acupunctuurpunten

Acupunctuurpunten

⏱ Leestijd: 13 minuten

Inhoudsopgave

Als je kiest voor acupunctuur dan kan deze behandelmethode op allerlei verschillende manieren worden toegepast. Zo kan er gekozen worden voor een methode waarbij enkel naalden worden ingezet maar er kunnen ook extra hulpmiddelen aan te pas komen waardoor de behandeling een beter effect heeft. De acupuncturist bepaalt welke behandeling wordt toegepast en op welke punten dit in je lichaam is.

Meridianen die door je lichaam lopen

Om wat meer te weten te komen over de werking van acupunctuur en het gebruik van bepaalde punten in je lichaam vertellen we je er graag het volgende over. Bij acupunctuur wordt ervan uitgegaan dat zich in je lichaam twaalf tot veertien zogenaamde meridianen bevinden. Deze staan ook wel bekend onder de naam energiebanen. Deze meridianen zorgen ervoor dat je lichaam in contact blijft met de wereld en er niet los van komt te staan. Het vormt er dus altijd een onderdeel van. Omdat je lichaam energie nodig heeft om te functioneren wordt deze binnengebracht via bepaalde plekken. Het is daarbij van groot belang dat de energie goed verdeeld wordt over je lichaam en dat je energiehuishouding de juiste balans vindt en ook behoudt.

Elke meridiaan heeft een eigen naam en polarisatie

Bij acupunctuur wordt gewerkt met Yin en Yang. Wellicht bekende begrippen maar weet je niet precies wat deze inhouden? Yin staat voor rust terwijl Yang voor actie staat. Iedere meridiaan of energiebaan heeft een eigen naam meegekregen, vaak bepaald door de plek in je lichaam waar deze zit. Zo kunnen de meridianen goed van elkaar onderscheiden worden. De toevoeging Yin of Yang wordt er aan gedaan om te kunnen zien of het om rust of actie gaat en om zo de juiste balans te creëren.

✅  Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.

Punten acupunctuur

Een goede balans is het belangrijkste dat er is

Om ervoor te zorgen dat je de juiste balans vindt en er op elke plek in je lichaam voldoende energie (dus niet te weinig maar zeker ook niet te veel) terecht komt, kan acupunctuur worden ingezet. Deze behandelmethode streeft er namelijk naar een zo goed mogelijke balans te bereiken en te behouden. Indien er een prima evenwicht is, is de kans op bepaalde aandoeningen en problemen veel kleiner en kun je deze zelfs voorkomen. Daarnaast zit je goed in je vel en dat heeft ook een positief effect op je algehele gezondheid. Heb je met pijnklachten te maken? Dan verdwijnen deze sneller als je energiehuishouding goed in evenwicht is.

Welke speciale acupunctuurpunten kun je onderscheiden?

Om een dergelijk evenwicht te bereiken kunnen er bij acupunctuur speciale punten worden behandeld die verspreid zitten over je lichaam. Deze staan bekend onder de naam acupunctuurpunten (en worden tevens bij acupressuur gebruikt) en zijn de volgende:

 • Het eerste acupunctuurpunt bevindt zich onder je voetzool en staat bekend onder de naam ‘opborrelende bron’. Dit punt kun je het beste zien als je je voet wat kromt. Er ontstaat dan een kuiltje onder je voet en dit is precies het acupunctuurpunt. Dit punt zorgt ervoor dat je contact houdt met de aarde en de energie die vrijkomt kan worden opgenomen in je lichaam.
 • Het tweede bekende acupunctuurpunt wordt ‘grote stroom’ genoemd. Dit punt zit aan de binnenkant van je enkel, net tussen de grote knobbel die daarop zit en de achillespees in. Met dit punt kan de energie die is opgenomen door je lichaam naar de plekken gebracht worden waar deze nodig is.
 • Er is tevens een belangrijk acupunctuurpunt te vinden dat bovenop je hand zit, net tussen de duim en wijsvinger in. Dit punt staat bekend als ‘de duinpan’. Het zorgt ervoor dat je lichaam kan ontspannen. Op die manier sta je niet open voor nieuwe dingen die op je pad komen en vermindert je stress en de spanning in je lichaam.
 • Het laatste speciale acupunctuurpunt dat in een behandeling kan worden meegenomen staat bekend onder de naam ‘buitenste barrière’. Dit punt zorgt ervoor dat alles goed kan samenwerken in je lichaam. Het is het meest spirituele punt van allemaal en het bevindt zich aan de bovenzijde van je onderarm.

De acupuncturist bepaalt waar de balans hersteld moet worden

Als bij een behandeling met acupunctuur deze punten worden gestimuleerd door er de naaldjes in aan te brengen dan wordt de energie beter door je lichaam opgenomen en kan deze op de juiste plekken, dus daar waar nodig is, terecht komen. Zo bereik jij de ultieme balans en kun je deze ook behouden. Indien nodig kan de balans, als deze even verstoord dreigt te raken, weer opnieuw hersteld worden door deze behandeling nogmaals uit te voeren op een later tijdstip.

Behandelplan op maat

Het is aan de acupuncturist om te bepalen welke acupunctuurpunten behandeld dienen te worden. In bepaalde gevallen kan het nodig zijn om meer aandacht te besteden aan het ene punt dan aan het andere maar dat zal blijken wanneer de behandeling effect heeft. Hoeveel behandelingen daarvoor nodig zijn kan bij iedereen anders zijn. De acupuncturist stelt hier een op maat gemaakt plan voor op zodat jij zo snel mogelijk lekker in je vel zit en je energiehuishouding tiptop in orde is.

Prikken waar de pijn zit of juist waar de oorzaak daarvan te vinden is

Naast deze speciale acupunctuurpunten kunnen er tal van andere punten in je lichaam worden aangeprikt als je te kampen hebt met een bepaalde aandoening, klacht of probleem. Afhankelijk van het probleem (en ook van jou als persoon) bekijkt de acupuncturist welke punten aangepakt dienen te worden. Heb je bijvoorbeeld veel last van pijn in je nek en krijg je daar ook nog eens hoofdpijn van omdat de pijn daar naartoe uitstraalt? Dan kan de acupuncturist ervoor kiezen de oorzaak van de pijn aan te pakken. Hiervoor worden dan naalden aangebracht op de pijnlijke plekken in de nek.

Gerichte aanpak van de symptomen

Worden de klachten in de nek veroorzaakt door bijvoorbeeld veel spanning in je lijf? Dan kan er tevens voor gekozen worden juist de grootste knelpunten daarvoor aan te pakken zodat jij relaxter wordt en de pijn daarmee ook verminderd wordt. Heb je bepaalde symptomen die bij een probleem horen? Dan kan de acupuncturist er tevens voor kiezen deze aan te pakken. Dat betekent in het geval van de nekproblemen die hoofdpijn veroorzaken dat de naalden juist op plekken in je hoofd worden aangebracht om daar te klachten en pijn zoveel mogelijk tegen te gaan.

Behandeling door middel van ooracupunctuur

Er hoeft niet perse te worden gekozen voor de exacte plekken in je lichaam waar de klachten zich openbaren om deze te verminderen of te voorkomen. Zo wordt er tegenwoordig ook vaak gekozen voor de inzet van ooracupunctuur. Met deze methode worden er alleen naaldjes aangebracht in de oren. Hierin zitten speciale plekken die corresponderen met andere plekken in je lichaam. Door de naalden op de juiste plek in de oren aan te brengen kunnen andere problemen daar zeker ook mee verminderd worden.

Energie manipuleren zodat deze op de juiste plek in je lichaam terecht komt

Als je uitgaat van verschillende meridianen in je lichaam dan wordt op de speciale acupunctuurpunten vaak energie bij elkaar gebracht. Op het moment dat er dan voor gekozen wordt een naald op een bepaald punt in de huid te prikken kan de energie die daar is opgeslagen, gemanipuleerd worden. Dit gebeurt in positieve zin om ervoor te zorgen dat de energie op de juiste plek terecht komt en er overal waar nodig voldoende van aanwezig is zodat jij je lekker voelt.

Functies van diverse acupunctuurpunten

Er kan daarbij een onderscheid gemaakt worden tussen vijf verschillende functies van de acupunctuurpunten. Dit zijn de volgende punten:

 • Shu transportpunten
 • Luo- en Bronpunten
 • Reünie punten
 • Back shu punten
 • Openings- of meesterpunten

Shu transportpunten

De Shu punten zijn het belangrijkste binnen de acupunctuur. Deze zorgen ervoor dat de energie die je lichaam opneemt van buitenaf goed verspreid wordt door je lichaam. Deze punten worden het vaakst behandeld als je voor acupunctuur kiest. De punten worden geassocieerd met de vijf elementen, te weten Water, Vuur, Aarde, Hout en Metaal. De Shu punten vind je verspreid door het lichaam.

Luo punten en Bronpunten

De tweede categorie punten zijn de Luo punten en de Bronpunten. Deze bevinden zich aan de uiteinden van je armen en benen. Elke meridiaan die in zich in je lichaam bevindt heeft een dergelijk Luo punt. De Luo punten staan in verbinding met de bronpunten. Op deze plekken vindt een transformatie van Yin naar Yang en andersom plaats. Yin staat daarbij voor rust, Yang voor actie. Indien zich een verstoring tussen Yin en Yang voordoet kan deze vervelende gevolgen voor je lichaam hebben zoals pijn of andere klachten omdat je balans dan niet goed is. Door deze speciale acupunctuurpunten te behandelen, wordt de balans hersteld en voel jij je beter. De Luo punten zorgen ervoor dat storende factoren uit je lichaam worden verdreven en de Bronpunten geven extra voeding af aan een meridiaan. Dit is dan als gevolg van een behandeling met acupunctuur.

Reünie punten

De derde soort punt met een speciale functie is het zogenaamde Reünie punt. Deze hebben een bijzondere werking als het gaat om bepaald weefsel in je lichaam. Heb je daar problemen mee dan kan de acupuncturist ervoor kiezen deze punten te behandelen om je klachten te verminderen.

Back Shu punten

De volgende functionele punten staan bekend onder de naam Back Shu punten. Deze punten bevinden zich op de blaasmeridiaan. Ze hebben een rechtstreekse verbinding met organen in je lichaam en kunnen daarop dus van invloed zijn. De punten zitten weliswaar op je rug maar kunnen je hart, longen, nieren, maag, darmen en milt beïnvloeden. Door deze organen loopt tevens een meridiaan die de naam van het orgaan meegekregen heeft. Alle meridianen in je lichaam hebben een naam zodat duidelijk gemaakt kan worden welke bedoeld wordt bij een behandeling.

Openings- of Meesterpunten

De laatste acupunctuurpunten hebben de naam Openings- of Meesterpunten meegekregen. De meridianen in je lichaam zijn onderverdeeld in een bepaald systeem. Dit betekent dat er hoofdmeridianen te vinden zijn maar dat daaronder ook nog een compleet stelsel aan andere meridianen gelegen is. Deze extra meridianen hebben aan elke uiteinde een Openings- of Meesterpunt waardoor de energie toegang vindt.

Waar bevinden zich de meridianen en acupunctuurpunten in je lichaam?

Ben je benieuwd waar de bepaalde meridianen zich in je lichaam bevinden, wat de onderliggende energiebanen zijn en welke acupunctuurpunten erop liggen? Dan kun je online tal van afbeeldingen vinden van het menselijk lichaam waarop deze punten met naam worden aangegeven. Hierop kun je zien welk acupunctuurpunt zich waar bevindt en kan de functie ervan benoemd worden.

Tevens interessant voor patiënten

Dit is natuurlijk met name erg interessant voor acupuncturisten omdat zij zo met elkaar erover kunnen praten maar voor jou als leek of patiënt kan het tevens boeiend zijn om er meer over te weten te komen. Zo kun je niet alleen meer te weten komen over acupunctuur in het algemeen maar ook beter snappen welke punten bij een behandeling wordt geprikt om een goed resultaat te behalen. Elk punt heeft een eigen naam maar voor jou als patiënt zal het vooral interessant zijn om te zien hoeveel punten er wel niet in je lichaam zitten en wat voor functie deze allemaal hebben.

Bekijk eens goed een afbeelding van je lichaam met alle belangrijke punten

Er is zeker niks mis mee om eens een keertje goed een dergelijke afbeelding te bekijken. Dit kun je online doen maar de kans dat deze kaart met acupunctuurpunten en meridianen ook bij je acupunctuurpraktijk in de wacht- of behandelruimte hangt is aanzienlijk om een en ander duidelijk te kunnen maken over de behandelmethode. Zo kom jij alleen maar meer over je lichaam te weten en snap je ook beter waarom de acupuncturist er juist voor kiest bepaalde punten aan te pakken tijdens de behandeling.

Overal in je lichaam

Op nagenoeg elk punt in je lichaam bevinden zich meridianen en de bijbehorende acupunctuurpunten. Dit betekent dus echt letterlijk van boven tot onder. De punten vind je zowel in je hoofd, nek, lichaam, armen en benen, handen en voeten en daar kunnen ze ook nog eens op verschillende plekken voorkomen. Elke meridiaan loopt op een andere plek door je lichaam en de diverse acupunctuurpunten die erbij horen hebben allemaal hun eigen functie. Dit maakt ook dat acupunctuur op veel manieren gedaan kan worden en op praktisch elke plek in je lichaam naalden geprikt kunnen worden zodat jij beter in je vel komt te zitten, bepaalde klachten voor kunt zijn of je pijn beter en sneller kunt bestrijden.

Laat je goed uitleggen wat er mogelijk is en hoe een behandeling eruit ziet

Als je kiest voor een behandeling met acupunctuur bij een goede en erkende praktijk dan bepaalt de acupuncturist weliswaar hoe de behandeling eruit komt te zien maar kan dit altijd in samenspraak met jou doen. Er hoeft niet geheimzinnig gedaan te worden over de behandeling en alles wat er gedaan wordt kan van tevoren worden uitgelegd zodat jij ook weet waar je aan toe bent en het niet te spannend wordt maar je er zo ontspannen mogelijk bij zit. Je hoeft er niet in te geloven dat het werkt maar er natuurlijk wel achter staan. Dit is bij elke medische behandeling en niet enkel bij acupunctuur het geval. Hoe meer ontspannen je bent tijdens de behandeling, hoe minder je er wat van voelt maar er wel degelijk baat bij kunt hebben.

Wanneer je liever geen naalden wilt op pijnlijke plekken in je lichaam

Vind je acupunctuur ondanks alle informatie die erover te vinden is nog altijd een beetje eng en staat het gebruik van de naalden je niet echt aan? Praat dan eerst met de acupuncturist over wat hij of zij kan doen en wat de behandeling concreet voor jou en je situatie inhoudt. Wil je bijvoorbeeld liever niet dat de naaldjes worden geprikt precies op de plekken waar je toch al pijn hebt omdat je dat een akelig idee vindt? Dan kan er vaak ook gekozen worden voor acupunctuur in de oren. Is dit bij jou ook mogelijk? Dan kunnen je klachten ook op die manier verlicht worden.

Wanneer je echt helemaal geen naalden wilt

Wil je dan toch alsnog niet met naalden behandeld worden? Informeer dan of acupressuur wellicht een oplossing voor je is. Dit geschiedt op dezelfde punten als bij acupunctuur maar er komt geen naald aan te pas. Acupressuur is namelijk het masseren van de speciale punten op de meridianen waardoor deze ontspannen worden en je een soortgelijk resultaat krijgt als bij acupunctuur. Van deze methode kun je bij een acupunctuurpraktijk vaak ook gebruik maken en het is zelfs mogelijk deze zelf toe te passen. Let er daarbij wel goed op dat je het op de juiste manier aanpakt. Een zachte aanpak is hierbij altijd beter dan overdreven te werk gaan.

Kies voor een praktijk die is aangesloten bij een beroepsvereniging

Om erachter te komen of acupunctuur ook iets voor jou te bieden heeft kun je er natuurlijk eerst zoveel mogelijk informatie over lezen. Vraag ook andere mensen naar hun ervaringen en als je er echt interesse in hebt, ga dan op zoek naar een goede praktijk bij jou in de buurt. Deze zijn er voldoende dus grote kans dat je er ook eentje dichtbij vindt. Het is het beste een acupunctuurpraktijk te kiezen die is aangesloten bij een beroepsvereniging. Hiervan zijn er meerdere waarbij je in Nederland als acupuncturist lid kunt worden maar ze stellen allemaal behoorlijk strenge voorwaarden voor deelname. Dit betekent dat je er als patiënt ook meteen zeker van kunt zijn dat er volgens strikte regels wordt gewerkt en je altijd met een betrouwbare acupuncturist te maken krijgt in dat geval.

Begin met een intakegesprek

Heb je een praktijk gevonden die je wel aanstaat? Maak dan een afspraak voor een intakegesprek. Hierin kun jij alles vragen wat je wilt over de behandeling en zal de acupuncturist jou het hemd van het lijf vragen over je klachten, situatie en wat jij wilt bereiken met acupunctuur. Op die manier wordt het beeld zo compleet mogelijk en kan de acupuncturist daar een goed behandelplan bij opstellen. Dit is nooit exact hetzelfde voor iedereen en wordt altijd op maat gemaakt. Zo kan bij iedereen de plek waarop de behandeling plaatsvindt dus ook anders zijn.

Wanneer werkt het?

Soms is het op meer punten of misschien ook niet altijd op dezelfde plek maar dit wordt door de acupuncturist bekeken en bepaald. Indien je te maken hebt met een ervaren behandelaar zal hij of zij snel weten welke punten aangepakt dienen te worden. Indien er dan een naaldje ingeprikt wordt op die bepaalde plek en je een licht schokje of een soort tinteling voelt, weet je dat de naald op de juiste plek zit en kan de behandeling een heilzame werking hebben.

Informeer altijd naar alle opties voor behandeling

Als je het na het intakegesprek ziet zitten om behandeld te worden kun je er een afspraak voor maken. Is het voor jou moeilijk naar de praktijk te komen omdat je bijvoorbeeld niet zo goed ter been bent of geen eigen vervoer hebt? Informeer dan ook altijd of thuisbehandeling mogelijk is. Niet alle acupuncturisten doen dit maar er zijn er zeker wel te vinden waar dit een optie is. Daarbij is wel belangrijk dat dit in jouw woning ook echt kan worden gedaan met voldoende rust en ruimte.

Zorg dat je er vertrouwen in hebt in een behandeling van de acupunctuurpunten

Een belangrijk gegeven als je voor acupunctuur kiest is dat je er rekening mee dient te houden dat het op zichzelf niet genezend werkt. Het is vooral bedoeld ter ondersteuning van andere behandelmethodes, omdat het dan het beste werkt. Voor elke behandeling die je ondergaat geldt dat het belangrijk is dat je er vertrouwen in hebt en dat je een goede klik met je behandelaar hebt. Dit geldt ook voor methodes die in de reguliere geneeskunde worden toegepast. Als jij de behandelend arts of therapeut niet echt mag ga je er met tegenzin naar toe en dat werkt natuurlijk bij geen enkele behandeling echt goed.

Veelgestelde vragen over acupunctuurpunten

Hebben de acupunctuurpunten verschillende functies?

Ja, dat is zeker het geval bij acupunctuurpunten. Deze functies zijn allemaal verschillend en worden benoemd in de volgende bewoordingen:

 • Shu transport punten
 • Luo- en Bronpunten
 • Reünie punten
 • Back shu punten
 • Openings- of meesterpunten

Afhankelijk van je klacht, aandoening of probleem wordt ernaar gekeken welke acupunctuurpunten behandeld dienen te worden en op welke meridianen deze liggen. De acupuncturist weet vaak al uit ervaring waar de naalden geprikt moeten worden en kan dit anders aan de hand van jouw verhaal bepalen. Zo heeft je behandeling ook meteen de meeste kans op succes.

Waar bevinden zich de acupunctuurpunten in je lichaam?

Acupunctuurpunten bevinden zich altijd op een meridiaan maar deze heb je veel. Er worden om te beginnen al twaalf tot veertien hoofdmeridianen onderscheiden en daaronder zitten er nog veel meer. Met allemaal hun eigen acupunctuurpunten. Deze kunnen dus van boven tot onder in je lichaam gevonden worden. Hoofd (en dan met name in de oren voor speciale behandelingen), nek, lichaam, armen en handen, benen en voeten, het maakt niet uit waar je kijkt want er zijn altijd punten te vinden die behandeld kunnen worden met behulp van acupunctuur. Om te weten wat allemaal waar zit kun je het best eens goed een afbeelding bekijken van het menselijk lichaam waarop de energiebanen en acupunctuurpunten allemaal worden aangegeven.

Hoe wordt bepaald welke punten behandeld worden?

De acupuncturist waarbij je onder behandeling bent bepaalt naar aanleiding van jouw klachten waar er geprikt wordt en hoelang de behandeling duurt. Hierbij kan gekozen worden voor de speciale acupunctuurplekken indien je energiehuishouding in de war is geraakt om deze zo snel mogelijk weer in balans te krijgen. Er wordt zeker ook gekeken naar de functie van bepaalde acupunctuurpunten. Bepaalde problemen kunnen juist ontstaan op een plek met een bepaalde functie en wanneer deze verstoord wordt, komen daar je problemen juist uit voort. Door deze punten goed aan te pakken kan de acupuncturist de beste behandeling geven en de energie manipuleren zodat deze op de juiste plekken terecht komt en jij je al snel een stuk beter voelt.

Oorzaak of de symptomen aanpakken?

Als je bepaalde pijnklachten hebt of andere problemen dan zul je snel geneigd zijn deze precies op de plek waar deze zitten aan te pakken. Dit wordt dan ook wel gedaan door acupuncturisten maar dat is niet bij elke behandeling zo. Er kan daarnaast gekozen worden voor de aanpak van de oorzaak van de pijn of de klacht om er zo voor te zorgen dat deze niet alleen verdwijnt of minder wordt maar ook niet meer terugkeert op een later moment. Waarom bij de ene behandeling juist gekozen wordt voor het aanpakken van de oorzaak en bij ene andere voor het tegengaan van de symptomen wordt door de acupuncturist bepaald. Er zal zeker overwogen worden welke manier van aanpak het meeste effect heeft bij jou.

 

Wil je nog meer leren over Acupunctuur?

Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.

Klik hier om het Acupunctuur Handboek te bekijken →

 

Bronnen:

Mis je een bron, of wil je een waardevolle verwijzing toevoegen? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Acupunctuur Handboek

Acupunctuur gids sidebar

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Acupunctuur. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die heel breed ingezet kan worden. Zo kan het helpen tegen lichamelijke klachten, maar ook tegen mentale klachten. Zelfs chronische pijnklachten kunnen goed behandeld worden. Dat wil niet zeggen dat acupunctuur alles kan...

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur mag dan wel een traditionele Chinese geneeswijze zijn, hij wordt ook in Nederland volop toegepast. Het is dan ook een manier van behandelen die voor heel veel mensen goed helpt. Zo is er een aanzienlijk aantal klachten, waarvan er ook veel zijn opgenomen...

Acupunctuur Gids

“Wow! Alles wat ik over Acupunctuur wilde weten in één compleet e-book!”

Acupunctuur Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Acupunctuur!

 • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Acupunctuur inhoudt?
 • Wil je je verder verdiepen in Acupunctuur, en zoek je goede handvatten?
 • Wil je profiteren van de kracht van Acupunctuur?
 • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
 • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Acupunctuur Handboek perfect voor jou. Het handboek zit vol informatie en tips. 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over acupunctuur.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Acupunctuur.works.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.