www.acupunctuur24.nl | Acupuncturisten | Acupunctuur opleidingen
acupunctuur opleidingen

Acupunctuur opleidingen

⏱ Leestijd: 15 minuten

Inhoudsopgave

Als je acupunctuur erg interessant vindt als alternatieve geneeswijze en er mensen mee wilt helpen dan kun je besluiten daarvoor een speciale opleiding te volgen. Hieraan zijn natuurlijk wel bepaalde voorwaarden verbonden want het is bepaald geen flauwe opleiding en je dient aan heel wat eisen te voldoen om acupuncturist te worden. Wil je dit wel heel graag worden? Kijk dan wat er allemaal mogelijk is op het gebied van opleiding, een eigen praktijk starten en je vak uitoefenen.

Wat komt er kijken bij een opleiding tot acupuncturist?

Als je overweegt acupuncturist te worden komt daar aardig wat bij kijken. Het is zeker niet zo dat je je even kunt verdiepen in de alternatieve geneeswijze, ergens een praktijk begint en patiënten kunt behandelen. Er is veel meer voor nodig om als acupuncturist te mogen en te kunnen werken. We hebben daarom een mooi overzicht voor je gemaakt waarmee je kunt bekijken wat nodig is om acupuncturist te worden en wat je daar allemaal voor moet doen.

De juiste opleiding volgen

Om te beginnen is het zaak dat je een opleiding tot acupuncturist volgt om dit beroep uit te mogen oefenen in ons land. Om acupuncturist te worden kun je daar een erkende HBO-opleiding voor volgen. Deze duurt twee jaar en het betreft een vakopleiding. Om met deze opleiding te kunnen starten dien je eerst de basisvakopleiding Chinese Geneeskunde te hebben gevolgd (of een andere opleiding in de medische wereld) en deze met succes te hebben afgerond. Daar heb je dus je diploma al voor op zak. Acupunctuur is een onderdeel van de Chinese Geneeskunde dus deze opleiding kun je als een soort vervolg of specialisatie zien. Een voorbeeld van een goed aangeschreven opleiding tot acupuncturist is de opleiding Foundations to Chinese Medicine maar er zijn uiteraard ook andere opleidingen te vinden, waaronder online.

✅  Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.

opleiding acupunctuur

Waar kun je een opleiding acupunctuur volgen?

Als je wilt studeren voor acupuncturist dan kan dit op meerdere plaatsen die erkend worden door de NAV. Dit betreft de volgende opleidingen en locaties in Nederland en België:

 • Instituut voor Complementaire Zorg Opleiding vzw (ICZO) in Antwerpen
 • OTCG KdG-Hogeschool in Antwerpen
 • Academie voor Chinese Geneeswijzen Qing-Bai in Nijmegen (er zijn tevens locaties in Amsterdam, Amersfoort en Breda)
 • Shenzou Open University of TCM in Amsterdam
 • TCM Academie Nederland in Amsterdam
 • Academie B-Yi in Zoetermeer

De juiste vooropleiding is vereist

Heb je aan een van deze onderwijsinstellingen je acupunctuurdiploma behaald dan is dat altijd een vereiste waaraan je voldoet om lid te mogen worden van de NVA. Dit is uiteraard niet de enige vereiste maar alles wat je nodig hebt kun je lezen op de site van de NVA. Als je aan een opleiding tot acupuncturist wilt beginnen heb je daar wel een bepaalde vooropleiding voor nodig. Toegelaten te worden tot de HBO-opleiding tot acupuncturist kan op drie verschillende manieren gebeuren:

 • Via directe toelating
 • Toelating met een extra eis
 • Toelating op basis van een individuele beoordeling

Via directe toelating

Om op deze manier toegelaten te worden tot de opleiding voor acupuncturist heb je een van de volgende diploma’s nodig:

 • HBO Bachelor opleiding in de (para) medische sector (van na 1989); dit kunnen veel verschillende opleidingen zijn. Voor sommige gelden aanvullende eisen maar dit is niet voor elke opleiding het geval
 • Volledige (para) medische opleiding; hiervoor geldt hetzelfde als bij de vorige opleidingen
 • Opleiding alternatieve beweegzorg
 • MBO verpleegkunde met specialisatie
 • Vierjarige dagopleiding Natuurgeneeskunde ECTA (deze opleiding bestaat niet meer)

Toelating met een extra eis

Bij bepaalde opleidingen die je gevolgd hebt bestaat de kans dat je daarvoor nog aan een andere eis dient te voldoen om toegelaten te worden tot de opleiding voor acupuncturist. Dit geldt dan wanneer je een door het CPION erkend diploma in het MBK (Medische Basisopleiding) behaald hebt. Deze dient minimaal 40 ECTS te omvatten. Je komt ook in aanmerking als je nog aan het studeren bent en de opleiding nog niet volledig hebt afgerond. Als extra eis dien je dan een bepaald aantal uren aan bijscholing te volgen op het moment dat je aan de slag gaat als acupuncturist. Met een MBO diploma op zak voor verpleegkunde maar dan zonder specialisatie kun je op deze manier ook worden toegelaten.

Toelating op basis van een individuele beoordeling

Als je in het buitenland een medische opleiding gevolgd hebt dan bestaat de kans dat je daarmee toegang krijgt tot de vervolgopleiding tot acupuncturist. Heb je wel een medische achtergrond doordat je elders een opleiding gevolgd hebt? Dan wordt er per geval bekeken of toelating mogelijk is. Heb je een gewaarmerkt buitenlands diploma op HBO-niveau voor een (para) medische opleiding? Dan kan dit voldoende zijn om toegelaten te worden mits je een zogenaamde AMO-toets doet.

Doe een AMO-toets

Dit geldt ook voor jou als je als student een andere medische opleiding op HBO-niveau gedaan hebt die niet in het rijtje voorkomt van opleidingen die directe toegang geven tot de opleiding voor acupuncturist. Je dient dan ook een AMO-toets te doen en een MBK diploma te behalen van minimaal 40 ECTS. Heb je nu niet alle vereiste papieren en wil je toch graag toegelaten worden tot een van de opleidingen om acupuncturist te worden? raadpleeg dan alle toelatingseisen die bij een opleidingsinstituut gelden en informeer naar je mogelijkheden. Misschien is een extra diploma halen al voldoende om toegelaten te worden.

Wat houdt de AMO-toets precies in?

AMO staat voor Toets Algemene Medische Opleiding. Deze wordt tweemaal per jaar afgenomen door de NVA en kent zowel een schriftelijk als een mondeling deel. Wil je als acupuncturist werken en je aansluiten bij de NVA? Dan dien je deze toets te doen en met goed gevolg te behalen indien je niet aan alle vastgestelde eisen voldoet die bij de opleiding tot acupuncturist worden gevraagd. Houd er daarnaast rekening mee dat je, wanneer je eenmaal als acupuncturist werkt, regelmatig nascholingscursussen dient te doen. Ook in dit vakgebied vinden er regelmatig veranderingen en nieuwe ontwikkelingen plaats dus je dient wel goed op de hoogte te blijven. Dit is niet enkel belangrijk voor jou als acupuncturist maar ook voor de patiënten die je behandelt. Als jij de laatste snufjes op dit gebied kent en ze ook weet te gebruiken kan dit voor je patiënten belangrijk zijn.

Waaraan moet je denken als je een dergelijke opleiding acupunctuur gaat volgen?

Als je een opleiding tot acupuncturist wilt volgen dan is het verstandig om eerst goed te bekijken aan welke eisen je dient te voldoen om er voor in aanmerking te komen. Deze vind je altijd online, onder andere op de website van de NVA. Daarnaast kun je altijd informeren bij diverse onderwijsinstellingen wat nodig is om je in te schrijven. Voldoe je op een bepaald moment nog niet aan alle eisen? Dan kun je de benodigde papieren alsnog proberen te halen en kun je wel verder studeren voor acupuncturist.

Wat kun je ermee doen?

Heb je eenmaal gekozen voor een opleiding tot acupuncturist en deze met goed gevolg weten te voltooien? Dan kun je daarna gaan werken als acupuncturist. Dit kun je doen in een reeds bestaande praktijk waarbij je bij iemand anders in dienst komt maar je kunt er ook toe besluiten zelf een praktijk te openen. Nu heeft nagenoeg iedereen die acupunctuur beoefent een medische achtergrond. Dit is niet voor niets een van de voorwaarden om aan de opleiding deel te mogen nemen. Veel van de studenten acupunctuur zijn artsen of therapeuten die besluiten om zich verder te specialiseren in deze traditionele Chinese geneeswijze.

Als je werkt als acupuncturist blijf je voortdurend leren

Als je in Nederland wilt werken als acupuncturist is een opleiding volgen verplicht. Je kunt wel zonder aan de slag kan maar dan word je niet erkend en mag je officieel niet werken in de gezondheidszorg. Er zijn wel louche praktijken te vinden op dit gebied maar daar ga je als patiënt beter niet naar toe. Een opleiding volgen om een dergelijk beroep uit te oefenen is niet meer dan normaal natuurlijk. Je leert er niet alleen veel van maar je mag daarna ook volgens de wet je beroep uitoefenen. Houd er rekening mee dat je nog altijd veel bij kunt leren, ook als je reeds als acupuncturist werkt. Dit betekent dat je je verder kunt specialiseren zoals in allerlei verschillende vormen van acupunctuur of kunt kiezen je te bekwamen in andere traditionele of natuurlijke geneeswijzen. Hoe meer je kunt, hoe eerder patiënten naar jou komen omdat het aanbod groot is.

Een goede en erkende opleiding vormt de beste basis

Voor elk vak geldt dat je het, door het in praktijk te brengen, nog meer leert. Tijdens je opleiding is het daarom zinvol stage te lopen zodat je kennismaakt met het vak en leert hoe je iets dient aan te pakken. Er zijn veel soorten klachten en problemen waar mensen tegenaan lopen dus het is zaak dat jij deze allemaal kunt behandelen. Veel daarvan zul je toch echt in de beroepspraktijk moeten leren en kun je niet enkel in een boekje bestuderen. Het is daarom belangrijk dat een opleiding je de mogelijkheid biedt om stage te lopen. Daarnaast is het leren van de theorie natuurlijk ook belangrijk want dit vormt de basis van je kennis. Een basis waarmee je verder kunt als je patiënten echt gaat behandelen.

Wanneer je al werkt of eerder gewerkt hebt

Werk je bijvoorbeeld al als arts of therapeut bij een praktijk? Dan kan je diploma acupunctuur ertoe leiden dat je ook deze behandeling aan je patiënten kunt aanbieden. Zo wordt het aantal behandeldingen dat mensen bij hun eigen arts of therapeut kunnen volgen alleen maar groter. Het is voor mensen dan vaak ook een minder grote stap om voor acupunctuur te kiezen als dit bij hun behandelend arts mogelijk is dan wanneer ze ervoor naar een andere praktijk moeten. Je kunt als acupuncturist ook solliciteren bij praktijken waar ze deze behandeling nog niet aanbieden om zo het aanbod meer divers en uitgebreider te maken.

Steeds meer interesse in acupunctuur en andere alternatieve geneeswijzen

Als mensen reeds in de gezondheidszorg werken maar weer willen doen en kunnen of zich willen laten omscholen om niet enkel binnen de reguliere geneeskunde te werken maar ook zich toe kunnen leggen op alternatieve geneeswijzen, dan kan acupunctuur zeker een goede start zijn. Acupunctuur behoort tot de Traditionele Chinese Geneeskunde en er is tegenwoordig in het westen ook ruime belangstelling voor. Juist omdat acupunctuur als behandelmethode nauwelijks bijwerkingen kent, groeit de animo. Niet alleen bij behandelaars maar ook bij patiënten. Indien je start met de opleiding acupunctuur leer je werken met tal van soorten behandelingen die binnen deze geneeswijze vallen. Wil je nog verder en meer weten en leren over andere Chinese of oosterse geneeswijzen en je daarin specialiseren? Dan zijn daar ook vervolgcursussen en -opleidingen voor.

Kosten van de opleiding acupunctuur

Elke opleiding kost natuurlijk geld, dat is voor die tot acupuncturist niet anders dan bij andere opleidingen. Bij elke onderwijsinstelling waar je deze opleiding kunt doen, kun je opvragen wat de kosten zijn. Dit kan wel wat uiteenlopen dus check altijd even hoeveel dit is. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je geen vergoeding kunt krijgen voor de kosten die je maakt om te leren.

Als je werkgever meebetaalt voor je opleiding

Ben je bijvoorbeeld al werkzaam in een praktijk als arts, therapeut of oefen je een andere functie uit in de medische wereld? Dan bestaat zeker de kans dat je werkgever (een deel van) de opleiding voor je betaalt. Je volgt deze immers voor je werk en het levert je werkgever ook een voordeel op als er iemand in de praktijk is die bepaalde alternatieve geneeswijzen zoals acupunctuur kan verrichten. Daarmee kun jij namelijk ook je patiënten behouden als ze voor een dergelijke behandeling komen.

Als je nog studeert, werkt of de opleiding zelf moet betalen

Eigen baas of ben je nog student? Dan kun je altijd het beste eerst checken of er mogelijkheden zijn om een tegemoetkoming in de studiekosten te krijgen. Dit kan voor studenten in de vorm van studiefinanciering zijn maar indien je daar geen recht (meer) op hebt of de opleiding die je volgt daarvoor niet in aanmerking mocht komen, dan bestaat ook nog altijd de mogelijkheid je kosten bij de Belastingdienst in te dienen. Deze vergoeden niet alles en het gaat maar tot een bepaald maximum maar er zijn zeker mogelijkheden op dit gebied. Houd er daarbij wel rekening mee dat je eerst zelf je studiekosten moet betalen en deze pas in het jaar daarna terugkrijgt van de belasting. Er staat op de website van de Belastingdienst hoe dit werkt en wat je wel en niet vergoed krijgt.

Kijk goed welke opleiding het beste bij jou past

Nu is natuurlijk niet iedere opleiding precies hetzelfde. Het is daarom zaak dat je je eerst altijd goed oriënteert zodat je weet welke opleidingen er zijn om acupuncturist te worden en waar je deze kunt volgen. Je kunt wel kiezen voor de locatie die het dichtst bij jou in de buurt is maar dat wil niet altijd zeggen dat dit de beste keuze voor jou is. Om te weten te komen welke opleiding het beste bij je past kun je om te beginnen eerst informatie lezen op de website van de verschillende opleiders en deze goed met elkaar vergelijken.

Ga altijd naar verschillende open dagen om kennis te maken met de opleiding en de instanties waar je deze volgen kunt

Ga vervolgens naar open dagen die worden georganiseerd door de verschillende opleidingsinstanties. Op die manier kom je van alles en nog wat weten over de opleiding zelf, over de instantie waar je deze volgen kunt en hoe daar alles in zijn werk gaat. Om een opleiding goed te kunnen doen en met succes af te ronden is het zeker ook belangrijk dat je een goede locatie vindt die bij je past om dit te doen. Op een open dag kom je in contact met studenten die de opleiding acupunctuur reeds volgen en zij kunnen je al heel veel vertellen over hun ervaringen. Dit is erg belangrijk zodat jij de juiste keuze op basis van alles wat je hoort en ziet kunt maken.

Houd altijd een tweede keuze bij de hand

Heb je eenmaal een goede plek gevonden waar je je thuis voelt en graag wilt studeren voor acupuncturist? Dan meld je je het beste zo snel mogelijk voor die opleiding. Natuurlijk niet vergeten eerst te checken of je aan alle gestelde eisen en voorwaarden voldoet of dat je eerst nog wat anders dient af te ronden om voor toelating in aanmerking te komen. Heb je wel alle benodigde papieren maar is er meer interesse dan er beschikbare plaatsen voor de opleiding zijn? Houd dan ook een tweede keuze in gedachten zodat je daar naar kunt uitwijken indien de onderwijsinstantie waar je het liefste naartoe zou gaan je niet toelaat of geen plek voor je heeft.

Goed aangeschreven wilt niet per definitie zeggen dat het voor jou het beste is

Er bestaat geen opleiding die beter is dan een andere maar bepaalde opleidingen staan wel beter aangeschreven dan andere en zijn populairder. Dat heb je overigens bij elke studie. Welke je kiest is meer afhankelijk van wat bij jou past qua manier van werken en leren en of je je er op je plaats voelt of niet. Een bepaalde onderwijsinstantie kan nog zo goed aangeschreven staan, als jij je er niet prettig voelt of de manier van onderwijs je niet aanstaat dan is de kans dat je de opleiding afmaakt ook vele malen kleiner dan op een plek waar jij het wel naar je zin hebt. Je komt er dan wel om te leren maar hoe je dat kunt doen telt zeker ook mee.

Word Aspirant lid van de NVA tijdens je studieperiode

Kijk bijvoorbeeld ook naar mogelijkheden om stage te lopen en hoe deze worden ingepast binnen de opleiding. Je kunt wel heel veel theorie leren maar uiteindelijk is het wel belangrijk dat je deze goed kunt toepassen in de praktijk want dat ga je er tenslotte wel mee doen. Als je meer wilt weten over dit soort zaken of wel wat hulp kunt gebruiken tijdens je studie of stage, dan kun je je ook inschrijven als student acupunctuur bij de NVA. Hiervoor krijg je dan een zogenaamde Aspirant Lidmaatschap. Dit is beduidend goedkoper dan een praktiserend lidmaatschap en kun je meteen als je afgestuurd bent wel daar naar om laten zetten.

Waarom zou je een dergelijk lidmaatschap afsluiten als je nog student bent?

Je kunt als je lid bent van de NVA meteen een beroeps- en aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Je kunt dan meteen veilig aan het werk en hoeft niet eens meer te wachten op de diploma-uitreiking als je eenmaal geslaagd bent. Je hoeft enkel aan te tonen dat je de opleiding tot acupuncturist met succes hebt afgerond. Bovendien betekent het lidmaatschap ook dat je meteen veel informatie ontvangt van de NVA over je latere beroep en alles wat ermee te maken heeft. Daarnaast word je geholpen als je zelf een praktijk wilt opstarten met allerlei informatie en praktische tips.

Direct aan de slag als acupuncturist

Als je bent afgestudeerd als acupuncturist kun je meteen aan de slag. Wil je dan nog lid blijven van de NVA of je bij een andere beroepsvereniging aansluiten? Dan wordt het lidmaatschap voor je omgezet naar praktiserend lid. Om te werken als acupuncturist kun je ervoor kiezen bij een reeds bestaande praktijk in dienst te treden. Dit kan bijvoorbeeld een praktijk zijn waar enkel natuurlijke geneeswijzen gebezigd worden maar bij een arts of therapeut in de reguliere zorg is ook mogelijk. Daar groeit de vraag naar alternatieve en meer natuurlijke geneeswijzen nog steeds dus dan betekent de komst van jou als acupuncturist in een dergelijke praktijk een extra toevoeging.

Waarmee dien je rekening te houden als je een praktijk begint?

Wil je zelf je eigen praktijk starten? Kijk dan wat er allemaal mogelijk is op dat gebied. Houd rekening met het vinden van de juiste werkruimte, het zoeken van potentiële patiënten, werkmaterialen aanschaffen en spullen die je nodig hebt om je beroep uit te oefenen, je inschrijven bij de KvK en nog veel meer. Het is een behoorlijke onderneming als je een eigen praktijk wilt starten maar dan kun je natuurlijk wel voor jezelf werken. Zorg er daarnaast voor dat je een goed aanbod aan behandelingen hebt. Zo wordt het voor elke patiënt makkelijker de stap te zetten en jouw praktijk binnen te gaan waar gekozen kan worden voor een alternatieve behandeling.

Keuze uit verschillende beroepsverenigingen

Als je in Nederland als acupuncturist mag werken omdat je er de nodige papieren voor behaald hebt dan kun je je altijd aansluiten bij een beroepsvereniging. Hiervoor dien je wel aan nog een aantal eisen meer te voldoen. Welke dit zijn vind je op de sites van de diverse beroepsverenigingen. Welke je kiest is persoonlijk. Zo kun je kiezen voor een beroepsvereniging zoals de NVA of NAAV die enkel voor acupuncturisten bedoeld zijn. Wil je een wat uitgebreidere beroepsvereniging kiezen waar ook behandelaars die andere alternatieve of natuurlijke geneeswijzen bezigen terecht kunnen? Kijk dan ook eens of bijvoorbeeld Zhong of de NWP iets voor jou is. Iedere beroepsvereniging stelt behoorlijk strenge eisen maar als je daar aan voldoet kun je je altijd aansluiten.

Hulp bij eventuele problemen

Waarom zou je je erbij aansluiten als ze zoveel voorwaarden hanteren waar je aan dient te voldoen? Je kunt natuurlijk ook praktiseren zonder dat je bij een beroepsvereniging bent aangesloten maar dan loop je wel wat voordelen mis. Indien je wel lid bent blijf je goed op de hoogte van alles wat speelt in de wereld van acupunctuur en alternatieve geneeswijzen en kun je ook nascholing volgen. Mocht zich onverhoopt een probleem voordoen tijdens het werk dan kan de beroepsvereniging je altijd steunen om dit op te lossen, via het tuchtrecht dat geldt in de medische wereld.

Praktische voordelen als je bent aangesloten bij een beroepsvereniging voor acupunctuur

Het lidmaatschap is niet kosteloos maar je krijgt er ook veel voor terug. Een bijzonder praktisch voordeel is dat je, wanneer je bent aangesloten bij een beroepsvereniging, er vrijwel zeker meer patiënten door krijgt. Indien zij zien dat je lid bent, weten ze dat ze te maken hebben met een erkende praktijk waar volgens kwalitatief hoge normen gewerkt wordt. Dat geeft het gevoel dat ze op de juiste plek zijn en met een betrouwbare acupuncturist te maken hebben die weet waar hij of zij mee bezig is. Bovendien werken veel zorgverzekeraars alleen met acupunctuurpraktijken samen die zijn aangesloten bij een beroepsvereniging als het om het vergoeden van een behandeling gaat. Mensen zullen dan eerder geneigd zijn voor een dergelijke praktijk te kiezen.

Veelgestelde vragen over opleidingen tot acupuncturist

Zijn er verschillende opleidingen voor acupunctuur?

Jazeker, die zijn er en ze zijn aan diverse onderwijsinstanties te volgen. Als student kun je er voor op verschillende plekken in Nederland en België terecht. Online vind je op tal van sites de verschillende mogelijkheden als je wilt studeren voor acupuncturist. Kijk goed waar je naartoe wilt en ga altijd eerst naar een open dag om te kijken of de opleiding wat voor je is en of de instelling waar deze gegeven wordt bij je past. Zo weet je ook meteen of je daar op je plek zit. Indien je er lekker in je vel zit en de manier van lesgeven, stage lopen en trainingen doen je wel aanstaat zal dit je alleen maar meer stimuleren je best te doen en kun je de opleiding met goed gevolg afronden.

Aan welke eisen dien je te voldoen om een dergelijke opleiding te mogen volgen?

De opleiding tot acupuncturist is op HBO-niveau dus je dient minimaal een diploma te hebben dat toegang geeft tot dit type onderwijs. Voor deze vervolgopleiding (het is nu eenmaal een specialisatie) heb je wel een bepaalde basis nodig. Hiermee kun je dan doorstromen om acupuncturist te worden. Er zijn verschillende opleidingen mogelijk waarmee je toegang krijgt tot de HBO-opleiding tot acupuncturist. Welke dit precies zijn kun je online vinden. De voorwaarden voor toelating staan onder andere op www.acupunctuur.nl. Kijk goed of je daaraan voldoet voordat je jezelf aanmeldt. Bepaalde opleidingen geven rechtstreeks toegang tot de vervolgopleiding tot acupuncturist maar soms dien je aan extra eisen te voldoen. Welke dit zijn en voor wie dit geldt vind je online en de onderwijsinstelling waar je wilt gaan studeren kan je dit ook vertellen.

Voor wie is de opleiding acupunctuur?

Deze opleiding is bedoeld voor mensen die reeds een medische opleiding gevolgd hebben en in de gezondheidszorg werken of dat willen gaan doen. Als je een medische achtergrond hebt dan is de opleiding tot acupuncturist een specialisatie die je kunt volgen. Veel studenten zijn dan ook reeds arts of werkzaam als therapeut op een bepaald vakgebied. Heb je wel interesse in acupunctuur en wil je je kennis op het gebied van deze alternatieve geneeswijze uitbreiden? Dan is deze opleiding zeker een goede keuze. Je kunt daarmee ook je patiënten een uitgebreider aanbod aan zorg bieden.

Waarom een opleiding voor acupuncturist volgen?

In Nederland dien je een geldig diploma te hebben om als arts of therapeut te werken. Dit geldt ook als je als acupuncturist aan de slag wilt. Om dat diploma te behalen dien je daarvoor dus eerst een erkende opleiding te volgen. Door de opleiding met succes af te ronden mag jij dan ook als acupuncturist gaan werken. Dit kun je op tal van plekken doen zoals bijvoorbeeld in een reeds bestaande praktijk maar voor jezelf beginnen behoort ook tot de mogelijkheden. Als je je aansluit bij een beroepsvereniging voor acupuncturisten, dan kun je daar je nodige voordeel mee behalen en zullen patiënten eerder geneigd zijn naar jouw praktijk te komen. Je opleiding vormt de basis voor je werk en je leert er de theorie die je op een later tijdstip in praktijk kunt brengen. Stage lopen tijdens je opleiding is ook erg belangrijk omdat je hier veel van leert en allerlei soorten problemen onder ogen krijgt waar jij de beste oplossing voor mag proberen te vinden.

 

Wil je nog meer leren over Acupunctuur?

Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.

Klik hier om het Acupunctuur Handboek te bekijken →

 

Bronnen:

Mis je een bron, of wil je een waardevolle verwijzing toevoegen? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Acupunctuur Handboek

Acupunctuur gids sidebar

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Acupunctuur. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die heel breed ingezet kan worden. Zo kan het helpen tegen lichamelijke klachten, maar ook tegen mentale klachten. Zelfs chronische pijnklachten kunnen goed behandeld worden. Dat wil niet zeggen dat acupunctuur alles kan...

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur mag dan wel een traditionele Chinese geneeswijze zijn, hij wordt ook in Nederland volop toegepast. Het is dan ook een manier van behandelen die voor heel veel mensen goed helpt. Zo is er een aanzienlijk aantal klachten, waarvan er ook veel zijn opgenomen...

Acupunctuur Gids

“Wow! Alles wat ik over Acupunctuur wilde weten in één compleet e-book!”

Acupunctuur Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Acupunctuur!

 • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Acupunctuur inhoudt?
 • Wil je je verder verdiepen in Acupunctuur, en zoek je goede handvatten?
 • Wil je profiteren van de kracht van Acupunctuur?
 • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
 • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Acupunctuur Handboek perfect voor jou. Het handboek zit vol informatie en tips. 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over acupunctuur.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Acupunctuur.works.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.