www.acupunctuur24.nl | Klachten | Pijn in de schouders verminderen met acupunctuur
acupunctuur pijn schouders

Pijn in de schouders verminderen met acupunctuur

⏱ Leestijd: 8 minuten

Als je pijn hebt in je schouders dan kan dat heel vervelend zijn. Het kan je namelijk zo belemmeren in je werkzaamheden dat je deze niet meer goed en al helemaal niet zonder pijn meer kunt uitvoeren. Zitten, staan, lopen en dingen oppakken wordt bemoeilijkt en met een beetje pech kan de pijn je schouders ook nog eens leiden tot stevige hoofdpijn waardoor je helemaal niks meer kunt ondernemen of er de fut nog voor hebt.

Helpt acupunctuur bij pijn in schouders?

Om pijn in de schouders tegen te gaan kun je kiezen voor verschillende behandelmethodes. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het volgen van fysiotherapie of zelf oefeningen doen. Je kunt er tevens voor kiezen medicatie te nemen tegen de pijn maar dit wil je natuurlijk niet voortdurend blijven doen. Dit is niet alleen slecht voor je lichaam maar je loopt bovendien kans dat de pijnstillers op een bepaald moment niet meer helpen en je er vervelende bijwerkingen of andere klachten van krijgt.

Acupunctuur als alternatief zonder veel bijwerkingen

Wil je een gezonder alternatief om pijn in de schouders tegen te gaan? Kijk dan ook eens of acupunctuur wat voor je is. Deze methode kan bij allerlei soorten pijn, kwalen en klachten worden ingezet en kent weinig bijwerkingen omdat het op natuurlijke basis werkt. Als je pijn hebt in je lichaam en deze ineens optreedt dan is dat natuurlijk erg vervelend, zeker als je dan niet meer verder kunt gaan met waar je mee bezig was. Acupunctuur kan bij acute pijnklachten zorgen voor een pijnstillend en ontspannend effect.

✅  Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.

pijn in schouder acupunctuur

Kijk altijd waardoor de pijn in de schouders wordt veroorzaakt

Hierdoor voel je niet alleen minder pijn maar omdat je meer ontspannen wordt, worden de klachten ook minder. De pijn in de schouders kan dan ook veel minder worden waardoor jij weer beter functioneert. Heb je veel last van pijn in de schouders (acuut of chronisch) dan kan acupunctuur deze zeker voor je verlichten. Ga met dergelijke pijn altijd eerst even naar een arts zodat deze de oorzaak ervan kan vaststellen. Wordt de pijn namelijk veroorzaakt door iets anders dan spanning op de spieren (denk aan bepaalde ziektes) dan kan acupunctuur wel de symptomen verlichten maar de oorzaak ervan niet genezen.  Acupunctuur is een goede hulp maar kan bepaalde kwalen niet genezen zoals in de reguliere geneeskunde wel mogelijk is.

Welke acupunctuurpunten worden ingezet bij pijn in schouders?

Als er over acupunctuur gesproken wordt, zullen de meeste mensen daarbij vrijwel direct aan een behandeling met naalden denken. Dit kan zeker het geval zijn maar deze behandeling kan in verschillende vormen gedaan worden en wordt doorgaans ook ondersteund door andere methodes die binnen de oude Chinese geneeswijze vallen waartoe acupunctuur behoort. Wordt er gekozen voor een behandeling met naalden, dan bestaat de kans dat deze worden aangebracht op de plek waar jij last hebt van pijn, dus in dit geval de schouders. De pijn kan zo snel verlicht worden.

Diverse vormen van acupunctuur mogelijk

Wordt er gekozen voor moxa, dan worden de naalden ook nog eens verwarmd. Het is tevens mogelijk dat de naalden op een andere plek worden aangebracht in het lichaam dan bij de schouders. Tegenwoordig wordt er veel gekozen voor ooracupunctuur. De punten in de oren corresponderen dan met bepaalde punten in je lichaam. Zo worden de acupunctuurpunten naar de randen van de oren verschoven en wordt de behandeling zo uitgevoerd. Je krijgt dan geen naalden in de toch al pijnlijke schouders maar enkel in de oren.

Is pijn in schouders volgens de WHO behandelbaar met acupunctuur?

Als je op https://acupunctuur.net/acupunctuur-aandoeningen-who/ kijkt vind je daar een overzicht dat is opgesteld door de WHO. Hierin staan alle klachten waarvan de WHO claimt dat deze goed behandelbaar zijn met acupunctuur. Dit geldt ook voor pijnklachten in de schouders. Er staat ook een verwijzing naar het originele wetenschappelijke rapport in. Als je pijn hebt in de schouders dan kun je je dus richten op acupunctuur, ook al is het wetenschappelijk nog altijd niet bewezen dat het werkt. Deze lijst is reeds opgesteld in 1979 en in 2003 nog eens uitgebreid. Grote kans dat jouw probleem of aandoening er opstaat want de indicatielijst is behoorlijk lang.

Acupunctuur als alternatieve geneeswijze

Bepaalde artsen en wetenschappers staan nog altijd sceptisch tegenover de werking van acupunctuur maar het heeft voor veel mensen met klachten reeds verlichting gegeven. In Nederland wordt acupunctuur daarom gerekend tot de alternatieve geneeswijze en kun je er ook gebruik van maken, ter ondersteuning van andere behandelmethodes of als je wel eens wat anders wilt proberen omdat je weinig vooruitgang boekt met iets anders. Probeer ook altijd de ervaringen van andere mensen die reeds gebruik gemaakt hebben van acupunctuur te achterhalen zodat je weet wat zij ervan vonden en of ze er baat bij gehad hebben.

Hoe werkt een behandeling met acupunctuur tegen pijn in schouders?

Acupunctuur kan zowel ingezet worden bij acute pijn als bij chronische pijn, dus ook bij klachten aan de schouders. Kies je voor een behandeling van deze pijn met acupunctuur dan is het verstandig eerst goed rond te kijken waar je daarvoor bij jou in de buurt terecht kunt. Als je online kijkt, vind je beslist snel een praktijk dichtbij maar het is vooral zaak dat je een goede praktijk vindt die ook nog eens betrouwbaar is. Wat kun je het beste doen in dit geval?

  • Zorg eerst dat je online kijkt waar praktijken voor acupunctuur te vinden zijn. Als je online kijkt, vind je op diverse sites een overzicht met betrouwbare praktijken voor acupunctuur. Raadpleeg deze lijst eerst.
  • Kies je voor een praktijk die is aangesloten bij de NVA dan weet je zeker dat je een goede hebt gevonden. Op acupunctuur.nl/pages/beroepsvereniging-nva vind je alles over deze vereniging en wat het inhoudt als praktijken zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur.
  • Heb je een praktijk gevonden die je wel aanstaat en die ook nog eens is aangesloten bij de NVA? Kijk dan altijd eerst goed wat voor behandelingen zij uitvoeren en waarin zij gespecialiseerd zijn. Behandelen ze schouderklachten? Dan ben je in ieder geval daarvoor aan het juiste adres.
  • Neem vervolgens contact op met de praktijk in kwestie om een afspraak te maken. Je zult eerst een intakegesprek krijgen waarin de acupuncturist je van alles vraagt om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van jou en je klachten.
  • Op basis daarvan kan een passend behandelplan worden samengesteld zodat jij snel van je klachten afraakt en in ieder geval de pijn in de schouders wordt verzacht.

Pijn in de schouders kan ook tot andere problemen leiden

Als je veel last hebt van pijn in de schouders dan kan dit je dagelijkse bezigheden lastig maken omdat deze zeer doen. Krijg je er ook nog eens hoofdpijn van, dan is het natuurlijk helemaal vervelend. Daarnaast kan pijn in de schouders ervoor zorgen dat je slecht slaapt en vermoeid opstaat. Dat is geen ideaal begin van de dag en maakt dat je je te futloos voelt om ook maar iets te ondernemen.

Streven naar een goed evenwicht in je lichaam

Heb je last van chronische pijn in je schouders? Dan wordt er bij acupunctuur gezocht naar de oorzaak van dit probleem. Vaak gaat het om een verstoring van de balans in je lichaam waardoor je minder energie krijgt en de pijn niet meer weggaat en blijft aanhouden. Bij acupunctuur wordt ernaar gestreefd het evenwicht in je lichaam terug te krijgen zodat je energielevel ook weer op peil komt. Zo worden niet enkel de pijnklachten minder maar krijg je ook meer fut om van alles te doen.

Acupunctuur als preventief middel tegen klachten

Daarnaast kan acupunctuur ook goed gebruikt worden als preventief middel om klachten en pijn te voorkomen. Omdat er gestreefd wordt naar een goede balans, ook tussen lichaam en geest, word je gezond en heb je minder klachten en kunnen deze ook voorkomen worden. Met acupunctuur kunnen daarvoor naalden aangebracht worden om zo de natuurlijke balans in je lichaam te herstellen en te behouden maar dit is vaak niet alles.

Acupunctuur in combinatie met andere methodes

Acupunctuur wordt doorgaans gecombineerd met een bepaalde levensstijl waarin rust en regelmaat belangrijk zijn en er kan ook gekozen worden voor een bepaald dieet dat je volgt of kruiden die je gebruikt. Zo worden er diverse oude Chinese geneeswijzen met elkaar gecombineerd om zo van je problemen af te raken of deze juist te voorkomen. Zelfs massage wordt gedaan hetgeen een heilzaam effect kan hebben op je schouders.

Behandeling verschilt per persoon en wordt op maat gemaakt

Welke behandelingen voor jou het beste uitpakken wordt bepaald door de acupuncturist. Dat is ook de reden waarom ze zoveel mogelijk van je willen weten en een totaalplaatje willen krijgen. Op die manier wordt een behandeling op maat gemaakt die bij jou past en die werkt. Hoeveel behandelingen je nodig hebt verschilt per klacht en per persoon. Dit kan namelijk bij iedereen anders zijn. Welke behandelingen dit zijn verschilt uiteraard ook.

Acupunctuur wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering

Acupunctuur valt in Nederland onder de alternatieve geneeswijzen. Dit betekent dat je (een deel) van de behandeling vergoed kunt krijgen, mits je daarvoor verzekerd bent. Acupunctuur valt binnen de aanvullende verzekering en niet binnen de basisverzekering dus kijk altijd eerst even goed hoe je verzekerd bent. Zelf betalen kan en mag uiteraard ook maar houd er wel rekening mee dat de behandelingen bij acupunctuur doorgaans niet goedkoop zijn. De vergoedingen kunnen bij elke zorgverzekeraar net even anders zijn, zowel in hoogte als in het aantal behandelingen. Informeer daarom altijd bij je eigen zorgverzekeraar wat er vergoed wordt voor acupunctuur.

Zijn er ook risico’s bij een behandeling van pijn in schouders met acupunctuur?

Als je kiest voor acupunctuur waarbij naalden gebruikt worden dan kun je last krijgen van een lichte irritatie op de plek waar deze zijn aangebracht, of blauwe plekken en kleine bloedingen. Dit komt echter maar weinig voor in de praktijk want acupunctuur heeft juist heel weinig bijwerkingen en is veelal veilig. Gebruik je bloedverdunners? Dan kunnen deze bijwerkingen sneller optreden. Geef dit altijd aan zodat de acupuncturist er rekening mee kan houden.

Mogelijke kans op infectie als de naalden niet schoon zijn

Het aanbrengen van de naalden doet geen pijn maar de meeste mensen ervaren het als een soort schokje op het moment dat de naald wordt ingebracht. Dit is niet erg en geeft juist aan dat de naald op de goede plek zit om het probleem of de pijn aan te pakken. Het gebeurt wel eens dat mensen flauwvallen tijdens de behandeling maar dit komt zelden voor. Zorg er altijd voor dat je een goede en betrouwbare praktijk voor acupunctuur kiest. Dan weet je zeker dat er volgens de regels wordt gewerkt en dat de gebruikte naalden altijd schoon en goed ontsmet zijn. Zijn ze dit niet, dan loop je kans op infecties en daar zit natuurlijk niemand op te wachten.

Geef aan als je ergens allergisch voor bent

Houd er rekening mee dat het mogelijk is dat je naast een behandeling met naalden een dieet of voedingsadvies krijgt om te volgen of dat je bepaalde kruiden gaat gebruiken om zo een zo goed mogelijk effect te bereiken. Zijn er bepaalde stoffen bij waar je niet tegen kunt of ben je ergens allergisch voor? Meld dit dan altijd op voorhand zodat daar rekening mee gehouden kan worden en je iets krijgt waar bepaalde bestanddelen niet in zitten.

Acupunctuur werkt alleen samen met andere behandelmethodes

Acupunctuur kan een prima hulpmiddel zijn om klachten te verminderen en te verlichten maar op zichzelf staand zal het je probleem niet oplossen. Indien gebruikt in combinatie met andere (reguliere) behandelmethodes kan het echter wel een goede ondersteuning vormen. Houd er rekening mee dat het niet wetenschappelijk bewezen is dat het nut heeft maar dat er wel veel mensen eerder baat bij hebben gehad. Met alleen acupunctuur ben je er nog niet maar het kan wel helpen als je pijnklachten zoals in de schouder hebt. Verlichting van de klachten is namelijk wel altijd aan de orde.

Wil je nog meer leren over Acupunctuur?

Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.

Klik hier om het Acupunctuur Handboek te bekijken →

 

Bronnen:

Mis je een bron, of wil je een waardevolle verwijzing toevoegen? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Acupunctuur Handboek

Acupunctuur gids sidebar

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Acupunctuur. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die heel breed ingezet kan worden. Zo kan het helpen tegen lichamelijke klachten, maar ook tegen mentale klachten. Zelfs chronische pijnklachten kunnen goed behandeld worden. Dat wil niet zeggen dat acupunctuur alles kan...

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur mag dan wel een traditionele Chinese geneeswijze zijn, hij wordt ook in Nederland volop toegepast. Het is dan ook een manier van behandelen die voor heel veel mensen goed helpt. Zo is er een aanzienlijk aantal klachten, waarvan er ook veel zijn opgenomen...

Acupunctuur Gids

“Wow! Alles wat ik over Acupunctuur wilde weten in één compleet e-book!”

Acupunctuur Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Acupunctuur!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Acupunctuur inhoudt?
  • Wil je je verder verdiepen in Acupunctuur, en zoek je goede handvatten?
  • Wil je profiteren van de kracht van Acupunctuur?
  • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
  • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Acupunctuur Handboek perfect voor jou. Het handboek zit vol informatie en tips. 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over acupunctuur.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Acupunctuur.works.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.