www.acupunctuur24.nl | Kennis en inspiratie | Doet acupunctuur pijn?
doet acupunctuur pijn

Doet acupunctuur pijn?

⏱ Leestijd: 8 minuten

Acupunctuur als alternatieve geneeswijze wordt nu eenmaal met naalden gedaan, zo is deze behandeling nu eenmaal ontwikkeld. Deze worden in de huid geprikt op bepaalde acupunctuurplekken om zo een zo goed mogelijk effect te hebben. Ben je nu best wat bang voor naalden of vind je het een eng idee dat ze deze in je lichaam aanbrengen om zo je klachten te verlichten of tegen te gaan? Lees dan het volgende eens door zodat je weet wat er precies gebeurt en je er geen schrik voor hoeft te hebben. Zo weet je ook meteen dat je bij een goede en ervaren behandelaar geen pijn lijdt maar daar juist zo snel mogelijk vaanf wordt geholpen.

Wat te doen als je echt bang voor naalden bent

Als je echt bang voor naalden bent of misschien zelfs wel panisch, dan is het inderdaad niet de beste keuze om voor acupunctuur te gaan. De naalden zijn namelijk onlosmakelijk met de behandeling verbonden en daar kun je niet omheen. Je kunt in dat geval, mocht je geen acupunctuur willen doen, ook kiezen voor alternatieve geneeswijzen die ook hun oorsprong kennen binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan speciale massage, ook bekend als acupressuur maar er zijn ook methodes waarbij kruiden gebruikt worden of je een op maat gemaakt dieet of voedingsadvies krijgt. Ook deze methodes kunnen ingezet worden bij veel klachten, aandoeningen en problemen.

Doet acupunctuur pijn?

Bij acupunctuur denkt iedereen ook vrijwel direct aan het gebruik van naalden. Dat is niet meer dan logisch natuurlijk want deze horen er bij. En ja, ze worden echt in je huid geprikt, ook dat kan niet anders. Maar doet dat dan geen pijn denk je dan wellicht? Hierop kunnen we volmondig antwoorden met ‘Nee’. Indien je te maken hebt met een ervaren acupuncturist die een goede opleiding gevolgd heeft om zijn of haar vak uit te mogen oefenen doet de behandeling geen pijn en is het zelfs eens van de behandelmethodes waarbij je amper last van bijwerkingen krijgt.

✅  Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.

pijn acupunctuur

Gebruik van kleine en dunne naaldjes

Denk nu ook niet direct dat de naalden enorm zijn. Dit is bepaald niet het geval bij acupunctuur. Hierbij wordt gebruik gemaakt van heel dunne naaldjes die doorgaans van roestvrijstaal gemaakt zijn. Er kan hierbij gekozen worden voor herbruikbare naaldjes die tussen de behandelingen door ontsmet en goed schoongemaakt worden. Er wordt ook vaak gekozen voor het gebruik van wegwerpnaaldjes die na één keer gebruiken weggegooid worden. Dit is altijd hygiënisch omdat ze maar voor één patiënt worden ingezet. De naalden worden maar voor een klein deel in de huid geprikt en niet verder. Op die manier hebben ze namelijk ook reeds voldoende effect.

Waar worden de naalden ingebracht in de huid?

De naaldjes kunnen op verschillende plekken op je lichaam worden aangebracht. Deze staan wel bekend onder de naam acupunctuurpunten. De acupuncturist is degene die bepaalt waar de naalden worden ingebracht. Het is een kwestie van ervaring om te weten waar deze het beste effect geven maar het ligt ook aan de problemen of klachten die je ondervindt. Als je goed kunt aangeven wat je ervaart dan kan daar een goed en op maat gemaakt plan bij worden opgesteld. De acupuncturist kan er voor kiezen de naalden dan te prikken op de plekken waar jij pijn of problemen hebt om dit zo aan te pakken. Ze prikken op de plekken waar de oorzaak van het probleem zit kan ook een goed idee zijn. Zo pak je de oorzaak van alles aan en als dat lukt is het erg goed want zo voorkom je dezelfde soorten klachten ook op een later tijdstip weer.

Verschillende manieren van acupunctuur mogelijk

Bij acupunctuur kan gekozen worden voor verschillende manieren als er met naalden wordt gewerkt. Zo kunnen deze verwarmd worden, kan er een vloeistof via de naalden worden ingebracht en zijn er nog meer manieren mogelijk. Welke gekozen wordt hangt uiteraard af van je probleem en ook van de voorkeur van de acupuncturist. Niet iedereen werkt nu eenmaal op dezelfde manier. Als je bepaalde manieren niet ziet zitten kun je dit natuurlijk altijd aangeven zodat er naar een alternatief gezocht kan worden. Het is namelijk heel goed mogelijk dat een andere methode ook een heilzame werking heeft.

Klein schokje duidt aan dat de naald op de juiste plek zit

Als de naaldjes worden aangebracht in de huid dan kan dit wel een vreemde gewaarwording zijn, zeker als dit voor de eerste keer is. Je kunt een klein prikje voelen als de naald de huid ingaat maar bij een goede acupuncturist voel je dus echt amper wat. Door de meeste mensen wordt het prikje als een soort schokje ervaren of krijgen ze een soort tintelend gevoel. Dit kan geen kwaad maar geeft juist aan dat de naald op de juiste plek is aangebracht. Op die manier geeft het ook direct een effect bij de behandeling.

Zorg dat je volledig achter de behandeling staat en ervoor gaat

Wat kun je nu zelf doen om een behandeling met acupunctuur de meeste kans van slagen te geven? Voor elke behandeling die je ondergaat om van bepaalde klachten af te raken geldt dat je er wel voor de volle 100% achter moet staan om het de kans te geven op een goed resultaat. Dit geldt niet alleen voor behandelingen die gedaan worden vanuit de reguliere geneeskunde maar ook voor alternatieve geneeswijzen zoals acupunctuur. Veel mensen zeggen dat je erin moet geloven om het te laten werken maar zover hoef je niet te gaan. Je dient er echt volledig achter te staan en ervan uit te gaan dat het je kan helpen om minder pijn te hebben of beter in balans te raken. Dit laatste is ook waar bij acupunctuur naar wordt gestreefd.

Probeer je zoveel mogelijk te ontspannen

Bij een behandeling met acupunctuur is het zaak dat je zelf zo veel mogelijk ontspannen bent. Zet je niet schrap want dan zou het wel meer pijn kunnen doen maar probeer zo ontspannen mogelijk te zijn als de naalden in je lichaam worden geprikt. Vertrouw erop dat de acupuncturist weet wat hij of zij doet en probeer je er niet tegen te verzetten. Natuurlijk zal het de eerste keer een beetje eng zijn of vreemd aanvoelen maar dat wordt snel minder. Bij een goede en ervaren acupuncturist die netjes volgens de regels werkt loop je geen kans op pijn en kun je gewoon alles over je heen laten komen.

Weinig bijwerkingen bij acupunctuur

Er doen zich bij acupunctuur weinig bijwerkingen voor zoals bij andere behandelmethodes wel eens het geval kan zijn. Als je strikt naar de naalden kijkt dan kan het soms voorkomen dat mensen blauwe plekken krijgen of kleine bloedingen maar dit zie je maar zelden en komt eigenlijk alleen voor bij mensen die bloedverdunners gebruiken. Doe jij dit? Laat dat dan aan je acupuncturist weten zodat daar rekening mee gehouden kan worden of dat er beter voor een andere behandelmethode gekozen kan worden. Precies op de plek waar het naaldje de huid in gegaan is kun je eventjes een klein puntje zien maar dit is even snel ook weer verdwenen. Zowel bij het prikken als het eruit halen voel je nagenoeg niks en zeker geen pijn. Dat zou ook niet prettig zijn omdat je met de behandeling juist je pijnklachten wilt doen verminderen.

Mogelijkheid om acupunctuur op speciale punten toe te passen

Kies je voor acupunctuur dan kan daarbij tevens gekozen worden voor het aanbrengen van naalden in de oren. Dit gebeurt bij de zogenaamde ooracupunctuur. Op de oren zitten drukpunten die corresponderen met bepaalde punten in je lichaam. Door de naalden op punten in de oren aan te brengen kun je daarmee de klachten in je lichaam aanpakken. Dit kan ook gedaan worden op andere plekken in je lichaam. Bij acupunctuur zijn namelijk ook bepaalde speciale punten te vinden waar je de naalden kunt laten in prikken.

Zorg voor een goede energiehuishouding

Bij acupunctuur wordt ervan uitgegaan dat je lichaam beschikt over twaalf tot veertien meridianen. Deze meridianen, ook wel bekend onder de naam energiebanen, zorgen ervoor dat de energie op de juiste plekken in je lichaam terecht komt en dat je energiehuishouding goed in balans raakt en tevens blijft. Om dit goed te kunnen regelen kan acupunctuur op speciale punten worden gebruikt. Dit zijn de volgende punten in je lichaam.

  • Onder op je voetzool vind je de zogenaamde ‘opborrelende bron’. Dit punt zorgt ervoor dat je contact houdt met de aarde en de energie die vrijkomt kunt opnemen in je lichaam.
  • Het volgende punt is de zogenaamde ‘grote stroom’. Dit punt bevindt zich aan de binnenkant van je been, net boven de enkel. Het zorgt ervoor dat de energie die je lichaam oppikt naar de juiste plekken in je lichaam toe gaat.
  • Daarnaast heb je de ‘duinpan’. Dit punt zit aan de bovenkant van je hand, tussen je wijsvinger en duim in. Dit punt zorgt voor ontspanning in je lichaam. Zo sta je meer open voor nieuwe dingen die gebeuren en heb je minder stress.
  • Het laatste speciale punt is de ‘buitenste barrière’. Dit is het meest spirituele punt van allemaal dat ervoor zorgt dat alles samenwerkt. Zo komt de energie in je lichaam in balans en voel jij je daar het beste bij.

Blijf je balans behouden om je zo goed te voelen

Deze acupunctuurpunten kunnen behandeld worden om zo een goede balans te bereiken. Als de acupuncturist ervoor kiest deze punten te prikken, dan wordt je energiehuishouding op het juiste peil gebracht en krijg jij meer zin om dingen te doen, wordt de energie goed verdeeld over je lichaam en blijf je in balans. Hetgeen je algemene gezondheid alleen maar ten goede komt natuurlijk. Dezelfde punten kunnen ook ingezet worden bij een behandeling met acupressuur waarbij je deze masseert in plaats van dat er met naalden in geprikt wordt.

Veelgestelde vragen over het feit of acupunctuur pijn doet

Doet acupunctuur pijn?

Mits goed gedaan door een ervaren acupuncturist die weet waar hij of zij mee bezig is, doet acupunctuur geen pijn. Je behandelaar zoekt de naalden uit die voor jou geschikt zijn en bepaalt de punten waar de behandeling dient plaats te vinden. Het is daarbij wel zaak dat jij je zoveel mogelijk ontspant tijdens de behandeling en je niet schrap zet want dan kan het wel zeer gaan doen. Je voelt hooguit een klein prikje op het moment dat de dunne naald de huid ingaat en er weer uit maar dat is alles als het goed gedaan wordt.

Kan een acupunctuurnaald sporen nalaten?

Dit kan wel maar dat is hooguit een heel klein putje in de huid dat vrijwel meteen weer wegtrekt. Indien mensen die bloedverdunners gebruiken een behandeling met acupunctuur ondergaan kan dit ertoe leiden dat ze blauwe plekken krijgen of een lichte bloeding maar dit komt weinig voor. Acupunctuur is juist een behandelmethode waar weinig risico’s aan kleven en daarom wordt er ook steeds meer voor gekozen. Is het niet slim om het te gebruiken als je bijvoorbeeld bloedverdunners gebruikt of een pacemaker hebt? Overleg dan of er een alternatieve methode is waar je wel baat bij kunt hebben maar waar geen naalden bij gebruikt worden.

Waar worden de naalden geprikt?

Dit wordt bepaald door de acupuncturist en is afhankelijk van je klacht of probleem. Er kan daarbij gekozen worden voor de punten waar je probleem tot uiting komt om daar de pijn te bestrijden maar er kan tevens gekeken worden naar de plek waar de oorzaak ligt. Daarnaast kan er voor een goede balans geprikt worden op (een van de vier of alle) zogenaamde acupunctuurpunten. Deze staan bekend onder een speciale naam en bevinden zich op plekken in je lichaam die welbekend zijn bij acupuncturisten. Er kan bij de behandeling eveneens gekozen worden voor ooracupunctuur waarbij de naalden in het oor worden aangebracht op punten die corresponderen met bepaalde plekken in je lichaam.

 

Wil je nog meer leren over Acupunctuur?

Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.

Klik hier om het Acupunctuur Handboek te bekijken →

 

Bronnen:

Mis je een bron, of wil je een waardevolle verwijzing toevoegen? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Acupunctuur Handboek

Acupunctuur gids sidebar

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Acupunctuur. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die heel breed ingezet kan worden. Zo kan het helpen tegen lichamelijke klachten, maar ook tegen mentale klachten. Zelfs chronische pijnklachten kunnen goed behandeld worden. Dat wil niet zeggen dat acupunctuur alles kan...

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur mag dan wel een traditionele Chinese geneeswijze zijn, hij wordt ook in Nederland volop toegepast. Het is dan ook een manier van behandelen die voor heel veel mensen goed helpt. Zo is er een aanzienlijk aantal klachten, waarvan er ook veel zijn opgenomen...

Acupunctuur Gids

“Wow! Alles wat ik over Acupunctuur wilde weten in één compleet e-book!”

Acupunctuur Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Acupunctuur!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Acupunctuur inhoudt?
  • Wil je je verder verdiepen in Acupunctuur, en zoek je goede handvatten?
  • Wil je profiteren van de kracht van Acupunctuur?
  • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
  • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Acupunctuur Handboek perfect voor jou. Het handboek zit vol informatie en tips. 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over acupunctuur.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Acupunctuur.works.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.