www.acupunctuur24.nl | Acupuncturisten | Beroepsverenigingen voor acupunctuur
Beroepsvereniging acupunctuur

Beroepsverenigingen voor acupunctuur

⏱ Leestijd: 10 minuten

Als je ervoor kiest om een behandeling met acupunctuur te ondergaan dien je daarvoor naar een dergelijke praktijk te gaan. Er zijn ook artsen die dit specialisme erbij uitoefenen dus dat is makkelijk zat. Daarnaast zijn er tal van gespecialiseerde praktijken te vinden waar je voor acupunctuur terecht kunt. Indien je een goede en betrouwbare praktijk voor acupunctuur zoekt is het geen slecht idee er eentje te kiezen die is aangesloten bij de beroepsvereniging voor acupuncturisten.

Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA)

Een van de beroepsverenigingen van acupuncturisten in Nederland en wellicht meteen de bekendste is de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (afgekort tot NVA). Indien een acupuncturist lid is van deze vereniging dan kun je dit altijd terugvinden bij de praktijk zelf maar ook op de eigen site. Als de praktijk is aangesloten bij de NVA dan betekent dit dat ze zich dienen te houden aan de regels en normen van de beroepsvereniging. Dit betekent onder andere dat er veilig en verantwoord gewerkt wordt en dat dit altijd op de hoogst mogelijke hygiënische wijze geschiedt. Deze regels gelden natuurlijk ook voor andere verenigingen binnen dit vakgebied.

Zhong, de NWP en de NAAV

Je kunt daarnaast je als praktiserend acupuncturist ook aansluiten bij de Nederlandse vereniging van Traditionele Chinese Geneeskunde Zhong (NVTCG Zhong) of de Natuurgeneeskundig Werkende Professionals (NWP). Bij deze twee groepen, alsmede bij de NVA zijn veel therapeuten aangesloten die ook acupunctuur beoefenen maar geen arts zijn. Ben je wel arts en beoefen je daarnaast ook de alternatieve geneeswijze van de acupunctuur? Dan kun je je aansluiten bij de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging (NAAV). Deze kent honderden leden dus grote kans dat de arts waar jij onder behandeling bent hierbij is aangesloten. We zullen het lidmaatschap, de vereniging en de voorwaarden die bij de NVA en Zhong hoor hierna verder toelichten. Heb je ook interesse in een van de andere verenigingen? Dan kun je hierover meer informatie vinden op de eigen websites en in onze introductie over acupunctuur.

✅  Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.

acupunctuur-beroepsvereniging

Alles over de NVA

Als je kijkt naar een beroepsvereniging zoals de NVA kan er het volgende over verteld worden. Deze beroepsvereniging is reeds opgericht in 1977 en kent inmiddels al over de 1000 leden. Je kunt je er bij aansluiten als je reeds acupuncturist bent maar ook als je er nog voor aan het studeren bent. De NVA behartigt de belangen van al haar leden en streeft daarnaast naar erkenning van acupunctuur als geneeswijze. Om je aan te mogen sluiten bij de NVA als acupunctuurpraktijk dien je aan alle regels en de hoge normen die er gelden te voldoen. Zo kan de NVA waarborgen dat alle acupuncturisten die erbij zijn aangesloten goed werk dat van hoge kwaliteit is leveren.

Veel informatie op de website van de NVA te vinden

De NVA heeft een eigen website waarop je veel informatie kunt vinden, zowel als acupuncturist, als patiënt bij een van de praktijken die er bij is aangesloten. Ze werken zo open mogelijk en communiceren goed zodat alles duidelijk wordt als het om acupunctuur gaat en er hoeft zeker niet geheimzinnig gedaan te worden over de alternatieve geneeswijze. Een kijkje op de site leert dat je er terecht kunt voor tal van zaken zoals de statuten & reglementen, de missie & visie en de doelstellingen van de NVA. Ben je acupuncturist of word je dat? Dan kun je zeker eens overwegen om lid te worden mits je aan alle eisen voldoet natuurlijk.

Bescherming voor de acupuncturist

Als je je wilt aansluiten als acupuncturist bij de NVA dan dien je daarvoor wel aan behoorlijk strenge eisen te voldoen. Welke dit zijn vind je op de site van de NVA. Deze beroepsvereniging streeft ernaar dat jij je als acupuncturist bezig kunt houden met je vak en indien er iets voorvalt dat problematisch is, kan de NVA je daarbij helpen zodat jij dit niet in je eentje hoeft op te lossen. Zo word je als acupuncturist beschermd en komt acupunctuur niet in een negatief daglicht te staan.

Erkenning van acupunctuur als geneeswijze

Voor de acupunctuur en jou als beoefenaar betekent dit concreet dat je erkend wordt als behandelaar met een alternatieve geneeswijze. De acupunctuur op zich wordt ook erkend, hetgeen ook in het belang van de patiënt is zodat deze met een geneeswijze te maken krijgt die niet louche is en gewoon uitgeoefend mag worden in Nederland. Als acupuncturist wordt je beschouwd als volwaardig medewerker binnen de gezondheidszorg en mag je daarom je beroep ook uitoefenen.

Wat betekent een beroepsvereniging voor acupunctuur voor de patiënt?

Als je als patiënt kiest voor een acupunctuurpraktijk die is aangesloten bij de NVA betekent dit dat je er zeker van kunt zijn dat er volgens de geldende normen en eisen van de beroepsvereniging wordt gewerkt. En deze zijn niet bepaald flauw te noemen. De praktijken die zijn aangesloten bij de NVA werken volgens hoge eisen als het om kwaliteit en de uitvoering van hun werkzaamheden gaat. Mocht zich onverhoopt een probleem voordoen of er een geschil ontstaan tussen jou als patiënt en een praktijk die is aangesloten bij de NVA, dan kun je altijd een beroep doen op de klachtenfunctionaris van de NVA en wordt je probleem zo snel mogelijk opgelost, via het wettelijk tuchtrecht.

Waar wordt naar gekeken als je lid wilt worden?

Alle voorwaarden om lid te mogen worden van de NVA vind je dus op de website. Kijk daar als (aankomend) acupuncturist zeker goed naar als je graag lid wilt worden van deze beroepsvereniging. De voorwaarden waaraan je als praktijk en acupuncturist dient te voldoen worden getoetst naar aanleiding van de volgende punten:

 • acupunctuur opleiding
 • gemaakte stage-uren tijdens de opleiding
 • (para) medische opleiding
 • Beheersing Nederlandse taal
 • Nascholingsverplichting als je lid wordt

Met vragen kun je altijd bij de NVA terecht

Voldoe je op al deze punten aan de eisen van de NVA dan kan het lidmaatschap bezegeld worden. Houd er wel rekening mee dat er regelmatig gekeken wordt of alles nog in orde is zodat je een goed lid bent en dat ook blijft. Daarbij speelt op tijd nascholing volgen zeker een belangrijke rol. Over dit soort zaken, maar ook voor andere praktische aangelegenheden die met de NVA te maken hebben kun je prima terecht op de site maar het is uiteraard ook altijd mogelijk om contact met de beroepsvereniging op te nemen als je vragen hebt of meer wilt weten.

Drie soorten lidmaatschap bij de NVA

Bij de NVA bestaan er drie verschillende soorten als het om een lidmaatschap gaat. Dit zijn de volgende: aspirant lidmaatschap (als student acupunctuur), praktiserend lidmaatschap (als je acupunctuur beoefent) of buitengewoon lidmaatschap (dan ben je wel acupuncturist maar niet praktiserend). De lidmaatschappen lopen per kalenderjaar en kunnen niet tussentijds worden opgezegd maar wisselen naar een ander kan uiteraard wel. Stel, je bent net afgestudeerd en start met een eigen acupunctuurpraktijk. Dan kun je het aspirant lidmaatschap laten overschrijven naar een praktiserend lidmaatschap.

Lid worden van Zhong

Als je acupunctuur beoefent kun je ook lid worden van een andere beroepsvereniging dan de NVA. Zo kun je bijvoorbeeld ook kiezen om je aan te sluiten bij Zhong, NWP of NAAV. Zhong is de Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde. Er zijn al ruim 900 therapeuten aangesloten bij deze beroepsvereniging en dat worden er nog altijd meer. Je kunt je bij deze vereniging aansluiten als je acupunctuur beoefent maar dat is niet alles. Ze hebben ook leden die andere oude Chinese geneeswijzen beoefenen zoals werken met kruiden, Tuina, Qi gong, Shiatsu en nog andere behandelmethodes. Als patiënt kun je voor een van deze behandelingen (of meer indien gewenst) bij een therapeut terecht die is aangesloten bij Zhong.

Kwalitatief goede acupunctuurpraktijken die zijn aangesloten bij Zhong

Als je als patiënt interesse hebt in een dergelijke behandeling dan kun je daarvoor het beste op zoek gaan naar een goede Zhong therapeut bij je in de buurt. Deze zijn er zeker wel te vinden en als je er eentje treft die is aangesloten bij de beroepsvereniging dan kun je er zeker van zijn dat er gewerkt wordt volgens de normen en regels die daarbinnen gelden. Zo vind je een kwalitatief goede praktijk waar je met je problemen en klachten voor een alternatieve behandeling terecht kunt. Wil je weten met wat voor problemen of indicaties je er zoal terecht kunt? Kijk dan hiervoor het beste op de site van Zhong.

Meer dan duizend indicaties waarmee je bij Zhong terecht kunt

Er bestaat een lijst met wel meer dan duizend indicaties die met een van de aloude geneeswijzen behandeld kunnen worden. Er zijn dan niet voor niets ook verschillende therapieën waarmee die gedaan kunnen worden. Daarnaast vind je op de eigen website van Zhong een overzicht van alle mogelijke behandelingen en wat deze inhouden. Zo kun jij  je vast oriënteren wat er allemaal mogelijk is en bekijken wat je aanstaat of waar je mogelijk baat bij kunt hebben. Omdat geen enkele klacht en niemand nu eenmaal precies hetzelfde is worden de behandelingen altijd op maat gemaakt zodat jij daar als patiënt het meeste baat bij hebt en mogelijk snel resultaat ondervindt.

Vind een aangesloten therapeut op de site van Zhong

Je kunt op de site van Zhong ook op zoek gaan naar een erkende therapeut die bij deze beroepsvereniging is aangesloten. Zo weet je zeker dat je een goede praktijk kiest. Kijk wel altijd op voorhand even goed of je zorgverzekeraar de behandeling die jij wilt doen ook vergoedt of misschien deels. Alternatieve geneeswijzen zoals acupunctuur en andere methodes worden vanuit de aanvullende zorgverzekering vergoed maar de hoogte van de bedragen die wordt uitgekeerd kan verschillen, alsmede het aantal behandelingen en welke soort. Check dit altijd even bij de zorgverzekeraar waar jij bij aangesloten bent. Je hoeft overigens geen verwijzing van je arts te hebben voor therapie bij een Zhong behandelaar maar enig overleg voordat je er naartoe gaat is altijd aan te raden.

Wat heb je nodig om je aan te melden bij een beroepsvereniging voor acupunctuur?

Als je als acupuncturist of beoefenaar van een andere oude Chinese geneeswijze je wilt aansluiten bij Zhong dan is dat vaak goed mogelijk. Je kunt je inschrijven via het aanmeldformulier op de website. Je hebt hiervoor diverse documenten nodig die je het beste bij de inschrijving bij de hand houdt. Welke dit zijn, lees je op de site. Zhong is de enige beroepsvereniging in Nederland waarbij je je kunt aansluiten als je een van de disciplines binnen de TCG (Traditionele Chinese Geneeskunde) beoefent. Dit mag er eentje zijn maar natuurlijk ook meer.

Aan welke voorwaarden dien je te voldoen?

Als je je wilt inschrijven dan dien je aan de volgende voorwaarden te voldoen. Zorg er voor dat je ook echt aan alle voorwaarden voldoet want anders kun je geen lid worden.

 • Je hebt een certificaat Basis Opleiding.
 • Je hebt een erkende HBO-opleiding gevolgd in een van de basisdisciplines die door Zhong geaccrediteerd wordt. Alle opleidingen waar dit voor geldt vind je in een lijst op de site van Zhong.
 • Je bent in het bezit van een diploma Medische Basiskennis.
 • Je hebt een geldig certificaat EHBO en Reanimatie.
 • Je kunt een VOG tonen.
 • Je beheerst Nederlands en/of Engels goed in zowel woord als geschrift.

Voldoe je aan alle eisen die worden gesteld? Dan kun je je aanmelden als lid. Houd er wel rekening mee dat de verwerking van je gegevens wat tijd in beslag kan nemen en je niet direct de volgende dag al geregistreerd zult staan.

Drie soorten lidmaatschap mogelijk

Bij Zhong bestaan er drie verschillende lidmaatschappen. Dit zijn het praktiserend lidmaatschap, het niet praktiserend lidmaatschap en het student lidmaatschap. In het eerste geval beoefen je in de praktijk een behandelmethode die wordt erkend door de TCG, behandel je minimaal zes patiënten per week en heb je een HBO-opleiding afgerond. Kies je voor een niet praktiserend lidmaatschap? Dan kun je maximaal drie jaar lid worden terwijl je niet aan alle beroepseisen voldoet maar wel aan een deel, of dat je op een bepaald moment door omstandigheden je beroep even niet kunt uitoefenen. Het student lidmaatschap is voor toekomstige therapeuten die nog bezig zijn met de opleiding en kan voor maximaal vier jaar worden afgesloten. De kosten voor de verschillende lidmaatschappen vind je op de website van Zhong.

Erkenning voor je werk als beoefenaar van TCG als je bij een beroepsvereniging voor acupunctuur bent aangesloten

Als je als praktiserend therapeut bij Zhong bent aangesloten betekent dit dat je erkend wordt en waardering krijgt voor je werk. De oude Chinese geneeswijzen worden als alternatieve behandelmethode beschouwd maar zeker toegepast. Mochten er zich problemen voordoen bij een behandeling of iets anders dan kan de beroepsvereniging je daarbij helpen deze op te lossen. Dit geldt ook voor patiënten: bepaalde kwesties worden opgelost via het tuchtrecht dat voor veel medische zaken en beroepen kan worden ingezet.

Veelgestelde vragen als het om beroepsverenigingen gaat

Welke beroepsverenigingen zijn er in Nederland voor acupuncturisten?

Als je in Nederlands als acupuncturist werkt en je wilt aansluiten bij een beroepsvereniging dan heb je daarbij de keuze uit verschillende. De verenigingen die het meest bekend zijn en de meeste leden hebben zijn de volgende.

 • NVA; enkel voor acupuncturisten.
 • Zhong; niet alleen voor acupuncturisten maar voor alle therapeuten die een geneeswijze beoefenen die tot de Traditionele Chinese Geneeskunde hoort (TCG).
 • NWP; beroepsvereniging voor iedere therapeut die werkt met natuurlijke geneeswijze en gebruik maakt van natuurgeneeskunde.
 • NAAV; beroepsvereniging voor (tand)artsen of medisch studenten die praktiseren als acupuncturist of er een opleiding voor volgen om dit te gaan doen.

Zijn er beroepsverenigingen waar je alleen terecht kunt als je acupunctuur beoefent?

Ja, deze beroepsverenigingen zijn er. Hiertoe worden de NVA en de NAAV gerekend. Wil je het wat breder zien en hanteer je naast je werk als acupuncturist ook andere natuurlijke geneeswijzen (al dan niet behorend tot de TCG)? Dan kun je beter kiezen voor een wat algemenere beroepsvereniging waar meerdere vakgebieden onder geschaard kunnen worden. Om lid te worden van een bepaalde beroepsvereniging dien je aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Deze staan altijd op de site van de verenigingen vermeld en komen grotendeels bij elke beroepsvereniging overeen.

Waarom kiezen om je aan te sluiten bij een beroepsvereniging?

Je aansluiten levert de nodige voordelen voor je op als praktiserend of nog studerend acupuncturist.

 • Je kunt gebruik maken van alle informatie die de beroepsvereniging verstrekt.
 • Je kunt gebruik maken van ondersteuning vanuit de vereniging bij conflicten.
 • Daarnaast kun je opleidingen en herscholingscursussen volgen via de beroepsvereniging.
 • Door je lidmaatschap word je echt erkend als acupuncturist.
 • Veel verzekeraars werken alleen met praktijken die zijn aangesloten bij een beroepsvereniging als het om vergoedingen voor behandelingen gaat. Patiënten zijn eerder geneigd een praktijk te kiezen waar de behandeling (deels) vergoed wordt dus dit kan je zeker schelen in aanmeldingen.
 • Indien aangesloten bij een vereniging geeft dit mensen een veilig gevoel en zullen ze eerder voor jouw praktijk kiezen omdat ze weten dat ze daar voor kwalitatief goede zorg terecht kunnen. Je hebt je immers als acupuncturist wel te houden aan de regels van de beroepsvereniging en die zijn niet bepaald flauw, hetgeen niet meer dan logisch is in de medische wereld.

 

Wil je nog meer leren over Acupunctuur?

Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.

Klik hier om het Acupunctuur Handboek te bekijken →

 

Bronnen:

Mis je een bron, of wil je een waardevolle verwijzing toevoegen? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Acupunctuur Handboek

Acupunctuur gids sidebar

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Acupunctuur. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die heel breed ingezet kan worden. Zo kan het helpen tegen lichamelijke klachten, maar ook tegen mentale klachten. Zelfs chronische pijnklachten kunnen goed behandeld worden. Dat wil niet zeggen dat acupunctuur alles kan...

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur mag dan wel een traditionele Chinese geneeswijze zijn, hij wordt ook in Nederland volop toegepast. Het is dan ook een manier van behandelen die voor heel veel mensen goed helpt. Zo is er een aanzienlijk aantal klachten, waarvan er ook veel zijn opgenomen...

Acupunctuur Gids

“Wow! Alles wat ik over Acupunctuur wilde weten in één compleet e-book!”

Acupunctuur Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Acupunctuur!

 • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Acupunctuur inhoudt?
 • Wil je je verder verdiepen in Acupunctuur, en zoek je goede handvatten?
 • Wil je profiteren van de kracht van Acupunctuur?
 • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
 • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Acupunctuur Handboek perfect voor jou. Het handboek zit vol informatie en tips. 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over acupunctuur.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Acupunctuur.works.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.