www.acupunctuur24.nl | Klachten | Stop met roken met behulp van acupunctuur
Acupunctuur stoppen met roken

Stop met roken met behulp van acupunctuur

⏱ Leestijd: 8 minuten

Als mensen eenmaal roken dan is het vaak erg moeilijk om ermee te stoppen. Hoe graag je het ook wilt, soms lukt dat gewoon niet zomaar even snel. Zeker als je al lange tijd rookt ben je daar zo aan gewend en is je lichaam eraan verslaafd geraakt dus dan is stoppen nog niet zo eenvoudig om te doen. Heb je al van alles geprobeerd maar heeft dat nog weinig effect gehad? Denk dan ook eens aan acupunctuur om te proberen te stoppen met roken.

Helpt acupunctuur bij stoppen met roken?

Niet iedereen zal dezelfde mening hebben als het om acupunctuur gaat. Niet in het algemeen over de werkzaamheid ervan maar ook als het concreet om stoppen met roken gaat. Acupunctuur wordt niet erkend als wetenschappelijk bewezen medische behandeling maar de methode kan wel ingezet worden als alternatieve geneeswijze bij allerlei klachten, problemen en aandoeningen. Daar waar veel artsen en wetenschappers nog altijd vrij sceptisch tegenover de werking van acupunctuur staan, worden er ook goede resultaten mee geboekt en helpt het sommige mensen wel als ze willen stoppen met roken.

Proberen om van je nicotine verslaving af te komen

Als je wilt stoppen met roken dan is het belangrijk dat je daar zelf voor de volle 100% achter staat. Veel mensen willen stoppen omdat roken nu eenmaal niet gezond is maar omdat ze het al geruime tijd doen, is het makkelijker gezegd dan gedaan om er zomaar mee op te houden. Als je rookt, is je lichaam snel gewend aan een bepaalde hoeveelheid nicotine die het per dag binnenkrijgt en dat is nog niet alles. Je raakt er snel aan verslaafd en voor elke verslaving geldt nu eenmaal dat eraf raken moeilijker is dan eraan beginnen.

✅  Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.

stoppen met roken acupunctuur

Als roken een gewoonte geworden is

Naast de verslavende werking van nicotine in je lichaam wordt roken ook een gewoonte. Je bent het gewend om ’s morgens een sigaretje op te steken na het ontbijt, je rookt op feestjes of bij bepaalde gelegenheden of kiest er juist voor te roken als je gestrest bent. Hoe dan ook, roken wordt een gewoonte waar je vanaf dient te raken als je eraan verslaafd bent en daar ligt voor de meeste mensen dan ook het grootste probleem.

In één keer volledig stoppen met roken

Als je wilt stoppen met roken kun je daarvoor diverse hulpmiddelen gebruiken zoals nicotinepleisters, speciale kauwgom of andere zaken. Ook acupunctuur kan dienen als hulpmiddel om te stoppen met roken. Als je eenmaal besluit te stoppen is het vaak beste om dit ‘cold turkey’ te doen. Dit wil zeggen dat je in één keer volledig stopt met roken. Lukt je dit niet, dan kun je ook kiezen voor afbouwen maar dat blijkt bij veel mensen niet zoveel effect te hebben omdat ze dan eerder terugvallen.

Last van ontwenningsverschijnselen

Ben je eenmaal gestopt met roken? Dan zal de nicotine snel uit je lichaam verdwijnen maar omdat je er aan gewend bent deze op te nemen, krijg je last van ontwenningsverschijnselen omdat je lijf eraan gewend is en er behoefte aan heeft om dit op te nemen. Juist bij dit ontwennen kan acupunctuur een belangrijke rol spelen. Bij ontwenningsverschijnselen kun je bijvoorbeeld denken aan slecht slapen, steeds de neiging hebben een sigaret te pakken, hoofdpijn, onrustig zijn en de behoefte hebben om te gaan eten en zo is er nog wel meer te noemen. Dat laatste is niet zo gunstig want dan kom je vaak snel aan.

Acupunctuur als hulpmiddel bij het stoppen met roken

Let wel: stoppen met roken doe je nog altijd zelf en daar dien je wel volledig achter te staan. Heeft een arts je geadviseerd te stoppen met roken in verband met je gezondheid of wil je zelf eigenlijk graag van deze ongezonde gewoonte af? Ga er dan volledig voor want anders zul je waarschijnlijk snel hervallen en weer opnieuw beginnen met roken. Kies je dan voor acupunctuur als hulpmiddel bij  het stoppen met roken? Dan kan je dit helpen om de ontwenningsverschijnselen beter tegen te gaan en lukt het stoppen ook sneller. Zo kun je er beter vanaf blijven zonder allerlei extra kwaaltjes of problemen die zich tijdens het ontwennen voordoen.

Welke acupunctuurpunten worden ingezet bij het stoppen met roken?

Als je kiest voor acupunctuur om te helpen bij het stoppen met roken dan kan er gekozen worden om naalden in te brengen op diverse acupunctuurpunten in  het lichaam. Op die manier worden zowel zenuwen als spieren gestimuleerd en worden de ontwenningsverschijnselen die het lichaam vertoont nadat je gestopt bent met roken te verminderen. De acupuncturist bepaalt waar de naalden gezet worden. Dit kan verschillen, mede afhankelijk van de persoon zelf waarbij de acupunctuur wordt ingezet.

Stoppen met roken met behulp van ooracupunctuur

Als je ervoor kiest gebruik te maken van acupunctuur als je wilt stoppen met roken dan kan dit ook gedaan worden met behulp van een speciale vorm van acupunctuur. Deze staat bekend onder de naam ooracupunctuur. Bij deze vorm van acupunctuur worden kleine naaldjes in de oren gestoken om zo de behoefte aan nicotine te verminderen en ervoor te zorgen dat je minder last hebt van ontwenningsverschijnselen.

Is stoppen met roken volgens de WHO behandelbaar met acupunctuur?

Als je op www.acupunctuur.net kijkt dan vind je daar een lijst met klachten, problemen en gevallen waarvoor acupunctuur kan worden ingezet. Hiertoe behoort ook hulp bij het stoppen met roken. De WHO claimt dat acupunctuur een goede hulp kan zijn om ontwenningsverschijnselen als je van de nicotine wilt afraken, tegen te gaan. Dit wordt door mensen die een dergelijke behandeling gedaan hebben ook als dusdanig ervaren maar niet iedereen zal er baat bij hebben. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor dat acupunctuur daadwerkelijk helpt bij het stoppen met roken maar er zijn beslist mensen die er wel profijt van hebben.

Hoe werkt een behandeling met acupunctuur bij het stoppen met roken?

Als je kiest voor acupunctuur dan kies je voor een alternatieve behandelmethode die niet medisch onderbouwd kan worden en waarvoor geen wetenschappelijk bewezen effectiviteit te vinden is. Waarom mensen dit dan toch proberen als ze willen stoppen met roken vraag je je dan wellicht af? Om te beginnen is een beetje hulp bij het stoppen altijd goed en daar moet je dan ook zeker gebruik van maken.

Bekijk eerst goed wat acupunctuur inhoudt

Als je kiest voor acupunctuur om je te ondersteunen bij het stoppen met roken dan kun je het beste eerst op zoek gaan naar wat acupunctuur precies inhoudt. Iedereen kent wel het verhaal van de naalden die in je lichaam worden geprikt maar het is veel meer dan alleen dat. Op internet vind je veel informatie als het om acupunctuur gaat en je kunt uiteraard ook altijd een goede praktijk zoeken waar je je te rade kunt gaan als je meer wilt weten.

Kies een praktijk die bij je past

Een goede praktijk voor acupunctuur zoeken is niet altijd even eenvoudig om te doen. Er zijn er meer dan genoeg te vinden maar je wilt immers wel bij een praktijk terecht komen waar je het prettig vindt en een goed gevoel bij hebt. Heb je nu diverse praktijken bij je in de buurt gevonden? Vergelijk deze dan goed met elkaar zodat je de praktijk kiest waarvan je denkt dat deze het beste bij je past. Je gaat er uiteraard de eerste keer altijd heen voor een intake gesprek zodat je weet of je de juiste keuze gemaakt hebt.

Op zoek naar een goede balans om het stoppen te vergemakkelijken

Heb je een acupuncturist gevonden? Maak dan een afspraak zodat je kunt bespreken wat er mogelijk is op het gebied van stoppen met roken. Als je voor acupunctuur kiest tijdens het stoppen, dan bestaat de kans dat je minder last hebt van ontwenningsverschijnselen. Omdat acupunctuur erop gericht is je lichaam en geest in evenwicht te brengen zal degene die je behandelt niet alleen naar het roken op zich kijken. Je kunt er zeker van zijn dat er gestreefd wordt naar een goede balans zodat je makkelijker kunt stoppen en beter met de gevolgen van het beëindigen van het roken kunt omgaan.

Stoppen met roken en niet opnieuw beginnen

Wetenschappelijk gezien kan acupunctuur je niet van het roken afhelpen, dit doe je uiteindelijk nog altijd zelf. Maar het kan je wel net dat steuntje in de rug geven om het makkelijker te maken en het vol te houden om niet te roken. Iedereen kan wel wat hulp gebruiken bij het afraken van een verslaving. Als je beter en lekkerder in je vel zit door de acupunctuur omdat je een goede balans gevonden hebt, betekent dit ook dat stoppen makkelijker vol te houden is.

Acupunctuur kan helpen bij het verminderen van de ontwenningsverschijnselen

Stoppen met roken betekent fysiek gezien dat je wat onrustiger zult worden (je rookte immers ook als je in een stressvolle situatie terecht kwam), meer behoefte krijgt aan eten en er kunnen zich nog meer klachten voordoen zoals bijvoorbeeld irritatie en een enorm verlangen naar nicotine. Om je zelf hiervan te verlossen kan acupunctuur helpen. Je wordt rustiger na een behandeling en krijgt minder behoefte aan roken. Doordat de acupunctuur je lijf en geest in een goede balans brengt, kun je het stoppen beter aan en krijg je er steeds meer motivatie door om niet opnieuw te beginnen. Bij veel mensen worden de ontwenningsverschijnselen binnen een paar weken al minder en voelen ze zich niet alleen lekkerder, maar ook gezonder en hebben meer zin om iets anders te ondernemen dat veel beter voor hun gezondheid is dan roken.

Zijn er risico’s verbonden aan een behandeling van stoppen met roken met acupunctuur?

Aan elke behandeling kleven natuurlijk bepaalde risico’s, ongeacht of dit nu een wetenschappelijk onderbouwde behandeling of een alternatieve wijze zoals acupunctuur is. Als er gebruik gemaakt wordt van naalden, dan is het belangrijk dat de acupuncturist weet wat hij of zij doet en ze op de juiste plek en op de juiste manier aanbrengt. Het hoeft absoluut niet pijnlijk te zijn, ook niet als er voor ooracupunctuur gekozen wordt. Uiteraard wordt er een klein gaatje geprikt als het naaldje wordt aangebracht maar als er voor schone naalden gekozen wordt, is dat geen punt.

Kwakzalverij of een alternatieve geneeswijze?

Het kan voorkomen dat er een puntje bloed ontstaat maar dit is lang niet altijd bij iedereen het geval. Het is wel belangrijk dat er altijd met gedesinfecteerde naalden gewerkt wordt zodat je geen risico loopt op infecties. Kies je voor een goede praktijk en dito acupuncturist, dan hoef je niet bang te zijn dat ze niet hygiënisch werken. Ze werken namelijk volgens de normen van de beroepsvereniging. Een ander risico bestaat in het feit dat je geen baat hebt bij de behandeling. Het is namelijk niet wetenschappelijk bewezen dat acupunctuur echt werkt als je wilt stoppen met roken. Niet iedereen vindt acupunctuur even geschikt en het wordt ook wel als kwakzalverij beschouwd, met name door veel artsen. Daar staat tegenover dat het wel erkend wordt als alternatieve geneeswijze in Nederland.

Acupunctuur wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering

Omdat acupunctuur erkend wordt als alternatieve geneeswijze kan een dergelijke behandeling ook vergoed worden door de zorgverzekeraar. Dit geschiedt niet vanuit de basisverzekering maar je hebt er altijd een aanvullende verzekering voor nodig. Kijk altijd goed wat je zorgverzekeraar vergoedt. Dit kan wel eens veranderen per jaar dus als je langer behandeld wordt, kijk dan hoe je daarvoor verzekerd dient te zijn en hoe hoog de daadwerkelijke vergoeding ligt. De kans dat je zelf dient bij te betalen bestaat namelijk ook.

Wil je nog meer leren over Acupunctuur?

Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.

Klik hier om het Acupunctuur Handboek te bekijken →

 

Bronnen:

Mis je een bron, of wil je een waardevolle verwijzing toevoegen? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Acupunctuur Handboek

Acupunctuur gids sidebar

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Acupunctuur. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die heel breed ingezet kan worden. Zo kan het helpen tegen lichamelijke klachten, maar ook tegen mentale klachten. Zelfs chronische pijnklachten kunnen goed behandeld worden. Dat wil niet zeggen dat acupunctuur alles kan...

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur mag dan wel een traditionele Chinese geneeswijze zijn, hij wordt ook in Nederland volop toegepast. Het is dan ook een manier van behandelen die voor heel veel mensen goed helpt. Zo is er een aanzienlijk aantal klachten, waarvan er ook veel zijn opgenomen...

Acupunctuur Gids

“Wow! Alles wat ik over Acupunctuur wilde weten in één compleet e-book!”

Acupunctuur Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Acupunctuur!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Acupunctuur inhoudt?
  • Wil je je verder verdiepen in Acupunctuur, en zoek je goede handvatten?
  • Wil je profiteren van de kracht van Acupunctuur?
  • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
  • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Acupunctuur Handboek perfect voor jou. Het handboek zit vol informatie en tips. 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over acupunctuur.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Acupunctuur.works.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.