www.acupunctuur24.nl | Kennis en inspiratie | Ontdek de betekenis van acupunctuur
betekenis acupunctuur

Ontdek de betekenis van acupunctuur

⏱ Leestijd: 6 minuten

Grote kans dat jij ook al eens van het begrip acupunctuur gehoord hebt en dit met naalden associeert. Dit klopt zeker maar weet je er verder nog niet zoveel van en wil je wel eens weten waar deze alternatieve geneeswijze vandaan komt en hoe deze eigenlijk hier beland is? Lees dan de volgende tekst eens door zodat je alles over acupunctuur te weten komt.

Waarvoor staat de naam acupunctuur?

Acupunctuur is een reeds eeuwen oude geneeswijze die afkomstig is uit China. De behandelmethode behoort dan ook tot de Traditionele Chinese Geneeskunde. De methode bestond meer dan 2500 jaar geleden al en er zijn bewijzen van dat deze destijds in het oosten al werd beoefend. Toen was de behandeling in de westerse landen nog niet bekend. De term acupunctuur die wij hier voor de behandeling gebruiken is afkomstig uit het Latijn. Acus betekent naald en pungere betekent steken. Vandaar de naam acupunctuur. Dit dekt natuurlijk precies de lading voor een behandeling waarbij kleine, dunne naalden in het lichaam worden geprikt op speciale behandelpunten.

Opgetekend in de geschiedenisboeken

Reeds in de eeuwen voor Christus werd er gesproken over acupunctuur als behandeling van bepaalde klachten en problemen. Deze verhalen beschrijven het gebruik van de naalden als een op zichzelf staande behandeling maar er wordt zeker ook al verwezen naar een combinatie met andere manieren om mensen te genezen. Tegenwoordig gaat men ervan uit dat acupunctuur op zichzelf geen volledige genezing kan bieden maar wel een goede ondersteuning kan vormen bij andere geneeswijzen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan behandelingen zoals therapie of medicatie. Deze kunnen gebezigd worden binnen de reguliere geneeskunde maar acupunctuur wordt ook vaak samen met andere alternatieve geneeswijzen ingezet om klachten te verminderen en te voorkomen.

✅  Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.

acupunctuur-betekenis

Hoe is de geneeswijze op andere plekken ter wereld beland?

Nu is deze geneeswijze dus ontstaan in het oostelijke deel van de wereld. Hoe is deze manier van behandelen dan hier terecht gekomen vraag je je wellicht af? Dit is niet zo heel moeilijk te verklaren want de eerste mensen die leerden van het bestaan van acupunctuur die uit het westen afkomstig waren, waren de ontdekkingsreizigers die naar andere streken voeren om er van alles te ontdekken aan landen, streken, andere bevolkingsgroepen en hun cultuur. Eenmaal in China beland vonden ze daar niet alleen thee en tal van specerijen maar maakten ze ook voor het eerst kennis met acupunctuur.

Eerste kennismaking met acupunctuur in de westerse wereld

Niet dat ze het meteen als geneeswijze zagen natuurlijk want het was hen geheel onbekend om mensen op die wijze te behandelen als ze last hadden van aandoeningen, klachten of pijn. De methode werd echter wel goed bestudeerd door de ontdekkingsreizigers en reeds in de 17de eeuw werd er een proefschrift uitgebracht door de arts Willem ten Rhyne waarin hij deze geneeswijze introduceerde in het (voor de Chinezen) verre westen. Dit maakte dat men zich hier er ook voor ging interesseren hoewel de geneeswijzen die men reeds kende en gebruikte natuurlijk nog als superieur gezien werden.

Aandacht voor een andere manier van naar het leven kijken

Natuurlijk is het ook niet heel erg vreemd dat men in het begin wat raar tegen acupunctuur aankeek. Onbekend maakt onbemind ging in dat geval dan ook zeker op. De in het westen gebezigde geneeskunde werd als rationeel gezien terwijl de oosterse manieren meer als kwakzalverij werden beschouwd en deze waarschijnlijk niet eens goed werkten. Tot het moment dat men in de gaten kreeg dat deze geneeswijze alles te maken heeft met een bepaalde visie op het leven en alles wat daarmee in contact komt werd acupunctuur dan ook als zweverig en een soort bijgeloof beschouwd. Omdat er veel meer aandacht was voor spiritualiteit werd het nog wel eens als iets bovennatuurlijks beschouwd totdat men er het nut en de werking van begon in te zien en ook zag dat het niets geheimzinnigs was.

Je lichaam maakt onderdeel uit van de wereld

Als je kijkt naar acupunctuur dan wordt bij deze behandelmethode gekeken naar je lichaam als onderdeel van de wereld. Je lichaam staat dan ook altijd in contact met de wereld en kan er niet los van gezien worden. In je lichaam bevinden zich verschillende meridianen, oftewel energiebanen. Je hebt hoofdmeridianen maar er is ook nog een volledig stelsel daaronder te vinden. Deze meridianen zorgen ervoor dat de energie die je opneemt van de aarde door je lichaam wordt vervoerd en op de juiste plekken terecht komt. Dit zijn dus de plekken waar je energie nodig hebt.

Verstoringen in de energie zorgen voor problemen

Als de energie goed verdeeld wordt over je lichaam dan is er niets aan de hand en voel jij je doorgaans kiplekker en zit je ook nog eens goed in je vel. Is er echter sprake van een verstoring van je energiebalans – huishouding dan kan dit de nodige problemen opleveren waar je echt niet op zit te wachten. Deze verstoring kan zich dan uiten in allerlei problemen, aandoeningen en soorten pijn. Waar deze zit kan heel verschillend zijn en is bij iedereen weer anders. De pijn komt vaak tevoorschijn op de zwakkere plekken in je lichaam en als je daar dan een tekort aan energie hebt is het zaak dit zo snel mogelijk op te lossen.

Prikken op speciale acupunctuurpunten op de meridianen

Bij acupunctuur wordt er derhalve naar gestreefd zoveel mogelijk de balans in je lichaam te behouden. Hierbij zijn ook rust en regelmaat van groot belang. Bij een behandeling met acupunctuur die wordt toegepast om klachten die je al hebt tegen te gaan wordt geprobeerd de verstoring in de balans tegen te gaan. Hiervoor worden op bepaalde plekken in je lichaam naalden aangebracht. Deze naalden worden geprikt op speciale acupunctuurpunten. Deze punten kunnen op allerlei verschillende plekken in je lichaam zitten en hebben een eigen functie. Ze zitten wel altijd op een energiebaan of meridiaan.

Acupunctuur inzetten als preventief middel

Heb je nog geen klachten of pijn maar wil je voorkomen dat je deze krijgt? Dan kan acupunctuur ook daarvoor ingezet worden. Dit is dan als preventief middel. Zeker als je eerder wel eens bepaalde klachten gehad hebt dan zul je deze niet weer willen krijgen. Als je met behulp van acupunctuur je balans zoveel mogelijk op peil houdt en ervoor zorgt dat de energie zo goed mogelijk over je lichaam verdeeld wordt, dan kun je daar al veel klachten mee voorkomen.

Acupunctuur kan bij tal van problemen als hulpmiddel worden ingezet

Houd er rekening mee dat er onderzoek naar acupunctuur gedaan is maar dat er tot op heden nog geen bewijs voor gevonden is dat het wetenschappelijk gezien ook echt effectief is. Er zijn echter zeker mensen die er al baat bij gehad hebben en er is ook een speciale lijst opgesteld door de WHO waarop allerlei klachten en indicaties te vinden zijn waarvoor je acupunctuur kunt inzetten om deze te verminderen of te verzachten. Acupunctuur wordt daarbij wel altijd als een hulpmiddel gezien dat een andere behandeling of therapie ondersteunt, voor verlichting van de pijn zorgt en ervoor zorgt dat je sneller geneest. Deze behandelmethode kan zowel bij geestelijke als lichamelijke problemen worden ingezet ter ondersteuning.

Veelgestelde vragen over de betekenis en herkomst van acupunctuur

Waar komt acupunctuur vandaan en hoe lang bestaat deze behandeling al?

Acupunctuur is een van origine traditionele Chinese geneeswijze die al vele eeuwen bestaat. De eerste documenten waarin er over gesproken werd dateren al van enkele eeuwen voor Christus en de kans dat het veel eerder daarvoor al werd toegepast is aanzienlijk. De methode werd in deze regionen bekend doordat de ontdekkingsreizigers die naar het oosten voeren er daar kennis mee maakten en de behandeling leerden kennen. Deze werd daarna ook in het westen geïntroduceerd waar er steeds meer mensen van op de hoogte kwamen en de behandeling aan populariteit begon te winnen. En dat nog altijd doet, mede doordat er nauwelijks bijwerkingen aan verbonden zijn.

Wat houdt de behandeling in?

Als je kiest voor een behandeling met acupunctuur kan deze zowel preventief ingezet worden als wanneer je reeds klachten hebt. In beide gevallen wordt acupunctuur als steun ingezet bij andere behandelmethodes. Dit kunnen behandelingen zijn met therapie of medicatie zoals deze worden gebruikt in de reguliere geneeskunde maar ook behandelingen die afkomstig zijn uit de alternatieve geneeskunde. Acupunctuur kan dan net even dat extra zetje zijn waardoor klachten sneller verdwijnen en de pijn eerder minder wordt. Acupunctuur op zichzelf kan je niet genezen maar is wel een prima hulpmiddel bij talloze klachten of problemen.

Voor welke klachten kan acupunctuur worden ingezet?

De WHO heeft een indicatielijst opgesteld met veel klachten, aandoeningen en ziektes waarbij acupunctuur kan worden ingezet als ondersteuning. Deze lijst stamt reeds uit het einde van de jaren 70 van de vorige eeuw en is in 2003 nog eens herzien. Er staan dermate veel indicaties op vermeld dat de kans dat jouw probleem of aandoening er tussen staat bijzonder aanzienlijk is. Mocht deze er nu net niet tussen staan dan wil dat overigens niet zeggen dat acupunctuur er niet geschikt voor is. Informeer altijd naar de mogelijkheden bij je arts of een acupunctuurpraktijk want de kans bestaat zeker dat ze jou daar toch kunnen helpen. Iedereen en elk probleem is nu eenmaal anders dus wie weet wat ze voor je kunnen betekenen.

 

Wil je nog meer leren over Acupunctuur?

Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.

Klik hier om het Acupunctuur Handboek te bekijken →

 

Bronnen:

Mis je een bron, of wil je een waardevolle verwijzing toevoegen? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Acupunctuur Handboek

Acupunctuur gids sidebar

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Acupunctuur. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die heel breed ingezet kan worden. Zo kan het helpen tegen lichamelijke klachten, maar ook tegen mentale klachten. Zelfs chronische pijnklachten kunnen goed behandeld worden. Dat wil niet zeggen dat acupunctuur alles kan...

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur mag dan wel een traditionele Chinese geneeswijze zijn, hij wordt ook in Nederland volop toegepast. Het is dan ook een manier van behandelen die voor heel veel mensen goed helpt. Zo is er een aanzienlijk aantal klachten, waarvan er ook veel zijn opgenomen...

Acupunctuur Gids

“Wow! Alles wat ik over Acupunctuur wilde weten in één compleet e-book!”

Acupunctuur Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Acupunctuur!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Acupunctuur inhoudt?
  • Wil je je verder verdiepen in Acupunctuur, en zoek je goede handvatten?
  • Wil je profiteren van de kracht van Acupunctuur?
  • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
  • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Acupunctuur Handboek perfect voor jou. Het handboek zit vol informatie en tips. 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over acupunctuur.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Acupunctuur.works.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.