www.acupunctuur24.nl | Kennis en inspiratie | Hoe kies je een goede acupuncturist?
hoe kies je een goede acupuncturist

Hoe kies je een goede acupuncturist?

⏱ Leestijd: 11 minuten

Inhoudsopgave

Als je een behandeling met acupunctuur wilt ondergaan dan is het daarbij zaak eerst een goede en betrouwbare acupuncturist te vinden. Nu kun je natuurlijk de eerste de beste praktijk kiezen die je (online) vindt maar het loont in dit geval wel de moeite om even verder te kijken dan je neus lang is en goed te overdenken bij welke praktijk jij het beste terecht kunt en de meeste kans hebt op een goed resultaat bij een behandeling.

Acupunctuur kan als goed en effectief hulpmiddel worden ingezet

Acupunctuur is juist een goede aanvulling op andere behandelmethodes, die al dan niet uit de reguliere geneeskunde komen. Je kunt acupunctuur zeker inzetten om bepaalde pijnklachten te verlichten en de behandeling is ook bij uitstek geschikt voor het voorkomen van allerlei problemen. Bij acupunctuur wordt gestreefd naar een goede balans in je lichaam en een energiehuishouding die netjes op peil is. Is dat het geval dan voel jij je een stuk lekkerder, worden klachten snel minder en kun je deze zeker ook voorkomen.

Hoe vind je nu een goede acupunctuurpraktijk?

Om een goede praktijk te kunnen vinden waar jij terecht kunt voor een behandeling met acupunctuur zijn er wel wat zaken waarmee je rekening dient te houden. Je wilt immers wel terechtkomen bij een praktijk waar je het prettig vindt en waar ze je optimaal kunnen helpen met je probleem. Het is daarom zinvol de volgende stappen te doorlopen als je een geschikte acupunctuurpraktijk zoekt.

✅  Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.

goede acupunctuurpraktijk kiezen

Ga altijd eerst naar een arts

Voordat je je aanmeldt bij een acupunctuurpraktijk is het zaak dat je het volgende doet.

Ga om te beginnen, indien je last hebt van pijn, klachten, problemen of een bepaalde aandoening vermoedt, daarmee altijd eerst naar je huisarts. Hij of zij kan de juiste diagnose stellen en je verder sturen naar een specialist, therapie aanraden of medicatie geven indien nodig. Als je zelf interesse hebt in acupunctuur dan kun je dat uiteraard altijd aangeven.

Acupunctuur wordt beschouwd als alternatieve geneeswijze

Deze behandelmethode mag dan tot de alternatieve geneeswijzen worden gerekend, dat wil niet zeggen dat het geen hulp of verlichting kan bieden. Acupunctuur wordt altijd ingezet in combinatie met een of meer andere behandelmethodes. Op zichzelf kan het niet veel voor je doen maar door het met iets anders te combineren kan acupunctuur je helpen bij het verlichten van pijn en zeker worden ingezet ter voorkoming van bepaalde klachten.

Bepaal of je voor acupunctuur wilt gaan

Heb je eenmaal kortgesloten met je arts dat je ook voor acupunctuur wilt gaan? Dan kun je zelf op zoek gaan naar een praktijk. Er zijn tegenwoordig ook aardig wat artsen te vinden die zelf een opleiding tot acupuncturist gevolgd hebben. Is dit het geval bij jou behandelend arts en ben je er tevreden over? Dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om daar een behandeling met acupunctuur te ondergaan. De belangstelling voor alternatieve en meer natuurlijke geneeswijzen neemt alleen maar meer toe dus de kans dat jouw arts erin gespecialiseerd is of er positief tegenover staat, is zeker aanwezig.

Geen verwijzing nodig voor aan acupunctuurbehandeling

Doet je eigen arts niet aan acupunctuurbehandelingen? Dan kun je op zoek gaan naar een goede praktijk, bij voorkeur een beetje in de buurt. Je hebt geen speciale verwijzing nodig van je huisarts om acupunctuur te ondergaan maar kunt gewoon zelf een praktijk zoeken die je wel aanstaat. Groot voordeel van een praktijk dicht bij huis is dat je niet ver hoeft te reizen om er te komen en je er snel bent. Zeker als je zelf geen vervoer hebt is het handig een praktijk te kiezen die in de nabijheid van je woning is.

Kijk altijd eerst online of je een goede acupuncturist kunt vinden

Je kunt een praktijk vinden op tal van websites maar je arts heeft wellicht ook folders die je eerst kunt raadplegen. Wil je er zeker van zijn dat je te maken krijgt met een goede en ervaren acupuncturist die netjes volgens de regels en geldende normen binnen dit vakgebied werkt? Kies dan een acupuncturist die is aangesloten bij een van de beroepsverenigingen. Zo ben je ervan verzekerd dat je een erkende praktijk vindt en met een betrouwbare zaak te maken hebt.

Kijk op sites van beroepsverenigingen voor praktijken die daarbij aangesloten zijn

Je kunt natuurlijk zelf even rustig rondkijken op internet naar een acupunctuurpraktijk maar als je op zoek gaat via de site van eens van de beroepsverenigingen vind je sneller de nodige treffers. Zo kun je bijvoorbeeld op de website van NVA, NAAV of NWP een lijst vinden met praktijken die bij een van deze beroepsverenigingen zijn aangesloten en die bij jou in de buurt zijn. Welke beroepsvereniging je daarvoor kiest maakt niet zoveel uit want ze hanteren doorgaans dezelfde normen en voorwaarden waaraan praktijken en acupuncturisten dienen te voldoen om zich aan te sluiten. Deze zijn zeker niet gering te noemen maar dat is niet meer dan normaal in de medische wereld als het om geneeswijzen gaat.

Lees waarvoor je allemaal bij een bepaalde praktijk terecht kunt

Heb je een praktijk gevonden die je wel wat lijkt? Lees dan eerst de beschikbare informatie op de website door. Zo weet je beter met wat voor praktijk je te maken hebt en waarvoor je er allemaal terecht kunt. Veel praktijken zijn gespecialiseerd in de behandeling van bepaalde klachten, problemen en aandoeningen. Kijk daarom altijd even of die van jou er ook tussen staat. In dat geval weet je namelijk zeker dat je aan het juiste adres bent en kans hebt dat je klacht snel verholpen of verminderd kan worden. Staat je probleem er niet tussen? Informeer dan altijd even naar de mogelijkheden want de kans dat ze je er wel mee kunnen helpen, is zeer aanzienlijk.

Kijk wat voor behandelmethodes worden aangeboden

Niet elke praktijk voor acupunctuur werkt op dezelfde manier en met dezelfde behandelmethodes. Kijk daarom altijd goed wat de praktijk waar jij naartoe wilt gaan aanbiedt. Uiteraard wordt er binnen de acupunctuur altijd met naaldjes gewerkt die in de huid worden geprikt maar dat kan ook op verschillende manieren gebeuren. Er zijn diverse uitvoeringen mogelijk dus het is maar net waar jouw acupuncturist zich mee bezig houdt en voor welke methode gekozen wordt.

Andere behandelingen die tot de TCG behoren

Acupunctuur valt onder de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) en daartoe behoren nog andere behandelmethodes zoals bijvoorbeeld acupressuur, kruidentherapie, Shiatsu en nog meer. Kun je ook voor andere behandelmethodes bij je acupuncturist terecht? Dan kan een combinatie daarvan zeker het nodige voordeel voor je opleveren en tot een goed resultaat leiden. Informeer daarom op voorhand altijd wat voor soort behandelingen er gedaan kunnen worden.

Zo compleet mogelijk beeld waarop de behandeling afgestemd kan worden

Heb je een praktijk gevonden die wel aanstaat? Neem dan contact op en maak een afspraak. De eerste keer dat je er naartoe gaat zal er een intakegesprek plaatsvinden waarbij van alles aan je gevraagd wordt. De acupuncturist doet dit om een zo compleet mogelijk beeld van je probleem te krijgen zodat daar een goed behandelplan bij gemaakt kan worden. Elk persoon is anders en ook iedere klacht of probleem die erbij hoort kan verschillend zijn. Dit heeft tot gevolg dat geen enkele behandeling exact hetzelfde is en dat deze altijd en voor iedereen op  maat gemaakt wordt. Zo heeft de behandeling namelijk het beste effect.

Acupunctuur betekent dat er naalden aan te pas komen

Als de acupuncturist je eenmaal het hemd van het lijf gevraagd heeft en daar een goede behandeling bij kan maken kun je daar doorgaans zo snel mogelijk mee starten. Wordt er gekozen voor acupunctuur alleen, dan kun je er op rekenen dat de naalden snel uit de kast zullen komen. Bij een erkende praktijk wordt gewerkt volgens strenge hygiëneregels dus de naalden zijn altijd schoon en ontsmet. Zo loop je geen enkele kans op infectie. Tegenwoordig wordt ook vaak gekozen voor het gebruik van wegwerpnaalden die na een behandeling weggedaan worden. Voor iedere nieuwe patiënt worden dan nieuwe naaldjes gebruikt zodat ze gegarandeerd schoon zijn.

Informeer of een thuisbehandeling mogelijk is

Als je een praktijk voor acupunctuur uitkiest maar zelf wat moeilijk er naartoe kunt gaan dan is het slim te informeren of ze ook behandelingen aan huis doen. Dit is bij veel beroepen in de zorg mogelijk dus misschien doet je acupuncturist ook wel aan huisbezoeken en kan je aldaar behandelen. Zeker als je afhankelijk van iemand anders bent voor vervoer, met het openbaar vervoer moet reizen of moeilijk ter been bent, is een behandeling thuis een voordeel. Je kunt daarna ook in alle rust bijkomen van de behandeling en hoeft niet door het drukke verkeer weer naar huis te rijden.

Laat de acupuncturist bepalen of thuis behandelen kan

Houd er rekening mee dat er wel de mogelijkheid dient te zijn om de behandeling bij je thuis te laten doen. De acupuncturist kan zijn of haar spulletjes die nodig zijn wel meebrengen maar in je huis dient wel plek en voldoende rust te zijn om de behandeling goed uit te kunnen voeren. Wil je dit graag? Laat de behandelaar dan voor het eerste gesprek ook bij je thuis komen zodat bekeken kan worden wat er mogelijk is.

Kijk of de praktijk is aangesloten zodat de kans op vergoeding groter is

Als je een praktijk kiest die is aangesloten bij een beroepsvereniging dan is de kans groter dat je behandeling (deels of volledig) wordt vergoed door je zorgverzekeraar. Zij werken namelijk bij voorkeur samen met praktijken die worden erkend als kwalitatief goed en die zijn aangesloten bij een van de beroepsverenigingen voor acupunctuur of andere alternatieve (natuurlijke) geneeswijzen. Is de praktijk die jij hebt uitgekozen niet aangesloten bij een dergelijke vereniging? Informeer dan altijd bij je zorgverzekeraar of je iets vergoed krijgt. Je mag de behandelingen uiteraard ook zelf betalen maar dit kan aardig oplopen. Niet iedereen heeft evenveel behandelingen nodig dus al het er in jouw geval meer zijn en je deze zelf bekostigt, kan het flink in de papieren lopen.

Bekijk altijd wat jouw zorgverzekeraar vergoedt

Informeer sowieso altijd wat je zorgverzekering vergoedt bij acupunctuur. De behandeling wordt geschaard onder de noemer alternatieve geneeswijzen en kan vergoed worden vanuit de aanvullende verzekering. Er wordt dus niet voor betaald vanuit de basisverzekering. Dit geldt voor iedere zorgverzekeraar. Kijk altijd goed of je überhaupt aanvullend verzekerd bent en of dit afdoende is om de kosten voor acupunctuur te dekken. Niet elke verzekering vergoedt evenveel als het om het aantal behandelingen gaat. Bovendien wordt niet altijd tot hetzelfde bedrag uitgekeerd. Dit is mede afhankelijk van de regels die de zorgverzekeraar hanteert omtrent alternatieve geneeswijzen maar ook van de manier waarop jij aanvullend verzekerd bent. Hoe meer aanvulling je hebt, hoe meer er vergoed zal worden maar check dit op voorhand altijd goed zodat je weet waar je aan toe bent.

Kijk of je recensies van anderen die al acupunctuur ondergaan hebben kunt vinden

Als je een praktijk hebt gevonden die je wel wat lijkt maar toch nog wat twijfels hebt of deze wel de juiste voor je is of dat je überhaupt wel aan acupunctuur wilt beginnen, is het ook altijd slim eerst eens bij andere mensen te informeren wat zij ervan vinden of vonden. Er zijn online (zeker bij acupunctuurpraktijken op de eigen site) vaak al recensies te vinden van mensen die je reeds voorgingen met een acupunctuurbehandeling. Grote kans dat zij hun ervaringen met je willen delen en deze online gezet hebben. Zo weet jij wat ze van een bepaalde behandeling vonden en wat deze precies inhoudt. Zoek je een recensie op de site van een behandelaar dan is de kans groot dat er ook bij staat wat hun ervaringen met de praktijk in kwestie en de behandelend acupuncturist zijn.

Vraag naar de ervaringen van andere mensen die je reeds voorgingen

Je kunt ook aan mensen in je omgeving vragen wat zij ervan vinden. Wellicht zijn er personen bij die al eens bij de praktijk waar jij je oog op hebt laten vallen zijn geweest. Zij kunnen je er dan ook van alles over vertellen zodat jij weet wat hun ervaringen zijn en voor jezelf kunt bepalen of de praktijk en behandelingen voor jou geschikt zijn. Natuurlijk dien je dit in de praktijk ook nog altijd zelf te ervaren maar andere mensen kunnen je wel helpen en je een geschikte acupunctuurpraktijk aanraden.

Zorg dat je een klik hebt met je behandelaar

Gevoelsmatig is het belangrijk dat je een goede klik hebt met degene die je behandelt. Je gaat per slot van rekening ook niet naar een huisarts waar je niet goed mee praten kunt of een tandarts die je niet mag. Dit geldt uiteraard ook voor een acupuncturist. Kijk daarom altijd of er een goede klik is voordat je verder gaat met de behandeling. Voor elke behandeling, ongeacht of deze nu binnen de reguliere geneeskunde valt of dat het een alternatieve geneeswijze zoals acupunctuur betreft, geldt dat je er volledig achter dient te staan om het succesvol te laten zijn. Je hoeft er niet perse in te geloven zoals veel mensen claimen maar er wel vol voor te gaan en niet al te sceptisch erin stappen want dan zal het doorgaans niet het gewenste resultaat opleveren.

Zoek altijd zoveel mogelijk informatie zodat je een goede acupuncturist vindt

Kom je er nog maar moeilijk uit? Raadpleeg dan altijd even onze site voor meer informatie. In onze informatiegids vind je veel over acupunctuur en waarvoor deze behandelmethode kan worden ingezet. Zeker als je een leek bent op dit gebied is het altijd verstandig er eerst het nodige over te weten te komen. Lijkt het je nogal zweverig of juist eng? Weet dan dat acupunctuur een behandelmethode is die heel weinig bijwerkingen kent en voor veel mensen kan worden ingezet. Het heeft wel met spiritualiteit te maken maar het is wel een erkende geneeswijze, ook als is deze dan alternatief. Veel mensen hebben er al baat bij gehad omdat acupunctuur een goede ondersteuning kan zijn als je reeds onder behandeling bent voor je klachten bij een therapeut of arts. Acupunctuur zorgt voor een goede balans in je lichaam en leidt de energie in goede banen waardoor jij snel een stuk beter in je vel zit en minder pijnklachten ondervindt.

Veelgestelde vragen over het vinden van een goede acupunctuurpraktijk

Hoe vind je het beste een geschikte praktijk?

Als je op zoek bent naar een goede acupunctuurpraktijk dien je daarbij met diverse factoren rekening te houden. Let hierbij altijd op het volgende:

 • Kies een praktijk die bij je past.
 • Kies een praktijk waar ze gespecialiseerd zijn in jouw klachten/problemen.
 • Ga voor een praktijk die zo dicht mogelijk bij je in de buurt zit.
 • Kies zoveel mogelijk voor een praktijk die verschillende behandelmethodes hanteert.
 • Informeer of er thuisbehandeling mogelijk is.
 • Kies een erkende praktijk of eentje die is aangesloten bij een beroepsvereniging.
 • Vraag op voorhand of de behandeling vergoed kan worden en wat deze je gaat kosten, ook als je zelf betaalt.

Waarom kies je het beste voor een praktijk die is aangesloten bij een beroepsvereniging?

Als je kiest voor een praktijk die is aangesloten bij een van de beroepsverenigingen waar een acupuncturist zich kan aansluiten dan heb je als patiënt de zekerheid dat je te maken hebt met een praktijk die werkt volgens de regels van de vereniging. Zo weet je zeker dat er volgens strikte normen wordt gewerkt. Daarnaast is het voordeel als je als patiënt voor een erkende praktijk kiest dat de behandeling vergoed wordt door de zorgverzekeraar. Zij werken namelijk veelal samen met praktijken die daarbij zijn aangesloten. Is dit niet het geval dan bestaat de kans dat je met een louche praktijk te maken hebt of dat de behandelingen niet worden vergoed.

Waarom is het slim om naar de ervaringen van andere mensen te vragen?

Wanneer je overweegt een behandeling met acupunctuur te ondergaan maar nog wel wat twijfels daarover hebt, kun je natuurlijk altijd eerst kijken wat voor behandelingen gedaan worden. Daarnaast kun je contact opnemen met een praktijk die je wel wat lijkt maar als je met mensen spreekt die reeds vóór jou een behandeling hebben gedaan, weet je ook meteen wat zij ervan vonden. Zij kunnen hun ervaringen met jou delen zodat je een goed beeld van acupunctuur en de mogelijke behandelingen krijgt om zo voor jezelf te bepalen of het wellicht ook iets voor jou is.

Waarom krijg je eerst een intakegesprek bij een acupunctuurpraktijk?

Als je voor het eerst naar een acupunctuurpraktijk gaat of de acupuncturist komt bij je thuis langs, dan wordt de situatie eerst goed in beeld gebracht. Dit betekent dat er bekeken wordt wat jouw probleem precies inhoudt en waar je tegenaan loopt. Omdat er geen pasklare oplossing is wordt voor iedereen een acupunctuurbehandeling op maat gemaakt zodat deze het beste kans op succes oplevert. Voor jou als patiënt geeft een goed intakegesprek jou een beeld van zowel de behandeling als degene die je behandelt. Heb je dan een goede klik en zie je een dergelijke behandeling wel zitten? Dan kun je deze afspreken. Lijkt het je toch niks? Zoek dan verder en kies voor een andere praktijk of een ander soort behandeling.

Waarom is een behandeling soms alleen in de praktijk mogelijk?

Niet elke acupuncturist behandelt ook mensen thuis. Soms is dat niet mogelijk vanwege de omstandigheden bij iemand thuis en is het er simpelweg niet rustig genoeg of is er geen plek voor om iemand goed te kunnen behandelen. Daarnaast doen niet alle acupuncturisten aan huisbezoeken. Ben je afhankelijk van vervoer van iemand anders of kun je zelf moeilijk naar een praktijk gaan voor een behandeling? Informeer dan altijd of thuisbehandeling mogelijk is. Zo niet, zoek dan naar een andere praktijk waar dit wel kan. Houd daarbij wel altijd in het achterhoofd dat deze aan je andere eisen dient te voldoen en je er niet zomaar lukraak eentje kiest.

 

Wil je nog meer leren over Acupunctuur?

Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.

Klik hier om het Acupunctuur Handboek te bekijken →

 

Bronnen:

Mis je een bron, of wil je een waardevolle verwijzing toevoegen? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Acupunctuur Handboek

Acupunctuur gids sidebar

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Acupunctuur. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die heel breed ingezet kan worden. Zo kan het helpen tegen lichamelijke klachten, maar ook tegen mentale klachten. Zelfs chronische pijnklachten kunnen goed behandeld worden. Dat wil niet zeggen dat acupunctuur alles kan...

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur mag dan wel een traditionele Chinese geneeswijze zijn, hij wordt ook in Nederland volop toegepast. Het is dan ook een manier van behandelen die voor heel veel mensen goed helpt. Zo is er een aanzienlijk aantal klachten, waarvan er ook veel zijn opgenomen...

Acupunctuur Gids

“Wow! Alles wat ik over Acupunctuur wilde weten in één compleet e-book!”

Acupunctuur Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Acupunctuur!

 • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Acupunctuur inhoudt?
 • Wil je je verder verdiepen in Acupunctuur, en zoek je goede handvatten?
 • Wil je profiteren van de kracht van Acupunctuur?
 • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
 • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Acupunctuur Handboek perfect voor jou. Het handboek zit vol informatie en tips. 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over acupunctuur.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Acupunctuur.works.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.