www.acupunctuur24.nl | Steden | Acupunctuur in Tilburg
acupunctuur tilburg

Acupunctuur in Tilburg

⏱ Leestijd: 8 minuten

Dankzij de brede inzetbaarheid van acupunctuur is deze alternatieve vorm van genezing erg populair. Het helpt je namelijk met het behandelen van pijn en het kan zelfs chronische pijnklachten of ziektes verlichten. Acupunctuur kun je zelfs preventief inzetten zodat je in topconditie blijft en niet zo snel ziek zal worden. Het is niet voor niets dat deze geneeswijze, hoe oud hij ook al is, vandaag de dag nog steeds gebruikt wordt. Bij welke klachten je acupunctuur precies in kunt zetten, wat de kosten ongeveer zijn van een behandeling en wat dan de beste praktijk in Tilburg is, lees je allemaal hier.

Bij welke klachten is acupunctuur in Tilburg in te zetten?

Acupunctuur is zeer veelzijdig en kun je dus inzetten bij veel verschillende klachten. Vervelende pijntjes aan het lichaam, psychische problemen of chronische aandoeningen kunnen goed behandeld worden met acupunctuur. Dat betekent natuurlijk niet dat deze eeuwenoude Chinese vorm van genezing voor alles werkt en dat het ook daadwerkelijk chronische ziektes weer kan genezen. Wat het echter wel kan doen, is het leven draaglijker maken wanneer je last hebt van zo’n chronische ziekte door de klachten te doen verminderen. De World Health Organization heeft een lijst opgesteld met daarop een flink aantal klachten die goed behandeld kunnen worden met acupunctuur. Dit zijn een aantal van die klachten:

 • Bijwerkingen van bestralingen en / of chemotherapie
 • Leukopenie
 • Een verstuiking
 • Epigastralgie: bijvoorbeeld in maagzweer, gastrospame en acute en chronische gastritis.
 • Depressie, waaronder ook depressie na een beroerte en depressieve neurose.
 • Galkoliek
 • Kniepijn
 • Hoofdpijn
 • Misselijkheid en overgeven
 • Ochtendmisselijkheid
 • Een beroerte
 • Een tenniselleboog
 • Dwarsligging van de foetus bij een zwangerschap
 • Tandheelkundige pijnen
 • Hyperlipidemie
 • Slapeloosheid
 • Neurodermitis

Zoals je ziet, is de lijst ontzettend lang. Dit namelijk nog maar een klein deel van de klachten, in totaal staan er meer dan vijftig aandoeningen op de lijst die goed te behandelen zijn met acupunctuur. Je kunt ze ook indelen per categorie. Zo heb je bijvoorbeeld zwangerschapsklachten. Lukt het je maar niet om zwanger te raken en zijn jullie al langere tijd aan het proberen? Dan kan acupunctuur je helpen om sneller zwanger te raken. Houd wel in je achterhoofd dat acupunctuur geen wondermiddel is dat alles geneest. Voor sommige mensen kan het helpen, maar voor andere weer niet. Andere zwangerschapsklachten zijn zure oprispingen, helpen om de bevalling op te wekken, pijn na de bevalling, stimuleren van de borstvoeding of verhelpen van een borstontsteking.

Er zijn ook een flink aantal mentale stoornissen die goed behandeld kunnen worden met acupunctuur. Voorbeelden hiervan zijn slaapstoornissen, een burn-out, stress, overspannenheid, algehele zwakte, veel dromen, hyperventilatie, angst, flauwvallen, rusteloosheid, epilepsie, snel schrikken, vergeetachtigheid of anorexia nervosa.

Veel acupunctuur praktijken zeggen dat de lijst van de WHO niet helemaal volledig is en dat er ook nog andere klachten zijn die zij goed kunnen behandelen. Als jouw klacht dus niet op die lijst staat, betekent dat niet dat je niet goed geholpen kan worden door een kliniek. Het beste kun je dan even contact opnemen met de kliniek om uit te leggen waar je last van hebt. Wie weet kan je namelijk gewoon geholpen worden met de klachten die je hebt.

✅  Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.

praktijk acupunctuur tilburg

Acupunctuur preventief inzetten

Je kunt er ook voor kiezen om acupunctuur preventief in te zetten. Je hoeft namelijk helemaal niet naar een acupuncturist te gaan op het moment dat je last krijgt van klachten. Voorkomen is beter dan genezen, toch? Mensen gaan ook naar de kapper om hun haar bij te houden, naar de tandarts voor een controle, naar een psycholoog om hun gedachten op orde te houden of naar een masseur voor een heerlijke massage. Waarom zou je dit niet kunnen doen met acupunctuur? Door van tijd tot tijd een acupunctuur behandeling te ondergaan, zorg je er in principe voor dat je lichaam en geest in balans blijven, waardoor er dus ook minder kans is op een aandoening. Bovendien zorg je er met acupunctuur voor dat je lichaam in goede conditie blijft, dat je immuunsysteem wordt versterkt, dat je pijngrens wordt verhoogd en dat je levenslust wordt geprikkeld.

Waar in Tilburg kan ik acupuncturisten vinden?

Er zijn verschillende plekken in Tilburg waar je terecht kunt voor een fijne acupunctuur behandeling. Als je in Tilburg woont, is de kans groot dat er op slechts enkele minuten van jou vandaan een praktijk zit waar je terecht kunt! Natuurlijk zitten er een aantal in het centrum. Zo heb je Sanderijn Janssen Arts en Acupuncturist Tilburg aan de Nieuwlandstraat. Naast acupunctuur kun je hier ook terecht voor Cupping, Guasha, Tuina en Moxa. Een andere optie is Acupunctuur, Fysiotherapie, Manuele therapie Tilburg Verkuyten. Deze praktijk heeft zich gevestigd in de Telefoonstraat in Tilburg.

Verder zijn er ook nog in de Reeshof verschillende acupuncturisten te vinden. Zo heb je bijvoorbeeld Acupunctuur & Tuina massage praktijk Qi-bea. Deze praktijk is gelegen aan de Keizersveerlaan en de acupuncturist is al meer dan zeven jaar actief. Een andere optie in de Reeshof is Remco Goudswaard – Acupunctuur. Deze kliniek is gelegen aan de Bijsterveldenlaan.

In Tilburg West zijn er ook verschillende acupunctuur praktijken te vinden. Zo heb je bijvoorbeeld Acupunctuur Tilburg, gelegen aan de Wandelboslaan. Een andere praktijk in deze straat is de Surya Praktijk voor Acupunctuur & Natuurgeneeskunde. In Tilburg West kun je ook nog terecht aan de Roland Holsthof bij Acupunctuur Caroline Le Cat Tilburg.

Wat zijn de kosten van een acupunctuur behandeling in Tilburg

De kosten die je betaalt voor een acupunctuur behandeling in Tilburg hangen af van de praktijk waar je naartoe gaat. Elke praktijk hanteert namelijk een ander tarief per behandeling. Dan zit er ook nog verschil in de behandelingen. Zo betaal je voor het eerste bezoek aan de kliniek vaak meer omdat dit een intake gesprek is. Het is dan de bedoeling dat je dan vertelt voor welke klachten je geholpen wil worden. Daarnaast moet je dan ook vertellen over de rest van je leven, bijvoorbeeld over je jeugd, je werk, je dieet en wat je op een dag allemaal doet. Op deze manier kan de acupuncturist dan een volledig beeld van je schetsen en bepalen waar je klachten vandaan komen.

Voor de eerste behandeling, inclusief intakegesprek dus, betaal je meestal tussen de €70,- en de €100,-. De behandelingen die daarop volgen, zijn meestal iets goedkoper. Gemiddeld ligt de prijs hiervan tussen de €50,- en de €60,-. Uiteraard heb je klinieken waarbij je meer moet betalen of misschien wel wat minder. Lager dan €40,- per behandeling zul je echter niet zo vaak tegenkomen. De behandeling duurt meestal drie kwartier tot een uur. Hoeveel behandelingen je nodig hebt, is ook lastig om te zeggen. Meestal kunnen de klachten met zo’n vijf behandelingen wel redelijk worden verminderd. Het kan echter ook zijn dat je maar één of twee behandelingen nodig hebt, of misschien wel tien. Hoeveel geld je dus precies moet betalen, is voor iedereen anders.

Zorgverzekeringen en acupunctuur

Iets anders dat nog een rol speelt in de prijs van je acupunctuur behandeling, is de zorgverzekering waar je bij aangesloten zit. Als je acupunctuur namelijk op hebt genomen in de aanvullende verzekering, dan betaalt je zorgverzekering waarschijnlijk deels of de gehele behandeling. Acupunctuur zit nooit opgenomen in de basisverzekering omdat het een alternatieve vorm van geneeskunde is. In de aanvullende verzekering kunnen ze opgenomen worden onder het kopje complementaire en alternatieve geneeswijzen. Check wel eerst, voordat je een afspraak maakt bij de acupuncturist, in hoeverre jouw verzekeraar de kosten van je behandeling dekt.

Je zorgverzekeraar kan namelijk eisen stellen aan de acupuncturist waar je naartoe gaat. Op deze manier kan voorkomen worden dat je naar een praktijk gaat waarbij de behandeling niet goed van kwaliteit is. Deze beroepsverenigingen binnen de acupunctuur worden erkend door de meeste zorgverzekeraars:

 • De NVA: de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur
 • De NAAV: de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging
 • ZHONG: dit is de Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde, oftewel de NVTCG
 • De NBCG Yi: de Nederlandse Beroepsvereniging Chinese Geneeswijzen Yi
 • De WAVAN: de Wetenschappelijke Artsen Vereniging voor Acupunctuur in Nederland
 • De AVIG: de Artsen Vereniging Integrale Geneeskunde

Er zijn ook verzekeraars die ervoor kiezen om bepaalde beroepsverenigingen binnen de acupunctuur niet te erkennen. Naast dat je de acupuncturist moet checken of deze wel vergoed wordt door je verzekering, kun je ook juist je verzekeraar checken. Als je weet dat je naar een bepaalde acupunctuur praktijk in Tilburg wil gaan, kun je kijken welke zorgverzekering de beroepsverenigingen ondersteunen waar deze praktijk bij aangesloten zit. Verder ligt het natuurlijk ook nog aan de aanvullende verzekering in hoeverre je behandelingen betaald worden. Hoe meer premie je betaalt, hoe luxer je zorgverzekering is en dus ook hoe meer er vergoed wordt.

Een andere optie is dat acupunctuur vermeld wordt als natuurgeneeskunde of natuurgeneeswijzen. In dit geval zijn er andere beroepsverenigingen waar de acupuncturist bij aangesloten moet zitten. Dit zijn dan natuurlijk beroepsverenigingen voor geneeswijzen, zoals:

 • De FAGT: de Federatie van additief Geneeskundig Therapeuten
 • De VBAG: de Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijzen
 • De LVNT: de Landelijke Vereniging Natuurgeneeskundige Therapeuten
 • De NWP: de NEderlandse Werkgroep voor Praktizijns

Ook in dit geval is het weer zo dat er ook zorgverzekeraars zijn die niet alle beroepsverenigingen voor geneeswijzen erkent.

Niet alle zorgverzekeraars kiezen ervoor om acupunctuur behandelingen te vergoeden. Zo kiezen bijvoorbeeld Besured, Ditzo, de FBTO, Anderzorg, Just, ZieZo en Jaaah er voor om geen vergoeding te bieden vanuit de aanvullende verzekering. Gelukkig zijn er wel verschillende verzekeraars die wel behandelingen vergoeden. CZ, De Friesland Zorgverzekeraar, DSW, Interpolis, inTwente, IZA, Menzis, OHRA, Pro Life en Salland zijn enkele voorbeelden van verzekeraars die wel een vergoeding bieden vanuit de aanvullende zorgverzekering. Zo moet je bijvoorbeeld bij de OHRA zo’n €12,95 per maand extra betalen en dan wordt er tot €40,- per dag vergoed. De exacte bedragen hiervoor kun je vinden op de website van je zorgverzekeraar. Sommige verzekeringen kiezen er namelijk voor om meer of minder te vergoeden per dag.

Wat is de beste acupunctuur praktijk in Tilburg?

Dit is lastig om te zeggen, omdat iedereen de behandeling natuurlijk anders ervaart. Sowieso heeft iedereen een andere behandeling, zelfs als je wel dezelfde klachten hebt. Dat komt omdat de oorsprong van je klachten wel anders kunnen zijn. Gelukkig zijn de meeste acupunctuur praktijken wel aangesloten bij één of meerdere beroepsverenigingen. Hier kun je dan al uit opmaken dat je te maken hebt met een praktijk die goed van kwaliteit is omdat deze verenigingen dus eisen opleggen aan hun leden.

Wel kun je natuurlijk kijken naar welke praktijk het beste bij jouw klachten past. Zo heb je bijvoorbeeld Acupunctuur Praktijk Tilburg aan de Mechelenstraat in de wijk Tuindorp De Kievit. Zij hebben zich vooral gefocust op allergieën, mensen met een kinderwens en pijn en stress. Als je hiervoor dus geholpen wil worden, kan dit een goede optie voor jou zijn. Daarnaast hebben zij ook veel ervaring in het behandelen van jonge kinderen en baby’s. Zij worden dan met Shonishin behandeld, een techniek in de acupunctuur die speciaal ontwikkeld is voor kinderen. Zij worden bij deze techniek niet geprikt, maar wel goed behandeld.

Acupunctuur opleiding in Tilburg

De acupunctuur is natuurlijk hartstikke interessant, maar hoe gaaf is het als je zelf een acupuncturist bent? Daarvoor hoef je gelukkig niet helemaal naar China, waar deze geneeswijze vandaan komt. Je kunt namelijk ook gewoon in Tilburg een opleiding volgen over de Traditionele Chinese Geneeswijze! Dit kan bijvoorbeeld bij de CNGO: het Centrum voor Natuurlijke Gezondheids-Ontwikkeling. Hier kun je de Chinese geneeswijze opleiding volgen. Hier leer je de voedingsleer, massage, meditatie, Qigong, Taijiquan en natuurlijk werken met meridianen en acupunten. De leer van acupunctuur en meridianen, met diagnose stelling en kennis van deze onderwerpen, worden gegeven in de vorm van een kortlopende cursus.

De volledige opleiding is de BOCAM beroepsopleiding, waarvan de Traditionele Chinese Geneeswijze een hoofdvak is. Bij Traditionele Chinese Geneeswijze leer je dus onder andere over de kennis van meridianen en acupunctuurpunten. Als je dit hebt afgerond, ben je nog geen acupuncturist, maar heb je de basis van het vak wel al onder de knie. Mocht je je verder willen verdiepen in een opleiding tot acupuncturist, dan kun je altijd even onze acupunctuur gids raadplegen voor meer informatie.

Wil je nog meer leren over Acupunctuur?

Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.

Klik hier om het Acupunctuur Handboek te bekijken →

 

Bronnen:

Mis je een bron, of wil je een waardevolle verwijzing toevoegen? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Acupunctuur Handboek

Acupunctuur gids sidebar

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Acupunctuur. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die heel breed ingezet kan worden. Zo kan het helpen tegen lichamelijke klachten, maar ook tegen mentale klachten. Zelfs chronische pijnklachten kunnen goed behandeld worden. Dat wil niet zeggen dat acupunctuur alles kan...

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur mag dan wel een traditionele Chinese geneeswijze zijn, hij wordt ook in Nederland volop toegepast. Het is dan ook een manier van behandelen die voor heel veel mensen goed helpt. Zo is er een aanzienlijk aantal klachten, waarvan er ook veel zijn opgenomen...

Acupunctuur Gids

“Wow! Alles wat ik over Acupunctuur wilde weten in één compleet e-book!”

Acupunctuur Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Acupunctuur!

 • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Acupunctuur inhoudt?
 • Wil je je verder verdiepen in Acupunctuur, en zoek je goede handvatten?
 • Wil je profiteren van de kracht van Acupunctuur?
 • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
 • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Acupunctuur Handboek perfect voor jou. Het handboek zit vol informatie en tips. 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over acupunctuur.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Acupunctuur.works.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.