www.acupunctuur24.nl | Steden | Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen
acupunctuur utrecht

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

⏱ Leestijd: 8 minuten

Acupunctuur mag dan wel een traditionele Chinese geneeswijze zijn, hij wordt ook in Nederland volop toegepast. Het is dan ook een manier van behandelen die voor heel veel mensen goed helpt. Zo is er een aanzienlijk aantal klachten, waarvan er ook veel zijn opgenomen in een lijst die gemaakt is door de WHO, die goed te behandelen zijn met acupunctuur. Welke klachten dat precies zijn, kun je hier onder lezen. Verder kun je ook nog lezen wat nou precies de kosten zijn van zo’n behandeling, wat de beste praktijk in Utrecht is waar je terecht kunt en waar je die precies kunt vinden. Zo kun ook jij binnenkort jezelf weer goed onder handen laten nemen door een acupuncturist.

Bij welke klachten is acupunctuur in Utrecht in te zetten?

Acupunctuur wordt al meer dan 2500 jaar toegepast om klachten en ziektes te behandelen. Bij deze vorm van geneeswijze wordt er uit gegaan van de Chi, oftewel de circulatie van de levensenergie door het lichaam. Als er iets niet goed is met deze circulatie, krijg je verstoringen of blokkades in het lichaam. De energiestromen kunnen dan dus niet goed lopen, waardoor er klachten en ziektes ontstaan. Gelukkig kan acupunctuur je helpen om dit te herstellen en om de energie weer goed rond te laten stromen. Er is een heel groot aantal klachten waarbij acupunctuur toegepast kan worden. Daarnaast zorgt een acupunctuur behandeling er ook voor dat, ook wanneer je geen klachten hebt, je fitter wordt, je weerstand beter wordt en je levenslust geprikkeld wordt. Hierdoor kun je acupunctuur dus ook als een preventieve manier inzetten om te voorkomen dat je ziek wordt.

De World Health Organization, de WHO, heeft een lijst samengesteld met daarop klachten die goed te behandelen zijn door middel van acupunctuur. Hier staan meer dan vijftig klachten en ziektes op. Deze zijn zowel fysiek als mentaal. Zo kunnen bijvoorbeeld lichamelijke klachten zoals pijn aan je been aangepakt worden, maar ook mentale klachten zoals depressiviteit. Hieronder vind je een voorbeeld van een aantal klachten die deels of helemaal verholpen kunnen worden met acupunctuur in Utrecht:

 • Oog: slechtziendheid kan aangepakt worden met acupunctuur, maar ook andere aandoeningen zoals jeukende ogen, ontstoken ogen, branderige ogen, tranende ogen, droge ogen en wazigheid of vlekken zien.
 • Urinewegen: als je (vaak) last hebt van een urineweginfectie, vroegtijdige of nachtelijke zaadlozingen, kan acupunctuur een oplossing zijn. Verder zijn problemen zoals incontinentie, onvruchtbaarheid, prostaatklachten en blaas- en nierstenen ook goed te behandelen met acupunctuur.
 • Zwangerschapsklachten: ben je zwanger? Dit is natuurlijk hartstikke fijn, maar kan helaas ook voor een hoop problemen zorgen zoals misselijkheid, een borstontsteking, zure oprispingen en pijn na de bevalling. Verder kun je ook nog kiezen voor acupunctuur wanneer je baby in een stuitligging ligt, om de bevalling op te wekken en om de borstvoeding na de bevalling te stimuleren.
 • Luchtwegen: acupunctuur kan je helpen om een verkoudheid, hyperventilatie, een allergische verkoudheid, bronchitis, hooikoorts, astma, hoest en kortademigheid flink aan te pakken en de klachten te doen verlichten of soms zelfs helemaal verhelpen.
 • Mentale stoornissen: ook mentale stoornissen zijn gelukkig goed te behandelen met acupunctuur. Zo kun je terecht bij een acupuncturist wanneer je last hebt van slaapstoornissen, een burn-out, veel dromen, stress, hyperventilatie, overspannenheid, rusteloosheid, algehele zwakte, angst, gebrek aan energie, flauwvallen, lusteloosheid, epilepsie, anorexia nervosa, vergeetachtigheid, dwangmatig huilen of lachen, snel schrikken en depressiviteit.
 • Borst: heb je last van opgezette of pijnlijke flanken, spanning op de borst, angina pectoris, een vol gevoel van de borst, hartkloppingen of pijn op de borst? Ook hier kan een acupuncturist je bij helpen.

Let er wel op dat acupunctuur geen wondermiddel is en dus niet voor iedereen werkt. Als je last hebt van een depressie, kan acupunctuur dit niet altijd bij iedereen verhelpen. Pin hier dus niet al je hoop op vast. Voor veel mensen biedt het een uitkomst en kan het helpen om de klachten flink te verminderen of zelfs helemaal weg te halen, maar het geneest dus niet alles. Als jouw klacht niet op de lijst staat, betekent niet dat je niet geholpen kan worden met acupunctuur. Neem in dit geval gewoon even contact op met de kliniek en kijk dan wat de mogelijkheden zijn. Wie weet kun je dan ook gewoon geholpen worden!

✅  Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.

praktijk acupunctuur utrecht

Waar in Utrecht kan ik acupuncturisten vinden?

Als je in Utrecht woont, is de kans groot dat je helemaal niet zo ver hoeft te reizen om bij een geschikte acupuncturist uit te komen. Ze zijn namelijk overal te vinden! Hierdoor kan het nog wel eens lastig zijn om te kiezen voor welke je gaat, want welke is het meest geschikt voor jou? Er zijn zoveel opties om uit te kiezen. Zo heb je bijvoorbeeld Acupunctuur Utrecht Dokter Ye, waar je naast acupunctuur ook kunt kiezen voor cupping, een tuina massage, kruiden therapie en Gua Sha. Deze acupunctuur praktijk zit gevestigd aan de Rijnlaan in Utrecht.

In de wijk Lunetten in Utrecht heb je ook verschillende acupuncturisten zitten. Zo heb je Maud van der Veldt – Acupunctuur aan de Lepelaarstraat, de Praktijk voor acupunctuur en massage aan de Oeral en Lingshu aan de Hondsrug. Ook Sylvia Jansen Acupunctuur & massage bevindt zich met haar praktijk in Lunetten.

Dan heb je ook nog acupunctuur praktijk Bas van Dijk, die al ruim twintig jaar actief is als acupuncturist in Utrecht. Hij heeft drie locaties, waarvan er twee in Utrecht zijn gevestigd. Zo is er een praktijk aan de Homeruslaan in Utrecht en eentje aan de Joan Mirostraat in Leidsche Rijn.

Natuurlijk zitten er in het centrum ook verschillende acupunctuur praktijken. Zo heb je Acupunctuur Utrecht Centrum Oost, die gevestigd is aan de Plompetorengracht. Daarnaast heb je ook nog Acupunctuur praktijk In ‘t Springhuys. Deze bevindt zich dan ook aan de Springweg in Utrecht.

Wat zijn de kosten van een acupunctuur behandeling in Utrecht?

De kosten van een acupunctuur behandeling in Utrecht verschillen natuurlijk per praktijk en per behandeling. Zo betaal je bij de ene praktijk bijvoorbeeld €40,- per behandeling en bij een andere praktijk misschien wel €80,-. Deze behandelingen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Acupunctuur staat namelijk niet opgenomen in de basisverzekering. Dit betekent ook dat het niet ten koste gaat van je eigen risico. In hoeverre de behandelingen van de acupunctuur vergoed worden, ligt aan de manier waarop je verzekerd bent. Hoe beter je verzekerd bent, hoe minder je hoeft te betalen.

Vanuit de zorgverzekering wordt acupunctuur ruim gedekt met een aanvullende dekking onder het kopje complementaire en alternatieve geneeswijzen. Acupunctuur kan echter ook plaatsvinden onder de noemer natuurgeneeskunde of natuurgeneeswijzen. Check wel eerst altijd even in hoeverre jouw aanvullende pakket de acupunctuur behandelingen precies dekt. Het kan namelijk zo zijn dat er bepaalde voorwaarden of limieten van toepassing zijn rondom de vergoedingen. Vaak moet een acupuncturist namelijk voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen die op worden gelegd door verschillende beroepsverenigingen binnen de acupunctuur. Er zijn meerdere beroepsverenigingen die door de meeste zorgverzekeraars wel erkend worden, namelijk:

 • Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur, de NVA
 • Artsen Vereniging Integrale Geneeskunde, de AVIG
 • Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging, de NAAV
 • Wetenschappelijke Artsen Vereniging voor Acupunctuur in Nederland, de WAVAN
 • ZHONG, oftewel de Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde, ook wel de NVTCG genoemd
 • Nederlandse Beroepsvereniging Chinese Geneeswijzen Yi, de NBCG Yi

De meeste acupunctuur praktijken zijn dan ook aangesloten bij één of meerdere van deze verenigingen. Zo weet je dus ook meteen dat je met een goede acupuncturist te maken hebt, wat erg fijn is wanneer je een therapeut uit gaat zoeken. Daarnaast betekent het dus ook dat de kans groot is dat jouw zorgverzekeraar de consulten en behandelingen deels of volledig vergoedt. Er zijn echter ook verzekeraars die ervoor kiezen om bepaalde beroepsvereniging niet te herkennen. De Interpolis hanteert de regel dat de acupuncturist in kwestie lid moet zijn van de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging als je wil dat de behandeling vergoed wordt.

Een aantal van de zorgverzekeraars die acupnuctuur behandelingen vergoeden vanuit de aanvullende zorgverzekering, zijn CZ, De Friesland Zorgverzekeraar, Menzis, OHRA, Pro Life, Promovendum, Salland en Univé. Hoeveel vergoeding er precies betaalt wordt, ligt uiteraard aan de premie die je maandelijks betaalt. Zorgverzekeraars die ook vanuit de aanvullende verzekering geen vergoeding geven voor acupunctuur, zijn Anderzorg, Besured, Bewuzt, Ditzo, Just en ZieZo. Als je weet dat je vaak of regelmatig gebruik wil maken van acupunctuur, is het dus verstandig om te kiezen voor een zorgverzekering waarvan je weet dat deze de behandelingen deels of helemaal vergoed.

Wist je dat je ook acupunctuur voor je huisdier kunt doen? Zo kan bijvoorbeeld je hond, je kat of je paard ook genieten van zo’n behandeling wanneer zij bepaalde klachten hebben die je maar niet op kunt lossen. Ook dit kan gewoon in Utrecht. De kosten van een acupunctuur behandeling voor een dier verschilt in principe niet heel veel dan die van een mens. Voor grotere dieren zoals paarden kan het wel duurder zijn en liggen de kosten al snel boven de €100,-.

Wat is de beste acupunctuur praktijk in Utrecht?

Het is natuurlijk niet aan ons om te zeggen wat de beste acupunctuur praktijk in Utrecht is. Dat is namelijk voor iedereen om zelf te bepalen. Jij kan bijvoorbeeld een hele positieve ervaring hebben bij een bepaalde praktijk terwijl iemand anders daar juist een negatieve ervaring bij had, zelfs als jullie dezelfde klachten hadden. Wel kun je ervoor kiezen om te kijken of er een praktijk is in Utrecht die goed aansluit bij jouw klacht. Als jij bijvoorbeeld acupunctuur uit wil proberen omdat je last hebt van overgewicht, dan kun je op zoek gaan naar een praktijk die gespecialiseerd is in het inzetten van acupunctuur om af te vallen. Zo heb je bijvoorbeeld Body Improvement aan de Dr. Max Euwestraat in Utrecht, waar er naast acupunctuur ook massages en pedicures worden gegeven.

Verder kun je eventueel ook nog recensies van eerdere cliënten bekijken. Wanneer iemand vooral veel lovende reacties krijgt, is dat natuurlijk een goed teken. Laat je echter niet afschrikken door één slechte review. Misschien waren in dat geval de cliënt en de acupuncturist gewoon geen goede match of was er een andere reden waarom het niet klikte. Als je toch nog twijfelt, kun je natuurlijk ook gewoon op intake gaan en daarna beslissen of je wel of niet verder wil met de desbetreffende acupuncturist.

Daarnaast zijn er ook nog andere dingen waar je op kunt letten wanneer je op zoek gaat naar een acupunctuur praktijk die ervoor kunnen zorgen dat je de best mogelijke optie kiest. Zo kun je bijvoorbeeld ook kijken naar de ervaring die de acupuncturist in kwestie heeft, waar hij of zij zijn opleiding heeft gevolgd en bij welke verenigingen ze aangesloten zijn. Voor een volledig overzicht van praktijken kun je altijd kijken op www.acupunctuur.works.

Acupunctuur opleiding in Utrecht

Wist je dat je gewoon zelf een opleiding kunt volgen tot acupuncturist? Sterker nog, dit kan ook gewoon in Utrecht! Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor de Acupunctuur Opleiding van TCMA waarbij de lessen worden gegeven in Utrecht. TCMA staat voor Traditional Chinese Medicine Academie. Je kunt hier in drie jaar tijd het beroep acupuncturist aanleren. Je werkt in een kleine klas met zo’n acht studenten en krijgt op deze manier praktijklessen. De lessen worden gegeven tijdens één weekend in de maand. De rest van de maand kun je dan zelf de stof bestuderen en beoefenen. Tijdens een stage kun je ook zelf patiënten behandelen, waardoor je het vak echt goed kunt leren. De docenten die op deze opleiding werken zijn allemaal HBO-didactisch geschoold en hebben daarnaast ook allemaal een eigen acupunctuur praktijk.

Naast een volledige opleiding zijn er ook verschillende cursussen die je kunt volgen. Je gaat dan minder diep in op de materie dan bij een volledige opleiding omdat een cursus een stuk korter duurt. Wel kun je je tijdens een cursus toespitsen op één bepaald gebied of onderwerp binnen de acupunctuur. Op deze manier kun je je hier dus gemakkelijker in verdiepen en meer kennis vergaren over dit onderwerp. Wil je je nog verder verdiepen in het volgen van een acupunctuur opleiding in Utrecht? Kijk dan eens in onze acupunctuur gids.

Wil je nog meer leren over Acupunctuur?

Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.

Klik hier om het Acupunctuur Handboek te bekijken →

 

Bronnen:

Mis je een bron, of wil je een waardevolle verwijzing toevoegen? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Acupunctuur Handboek

Acupunctuur gids sidebar

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Acupunctuur. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die heel breed ingezet kan worden. Zo kan het helpen tegen lichamelijke klachten, maar ook tegen mentale klachten. Zelfs chronische pijnklachten kunnen goed behandeld worden. Dat wil niet zeggen dat acupunctuur alles kan...

Acupunctuur: een alternatieve behandeling voor pijn

Acupunctuur: een alternatieve behandeling voor pijn

Als je pijn hebt is dat uiteraard nooit prettig. Pijn kan zich incidenteel voordoen maar bij veel mensen is het voortdurend aanwezig en kan het je hele leven, werkzaamheden en ritme zelfs beïnvloeden. Heb je vaak last van bepaalde pijn en wil je daar nu wel eens van...

Acupunctuur Gids

“Wow! Alles wat ik over Acupunctuur wilde weten in één compleet e-book!”

Acupunctuur Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Acupunctuur!

 • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Acupunctuur inhoudt?
 • Wil je je verder verdiepen in Acupunctuur, en zoek je goede handvatten?
 • Wil je profiteren van de kracht van Acupunctuur?
 • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
 • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Acupunctuur Handboek perfect voor jou. Het handboek zit vol informatie en tips. 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over acupunctuur.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Acupunctuur.works.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.