www.acupunctuur24.nl | Acupuncturisten | Acupunctuur praktijk beginnen
acupunctuur praktijk beginnen

Acupunctuur praktijk beginnen

⏱ Leestijd: 12 minuten

Als je wilt werken als acupuncturist kun je dat op verschillende plaatsen doen. Zo kun je ervoor kiezen te gaan werken in een praktijk waar alleen alternatieve geneeswijzen worden aangeboden maar tegenwoordig wordt een behandeling zoals acupunctuur en aanverwanten ook gedaan bij en door therapeuten of artsen dus daar kun je ook werken. Het is daarnaast mogelijk zelf een praktijk op te starten zodat je lekker eigen baas bent en de mensen gespecialiseerde zorg kunt bieden.

Wat is belangrijk als je een eigen acupunctuur praktijk wilt beginnen?

Om als acupuncturist aan de slag te gaan dien je wel een aantal stappen te zetten voor het ook daadwerkelijk zover is. We hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet zodat je weet wat te doen als je als acupuncturist wilt werken. Denk hierbij aan een goede opleiding, werkmogelijkheden, een praktijk zoeken of er zelf eentje openen, enzovoort. Er komt aardig wat bij kijken maar dan kun je wel patiënten helpen en ze goede en gerichte zorg bieden.

Tweejarige opleiding tot acupuncturist

Om te beginnen dien je om als acupuncturist te mogen werken er eerst een goede en erkende opleiding voor te volgen. In Nederland (en België) kun je een HBO-opleiding doen voor acupunctuur. Deze opleiding is een vervolgopleiding en om eraan deel te mogen nemen dien je een bepaalde opleiding te hebben gevolgd en deze ook met succes te hebben afgerond. Dit kunnen verschillende opleidingen zijn die je als vooropleiding mag hebben maar ze hebben wel altijd hun oorsprong in de medische wereld, hetgeen natuurlijk niet geheel onlogisch is in dit vakgebied. De opleiding tot acupuncturist duurt twee jaar en daarna mag je het vak uitoefenen, mits je geslaagd bent natuurlijk.

✅  Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.

praktijk acupunctuur beginnen

Diverse manieren om toegelaten te worden

Om aan de opleiding te beginnen dien je je daar voor in te schrijven en toegelaten te worden. Er zitten nogal wat voorwaarden aan de toelating verbonden en je kunt op diverse manieren toetreden tot deze opleiding. Dit is afhankelijk van wat voor diploma’s je al op zak hebt en wat voor werk je doet of kunt gaan doen. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de volgende manieren van toelating:

  • Directe toelating
  • Toelating met een extra eis
  • Toelating op basis van een individuele beoordeling

Wat geldt wanneer?

In het geval van directe toelating heb je de juiste papieren op zak om aan de vervolgopleiding tot acupuncturist te beginnen. Heb je wel een diploma behaald in de zorg maar is dat net niet voldoende? Dan kan je ook toegelaten worden met een extra eis. Hiervoor dien je in de meeste gevallen een extra diploma te behalen zoals voor de Medische Basisopleiding (MBK) of je dient de zogenaamde AMO toets af te leggen. Heb je heel andere papieren op zak, bijvoorbeeld een buitenlands diploma of werk je in een andere functie in de zorgsector? Dan kunnen deze papieren en werkervaring bekeken worden per persoon en bestaat zeker de kans dat je toch wordt toegelaten.eb jeHebHebheb jHeb

Kijk en vergelijk waar je naartoe kunt voor je opleiding

Welke opleidingen voldoen en waarvoor je nog wat extra’s dient te behalen vind je online. Je kunt hiervoor op de site van de beroepsvereniging voor acupunctuur (NVA) kijken maar je vindt ook alle informatie terug bij de verschillende onderwijsinstellingen waar je deze opleiding kunt volgen. Er zijn verschillende scholen waar je deze opleiding kunt doen dus kijk altijd eerst goed waar je naartoe wilt voordat je je aanmeldt. Het is zeker slim open dagen te bezoeken zodat je kennismaakt met de opleiding en de locatie. Voor meer informatie over de specifieke opleiding tot acupuncturist kun je uiteraard ook altijd terecht bij de onderwijsinstelling waar deze gevolgd kan worden.

Meteen na je studie aan de slag als acupuncturist in je eigen praktijk?

Heb je je opleiding gevolgd en met succes afgesloten? Dat is mooi want dan kun je direct aan de slag als acupuncturist. Heb je je papieren nog niet op zak maar kun je wel aantonen dat je geslaagd bent? Dan kun je toch al beginnen met werken mits je bent aangesloten bij een beroepsvereniging zoals bijvoorbeeld de NVA. Je kunt daar namelijk ook al lid worden als je nog studeert voor acupuncturist. Ben je klaar met je opleiding? Dan zet je het lidmaatschap gewoon om naar een voor praktiserend lid.

Werken op een voormalige stageplek

Klaar met je opleiding betekent dat je aan de slag kunt. Misschien heb je tijdens je opleiding al op diverse plekken stage gelopen en kun je nu in een van die praktijken aan de slag. Dat zou natuurlijk wel het handigste zijn, zeker als het een plek betreft waar je het naar je zin hebt gehad tijdens je stage. Helaas gaat het niet altijd op die manier en dien je na je studie eerst zelf op zoek te gaan naar een leuke baan.

Blijven werken op je huidige werkplek

Voor iedereen die een opleiding tot acupuncturist volgt geldt dat ze al een medisch diploma op zak hebben of reeds in de gezondheidszorg werkzaam zijn. Het is dan ook niet voor niets dat veel artsen en therapeuten die al praktiseren ervoor kiezen zich verder te specialiseren in de acupunctuur of andere alternatieve geneeswijzen. In dat geval heb je dus al een baan naast je studie en kun je daar gewoon mee verder gaan als je dat wilt en kunt. Met een acupunctuuropleiding erbij heb je dan alleen nog meer te bieden aan je patiënten.

Ga op zoek naar vacatures voor acupuncturisten

Is dit niet het geval en zoek je werk als acupuncturist? Dan pak je dit het beste als volgt aan. Zoek om te beginnen naar vacatures. Dit kun je zowel online als in kranten doen maar de meeste verschijnen gewoon op internet dus daar is het aanbod het grootste en maak je de meeste kans wat te vinden. Je kunt er daarnaast voor kiezen zelf open sollicitatiebrieven te schrijven naar allerlei praktijken die je wel aanstaan om daar te werken. Met wat geluk vind je zo een baan waarbij je je kennis over acupunctuur in praktijk kunt brengen.

Een eigen praktijk beginnen

Wil je graag voor jezelf werken? Dan kun je zeker ook overwegen een eigen praktijk te starten. De belangstelling voor acupunctuur en andere traditionele of natuurlijke geneeswijzen is groot en neemt nog altijd toe dus de kans dat je voldoende werkt hebt, is zeker aanzienlijk. Als je diverse soorten behandelingen aanbiedt hebben de mensen ook een goede keuze en zullen ze wellicht eerder voor jouw praktijk kiezen.

Wat is er nodig om je eigen acupunctuurpraktijk te kunnen openen?

Om zelf ondernemer en praktiserend acupuncturist te worden, dien je wel aan veel zaken te denken en deze goed in orde te brengen voordat je daadwerkelijk aan de slag kunt. We hebben alle belangrijke zaken daarom voor je in een checklist gezet zodat je weet waar rekening mee te houden.

Zorg dat je papieren en financiën op orde zijn

Zorg er om te beginnen voor dat je papieren in orde zijn. Dit betekent dat je de juiste opleiding gevolgd moet hebben om te mogen praktiseren als acupuncturist. Klopt dit allemaal? Dan ga je het beste eerst op zoek naar een goede locatie om je praktijk te huisvesten. Hiervoor heb je uiteraard voldoende starterskapitaal nodig dus ga eerst eens praten over de mogelijkheden met een bank of andere geldschieter. Als je weet hoeveel je kunt spenderen dan kun je ook naar locaties gaan kijken die binnen het budget passen.

Ga op zoek naar een goede en betaalbare locatie

Kijk altijd naar gebouwen die aan je eisen voldoen en binnen het budget passen. Is een verbouwing nodig? Neem dit dan ook mee in het plan en houd er geld voor vrij. Als je een locatie vindt op de juiste plek dan is dat natuurlijk fijn. Dit kan een gebouw zijn waarin nog niets anders gevestigd is maar misschien kun je werkruimte vinden binnen een groepspraktijk of in een pand waar al meer bedrijven gevestigd zijn. Dit is voor een starter ideaal omdat je dan met minder kosten te maken krijgt en door de aanwezigheid van andere praktijken meer kans op aanloop hebt.

Kijk of er een mogelijkheid is een praktijk over te nemen

Je kunt met een volledig nieuwe praktijk starten op een gewenste locatie maar een praktijk overnemen behoort ook tot de mogelijkheden. Kun je dit laatste doen? Dan neem je vaak ook (een deel van) de patiënten mee over zodat je je daar geen zorgen meer over hoeft te maken. Het is overigens aan de patiënten zelf of ze wel of niet willen blijven bij een nieuwe behandelaar. Veel mensen werken al als acupuncturist in een groepspraktijk en als ze dan de kans krijgen deze over te nemen, is dat een logische stap. Je patiënten kennen jou dan al en dan is de kans dat ze bij je onder behandeling blijven aanzienlijk.

Maak een plan om alles in orde te brengen

Ruimte gevonden die je kunt betalen? Dan doe je een bod en duimen maar dat het geaccepteerd wordt. Is het bod geaccepteerd? Dan kun je gaan bekijken wat er nodig is om te doen aan de ruimte of het gebouw om dit zo goed mogelijk in te richten voor je bezigheden. Denk aan schilderen, een vloer leggen, de ruimtes zo ideaal mogelijk indelen en verdelen zodat je een prima wachtruimte en behandelkamer krijgt en wat je nog meer nodig denkt te hebben. Plan alles goed en ruim voldoende tijd in zodat je het op je streefdatum ook echt klaar kunt hebben.

Schaf alles aan wat je nodig hebt

Zorg er daarnaast voor dat je voldoende spullen aanschaft om je praktijk mee in te richten. Denk onder andere aan stoelen voor de wachtruimte, een tafel om aan te zitten, leesvoer, een rek voor informatiefolders, speelgoed voor kindjes, een informatiescherm enzovoort. Daarnaast heb je natuurlijk zelf spullen nodig om de behandelingen te kunnen doen. Denk hierbij uiteraard aan geschikte naalden, handschoenen, een behandeltafel of behandelstoel, handdoeken, doekjes, schoonmaakmiddel en alles wat je maar nodig kunt hebben. Je maakt het beste eerst een lijstje zodat je weet wat je nodig hebt.

Meld je praktijk aan bij de Kamer van Koophandel

De meeste spullen kun je bij een gespecialiseerde groothandel bestellen, zeker als het om dingen gaat die je voor een behandeling nodig hebt. Heb je nog meer nodig? Overweeg dan zeker ook om naar een groothandel te gaan waar je van alles en nog wat voor je bedrijf kunt aanschaffen. Je dient je sowieso aan te melden bij de KvK als je een eigen onderneming start. Als je dit hebt gedaan dan kun je ook shoppen bij een groothandel en de BTW van alles wat je aanschaft voor je praktijk weer aftrekken bij de belasting. Het verwerken van je inschrijving kan even wat tijd in beslag nemen dus zorg dat je dit op tijd doet zodat je kunt starten met werken volgens planning.

Kondig een eventuele overname netjes aan

Als je een praktijk van iemand anders overneemt (waar je misschien toch al werkzaam was) dan kun je de patiënten in principe ook overnemen. Het is wel zaak dat je de overname aankondigt zodat de mensen die bij je onder behandeling zijn of komen daarvan op de hoogte zijn. Dit kun je onder andere laten weten door een bericht te plaatsen in een lokale krant, je patiënten aan te schrijven of een folder te sturen met meer informatie. Deze kun je uiteraard ook verspreiden in de praktijk.

Ga op zoek naar voldoende patiënten

Begin je een volledig nieuwe praktijk? Dan zul je nieuwe patiënten moeten werven. Dit kun je op verschillende manieren doen maar reclame maken staat daarbij wel voorop. Slimme manieren om patiënten naar je praktijk te krijgen zijn de volgende:

  • Plaats een advertentie in de (bij voorkeur) lokale krant om aan te kondigen dat je een praktijk opent. Zet erbij waar deze is, wanneer deze geopend wordt en vooral: waarvoor mensen bij je terecht kunnen.
  • Verspreid daarnaast folders, bij voorkeur zoveel mogelijk huis aan huis zodat veel mensen deze kunnen lezen. Hierin kun je foto’s zetten van de praktijk, een overzicht geven van wat voor behandelingen je aanbiedt en waarvoor mensen zoal bij je terecht kunnen.
  • Zorg voor een feestelijke opening of organiseer een open dag. Mensen zijn vaak nieuwsgierig genoeg om dan toch een kijkje te komen nemen. Eenmaal binnen kun je ze over de streep trekken om een behandeling met acupunctuur te volgen.

Zorg dat je je patiënten altijd voldoende informatie kunt verschaffen

In de praktijk zelf is het ook belangrijk om voldoende informatie te geven. Dit kun je doen door de vragen van (potentiële) patiënten te beantwoorden maar denk bijvoorbeeld ook eens aan folders over bepaalde klachten waarvoor acupunctuur goed kan worden ingezet. Voorzie ook in folders over verschillende behandelmethodes zodat mensen weten wat er mogelijk is. Deze kunnen ze mee naar huis nemen om daar eens rustig door te lezen of een bepaalde behandeling iets voor ze is.

Meld je aan bij een beroepsvereniging

Overweeg zeker ook je praktijk aan te melden bij een beroepsvereniging voor acupunctuur. Dit kost je wel wat om lid te mogen zijn maar het levert je ook veel voordelen op. Er zijn verschillende beroepsverenigingen waar je je als acupuncturist bij kunt aansluiten. Zo zijn er die enkel voor acupuncturisten zijn zoals de NVA en de NAAV maar ook verenigingen waar je terecht kunt als je een andere traditionele of alternatieve geneeswijze beoefent. Voor elke beroepsvereniging geldt dat je aan bepaalde voorwaarden dient te voldoen om lid te mogen worden. Deze zijn niet flauw maar het houdt wel in dat je dan ook meteen te boek komt te staan als een kwalitatief goede praktijk waar netjes volgens de regels gewerkt wordt.

Ondersteuning en hulp bij problemen

Als je lid bent van een beroepsvereniging wordt je ook als acupuncturist erkend en staat de behandeling hoog aangeschreven. Via de beroepsvereniging kun je veel informatie krijgen over alles wat met het vak te maken heeft en kun je ondersteuning krijgen in het geval dat zich bepaalde problemen voordoen. Daarnaast is het lidmaatschap ook belangrijk als het om de vergoeding van behandelingen gaat. Voor veel zorgverzekeraars geldt dat ze alleen behandelingen vergoeden bij praktijken die zijn aangesloten bij een beroepsvereniging. Is dat niet het geval dan wordt er niets vergoed. Mensen zullen eerder kiezen voor een praktijk waar ze wel in aanmerking komen voor een vergoeding dus dat kan je zeker in klanten schelen.

Ga voor een goede samenwerking tussen je acupunctuurpraktijk en diverse zorgverzekeraars

Er zijn zelfs verzekeraars die speciaal met bepaalde praktijken samenwerken. Kijk ook altijd goed of jij contracten met diverse verzekeraars kunt afsluiten. Dit kunnen er altijd meer zijn zodat je patiënten zeker weten dat ze iets terugkrijgen voor de behandeling indien ze aanvullend verzekerd zijn. Indien je als praktijk met een zorgverzekeraar samenwerkt kunnen jullie de geldzaken onderling regelen zodat dit ook meteen een stuk makkelijker is voor degene die behandeld wordt.

Veelgestelde vragen als je wilt gaan werken als acupuncturist

Waar kun je allemaal gaan werken?

Als je als acupuncturist bent afgestudeerd kun je op verschillende plaatsen gaan werken. Dit kan bijvoorbeeld in een artsenpraktijk zijn of eentje waar therapie wordt gegeven. Veel mensen die een opleiding tot acupuncturist gevolgd hebben zijn reeds werkzaam in een praktijk als arts of therapeut en kunnen daar hun werk voortzetten en uitbreiden met acupunctuur. Soms doet zich ook de mogelijkheid voor een praktijk voor acupunctuur over te nemen (waar je al dan niet al werkt) of kun je er zelf eentje opstarten. Bekijk altijd goed alle mogelijkheden en weeg af wat voor jou het beste is. Zo maak je een goede keuze en kun je je werk met plezier en op de juiste manier uitvoeren.

Neem je het beste een praktijk over of begin je een nieuwe?

Dit is voor iedereen verschillend. Als je al ergens werkt en de mogelijkheid zich voordoet de praktijk over te nemen is dat zeker het overwegen waard. Je kent immers deze praktijk goed en weet wie de patiënten zijn. Het is daarbij wel van groot belang dat je je patiënten duidelijk informeert wat er gaat gebeuren zodat zij ook weten waar ze aan toe zijn. Als je een nieuwe praktijk wilt opstarten komt daar heel wat bij kijken dus houd daar goed rekening mee. Het zijn niet enkel de kosten maar er moeten ook veel praktische zaken geregeld worden dus maak voor jezelf eerst een lijstje met wat je wilt en wat er allemaal kan. Wat je ook kiest, overnemen of een nieuwe praktijk starten is voor iedereen anders en er is geen keuze bij die beter is dan de andere.

Hoe vind je patiënten?

Als je ervoor kiest een nieuwe praktijk te openen heb je uiteraard wel patiënten of cliënten nodig. Zonder hen geen inkomsten en kun je dus niet bestaan. Nieuwe patiënten kun je werven door reclame te maken voor je praktijk. Adverteer hiervoor in krantjes, laat folders bezorgen en organiseer een open dag. Op die manier maak je mensen nieuwsgierig een kijkje te komen nemen en kun je ze meteen overhalen om voor acupunctuur te kiezen. Zorg er altijd voor dat je veel kunt vertellen en de beschikking hebt over informatiefolders en andere materialen. Zo weten mensen wat een behandeling met acupunctuur inhoudt, waarvoor ze bij je terecht kunnen. Ook prijslijsten zijn handig. Dit is praktisch gezien prettig voor mensen zodat ze weten waar ze financieel aan toe zijn.

Hoe pak je het opstarten praktisch aan?

  • Bekijk eerst wat er financieel mogelijk is. Dit is zeker niet het leukste punt in het proces maar wel heel belangrijk. Zonder voldoende budget valt er namelijk weinig op te starten.
  • Ga op zoek naar een geschikte praktijk om over te nemen of een locatie om een nieuwe te openen.
  • Doe een bod en ga op zoek naar alle spulletjes die je nodig hebt om de ruimtes in te richten en je werk goed uit te kunnen voeren.
  • Zorg ervoor dat je nieuwe patiënten werft en deze voldoende informatie kunt bieden zodat ze weten waar ze aan toe zijn.
  • Vergeet niet je aan te melden bij de KvK en een beroepsvereniging voor acupunctuur.

Waarom je praktijk aansluiten bij een beroepsvereniging?

Je kunt je als acupuncturist het beste bij een goede beroepsvereniging aansluiten. Dit kost je wel wat voor het lidmaatschap maar dat weegt niet op tegen de voordelen. Zo word je als je lid bent erkend voor je werk en krijg je meteen het stempel mee dat je een goede praktijk runt waar volgens de strenge regels van de beroepsvereniging gewerkt wordt. Mensen zullen een dergelijke lidmaatschap aantrekkelijk vinden omdat ze weten dat ze dan te maken hebben met een erkende praktijk waar ze een veilige behandeling kunnen ondergaan. Bovendien werkt de meerderheid van de zorgverzekeraars alleen samen met erkende praktijken als het om de vergoeding van behandelingen gaat. Ben je niet aangesloten, dan bestaat de kans dat de behandeling niet vergoed wordt en zullen mensen eerder, uit praktische overwegingen, voor een andere acupunctuurpraktijk kiezen.

 

Wil je nog meer leren over Acupunctuur?

Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.

Klik hier om het Acupunctuur Handboek te bekijken →

Recente artikelen

Acupunctuur Handboek

Acupunctuur gids sidebar

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Acupunctuur. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die heel breed ingezet kan worden. Zo kan het helpen tegen lichamelijke klachten, maar ook tegen mentale klachten. Zelfs chronische pijnklachten kunnen goed behandeld worden. Dat wil niet zeggen dat acupunctuur alles kan...

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur mag dan wel een traditionele Chinese geneeswijze zijn, hij wordt ook in Nederland volop toegepast. Het is dan ook een manier van behandelen die voor heel veel mensen goed helpt. Zo is er een aanzienlijk aantal klachten, waarvan er ook veel zijn opgenomen...

Acupunctuur Gids

“Wow! Alles wat ik over Acupunctuur wilde weten in één compleet e-book!”

Acupunctuur Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Acupunctuur!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Acupunctuur inhoudt?
  • Wil je je verder verdiepen in Acupunctuur, en zoek je goede handvatten?
  • Wil je profiteren van de kracht van Acupunctuur?
  • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
  • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Acupunctuur Handboek perfect voor jou. Het handboek zit vol informatie en tips. 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over acupunctuur.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Acupunctuur.works.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.