Inhoudsopgave
Als je een opleiding tot acupuncturist volgt dan wil je nadat je deze hebt afgerond immers wel graag in een praktijk gaan werken om je beroep uit te kunnen oefenen en mensen te helpen. Als patiënt geldt dan natuurlijk ook dat je een goede praktijk zoekt waar je geholpen wordt met je klachten en problemen en waar je er zeker van kunt zijn dat je een veilige en juiste behandeling krijgt. Derhalve hebben we de punten die belangrijk zijn om rekening mee te houden als je voor acupunctuur kiest en op zoek bent naar een praktijk voor je op een rijtje gezet.
Zorg in je acupunctuur praktijk voor medewerkers met de juiste opleiding op zak
Een goede praktijk voor acupunctuur dient aan de volgende voorwaarden te voldoen. Om te beginnen is het belangrijk dat de acupuncturist de juiste opleiding gevolgd heeft en deze met succes heeft afgerond. Deze tweejarige HBO-opleiding kun je zowel in Nederland als België volgen om daarna als acupuncturist te mogen werken. Om aan deze opleiding deel te mogen nemen heb je al een bepaalde vooropleiding nodig. Hiervoor dien je een opleiding te hebben gevolgd binnen de medische wereld. Met welke opleiding je direct toegang krijgt en bij welke je nog extra papieren dient te behalen om de vervolgopleiding tot acupuncturist te volgen kun je online vinden. Deze informatie is tevens beschikbaar bij de diverse onderwijsinstellingen waar je de opleiding kunt doen.
Altijd werken volgens de geldende normen
Naast een gediplomeerd acupuncturist in de praktijk is het belangrijk dat er veilig gewerkt wordt en dat dit volgens de regels binnen de geneeskunde gebeurt. Dit is voor jou als patiënt ook belangrijk. Zo dient er volgens de normen van goede hygiëne te worden gewerkt en is het belangrijk dat je acupuncturist weet wat hij of zij doet. Door de nodige ervaring die in de loop der jaren is opgebouwd kan een acupuncturist bij elke patiënt goed bepalen wat nodig is en welke behandeling het meest geschikt is.
✅ Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.
Goede klik met de behandelaar nodig
Een goede praktijk dient er voor jou als patiënt een te zijn waar jij op je gemak bent en een goede klik hebt met de behandelaar. Dit kan een arts of therapeut zijn maar als je er niet graag naartoe gaat dan heeft de behandeling minder effect. Niemand wil immers graag naar een arts gaan die je niet mag of waarbij je je niet prettig voelt. Zoek daarom altijd een praktijk waar je behandeld wordt door iemand waarmee je een goede klik hebt. Tijdens het eerste gesprek in een praktijk dat je krijgt, kun je dit vaak al aanvoelen zodat je weet of je daar behandeld wilt worden of toch nog liever even verder zoekt.
De praktijk is aangesloten bij een beroepsvereniging
Het is voor een acupuncturist niet verplicht je aan te sluiten bij een beroepsvereniging maar dit is zeker wel aan te raden om te doen. Als je je praktijk daarbij inschrijft dan levert dit zowel voor je zaak als voor de patiënten de nodige voordelen op. Indien ingeschreven wordt je praktijk en werk erkend en weten je patiënten ook zeker dat er volgens de geldende regels van deze vereniging gewerkt wordt. Daarnaast zullen ze eerder kiezen voor een praktijk die is aangesloten bij een beroepsvereniging omdat je daar de beste kans hebt dat je behandeling ook vergoed wordt. Veel zorgverzekeraars werken namelijk alleen samen met acupunctuurpraktijken die zijn aangesloten. Zijn ze dit niet dan bestaat de kans dat je behandeling niet vergoed wordt en daar zitten veel mensen uiteraard niet op te wachten.
Alles wordt duidelijk uitgelegd en er is niks geheimzinnigs aan de behandeling
Bij een goede acupunctuurpraktijk wordt niet geheimzinnig gedaan over de behandelingen en wordt duidelijk uitgelegd wat er gedaan wordt en hoe iets in zijn werk gaat. Hoewel sommige mensen acupunctuur wat zweverig vinden en denken dat je erin moet geloven om het te laten werken, is er niks akeligs aan deze manier van behandelen en heeft het juist als overgrote voordeel dat er amper bijwerkingen aan vastzitten. De voordelen van een dergelijke behandeling wegen zwaarder dan de (kleine) nadelen die zich soms voordoen. Als je een behandeling met acupunctuur bij een goede praktijk ondergaat kun je altijd alles vragen wat je weten wilt. Zo kan de acupuncturist je haarfijn uitleggen hoe een behandeling gaat, wat het doel ervan is en waarom voor jou een bepaalde behandeling (of combinatie van meerdere methodes) wordt gekozen. Zo weet je ook meteen goed waar je aan toe bent.
Je kunt er terecht voor meerdere klachten en hebt de keuze uit diverse behandelingen
Kies een praktijk waar ze gespecialiseerd zijn in jouw klachten of probleem. Zo weet je dat ze daar de nodige ervaring mee hebben en een goed behandelplan kunnen maken. Weet je niet zeker of ze je goed kunnen helpen? Informeer dan op voorhand naar alle mogelijkheden en bekijk wat ze voor je kunnen doen. Je wilt immers wel zo snel mogelijk van je klachten af zijn. Kijk ook altijd goed of er meerdere behandelmethodes worden toegepast zodat er ook eentje bij zit die voor jou geschikt is.
Wanneer weet je dat je met een betrouwbare acupunctuur praktijk te maken hebt?
Om er zeker van te zijn dat je met een goede en betrouwbare praktijk voor acupunctuur te maken hebt, kun je de volgende punten doorlopen en kijken of de praktijk die jij gekozen hebt daaraan voldoet:
- Kijk om te beginnen of de praktijk is aangesloten bij een beroepsvereniging. In Nederland betekent dit dat je je als acupuncturist kunt aansluiten bij een vereniging die alleen voor acupuncturisten bedoeld is zoals de NVA of NAAV of bij een vereniging zoals Zhong of NWP waar allerlei beroepen worden toegelaten uit de alternatieve geneeskunde.
- Kijk ook altijd wat de kosten zijn van een behandeling voor acupunctuur. Deze liggen gemiddeld rond de €100 per uur. Het kan natuurlijk wat verschillen per praktijk en veel behandelingen duren minder lang maar dit is wel een richtlijn. Voor een kortere behandeling van bijvoorbeeld een half uur betaal je gemiddeld dan ook zo’n €50. Indien je een praktijk vindt waar de prijzen veel lager liggen bestaat de kans dat je met een louche gelegenheid te maken hebt en deze kun je het beste vermijden.
- Kies een praktijk waar meerdere methodes van behandelen mogelijk zijn. Zo kun jij de beste behandeling krijgen of kan er een goede combinatie gemaakt worden. Bij een betrouwbare praktijk kun je hier altijd veel informatie over krijgen.
- Zorg dat er helder wordt uitgelegd wat er allemaal mogelijk is en hoe een behandeling eruit ziet. Als hierover geheimzinnig gedaan wordt dan ben je niet aan het juiste adres want duidelijkheid is geboden en je mag als patiënt weten wat er gebeurt.
- Kijk of je behandeling vergoed wordt door je zorgverzekeraar. Hiervoor dien je wel aanvullend verzekerd te zijn. Veel zorgverzekeraars werken alleen samen met praktijken die bij een beroepsvereniging zijn aangesloten en derhalve tot de betrouwbare gerekend mogen worden.
Hoe kom je als acupuncturist aan het werk?
Als je zelf een opleiding tot acupuncturist gevolgd hebt kun je daarna verschillende keuzes maken als het om werk gaat. Tijdens je opleiding heb je stage gelopen (waarschijnlijk op verschillende praktijken) en met wat geluk kun je al in een van deze praktijken terecht na je studie om te komen werken. Nu heeft natuurlijk niet iedereen dit geluk en is het zeer goed mogelijk dat je naar een baan moet zoeken nadat je als acupuncturist bent afgestudeerd. Kijk goed of je geschikte vacatures kunt vinden of schrijf open sollicitatiebrieven naar praktijken waar je graag wilt komen werken. Zeker als het een praktijk betreft waar eerder nog geen acupunctuur werd aangeboden kan dit een verruiming betekenen in het aanbod als jij er als acupuncturist komt werken.
Als je al werkzaam bent in de zorg
Vaak zijn de mensen die een opleiding tot acupuncturist volgen al arts of therapeut. Dan volgen zij naast hun werk een studie om zich te specialiseren in acupunctuur. Dit betekent dan ook dat je reeds ergens werkzaam bent. Als je daar je vak als acupuncturist kunt uitoefenen is dat natuurlijk ook prima. Wil je zelf een eigen praktijk beginnen? Kijk dan ook goed rond wat er op dat gebied allemaal mogelijk is. Er zijn veel opties op dit gebied en je kunt alleen werken maar ook kiezen voor een goede samenwerking met andere specialisten binnen de zorg.
Een acupunctuurpraktijk overnemen
Als je een praktijk voor acupunctuur wilt beginnen kun je dat op verschillende manieren doen. Werk je al ergens of kun je een andere praktijk overnemen? Dan is dat vaak een goede optie. Dit heeft als voordeel dat je de patiënten kunt overnemen en dat alle spullen die nodig zijn voor een behandeling en heel de inventaris al aanwezig zijn. Natuurlijk kun je daar een en ander aan veranderen indien gewenst maar alles wat noodzakelijk is, is er dan al en daar hoef je niet meer extra in te investeren. Uiteraard dien je een overname wel altijd netjes aan te kondigen zodat je patiënten ook weten waar ze aan toe zijn. Zeker als je een praktijk overneemt waar je al wat langer werkt, ken je veel van de patiënten dus dat is handig.
Bij een overname hoef je niet zelf alles meer aan te schaffen
Is er de mogelijkheid om een praktijk over te nemen? Bekijk dit dan altijd eerst goed. Dit betekent namelijk een aanzienlijke besparing op de kosten omdat er al veel spulletjes aanwezig zijn en je mogelijk de behandeling van patiënten die er al komen kunt overnemen. Dan worden de kosten van de overname het grootste.
Zelf je acupunctuurpraktijk opstarten
Je kunt daarnaast ook kiezen voor het zelf opstarten van een praktijk. Dit is een hele onderneming maar dan kun je wel zelf je eigen baas zijn en praktiseren als acupuncturist. Om dit op een goede manier te doen volg je het beste het volgende stappenplan. Zorg er als eerste voor dat je een goed overzicht van je financiën hebt. Kijk wat je als starterskapitaal hebt en ga praten met de bank of een andere instelling die je hiermee kan helpen. Houd er altijd rekening mee dat je met een bepaald budget te maken hebt waar je je aan dient te houden. Naast de kosten voor een pand of praktijkruimte heb je ook allerlei spullen nodig om het mee in te richten en je werk mee te kunnen doen, dus neem dat ook mee in je plan.
Ga op zoek naar een goede locatie voor je praktijk
Ben je op zoek naar een locatie en wil je een geheel nieuwe praktijk openen? Zoek dan een plek waar je je wilt vestigen en kijk wat de mogelijkheden aldaar zijn. Het is belangrijk dat je een locatie zoekt die goed te bereiken is voor je patiënten, zowel met de auto, fiets als het openbaar vervoer, en te voet. Kijk of er voldoende parkeerruimte is en ook of het pand zelf geschikt is. Zeker omdat je met patiënten te maken krijgt met onder andere verschillende soorten pijnklachten is het natuurlijk niet zo handig als je praktijk ergens op een hoge verdieping zit en er geen lift aanwezig is.
Kijk waar het gunstig is om je te vestigen
Bekijk ook goed of het pand zelf praktisch is ingericht. Je hebt natuurlijk zowel een behandelruimte als wachtruimte nodig en ook nog voorzieningen zoals een toilet, keukentje en opslagruimte. Je kunt er voor kiezen een pand te kopen of te huren waarin alleen jouw praktijk wordt ondergebracht maar er zijn vaak ook bedrijfsruimtes te koop of te huur waar meerdere bedrijven of praktijken in gevestigd zijn. Dit kan met name handig zijn voor je patiënten als het om praktijken gaat die in dezelfde branche werken zodat ze maar op één plek hoeven te zijn. Zo wordt er tegenwoordig ook vaak gekozen voor het creëren van een gezondheidscentrum waar veel praktijken zoals een huisarts, fysiotherapeut, apotheek en nog meer dicht bij elkaar in hetzelfde pand gevestigd zijn.
Maak een plan
Heb je een geschikt pand of ruimte voor je acupunctuurpraktijk gevonden? Doe dan een bod of sluit het huurcontract af. Als je eenmaal de ruimte tot je beschikking hebt is het slim een plan te maken. Neem hierin op wat je allemaal wilt aanpassen of verbouwen, maak een goede planning en zorg ervoor dat je weet wat je allemaal nodig hebt. Zowel voor de eventuele verbouwing als om je werk te kunnen doen als alles af is.
Schaf aan wat je nodig hebt
Maak een lijstje met spullen die je nodig hebt. Neem je een praktijk over? Dan is de kans aanzienlijk dat je veel dingen kunt gebruiken die er nog zijn. Denk aan meubilair voor in de wachtruimte, een behandeltafel of -stoel en nog veel meer. Is dit niet het geval? Noteer dan wat je allemaal nodig hebt. Zo is de kans dat je iets vergeet wat essentieel is meteen een heel stuk kleiner. Houd ook rekening met je beschikbare budget zodat je alles kunt aanschaffen wat je nodig hebt.
Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
Als je zelf een praktijk opent dien je je ook aan te melden bij de KvK als ondernemer. Je wordt dan geregistreerd en kunt je vak gaan uitoefenen. Houd er wel altijd rekening mee dat de registratie wat tijd in beslag neemt dus meld je netjes en op tijd aan zodat alles geregeld is als jij je praktijk opent. Voordeel als je staat aangemeld is dat je kunt shoppen bij bepaalde groothandels en dat je de BTW mag aftrekken van de spullen die je voor je bedrijf aanschaft.
Kondig de overname of opening aan
Als je een praktijk overneemt dien je dit altijd aan de patiënten te laten weten. Open je een nieuwe praktijk? Maak daar dan de nodige reclame voor zodat mensen ervan weten. Laat folders verspreiden, schrijf een berichtje voor in de lokale krant en laat de mensen weten dat ze bij jou terecht kunnen voor acupunctuur. Je kunt er voor kiezen een officiële opening te doen waarbij publiek welkom is. Zo worden mensen getriggerd om eens te komen kijken en houd je er wellicht ook al nieuwe patiënten aan over. Mensen moeten natuurlijk wel weten van het bestaan van je praktijk dus een beetje reclame maken kan geen kwaad. Zonder patiënten kan je praktijk niet bestaan dus het is belangrijk veel aandacht te besteden aan de werving.
Zorg voor beschikbare informatie
Indien je al patiënten hebt weten te werven is het belangrijk dat je deze zoveel mogelijk informatie kunt geven. Wees open en duidelijk over behandelingen zodat mensen weten waar ze aan toe zijn en vertel waarvoor ze allemaal bij jouw praktijk terecht kunnen. Zorg voor voldoende informatiemateriaal, zoals bijvoorbeeld folders, in je praktijk. Die kunnen mensen mee naar huis nemen zodat ze meer informatie kunnen lezen. Laat via andere media weten waarvoor ze bij je terecht kunt, wat voor behandelingen mogelijk zijn en in welke klachten je gespecialiseerd bent. Mensen willen vaak graag weten wat een behandeling kost dus zorg tevens voor een prijslijst.
Meld je aan bij een beroepsvereniging
Meld je als acupuncturist ook aan bij een beroepsvereniging. Welke je kiest is persoonlijk maar het kan voor jou als ondernemer en voor je praktijk de nodige voordelen opleveren. Wanneer je bent aangesloten bij een beroepsvereniging voor acupunctuur (of andere alternatieve geneeswijzen), betekent dit dat je beroep en jij als praktiserend acupuncturist worden erkend. Daarnaast blijf je als lid goed op de hoogte van alle ontwikkelingen op het gebied van acupunctuur en kun je ook nascholing volgen via de beroepsverenging. Indien er een conflict ontstaat in je praktijk kan de beroepsvereniging je daarbij ondersteunen.
Veelgestelde vragen over een acupunctuurpraktijk
Waarmee dien je rekening te houden als je een praktijk voor acupunctuur zoekt?
Kies een betrouwbare en erkende praktijk, bij voorkeur eentje die is aangesloten bij een beroepsvereniging. Ga op zoek naar een acupunctuurpraktijk bij je in de buurt of eentje waar ze gespecialiseerd zijn in jouw klachten. Informeer altijd welke behandelingen mogelijk zijn. Kom je er niet uit met de informatie die je op de site of in een folder vindt? Neem dan altijd contact op met de praktijk voor meer informatie. Ook als ze niet gespecialiseerd zijn in je probleem dan kunnen ze je wellicht toch helpen. Bekijk ook even goed of je behandeling bij de praktijk naar keuze door je zorgverzekering vergoed wordt.
Wat kun je doen als je afgestudeerd bent als acupuncturist?
Als je geslaagd bent voor de opleiding tot acupuncturist kun je ervoor kiezen je beroep uit te gaan oefenen in een praktijk. Zo kun je misschien gaan werken in de praktijk waar je eerder al stage gelopen hebt of kun je een praktijk van iemand overnemen. Werk je al als arts of therapeut? Dan kun je acupunctuur als extra behandeling aan je patiënten aanbieden. Op die manier wordt het aanbod aan geneeswijzen groter en heeft de patiënt meer keuze. Kijk altijd wat voor jou de meest logische en beste stap is om te zetten. Je hebt om een eigen praktijk te starten rekening te houden met veel zaken dus overweeg eerst goed of dit iets voor je is en maak er een gedegen plan bij.
Welke stappen moet je zetten als je zelf een praktijk wilt openen?
Als je zelf een acupunctuurpraktijk wilt openen dien je daarvoor de volgende stappen te zetten:
- Maak eerst een financieel plan.
- Ga op zoek naar een geschikte ruimte of pand voor je praktijk.
- Kijk of een overname mogelijk is of dat je een nieuwe praktijk start.
- Koop of huur een praktijkruimte.
- Maak een goede planning en noteer wat je allemaal wilt doen en nodig hebt.
- Laat weten dat je een praktijk overneemt of een nieuwe begint.
- Organiseer een open dag om patiënten te werven en je praktijk te tonen.
- Zoek ook actief naar (nieuwe) patiënten.
- Meld je aan bij de KvK.
- Meld je aan bij een beroepsvereniging.
Wil je nog meer leren over Acupunctuur?
Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.