www.acupunctuur24.nl | Acupuncturisten | Acupunctuurnaalden en acupunctuurpleisters
acupunctuurnaalden en pleisters

Acupunctuurnaalden en acupunctuurpleisters

⏱ Leestijd: 8 minuten

Als je kiest voor een behandeling met acupunctuur dan denkt vrijwel iedereen daarbij direct aan naalden. Dit is ook niet vreemd want dit is de methode die daarvoor in de meeste gevallen wordt ingezet. Een dergelijke behandeling kun je niet zelf doen dus daarvoor moet je wel naar een goede acupuncturist toe die weet wat het inhoudt. Heb je nu ook op momenten dat je geen afspraak hebt last van klachten of pijn en kun je niet direct bij je behandelaar terecht? Dan zijn acupunctuurpleisters wellicht een oplossing voor jou.

Acupunctuurpleisters kun je overal en altijd zelf aanbrengen

Het grote voordeel van acupunctuurpleisters is dat je deze zelf kunt aanbrengen en dus niet meer afhankelijk bent van een acupuncturist om je te behandelen. Deze kun je op elk gewenst moment en plek zelf gebruiken zodat je niet onnodig lang pijn lijdt terwijl je op een behandeling wacht. Bijzonder handig als je bijvoorbeeld last krijgt van pijn op je werk, op school of tijdens je vakantie. De pleisters hebben een soortgelijke werking als de naalden en werken soms zelfs nog beter.

Diverse soorten acupunctuurpatches die zijn ontwikkeld

Er zijn twee soorten pleisters voor acupunctuur te onderscheiden. De eerste soort die werd ontwikkeld staat bekend onder de naam Energy Patches. Deze werden speciaal ontwikkeld voor personeel in een onderzeeër om hen tijdens het werk zo fit en alert mogelijk te houden. De Energy Patches gaven geen stoffen af aan de huid en het lichaam als ze opgeplakt zitten maar zorgen wel voor een verbetering van de energie waardoor de mensen in de onderzeeër veel meer konden doen en hun prestaties zeker verbeterden.

✅  Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.

naalden acupunctuur

Icewave patches

Dit geconstateerd hebbende besloot de ontwikkelaar van deze patches nog een stapje verder te gaan. De volgende stap bestaat uit het ontwikkelen van zogenaamde pijnpatches, ook bekend onder de naam Icewave patches. Deze patches hebben hun naam te danken aan het feit dat de temperatuur van de huid van degene die ze gebruikt met zo’n vier graden zakt nadat ze zijn aangebracht. Dit was niet het enige aantoonbare effect van de patches. Op plekken waar mensen ontstekingen hadden veranderden deze maar het allerbelangrijkste effect was (en is) toch wel dat de pijnklachten bij de gebruikers binnen enkele secondes tot minuten verminderden en zelfs helemaal verdwenen. In bepaalde gevallen bleek zelfs heel de kwaal weg te zijn.

Lifewave patches

Deze Amerikaanse uitvinding werd in gebruik genomen bij leden van de marine van dat land maar daar bleef het niet bepaald bij. Toen er meer over bekend werd, besloten ook sporters gebruik te maken van de Icewave patches en werden deze tevens voor particulier gebruik op de markt gebracht. Er werden diverse toepassingen van het product ontwikkeld en deze werden onder de naam Lifewave op de markt gebracht. De producten worden niet enkel in de Verenigde Staten gebruikt maar zijn overal ter wereld verkrijgbaar.

Ook te koop voor particulieren

De patches van Lifewave zijn in Nederland door een arts geïntroduceerd en werden in eerste instantie alleen in praktijken door artsen en therapeuten gebruikt. Omdat je ze ook eenvoudig zelf kunt gebruiken zijn ze nu ook voor particulieren te koop. Het resultaat dat je met de patches boekt is vergelijkbaar met een infraroodlamp. De patches zorgen ervoor dat je lichaam de infraroodstraling die het zelf aanmaakt, reflecteert en deze zo weer in je lijf terecht komt en niet verloren gaat. Als de patches op bepaalde acupunctuurpunten worden aangebracht doen ze daar hun werking en zorgen ervoor dat je lichaam weer voedingstoffen, water en zuurstof kan opnemen, waardoor jij meer energie krijgt en van je pijnklachten afraakt. Dit is dus hetzelfde effect als optreedt wanneer je een acupunctuurbehandeling met naalden ondergaat.

Alles over acupunctuurnaalden

Om dan maar meteen verder te gaan op de naalden, het volgende. Deze bestaan in verschillende soorten en maten maar ze zijn allemaal heel dun. Dat moet ook wel want ze worden natuurlijk in je huid geprikt en je wilt er geen wondjes of blauwe plekken aan overhouden. Acupunctuurnaalden zijn in allerlei soorten verkrijgbaar en worden van roestvrijstaal of van titanium gemaakt. In dat laatste geval zijn ze ook geschikt om te gebruiken bij mensen die snel een allergische reactie voor bepaalde materialen ontwikkelen. Titanium is namelijk speciaal hypoallergeen materiaal dat veel wordt toegepast voor gebruiksartikelen zoals bijvoorbeeld brillen en horloges, die met je huid in contact komen.

De acupuncturist bepaalt welke naalden worden gebruikt

Een acupuncturist bepaalt zelf met welke acupunctuurnaalden er gewerkt wordt. Hij of zij kan ervoor kiezen een bepaalde soort of merk te gebruiken indien dit goed bevalt maar veelal zullen ze verschillende soorten in het assortiment hebben. Omdat iedereen nu eenmaal anders is en elke klacht, aandoening of probleem op geheel eigen wijze behandeld wordt, kan de keuze van de naald daarin ook variëren. De acupuncturist weet doorgaans door ervaring wat het beste geschikt is om voor welke patiënt te gebruiken. Mocht de keuze onverhoopt niet helemaal goed zijn dan kan bij een latere behandeling altijd nog voor een andere soort gekozen worden.

Herbruikbare of wegwerpnaalden?

Bij een acupunctuurbehandeling speelt hygiëne een belangrijke rol. Je wilt immers geen infectie oplopen doordat de naalden die worden gebruikt niet goed ontsmet of schoongemaakt zijn. Bij een erkende acupunctuurpraktijk wordt volgens strenge regels gewerkt en worden de naalden na elke behandeling goed gereinigd. Er wordt daarnaast steeds vaker gekozen voor wegwerpnaalden zodat deze maar voor één patiënt worden gebruikt en daarna worden weggegooid. Op die manier kan er zeker geen infectie voorkomen door vieze naalden.

Prikken en eruit halen doet geen pijn

De naalden worden bij acupunctuur maar een klein stukje in de acupunctuurpunten in je lichaam geprikt. Dat is reeds voldoende om effect te hebben. Verder erin hoeft echt niet. Als eenmaal alle naalden die nodig geacht worden in je lichaam zitten, blijven deze er zo’n twintig minuten inzitten. Daarna worden ze er weer voorzichtig uitgehaald. Het prikken en eruit halen doet geen pijn. Dit hangt natuurlijk ook van de acupuncturist die je behandelt af maar een goed gekwalificeerd iemand weet wat te doen en brengt zachtheid in de behandeling.

Wanneer weet je dat het werkt?

Voel je een soort klein schokje of een tinteling op het moment dat de naald in je lichaam wordt geprikt? Dan is dat goed want dat betekent dat je lichaam op de behandeling reageert en dat de naalden op de juiste plek zitten. Zo heb je ook de beste kans op een goed effect. Acupunctuur is erop gericht de energiebalans in je lichaam te herstellen en goed op peil te brengen. Door de naalden op de acupunctuurpunten aan te brengen wordt hier voor gezorgd en stroomt de energie naar plekken waar deze nodig is. Dit betekent dat eventuele blokkades kunnen worden opgeheven en dat jij snel minder last hebt van pijn.

Acupunctuur dient altijd door een acupuncturist gedaan te worden

Als je voor een behandeling met acupunctuur kiest dien je er rekening mee te houden dat deze altijd door een erkend acupuncturist gedaan dient te worden die er voor gestudeerd heeft. De behandelaar weet welke punten aangepakt dienen te worden en op welke manier dit het beste kan gebeuren. Soms zijn er varianten op de traditionele werkwijze nodig of worden er diverse behandelingen met elkaar gecombineerd om zo een zo goed mogelijk effect te bereiken. Je kunt acupunctuur niet zelf doen en moet er altijd voor naar een praktijk of je behandelaar bij je thuis laten komen. Dit kan een nadeel zijn dat door het gebruik van pleisters kan worden opgelost.

Zelf een pleister plakken wanneer jij dat wilt

Krijg je plotselinge pijnklachten of voel je dat de balans in je lichaam niet goed is en heb je daardoor weinig energie? En ben je net ergens waar je geen acupuncturist kunt contacteren of moet je op een afspraak wachten? Dan hoef je niet te lang pijn te hebben en kun je er voor kiezen een pleister of patch te gebruiken om de pijn tegen te gaan. Deze is overal te gebruiken dus dat is handig en je hebt er niemand anders voor nodig om deze aan te brengen. In ieder geval toch geen professional zoals bij acupunctuur. Mocht de pleister op een plek komen te zitten waar je zelf wat moeilijk bij kunt dan kan iemand anders, zoals een vriend of familielid, je daar ook gewoon bij helpen.

Acupressuur kun je ook zelf toepassen

Een ander bijkomend voordeel van de patches is dat je deze ook kunt gebruiken als je bang bent voor naalden. Een behandeling met acupressuur is dan ook het overwegen waard want daar komen geen naalden aan te pas. Deze behandeling kun je ook zelf doen en bestaat uit het masseren van dezelfde punten als bij traditionele acupunctuur. Deze behandeling doet geen zeer en is ideaal voor mensen die schrik hebben voor naalden of waarbij geen naalden gebruikt mogen worden.

Zorg ervoor dat je de juiste acupunctuurpunten kiest om je patches te plakken

Alleen maar voordelen dus als je voor acupressuur of het gebruik van patches kiest? Niet helemaal want je kunt de behandeling dan wel zelf uitvoeren waar en wanneer je maar wilt maar je dient wel de juiste acupunctuurpunten aan te pakken en weten te zitten. Een getraind acupuncturist weet deze feilloos te vinden maar dit kan voor jou als leek toch wel aardig ingewikkeld worden. Zaak dus om je daar goed in te verdiepen of dezelfde punten te behandelen als je acupuncturist. En dan nog kunnen deze bij verdere behandelingen ineens op een andere plek zitten waar het nodig is deze aan te pakken.

Veelgestelde vragen over acupunctuurnaalden en -pleisters

Wat zijn de voordelen en nadelen van patches oftewel pleisters?

Aan het gebruik van pleisters zitten de volgende voordelen:

 • Je kunt ze zelf aanbrengen op je huid.
 • Je kunt dit doen waar en wanneer je maar wilt.
 • Ideaal als je plotselinge pijnklachten ervaart.
 • Werken al binnen een paar minuten of zelfs sneller.
 • Zijn ook voor particulieren te koop.
 • Werken op basis van de infraroodwarmte van je eigen lichaam.
 • Prima geschikt voor mensen die niet met naalden behandeld kunnen of willen worden.

Als nadeel kun je het volgende noemen:

 • Het is geen officieel geneesmiddel maar vooral ondersteunend bij pijnklachten.
 • Je dient wel de juiste punten te kiezen waar je ze plakt om een goed effect te krijgen. Niet iedereen weet deze te zitten en niet iedere keer is het nodig om hetzelfde punt te behandelen. Dit kan namelijk ook wel eens een ander zijn.

Wat voor soort naalden worden gebruikt bij acupunctuur?

Bij acupunctuur bepaalt de acupuncturist wat voor naalden gebruikt worden. Deze zijn altijd heel dun en worden doorgaans van roestvrijstaal of titanium gemaakt. De naalden worden slechts een klein eindje in de huid geprikt en verdwijnen er zeker niet grotendeels in. Dit is ook niet nodig want het heeft met een klein stukje ook al effect. Er kan gekozen worden voor herbruikbare naalden die tussen de behandelingen van verschillende patiënten door ontsmet en gereinigd worden. Dit gebeurt om infecties te voorkomen en staat zo ook voorgeschreven in de regels voor acupunctuur. Er kan tevens gekozen worden voor wegwerpnaalden die na elk gebruik worden weggedaan.

Naalden of patches?

Welke behandeling je kiest is natuurlijk heel persoonlijk. De een zal het prettig vinden om naar een behandelend arts of therapeut te gaan omdat hij of zij goed weet wat nodig is om te doen bij bepaalde klachten. In dat geval wordt dan voor een acupunctuurbehandeling gekozen. De ander vindt het juist prettig de controle te behouden en zal voor patches kiezen omdat je deze overal en altijd zelf gebruiken kunt. Het is bij beide middelen zo dat deze worden aangebracht op specifieke acupunctuurpunten in het lichaam. De werking ervan heeft alles te maken met de energie die je lichaam opneemt en die in goede banen geleid moet worden. Zo krijg jij een goede balans en ga je pijnklachten sneller tegen. Het resultaat is bij beide middelen dus hetzelfde dus welke je kiest, hangt vooral van jezelf af.

 

Wil je nog meer leren over Acupunctuur?

Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.

Klik hier om het Acupunctuur Handboek te bekijken →

 

Bronnen:

Mis je een bron, of wil je een waardevolle verwijzing toevoegen? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Acupunctuur Handboek

Acupunctuur gids sidebar

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Acupunctuur. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die heel breed ingezet kan worden. Zo kan het helpen tegen lichamelijke klachten, maar ook tegen mentale klachten. Zelfs chronische pijnklachten kunnen goed behandeld worden. Dat wil niet zeggen dat acupunctuur alles kan...

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur mag dan wel een traditionele Chinese geneeswijze zijn, hij wordt ook in Nederland volop toegepast. Het is dan ook een manier van behandelen die voor heel veel mensen goed helpt. Zo is er een aanzienlijk aantal klachten, waarvan er ook veel zijn opgenomen...

Acupunctuur Gids

“Wow! Alles wat ik over Acupunctuur wilde weten in één compleet e-book!”

Acupunctuur Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Acupunctuur!

 • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Acupunctuur inhoudt?
 • Wil je je verder verdiepen in Acupunctuur, en zoek je goede handvatten?
 • Wil je profiteren van de kracht van Acupunctuur?
 • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
 • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Acupunctuur Handboek perfect voor jou. Het handboek zit vol informatie en tips. 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over acupunctuur.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Acupunctuur.works.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.