologisch reageert op de naalden dus er gebeurt wel degelijk iets. Dit zullen veel mensen die je reeds voorgingen met acupunctuur ook beamen omdat zij er wel degelijk baat bij gehad hebben.

Waarvoor kan een acupunctuurbehandeling worden ingezet?

Een acupunctuurbehandeling kan voor ondersteuning bij tal van klachten of problemen worden ingezet. De ondersteuning wordt dan geboden aan andere behandelmethodes waardoor je sneller kunt genezen en beter in je vel komt te zitten. De andere methodes kunnen bijvoorbeeld uit de reguliere geneeskunde afkomstig zijn maar het is tevens mogelijk te kiezen voor een combinatie met andere alternatieve geneeswijzen. Acupunctuur mag dan niet wetenschappelijk bewezen zijn als naar de werking ervan gekeken wordt maar het kan wel degelijk wat voor je doen. Het is met name als pijnverzachtend middel geschikt en kan ervoor zorgen dat je sneller beter wordt omdat je lichaam en geest in balans raken. Als deze balans bereikt is voel je je in het algemeen beter waardoor klachten verminderen of zelfs helemaal wegblijven. De WHO heeft een indicatielijst opgesteld met allerlei klachten, aandoeningen en ziektes waarbij een behandeling met acupunctuur een hulp kan zijn om deze tegen te gaan.

Doet acupunctuur pijn?

Mits je te maken hebt met een goede en ervaren acupuncturist zal de behandeling met naalden amper voelbaar zijn. Er worden heel dunne naaldjes gebruikt zodat het slechts een soort speldenprik is die je voelt op het moment dat de naald de huid ingaat. Voel je een soort schokje of een licht tintelend gevoel op dat moment? Dan is dat zelfs een goed teken want dat wil zeggen dat de naald op de juiste plek zit om het probleem tegen te gaan. Natuurlijk zal het bij de eerste behandeling wat raar aanvoelen maar het went snel en er zijn amper bijwerkingen zodat je er ook naderhand weinig last van hebt. De meeste mensen zijn na een behandeling wat loom en daarom is wat rust wel geboden. Bewegen na een behandeling mag maar doe dit wel met mate.

Wat kost een acupunctuurbehandeling je?

Wat een acupunctuurbehandeling je per keer kost kan verschillen. Dit ligt aan de soort behandeling maar ook aan de duur daarvan. Daarnaast zal niet iedere acupuncturist hetzelfde tarief hanteren dus daarin zit ook al het nodige verschil. Niet iedereen heeft evenveel behandelingen nodig dus ook dat kan uiteenlopen. Ben je aanvullend verzekerd? Dan kun je in aanmerking komen voor een vergoeding van de acupunctuurbehandelingen. Deze worden niet vanuit de basisverzekering vergoed maar wel vanuit de aanvullende verzekering. Check altijd even hoe je verzekerd bent zodat je weet of je wat terug kunt krijgen. De vergoeding kan verschillen per soort aanvullende verzekering en niet elke verzekeraar vergoedt evenveel behandelingen. Ook de hoogte tot waartoe verzekerd wordt kan uiteenlopen per zorgverzekeraar als het om de vergoeding van alternatieve geneeswijzen gaat dus kijk dit altijd even goed na om niet voor financiële verrassingen te komen staan.

 

Wil je nog meer leren over Acupunctuur?

Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.

Klik hier om het Acupunctuur Handboek te bekijken →

 

Bronnen:

Mis je een bron, of wil je een waardevolle verwijzing toevoegen? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Acupunctuur Handboek

Acupunctuur gids sidebar

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Acupunctuur. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die heel breed ingezet kan worden. Zo kan het helpen tegen lichamelijke klachten, maar ook tegen mentale klachten. Zelfs chronische pijnklachten kunnen goed behandeld worden. Dat wil niet zeggen dat acupunctuur alles kan...

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur mag dan wel een traditionele Chinese geneeswijze zijn, hij wordt ook in Nederland volop toegepast. Het is dan ook een manier van behandelen die voor heel veel mensen goed helpt. Zo is er een aanzienlijk aantal klachten, waarvan er ook veel zijn opgenomen...

Acupunctuur Gids

“Wow! Alles wat ik over Acupunctuur wilde weten in één compleet e-book!”

Acupunctuur Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Acupunctuur!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Acupunctuur inhoudt?
  • Wil je je verder verdiepen in Acupunctuur, en zoek je goede handvatten?
  • Wil je profiteren van de kracht van Acupunctuur?
  • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
  • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Acupunctuur Handboek perfect voor jou. Het handboek zit vol informatie en tips. 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over acupunctuur.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Acupunctuur.works.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.