www.acupunctuur24.nl | Klachten | Mentale klachten verminderen met acupunctuur
acupunctuur mentale klachten

Mentale klachten verminderen met acupunctuur

⏱ Leestijd: 8 minuten

Soms heb je klachten die lichamelijk zijn. Deze uiten zich vaak in pijn op een bepaalde plek en deze zijn soms ook echt goed zichtbaar. Je kunt echter ook te maken hebben met mentale klachten. Die zijn in de regel helemaal niet zichtbaar maar ze bestaan wel en als ze in ernstige mate voorkomen, kunnen dit soort klachten je hele leven gaan beheersen. Zaak dus om deze klachten te herkennen en er zo snel mogelijk wat aan te doen.

Helpt acupunctuur bij mentale klachten?

Mentale klachten zijn er in verschillende soorten. We hebben de veel voorkomende eerst even voor je op een rijtje gezet zodat je een idee krijgt wat voor klachten dit zoal kunnen zijn.

 • Een goed voorbeeld van mentale klachten zijn angststoornissen. Hierbij kun je onder andere denken aan angstig gedrag in bepaalde situaties of het krijgen van paniekaanvallen.
 • Daarnaast heb je de zogenaamde stemmingsstoornissen. Deze klachten uiten zich vaak in zeer somber zijn, nergens meer fut voor hebben en je er niet toe kunnen zetten om iets te ondernemen. Als je depressief bent, vertoon je soortgelijk gedrag.
 • Ook ADHD is een voorbeeld van een mentaal probleem. Dit zit in je en daar raak je niet meer vanaf maar bepaalde symptomen die erbij optreden kun je wel onder controle krijgen als je eraan werkt.
 • Stress, burn-out of chronische vermoeidheid horen er ook bij. Hierbij ervaar je veel spanning of heb je zelfs niet meer de fut om ook maar wat te doen.
 • Tot slotte bestaan er persoonlijkheidsstoornissen, waarbij je emoties soms binnen korte tijd alle kanten opvliegen en je deze niet altijd goed onder controle hebt. Zo ben je het ene moment helemaal down en dan ineens hyper.

Wat als je andere mentale klachten hebt?

Andere mentale klachten komen ook voor want niemand is nu eenmaal  hetzelfde. Staat die van jou er niet tussen? Dan wil dat zeker niet zeggen dat je die bepaalde klacht niet kunt hebben of dat je er niet mee bij een acupuncturist terecht kunt. Je kunt altijd informeren bij een goede praktijk wat er allemaal mogelijk is en als je klacht toevallig niet in een hokje te plaatsen is, is dat nog geen kwestie dat deze niet te verhelpen of minder te maken is.

✅  Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.

mentale klacht acupunctuur

Neem altijd contact op met een arts voor hulp bij mentale klachten

Als je te maken hebt met mentale klachten dan worden deze door andere mensen nog wel eens beschouwd als onzin of aanstellerij. Dit is echter niet waar want jij kunt er vaak niet eens wat aan doen dat je ze hebt, laat staan dat je ze zomaar kunt laten verdwijnen. Met mentale klachten ga je het beste zo snel mogelijk naar een arts om te bekijken wat het precies is en of en hoe deze behandeld kunnen worden. Gemiddeld hebben zo’n vier op de tien mensen in hun leven te maken met mentale klachten, dus je bent zeker niet de enige die ermee rondloopt en hoeft je er beslist ook niet voor te schamen. Vele malen belangrijker is dat je er iets aan probeert te doen om zo een zo prettig mogelijk leven te kunnen leiden.

Mentaal is niet altijd even goed te zien of te bepalen

Als je een fysiek probleem hebt, dan kan dat vaak gericht behandeld worden. Met mentale kwesties ligt dat net even wat moeilijker. Je kunt het beste eerst een arts benaderen die je verder kan sturen naar een goede therapeut of een behandeling kan voorschrijven. Je kunt ook denken aan de inzet van bepaalde medicatie om mentale klachten te verminderen. Dit is natuurlijk niet altijd even gunstig want je wilt niet afhankelijk worden van de medicatie en zeker niet de kans lopen dat deze na verloop van tijd niet meer goed werkt.

Acupunctuur in combinatie met andere behandelmethodes inzetten

Als je liever voor een wat natuurlijkere manier van probleemoplossing gaat bij mentale klachten, kun je voor diverse andere behandelmethodes kiezen waarvan acupunctuur er eentje is. Bij deze oude Chinese behandeling denken de meeste mensen snel aan het gebruik van naalden die op bepaalde plekken in je lichaam geprikt worden. Dit kan zeker ook gedaan worden bij mentale klachten en doorgaans wordt deze behandeling in combinatie met andere methodes ingezet. Dit kunnen methodes zijn uit de reguliere geneeskunde maar ook alternatieve.

Ga op zoek naar de juiste balans tussen lichaam en geest

Acupunctuur is een goed middel dat als ondersteuning van andere behandelmethodes kan worden ingezet. Bij acupunctuur draait het erom dat je een goede balans krijgt tussen je lichaam en geest. Wordt deze door mentale klachten verstoord en is de balans ver te zoeken? Dan is het zaak dat deze hersteld wordt. Op het moment dat dit gebeurt, heb jij minder last van bepaalde klachten, sta je ook een stuk steviger in je schoenen en ga je met meer plezier door het leven.

Acupunctuur als preventief middel tegen mentale klachten

Heb je een historie met mentale klachten maar zijn deze goed onder controle en wil je voorkomen dat deze terugkeren? Dan is acupunctuur daar ook geschikt voor om te gebruiken. Je kunt zo namelijk je beste balans behouden en die zorgt ervoor dat je minder snel klachten terugkrijgt. Let wel: bepaalde mentale aandoeningen kun je niet genezen, ook niet met behulp van acupunctuur of een reguliere methode, maar je kunt er wel wat aan doen en de bijhorende klachten en problemen zoveel mogelijk proberen tegen te gaan of af te zwakken.

Welke acupunctuurpunten worden ingezet bij mentale klachten?

Als je ervoor kiest een behandeling met acupunctuur te ondergaan dan is het bij bepaalde klachten erg belangrijk dat je duidelijk aangeeft hoe het in elkaar steekt. Bij name bij mentale klachten is het niet altijd even duidelijk waar deze vandaan komen, noch waar deze meestal voorkomen. Als je je verhaal vertelt aan een acupuncturist dan kan deze bepalen wat voor behandeling je daarbij nodig hebt.

De acupuncturist bepaalt waar de naalden gezet worden

Wordt er gekozen voor het gebruik van naalden dan bekijkt de acupuncturist waar deze in het geval van mentale klachten worden gezet. Bij fysieke problemen is het vaak overduidelijk waar deze zitten en worden de naalden op die exacte plek aangebracht, maar dit is bij mentale klachten niet altijd even eenduidig te zeggen. Een goede en ervaren acupuncturist kan echter de juiste acupunctuurpunten bepalen en op die plekken de gewenste behandeling starten. Deze wordt voor iedereen op maat gemaakt omdat nu eenmaal elk mens anders is en de klachten heel verschillend kunnen zijn.

Zijn mentale klachten volgens de WHO behandelbaar met acupunctuur?

Acupunctuur is natuurlijk al eeuwenoud en in de loop der tijd zijn er tal van onderzoeken gedaan naar de wetenschappelijke werking en effectiviteit van deze behandelmethode. Ondanks het feit dat deze methode nog altijd niet wetenschappelijk onderbouwd kan worden, wordt deze toch bij tal van kwalen, problemen en ziektes ingezet, zeker ter ondersteuning.

Ook met mentale klachten kan een beroep gedaan worden op acupunctuur

De WHO heeft reeds enkele decennia geleden een indicatielijst gemaakt waarop klachten staan die behandelbaar zijn met acupunctuur. Mentale klachten vallen hier ook onder en staan dus op de lijst. Volgens de gezondheidsorganisatie kan acupunctuur een helpende hand bieden bij heel veel verschillende soorten klachten dus het is zeker slim het eens te proberen. Werken andere methodes niet zo goed voor jou of wil je liever eens wat anders proberen? Kijk dan of acupunctuur wat voor jou is. Er zitten weinig bijwerkingen aan vast dus proberen kan altijd en levert amper risico’s op.

Hoe werkt een behandeling met acupunctuur tegen mentale klachten?

Indien je te maken hebt met mentale klachten en wel wat extra ondersteuning kunt gebruiken, is acupunctuur zeker het overwegen waard. Het speelt vaak een goede ondersteunende rol bij allerlei soorten (al dan niet reguliere) behandelingen. Hoe pak je dit nu het beste aan?

 • Overleg eerst met je arts of therapeut over acupunctuur. Informeer wat zij ervan vinden en vraag of zij denken dat jij er baat bij kunt hebben. Omdat acupunctuur niet wetenschappelijk bewezen is, zijn er artsen die er nog altijd sceptisch tegenover staan en er niet voor zijn. Er zijn echter ook artsen te vinden die zelf acupunctuur uitoefenen of die van mening zijn dat de voordelen die ermee te behalen zijn zeker niet opwegen tegen de kleine risico’s die je ermee loopt. Met andere woorden: proberen kan weinig kwaad.
 • Ga daarna op zoek naar een erkende acupunctuurpraktijk. Op onder andere geneesjewijzer.nl/acupunctuur vind je een lijst van praktijken die zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA). Als je een dergelijke praktijk kiest, weet je zeker dat deze erkend is en dat ze werken volgens de regels van de beroepsvereniging.
 • Kijk altijd goed in wat voor soort klachten de praktijk waar je naartoe denkt te gaan gespecialiseerd is. Iedere praktijk heeft zo zijn eigen specialisaties dus bij mentale klachten is het wel belangrijk dat je er daarvoor aan het juiste adres bent.
 • Kijk goed of er diverse soorten behandelingen mogelijk zijn. Juist door een goede combinatie te maken, kunnen je mentale klachten snel aangepakt worden en heb jij er het meeste baat bij.
 • Heb je een praktijk gevonden die je wel aanstaat? Neem dan contact op en maak een afspraak. Daar kun jij vertellen wat het probleem is en kan de acupuncturist daar een behandeling op maat bij maken.
 • Laat de behandeling altijd in overleg met je arts of therapeut geschieden zodat zij ook weten waar je mee bezig bent en of je er resultaat mee boekt.

Zijn er ook risico’s bij een behandeling van mentale klachten met acupunctuur?

Loop geen financieel risico als je kiest voor een behandeling met acupunctuur. De behandelmethode wordt in Nederland geschaard onder de categorie alternatieve geneeswijzen. Dit betekent dat deze niet binnen de reguliere geneeskunde valt. Je kunt ervoor kiezen de acupunctuurbehandelingen uit eigen zak te betalen maar deze worden tevens vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

Kijk altijd goed hoe en wat er vergoed wordt voor je

Dit geldt voor elke zorgverzekeraar maar het aantal behandelingen of de hoogte van de uitgekeerde vergoeding kan verschillen. Dit ligt ook aan de manier waarop jij aanvullend verzekerd bent. Ben je dit niet, dan dien je de behandelingen zelf te betalen. Informeer altijd even naar wat jouw zorgverzekeraar vergoedt en bekijk zelf ook alvast je polis met bijbehorende voorwaarden.

Kijk naar de ervaringen van andere mensen

Zoals bij elke behandeling het geval is, kleven er ook aan acupunctuur bepaalde nadelen. Een eerste, zeker niet onbelangrijk probleem is dat deze behandelmethode tot op heden toe nog altijd niet wetenschappelijk bewezen is als gekeken wordt naar de werking ervan. Dit zal voor veel mensen toch de doorslag kunnen geven om er niet aan te beginnen. Heb je er echter wel interesse in? Probeer dan zoveel mogelijk over acupunctuur te weten te komen zodat je altijd goed beslagen ten ijs komt voordat je aan een dergelijke behandeling begint. Ga ook op zoek naar mensen die deze methode al vóór jou geprobeerd hebben. Zeker bij mensen met gelijksoortige klachten als die van jou is het belangrijk te weten hoe zij de behandeling ervaren hebben en of zij er baat bij gehad hebben. Deze mensen zijn er beslist te vinden.

Enkel kleine bijwerkingen bij acupunctuur

Als je bloedverdunners gebruikt dan bestaat de kans dat je kleine bloedingen of blauwe plekken krijgt op de plek waar de naalden in je lichaam worden geprikt. De kans hierop is niet zo groot als je geen medicatie gebruikt die je bloed verdunt. Soms vallen mensen flauw tijdens de behandeling maar ook de kans daarop is niet groot. Het zal even een vreemde gewaarwording zijn maar daar blijft het bij de meeste mensen dan wel bij. De meeste mensen voelen een soort schokje als de naald de huid in gaat. Dit betekent echter wel dat de naald op de juiste plek zit en je de beste kans hebt dat de behandeling effect heeft.

Wil je nog meer leren over Acupunctuur?

Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.

Klik hier om het Acupunctuur Handboek te bekijken →

 

Bronnen:

Mis je een bron, of wil je een waardevolle verwijzing toevoegen? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Acupunctuur Handboek

Acupunctuur gids sidebar

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Acupunctuur. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die heel breed ingezet kan worden. Zo kan het helpen tegen lichamelijke klachten, maar ook tegen mentale klachten. Zelfs chronische pijnklachten kunnen goed behandeld worden. Dat wil niet zeggen dat acupunctuur alles kan...

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur mag dan wel een traditionele Chinese geneeswijze zijn, hij wordt ook in Nederland volop toegepast. Het is dan ook een manier van behandelen die voor heel veel mensen goed helpt. Zo is er een aanzienlijk aantal klachten, waarvan er ook veel zijn opgenomen...

Acupunctuur Gids

“Wow! Alles wat ik over Acupunctuur wilde weten in één compleet e-book!”

Acupunctuur Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Acupunctuur!

 • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Acupunctuur inhoudt?
 • Wil je je verder verdiepen in Acupunctuur, en zoek je goede handvatten?
 • Wil je profiteren van de kracht van Acupunctuur?
 • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
 • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Acupunctuur Handboek perfect voor jou. Het handboek zit vol informatie en tips. 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over acupunctuur.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Acupunctuur.works.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.