www.acupunctuur24.nl | Steden | Acupunctuur in Nijmegen
acupunctuur nijmegen

Acupunctuur in Nijmegen

⏱ Leestijd: 8 minuten

Acupunctuur is misschien niet het eerste waar je aan denkt wanneer je regelmatig last hebt van migraines, je buik of wanneer je last hebt van heel veel stress. Je zou waarschijnlijk eerder naar de dokter gaan of misschien zelfs wachten tot het gewoon weer over gaat. Toch kun je er het beste iets aan laten doen en dat kan heel goed bij een acupuncturist. Acupunctuur is misschien nog redelijk onbekend, maar het bestaat al ruim 2500 jaar en wordt natuurlijk niet voor niets al zo lang gebruikt. Er zijn dan ook verschillende plekken in Nijmegen waar je terecht kunt voor een acupunctuur behandeling. Waar dat precies is en hoeveel je ongeveer betaalt voor een behandeling, lees je op deze pagina.

Bij welke klachten is acupunctuur in Nijmegen in te zetten?

Acupunctuur wordt al ontzettend lang gebruikt en daar is een reden voor: je kunt het namelijk gebruiken om ontzettend veel klachten te behandelen. Wanneer je hele ernstige klachten hebt of niet zeker weet wat er met je aan de hand is, kun je misschien beter eerst naar de huisarts gaan. Verder kan acupunctuur in de meeste gevallen wel ingezet worden om je klachten aan te pakken. De WHO heeft een lijst gemaakt met allemaal aandoeningen die goed te behandelen zijn met acupunctuur. Die lijst is ontzettende lang, dus hieronder staan een aantal voorbeelden, onderverdeeld in categorieën:

 • Gewrichten: acupunctuur is goed in te zetten wanneer je last hebt van stijfheid, pijnklachten, spierreuma, RSI, een tenniselleboog, wanneer je je beperkt kunt bewegen, verstuikingen, klachten aan de nek en aan de rug, artrose, reumatische aandoeningen, gewrichtsontstekingen, krampen, trillingen, een slijmbeursontsteking, krachtsvermindering en pijnklachten aan de spieren en pezen.
 • Ledematen: bij last aan je ledematen zoals een zwaar gevoel, vochtophoping of koude ledematen kun je een acupuncturist inschakelen.
 • Mentale stoornissen: er zijn veel mentale stoornissen die goed te behandelen zijn met acupunctuur, zoals slaapstoornissen, veel dromen, een burn-out, stress, overspannenheid, hyperventilatie, rusteloosheid, algehele zwakte, gebrek aan energie, lusteloosheid, angst, flauwvallen, anorexia nervosa, vergeetachtigheid, snel schrikken, depressiviteit, epilepsie en dwangmatig huilen of lachen.
 • Mond: heb je last van een koortsuitslag, tandvleesproblemen, kiespijn, verhoogde speekselvloed, een droge mond, een bittere smaak in de mond, aften, kiespijn of een slechte adem? Ook hier kan acupunctuur je bij helpen.
 • Buik: een opgezette buik, buikpijn, buikkrampen of buikrommelingen kunnen goed verholpen worden met acupunctuur.

✅  Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.

praktijk acupunctuur nijmegen

Zo werkt acupunctuur

Het is een beetje lastig uit te leggen, omdat de leer van acupunctuur ontzettend complex is. Er is een oud Chinees gezegde dat luidt als volgt: “Tōng Zē Tòng, Tōng Zē Bú Tōng”. In het Nederlands betekent dit: pijn wordt veroorzaakt door stagnatie en wanneer deze stagnatie wordt opgeheven, verdwijnt ook de pijn. In je lichaam zitten energiebanen, oftewel meridianen. Hier stroomt de energie, de Qi doorheen. Wanneer er een blokkade zit in een meridiaan, kan de energie niet meer vrij rondstromen en ontstaan er klachten. Er zitten meer dan driehonderd punten in het lichaam die gelegen zitten op deze meridianen. Door hier een naald in te steken, worden de blokkades weer opgeheven. Hierdoor komen je lichaam en geest weer met elkaar in balans, waardoor de klachten ook weer zullen verdwijnen.

Waar in Nijmegen kan ik acupuncturisten vinden?

Er zijn verschillende acupuncturisten in Nijmegen waar je terecht kunt om je te laten behandelen. Een van de meest bekende is waarschijnlijk Dokter R.E. Wong Chung. Hij is al zo’n veertig jaar acupuncturist en heeft in deze tijd ontzettend veel studies gevolgd waardoor hij in de volle breedte acupunctuur beheerst en uitoefent. Hij is ook 36 jaar actief geweest als Neuroloog-Psychiater in het RadboudUMC. Zijn praktijk, de Acupunctuur Praktijk Wong-Chung, bevindt zich aan de St. Annastraat in Nijmegen-Oost.

Ook in Nijmegen Noord zijn er een aantal acupuncturisten waar je terecht kunt. Zo heb je de kliniek Acupunctuur Voor Jou – Acupunctuur Nijmegen. Deze is gelegen aan de Colmarstraat. Daarnaast is er ook nog Mansan Natural Health & Beauty in Nijmegen Noord. Deze praktijk is gelegen aan de Immanuel Kantstraat.

Uiteraard zijn er ook in het centrum van Nijmegen verschillende acupuncturisten te vinden waar je heen kunt gaan voor je klachten. Zo heb je bijvoorbeeld Artsen Acupunctuur Centrum aan de Van Oldenbarneveltstraat. Je kunt ook naar Dokter Veenstra Acupunctuur en Homeopathie aan de Kronenburgersingel. Een andere kliniek is de Chinese Geneeskunde voor Vrouwen – Acupunctuur. Zoals de naam al zegt, is deze praktijk specifiek bedoeld voor vrouwen. De eigenaresse van deze praktijk heeft zich gespecialiseerd in het behandelen van problemen en klachten van de vrouw in zo’n beetje elke levensfase: je kunt hier terecht als je last hebt van puberteit, als je moeite hebt met zwanger raken, zwangerschapsproblemen, moederschap, menopauze en ouder worden.

Wat zijn de kosten van een acupunctuur behandeling in Nijmegen?

De kosten van een acupunctuur behandeling in Nijmegen verschillen uiteraard per praktijk, dus het is lastig om te zeggen hoeveel het nou precies kost. Bij de ene praktijk betaal je misschien €50,- per behandeling terwijl je bij een andere praktijk wel €70,- of €80,- kan betalen. Daarnaast betaal je voor de eerste behandeling vaak meer geld omdat er ook een intake gesprek bij zit. Soms is de eerste behandeling alleen een intake gesprek en soms word je ook meteen behandeld. Bij dit gesprek is het de bedoeling dat je duidelijk maakt aan de therapeut waar je precies last van hebt. Om ervoor te zorgen dat de acupuncturist een volledig beeld van jou en je klachten heeft, moet je dan ook meer vertellen over je dagelijkse leven, je hobby’s en bijvoorbeeld je dieet. Hierdoor kan de acupuncturist namelijk erachter komen waar precies je klachten vandaan komen en wat de beste behandeling is voor jou.

De behandelingen die volgen na de intake zijn vaak dus goedkoper. Dit scheelt meestal een paar tientjes. Hoe lang de behandeling dan precies duurt, verschilt ook per kliniek. Meestal is dit drie kwartier tot een uur. Er zijn echter ook klinieken waarbij de behandelingen langer duren. Daarnaast kan het ook verschillen per persoon en per klacht hoe vaak je terug moet komen voor een behandeling. Sommige klachten kunnen met één of slechts een paar behandelingen al verholpen worden, terwijl het ook zo kan zijn dat je een paar maanden achter elkaar wekelijks naar de kliniek moet komen. Het kan ook zo zijn dat je erbij gebaat bent om één keer in de paar maanden te gaan.

Je zorgverzekering kan ook nog een rol spelen in de prijs die je betaalt voor je acupunctuur behandeling. Acupunctuur zit niet opgenomen in de basisverzekering omdat het een alternatieve geneeswijze is, maar je kunt het wel opnemen in je aanvullende verzekering. In dit geval wordt er dus een deel of alle kosten van je behandeling vergoed. Hoe veel er precies voor je betaald wordt, hangt af van de aanvullende verzekering die je hebt gekozen. Hoe meer premie je betaalt, hoe meer er in principe ook vergoed wordt. Er zijn echter ook zorgverzekeraars die ervoor kiezen om ook vanuit de aanvullende verzekering geen vergoeding te bieden voor acupunctuur. Onder andere Besured, Anderzorg, Bewuzt, Ditzo, ZieZo en Just betalen bijvoorbeeld geen vergoeding voor acupunctuur.

Je zorgverzekering kan er wel voor kiezen om een aantal eisen te stellen aan de therapeut waar je voor kiest. Zo moet hij meestal namelijk aangesloten zitten bij een bepaalde beroepsvereniging binnen de acupunctuur. Op deze manier weet de verzekering namelijk zeker dat je naar een goede acupuncturist gaat, omdat deze verenigingen vaak eisen stellen aan hun leden. Enkele voorbeelden van zulke beroepsverenigingen zijn:

 • De Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur
 • De Artsen Vereniging Integrale Geneeskunde
 • De Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging
 • De Wetenschappelijke Artsen Vereniging voor Acupunctuur in Nederland
 • De Nederlandse Beroepsvereniging Chinese Geneeswijzen Yi
 • De Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde, ook wel ZHONG genoemd

Wat is de beste acupunctuur praktijk in Nijmegen?

Dit is lastig om te zeggen omdat andere mensen niet voor jou kunnen bepalen of jij een acupuncturist fijn vindt of niet. Het hangt namelijk echt af van je persoonlijke ervaring en voorkeur. Misschien vind jij een bepaalde acupuncturist wel helemaal niks, terwijl jouw buurvrouw wel heel blij is met deze praktijk. Het is dus echt een beetje een kwestie van proberen en kijken welke praktijk het beste bij jou past.

Ook kun je kijken naar de klacht die je hebt en op basis hiervan de acupuncturist uitzoeken. Als je bijvoorbeeld last hebt van tinnitus en hiervoor behandeld wil worden, dan kun je wat gerichter op zoek gaan. De kans is groot dat je dan uitkomt bij de praktijk Evenwichtig Leven aan de Carnotstraat in Nijmegen. Zij benoemen op hun website namelijk specifiek tinnitus, welke soorten er zijn en hoe acupunctuur hier bij kan helpen. Dit laat zien dat ze veel verstand hebben van deze klachten, waardoor ze misschien wel geschikter zijn om tinnitus te behandelen dan een andere praktijk in Nijmegen.

Als je niet zo goed weet welke praktijk je moet kiezen, zijn een aantal dingen waar je op kunt letten. Ten eerste is het gevoel dat je bij de acupuncturist hebt natuurlijk heel belangrijk. Als jij je niet comfortabel voelt bij je behandelaar, dan kun je beter op zoek gaan naar iemand anders. Het is erg belangrijk dat je je op je gemak voelt wanneer je op de tafel ligt en bovendien moet je je helemaal bloot kunnen geven. Als dit niet het geval is, dan kan het je behandeling in de weg staan.

Daarnaast kun je ook nog kijken naar de beroepsverenigingen waarbij de acupuncturist aangesloten is. Als het goed is, is de acupuncturist aangesloten bij ten minste één beroepsvereniging. Wanneer hij nergens bij aangesloten is, is dit geen goed teken. Tot slot kun je ook nog kijken naar de recensies die achtergelaten worden door eerdere klanten. Als deze allemaal positief zijn, is dat natuurlijk een goed teken. Staar je echter niet blind op deze recensies, want iemand zijn mening kan natuurlijk verschillen van die van jou. Kijk voor meer informatie vooral op onze website voor een compleet overzicht van alle opties.

Acupunctuur opleiding in Nijmegen

Voor een goede acupunctuur opleiding hoef je echt niet helemaal naar Azië af te reizen, want je kunt er ook gewoon eentje volgen in Nijmegen! Dit kan bij de Academie voor Chinese Geneeswijze Qing-Bai. Deze zit niet alleen in Nijmegen, maar ook in Amsterdam, Amersfoort en Breda. Je kunt hier basisopleidingen, beroepsopleidingen en vervolgopleidingen volgen. Zo kun je de beroepsopleiding Klassieke Acupunctuur volgen, maar om deze te mogen volgen moet je wel eerst de Basis Opleiding Chinese Geneeskunde afgerond hebben.

De Basis Vakopleiding Chinese Geneeskunde duurt één jaar. Tijdens deze opleiding leer je meer over de Traditional Chinese Medicine, oftewel de TCM, zoals hij toe wordt gepast door Chinese artsen in de kliniek. Je leert de basistheorieën en leert het menselijk lichaam kennen op de manier van de Chinese zienswijze. Hier hoort natuurlijk ook Yin en Yang bij en het evenwicht tussen deze twee dat bij een gezond lichaam hoort. Je leert wat de ziekteverschijnselen zijn wanneer het evenwicht uit balans is en wat verschillende Chinese behandelmethoden zijn.

Als je de Basis Vakopleiding Chinese Geneeskunde dan af hebt gerond, kun je beginnen aan de beroepsopleiding Klassieke Acupunctuur. Dit duurt twee jaar. Tijdens deze opleiding leer je hoe je de patronen in de mens en zijn omgeving kunt herkennen en hoe je aan de hand hiervan een volledig beeld van je patiënt kunt vormen. Die doe je door middel van diagnostische technieken die gebaseerd zijn op de zintuigen van de mens, bijvoorbeeld door subtiel te voelen aan de veranderingen van het polsbeeld bij een cliënt, maar ook door scherpe observatie en het nauwkeurig stellen van vragen.

Het is als acupuncturist natuurlijk belangrijk dat je verstoringen in de meridianen kunt herkennen en daarom is dit ook een belangrijk onderdeel van de opleiding. Je leert hoe je ontregelde patronen kunt behandelen en beïnvloeden. Dit leer je in een therapeutische praktijk. Daarnaast leer je ook nog een aantal verwante technieken zoals cuppen en moxeren. Natuurlijk is de theorie erg belangrijk bij deze opleiding, daarom is dit ook een belangrijk onderdeel van de acupunctuur studie en vormt het een noodzakelijke basis. Aan het einde van de opleiding krijg je dan een diploma. Voor meer informatie over opleidingen in de acupunctuur, kun je onze acupunctuur gids raadplegen.

Wil je nog meer leren over Acupunctuur?

Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.

Klik hier om het Acupunctuur Handboek te bekijken →

 

Bronnen:

Mis je een bron, of wil je een waardevolle verwijzing toevoegen? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Acupunctuur Handboek

Acupunctuur gids sidebar

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Acupunctuur. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die heel breed ingezet kan worden. Zo kan het helpen tegen lichamelijke klachten, maar ook tegen mentale klachten. Zelfs chronische pijnklachten kunnen goed behandeld worden. Dat wil niet zeggen dat acupunctuur alles kan...

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur mag dan wel een traditionele Chinese geneeswijze zijn, hij wordt ook in Nederland volop toegepast. Het is dan ook een manier van behandelen die voor heel veel mensen goed helpt. Zo is er een aanzienlijk aantal klachten, waarvan er ook veel zijn opgenomen...

Acupunctuur Gids

“Wow! Alles wat ik over Acupunctuur wilde weten in één compleet e-book!”

Acupunctuur Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Acupunctuur!

 • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Acupunctuur inhoudt?
 • Wil je je verder verdiepen in Acupunctuur, en zoek je goede handvatten?
 • Wil je profiteren van de kracht van Acupunctuur?
 • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
 • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Acupunctuur Handboek perfect voor jou. Het handboek zit vol informatie en tips. 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over acupunctuur.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Acupunctuur.works.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.