www.acupunctuur24.nl | Kennis en inspiratie | De geschiedenis van acupunctuur: van het oude China tot nu
geschiedenis acupunctuur

De geschiedenis van acupunctuur: van het oude China tot nu

⏱ Leestijd: 8 minuten

Acupunctuur is een reeds eeuwenoude geneeswijze die uit het oosten van de wereld afkomstig is. Deze wijze werd voor Christus al gebruikt in een land zoals China en wordt tegenwoordig dan ook nog altijd gerekend tot de zogenaamde Traditionele Chinese Geneeskunde, ook wel bekend als TCG. Acupunctuur wordt tegenwoordig ook in veel andere landen toegepast maar hoe is dat nu eigenlijk zo gekomen?

Hoe werd de geneeswijze ontdekt?

Toen de ontdekkingsreizigers naar het oosten van de aardbol voeren om daar allerlei nieuwe landen, volkeren en producten te ontdekken, leerden ze ook van het bestaan van acupunctuur. Niet wetende waar ze mee te maken hadden waren de reacties ten opzichte van deze bijzondere geneeswijze natuurlijk niet zo positief totdat men ontdekte dat het een andere manier van leven was en dat men op een manier die ze in het westen nog niet kenden tegen het leven aankeek. Dit was al een bijzonder iets op zich. De ontdekkingsreizigers aanschouwden het gebeuren maar de manieren van genezen zoals in het westen gebruikt werden, zag men toch echt als superieur.

Acupunctuur als alternatieve geneeswijze

Het duurde dan ook tot de 17de eeuw voordat er in het westen voor het eerst geschreven werd over deze geneeswijze. Dit gebeurde in een proefschrift dat werd gepubliceerd door de arts Willem ten Rhyne. Hierin beschreef hij acupunctuur zodat de mensen er hier ook kennis mee konden maken. Heden ten dage wordt deze manier van genezen steeds vaker toegepast en wordt deze onder de categorie alternatieve geneeswijzen geschaard. Dit betekent dat het niet binnen de reguliere geneeskunde valt maar wel erkend wordt en dat je deze behandelingen ook hier kunt volgen.

✅  Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.

acupunctuur-geschiedenis

Wat betekent de naam en hoe gaat acupunctuur in het werk?

De naam acupunctuur is afkomstig uit het Latijn. Het is een samentrekking van acus en pungere. Acus betekent naald en pungere betekent steken dus deze term dekt prima de lading. Bij een behandeling met acupunctuur worden kleine naalden een stukje in de huid gestoken op speciale plekken. Deze plekken staan bekend onder de naam acupunctuurpunten. Deze bevinden zich op de zogenaamde meridianen oftewel energiebanen die door je lichaam lopen. Bij acupunctuur wordt ervan uitgegaan dat je zo goed mogelijk de balans in je lichaam dient te behouden. Heb je ergens teveel of juist te weinig energie? Dan kan dit leiden tot een verstoring van het evenwicht of tot blokkades, met pijn, op bepaalde punten in je lichaam.

Energie gaat naar de plekken in je lichaam waar deze nodig is

Door de naalden nu juist op deze punten te prikken, wordt de blokkade tegengegaan en kun jij weer voldoende energie opnemen en naar de juiste plekken in je lichaam laten stromen. Binnen de acupunctuur wordt ervan uitgegaan dat je lichaam altijd in verbinding staat met de rest van de wereld en je daar je energie uit put. Als je pijn of een ander probleem hebt, of aan een bepaalde aandoening lijdt dan komt dit altijd op een specifieke plek naar buiten. Dit kan heel vervelend zijn en pijn kan je leven op een heel negatieve manier beïnvloeden. Om er dan voor te zorgen dat deze pijn zo snel mogelijk verzacht wordt en je er ook vanaf raakt kan acupunctuur worden ingezet als ondersteunende behandeling. Door de pijn aan te pakken op de juiste plekken wordt deze snel minder en kun jij weer doen wat je graag doet.

Nog altijd geen wetenschappelijk bewijs dat acupunctuur echt werkt

Naar de werking van acupunctuur is al veel wetenschappelijk onderzoek verricht, in veel landen ter wereld. Hoewel wordt onderkend dat het zeker kan bijdragen aan je herstel of dat het je pijnklachten sneller kan doen verminderen, is daar tot op heden nog altijd geen wetenschappelijk bewijs voor gevonden. De geneeswijze wordt wel erkend maar niet alle artsen en wetenschappers staan er even positief tegenover omdat niet echt bewezen kan worden dat het werkt.

Veel mensen hebben er wel baat bij

Wat wel duidelijk is, is dat acupunctuur zeker een goede bijdrage kan leveren als je een reeds een andere behandeling ondergaat. Dit kan een behandeling zijn uit de reguliere geneeskunde zoals bijvoorbeeld medicatie of therapie maar ook een alternatieve behandeling. Acupunctuur is een goede hulp en werkt versterkend op andere behandelmethodes waardoor er sneller resultaat geboekt kan worden. Op zichzelf staand kan acupunctuur geen kwalen genezen maar wel een goede bijdrage leveren.

Acupunctuur kan ook preventief worden ingezet

Naast een goede ondersteuning bij andere behandelmethodes als je reeds aan een bepaalde aandoening lijdt, klachten of problemen hebt, kan acupunctuur ook preventief worden ingezet. Ook dit hadden ze vroeger al door in China en andere oosterse landen. Als je een bepaalde klacht of pijn wilt voorkomen dan is het zaak dat je je balans goed op orde hebt. Het evenwicht tussen lichaam en geest is daarbij ook belangrijk. Zit je goed in je vel en is je balans (denk ook aan rust en regelmaat) op orde? Dan voel jij je meteen een stuk beter en kunnen op die manier klachten ook voorkomen worden.

Raadpleeg de indicatielijst die is opgesteld door de WHO

Er is reeds veel onderzoek gedaan naar de werking van acupunctuur, ook hier in de westerse landen. Er is echter tot op de dag van vandaag nog geen wetenschappelijk bewijs gevonden dat deze behandelmethode ook echt effectief is. Daar staat wel duidelijk tegenover dat er, ondanks het gebrek aan wetenschappelijk bewijs, veel mensen zijn die reeds baat gehad hebben bij een dergelijke behandeling en daar kun je natuurlijk niet omheen. Bovendien heeft de WHO reeds eind jaren 70 van de vorige eeuw een indicatielijst opgesteld die betrekking heeft op acupunctuur. Deze lijst is in 2003 nog verder aangevuld.

Bij welke klachten of problemen kan acupunctuur ingezet worden?

Op deze lijst staan veel aandoeningen, ziektes en problemen waarvoor acupunctuur als hulpmiddel kan worden ingezet. De behandelmethode heeft dan een ondersteunende werking en kan je helpen snel van je pijn af te raken en deze ook te voorkomen. Je kunt acupunctuur dan bijvoorbeeld samen met een behandeling uit de reguliere geneeskunde inzetten zoals therapie of medicijngebruik. Groot voordeel van acupunctuur is dat het amper bijwerkingen kent en voor bijna iedereen ingezet kan worden. De voordelen van deze behandeling zijn groter dan de nadelen dus het loont zeker de moeite eens acupunctuur te proberen om zo snel van je klachten af te geraken.

Hoe te handelen als je een probleem of pijn hebt

Wat kun je het beste doen als je last hebt van een bepaald probleem of aandoening? Als dit het geval is dan kun je altijd het beste ermee naar een arts gaan. Deze kan je probleem bekijken en vaststellen wat er aan de hand is. Lukt dit niet goed? Dan kun je ook nog altijd verder gaan naar een specialist. Als de diagnose duidelijk is kun je met een bepaalde behandeling starten die daarvoor geschikt is. Denk je dat je daar wel wat extra hulp bij kunt gebruiken? Dan is acupunctuur zeker het overwegen waard. Je kunt dit ook met je arts bespreken als je dat wilt. Zo kunnen de verschillende behandelaars ook met elkaar overleggen over wat geschikt is voor jou om te doen.

Zo snel mogelijk verlichting van je klachten en pijn

Als je naar een acupuncturist wilt gaan dan heb je daar geen verwijzing van je arts voor nodig. Je mag ook gewoon zelf een afspraak maken als je dat liever doet. Hoe pak je dit nu het beste aan? Hiervoor hebben we een paar stappen voor je op een rijtje gezet zodat jij een goede acupunctuurpraktijk vindt. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je bij een betrouwbare praktijk terecht komt waar je veilig en goed geholpen wordt want je wilt immers zo snel mogelijk van je probleem af.

Ga op zoek naar een goede acupunctuurpraktijk

Ga om te beginnen op zoek naar een erkende en betrouwbare praktijk bij jou in de buurt. Er zijn er voldoende te vinden dus de kans is groot dat er ook bij jou in de buurt ergens eentje zit. Als je kiest voor een acupunctuurpraktijk die is aangesloten bij een beroepsvereniging dan weet je zeker dat je met een goede praktijk te maken hebt. Zij werken namelijk volgens de regels en voorwaarden van de vereniging en deze zijn zeker niet flauw te noemen. Zo weet je zeker dat de behandeling veilig is en deze door een ervaren acupuncturist wordt uitgevoerd.

Laat een behandeling op maat maken

Heb je een praktijk gevonden die je wel aanstaat? Neem dan contact op en maak een afspraak. Tijdens de eerste afspraak zal de acupuncturist je het hemd van het lijf vragen om zoveel mogelijk over jou en je problemen te weten te komen. Dit wordt gedaan om de behandeling zo goed mogelijk op jou af te kunnen stemmen en deze op maat te maken. Ieder mens is anders en daarom is ook elke acupunctuurbehandeling die wordt ingezet weer net even anders.

Kijk welke soort behandeling (of een combinatie ervan) mogelijk is

Bevalt de praktijk en behandelend arts of therapeut je wel? Dan kun je een vervolgafspraak maken voor een behandeling met acupunctuur. Welke methode wordt gekozen (of een combinatie ervan) wordt bepaald door de acupuncturist. Hij of zij kijkt waar jij het meeste baat bij hebt. Mocht je nu iets beslist niet willen dan hoeft dat uiteraard niet. Daarmee kan altijd rekening gehouden worden. Als je niet met naalden behandeld wilt worden of dit niet mag vanwege gezondheidsredenen dan kan er ook voor een andere methode worden gekozen die toch tot de acupunctuur hoort maar waarbij geen naalden worden ingezet. Vaak worden meerdere methodes samen ingezet om een zo goed mogelijk effect te hebben.

Veelgestelde vragen omtrent de geschiedenis van acupunctuur

Hoe oud is de behandelwijze en waar is deze ontstaan?

Acupunctuur is reeds eeuwen oud en bestond volgens onze jaartelling al lang voor het jaar nul. Er zijn ook bewijzen van gevonden dat deze behandelwijze reeds ruim voor Christus gebezigd werd in het verre oosten. De behandelmethode werd toen al ingezet als hulpmiddel bij bepaalde klachten, aandoeningen en problemen. Acupunctuur is niet enkel een behandelmethode maar hangt nauw samen met een bepaalde levenswijze. Hierbij wordt er van uitgegaan dat je lichaam verbonden is met de aarde en daar de nodige energie uit kan putten. Door middel van meridianen in je lichaam wordt de energie naar de juiste plekken vervoerd. Is er een blokkade aanwezig op een van de acupunctuurpunten die op de meridianen zitten? Dan kan deze door een behandeling met acupunctuur worden opgeheven, voel jij je snel een stuk beter en worden de pijnklachten minder.

Hoe werd er in de westerse landen mee kennisgemaakt?

De eerste kennismaking met acupunctuur door mensen uit westerse landen verliep via de ontdekkingsreizigers die naar het oosten van de wereld voeren om landen te ontdekken en op zoek waren naar andere culturen en producten. Acupunctuur werd niet meteen als geneeswijze gezien omdat de westerse manieren als superieur werden beschouwd en men acupunctuur nogal geheimzinnig en zweverig vond. De eerste documenten waarin het bestaan van acupunctuur werd opgetekend in een land in het westen stammen uit de 17de eeuw. Tot op de dag van vandaag is er al veel onderzoek verricht naar de werking van acupunctuur maar is deze nog altijd niet wetenschappelijk bewezen. Waarbij wel vaststaat dat veel mensen er reeds baat bij gehad hebben en dat het een goed ondersteunend middel is om tal van kwalen en pijnproblemen te verlichten.

Zijn er meerdere soorten behandelingen mogelijk?

Jazeker, binnen de acupunctuur is een ruim scala aan behandelingen te vinden. Er kan gekozen worden voor één bepaalde methode maar er worden er ook vaak meer in combinatie met elkaar gebruikt. Welke dit is of zijn wordt bepaald aan de hand van jouw klachten, je persoon en wordt beslist door de acupuncturist, in overleg met jou. De volgende manieren zijn binnen acupunctuur te onderscheiden:

 • Traditionele acupunctuur
 • Dry Needling
 • Ooracupunctuur
 • Laser acupunctuur
 • Cupping
 • Moxa
 • Guasha

 

Wil je nog meer leren over Acupunctuur?

Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.

Klik hier om het Acupunctuur Handboek te bekijken →

 

Bronnen:

Mis je een bron, of wil je een waardevolle verwijzing toevoegen? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Acupunctuur Handboek

Acupunctuur gids sidebar

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Acupunctuur. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die heel breed ingezet kan worden. Zo kan het helpen tegen lichamelijke klachten, maar ook tegen mentale klachten. Zelfs chronische pijnklachten kunnen goed behandeld worden. Dat wil niet zeggen dat acupunctuur alles kan...

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur mag dan wel een traditionele Chinese geneeswijze zijn, hij wordt ook in Nederland volop toegepast. Het is dan ook een manier van behandelen die voor heel veel mensen goed helpt. Zo is er een aanzienlijk aantal klachten, waarvan er ook veel zijn opgenomen...

Acupunctuur Gids

“Wow! Alles wat ik over Acupunctuur wilde weten in één compleet e-book!”

Acupunctuur Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Acupunctuur!

 • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Acupunctuur inhoudt?
 • Wil je je verder verdiepen in Acupunctuur, en zoek je goede handvatten?
 • Wil je profiteren van de kracht van Acupunctuur?
 • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
 • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Acupunctuur Handboek perfect voor jou. Het handboek zit vol informatie en tips. 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over acupunctuur.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Acupunctuur.works.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.