www.acupunctuur24.nl | Steden | Acupunctuur in Leiden
acupunctuur leiden

Acupunctuur in Leiden

⏱ Leestijd: 8 minuten

De een is helemaal weg van acupunctuur en de ander is er misschien een beetje huiverig over. Deze oosterse vorm van geneeskunde is natuurlijk helemaal anders van de westerse vorm, die wij gewend zijn. We zijn gewend om uit te gaan van wetenschap, onderzoek en medicatie terwijl dat bij acupunctuur een beetje los wordt gelaten. De meridianen waar de energie doorheen stroomt, zijn immers niet met het blote oog te zien. Dat betekent echter niet dat acupunctuur niet goed werkt. Het wordt namelijk niet voor niets al duizenden jaren toegepast en het heeft vanuit Azië zijn weg naar de rest van de wereld veroverd. Je kunt namelijk tegenwoordig zo’n beetje overal wel een acupunctuur behandeling ondergaan, ook in Leiden dus. Hoe dat precies werkt, waar je acupuncturisten kunt vinden en wat de kosten van zo’n behandeling ongeveer zijn, lees je hier.

Bij welke klachten is acupunctuur in Leiden in te zetten?

Het grote voordeel van acupunctuur is dat het voor zo’n beetje elke aandoening of klacht in te zetten is. Je kunt namelijk met acupunctuur heel veel behandelen, zowel lichamelijke als mentale klachten. De WHO heeft een lijst gemaakt met allemaal aandoeningen die goed te behandelen zijn met acupunctuur. Er staan meer dan vijftig aandoeningen op deze lijst, maar volgens vele acupunctuur praktijken is deze lijst nog niet eens compleet. Hieronder vind je een kleine greep uit de klachten, ziektes en aandoeningen die te behandelen zijn met acupunctuur:

 • Buik: buikkrampen, een opgezette buik, buikrommelingen en buikpijn.
 • Hoofd: hoofdpijn, migraine, een zwaar gevoel in het hoofd, duizeligheid, aangezichtspijn en lokale haaruitval.
 • Ledematen: een zwaar gevoel in de ledematen, vochtophoping en koude ledematen.
 • Luchtwegen: een verkoudheid of een allergische verkoudheid, hooikoorts, hyperventilatie, bronchitis, astma, kortademigheid en hoest.
 • Gewrichten: stijfheid, pijnklachten, tenniselleboog, spierreuma, RSI, klachten aan de nek of aan de rug, krampen, trillingen, pijn aan de pezen of aan de spieren, bewegingsbeperkingen, verstuikingen, artrose, gewrichtsontstekingen, een slijmbeursontsteking, reumatische aandoeningen en krachtsvermindering.
 • Borst: een spanning op de borst, een vol gevoel van de borst, hartkloppingen, pijn op de borst, opgezette of pijnlijke flanken en angina pectoris.
 • Kinderziekten: hoest, oorpijn of een oorontsteking, een verkoudheid, astma, eczeem, tanden krijgen, slaapproblemen, bedplassen, bronchitis, een keelontsteking, darmklachten en buikpijn.
 • Keel: heesheid, keelpijn, een brok in de keel, spraakproblemen en schildklieraandoeningen.
 • Urinewegen: een urineweginfectie, incontinentie, prostaatklachten, vroegtijdige of nachtelijke zaadlozingen, onvruchtbaarheid, impotentie en blaasstenen of nierstenen.
 • Mond: koortsuitslag, een verhoogde speekselvloed, een droge mond, een bittere smaak in de mond, een slechte adem, aften, kiespijn of tandvleesproblemen.
 • Interne klachten: kouwelijkheid, bloedarmoede, een hoge of juist een te lage bloeddruk.

✅  Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.

praktijk acupunctuur leiden

Hoe bepaalt de acupuncturist de diagnose?

Tijdens de eerste behandeling, die ook wel een intake wordt genoemd, voer je vooral een gesprek met de acupuncturist. Je vertelt dan wat je klachten zijn en de acupuncturist gaat dan een diagnose vaststellen. Dit doet hij of zij niet alleen aan de hand van de klachten die je hebt, maar ook nog door andere technieken toe te passen. Er zijn namelijk vier verschillende methodes waarmee een diagnose vastgesteld kan worden.

Ten eerste heb je observatie. Hierbij wordt er gekeken naar de gelaatskleur van de patiënt, naar een eventuele nagelafwijking en wordt de tong-diagnose toegepast. De acupuncturist kijkt aandacht naar je lichaam en hierdoor komt hij al veel te weten over je geestelijke en lichamelijke gesteldheid. Je lichaamstaal en houding vertellen namelijk veel over hoe je je voelt. Ook de conditie en eventuele verkleuringen in de huid, de conditie van je haar en nagels en de tekening van je gezicht geeft veel informatie over je energiebalans.

De tongdiagnose is speelt een belangrijke rol in het vaststellen van de diagnose. Je interne organen en de meridianen in je lichaam zijn namelijk allemaal direct verbonden met je tong. Dat betekent dat de essentie van je organen zich uiten op je tong, waardoor de toestand van je organen en het orgaansysteem duidelijk wordt voor de acupuncturist. Er wordt dan gekeken naar de hoeveelheid aanslag op je tong en welke kleur de tong heeft. Verder wordt er ook gekeken naar eventuele pukkeltjes, de vochtigheid, kloofjes en de vorm van je tong.

Daarna heb je ook auscultatie, het beluisteren van geluiden in het lichaam. Er wordt dan bijvoorbeeld geluisterd naar de klank van de stem van de patiënt. Verder wordt er ook geroken aan de adem en de lichaamsgeur. De waarnemingen worden dus geïnterpreteerd via het gehoor van de acupuncturist.

Verder heb je ook nog palpatie, het voelen van de pols. De pols diagnose is ook een belangrijke methode binnen de acupunctuur. Je kunt namelijk bij alle polsgewrichten op drie verschillende plaatsen op drie verschillende dieptes voelen. De acupuncturist komt dan veel te weten over de hoeveelheid en de kwaliteit van de energie in de verschillende organen door op elke plek heel nauwkeurig de snelheid, de diepte, de breedte en de spanning te meten.

Tot slot is er ook nog anamnese, oftewel het stellen van vragen. Jij vertelt en de acupuncturist luistert en stelt vragen. Tijdens dit gesprek vertel je uiteraard wat je klachten zijn, maar er komen ook nog genoeg andere dingen aan bod. Zo is het bijvoorbeeld ook belangrijk dat de acupuncturist meer te weten komt over je slaappatroon, je stoelgang en je eetlust. Bij vrouwen wordt er ook nog regelmatig gevraagd naar je menstruatiecyclus. Daarnaast wordt er ook nog gevraagd naar je dagindeling, je humeur en je werkzaamheden. Op deze manier krijgt de therapeut een goed beeld van je dagelijkse functioneren en kan er beter vastgesteld worden hoe het zit met je energiebalans.

Waar in Leiden kan ik acupuncturisten vinden?

Verspreid door Leiden heen zijn er verschillende acupuncturisten gevestigd waar jij heen kunt voor een fijne behandeling. Zo heb je bijvoorbeeld Tong Ji Acupunctuur CMC, een kliniek die midden in het centrum zit. Deze praktijk is aangesloten bij ZHONG en bij LVNT, de Landelijke Vereniging Natuurgeneeskundig Therapeuten. Naast acupunctuur, kun je hier ook terecht voor een kruiden behandeling, een tuina massage, voor cupping, voor gua sha en voor moxa. Deze praktijk zit aan de Haarlemmerstraat.

Een andere optie is Acupunctuur-Leiden. Deze praktijk zit aan de Lammenschansweg in de wijk Cronestein. Een paar straten verderop, gelegen aan de Lindestraat, vind je Bio Qi Acupunctuur. Ook bij deze praktijken kun je naast acupunctuur ook nog terecht voor andere behandelingen zoals moxa of cupping. Voor een volledig overzicht van alle acupunctuur praktijken in Leiden, kun je een kijkje nemen op www.acupunctuur24.nl.

Wat zijn de kosten van een acupunctuurbehandeling in Leiden?

De kosten van een acupunctuur behandeling in Leiden zijn natuurlijk bij elke praktijk anders. Soms betaal je €50,- voor een behandeling, terwijl je bij een andere praktijk €70,- of zelfs nog meer betaalt. De gemiddelde prijs ligt rond de €60,- per behandeling. Voor de eerste behandeling, inclusief consult, betaal je vaak meer. De behandeling duurt dan langer omdat er ook een diagnose gesteld moet worden. Meestal kost dit een aantal tientjes extra. Let er ook op dat je in de avonden en in de weekenden vaak een meerprijs betaalt, waardoor de behandelingen dus duurder worden.

De acupunctuur behandeling wordt niet vergoed door de basisverzekering omdat het een alternatieve vorm van geneeskunde is. Wel kun je er voor kiezen om acupunctuur op te nemen in je aanvullende verzekering. Dit kan dan onder het kopje alternatieve en complementaire geneeswijzen of natuurgeneeswijzen en natuurgeneeskunde. In hoeverre je behandelingen dan vergoed worden, hangt af van de soort verzekering die je kiest. Hoe meer premie je betaalt, hoe luxer je verzekering is en hoe meer er dus ook vergoed wordt.

Let er wel op dat niet elke zorgverzekeraar alle acupuncturisten erkennen. Zo zijn er een aantal beroepsverenigingen binnen de acupunctuur. Om hier lid van te mogen zijn, moeten de acupuncturisten aan een aantal eisen voldoen. Op deze manier weet je zeker dat je te maken hebt met een kwalitatieve acupuncturist. Je zorgverzekeraar kan dan ook eisen dat de acupuncturist waar je heen gaat, aangesloten moet zijn bij een beroepsvereniging. Als dat niet het geval is, moet je de behandeling helemaal zelf betalen. Een aantal voorbeelden van deze beroepsverenigingen zijn:

 • De Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging, de NAAV
 • ZHONG, oftewel de Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde, de NVTCG
 • De Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur, de NVA
 • De Artsen Vereniging Integrale Geneeskunde, de AVIG
 • De Wetenschappelijke Artsen Vereniging voor Acupunctuur in Nederland, de WAVAN
 • De Nederlandse Beroepsvereniging Chinese Geneeswijzen Yi, de NBCG Yi

Niet alle zorgverzekeraar erkent alle beroepsverenigingen. De NVA en de ZHONG zijn waarschijnlijk de twee meest bekende en grootste verenigingen van Nederland. De vergoeding die acupunctuur geeft kan ook vallen onder natuurgeneeswijzen en natuurgeneeskunde. In dit geval heb je beroepsverenigingen voor natuurgeneeswijzen. Een aantal voorbeelden van verenigingen zijn:

 • De Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijzen, de VBAG
 • De Federatie van Additief Geneeskundig Therapeuten, de FAGT
 • De LAndelijke Vereniging Natuurgeneeskundige Therapeuten, de LVNT
 • De Nederlandse Werkgroep voor Praktizijns, de NWP

Ook hierbij zijn er weer zorgverzekeraars die niet iedere beroepsvereniging voor natuurgeneeswijzen ondersteunt. Tot slot zijn er ook nog zorgverzekeraars die ervoor kiezen om helemaal geen acupunctuur behandeling te vergoeden, ook niet vanuit de aanvullende verzekering. Voorbeelden hiervan zijn ZieZo, Besured, Anderzorg, Hema en de FBTO.

Wat is de beste acupunctuur praktijk in Leiden?

Het is lastig om te zeggen welke praktijk nou wel of niet goed is, omdat iedereen natuurlijk anders is. Iedereen heeft andere klachten, krijgt een andere behandeling en ervaart de behandeling op een andere manier. Zo kan een praktijk jou misschien helemaal niet bevallen terwijl een vriend van je er wel heel tevreden over is. Maar hoe weet je dan of een acupunctuur praktijk goed is? In principe weet je dat dus nooit zeker totdat je het probeert, maar gelukkig zijn er wel een aantal dingen waar je op kunt letten wanneer je op zoek gaat naar een geschikte acupuncturist.

Zo kun je ten eerste letten op beroepsverenigingen. Er zijn namelijk verschillende beroepsverenigingen binnen de acupunctuur, zoals hier boven al kort werd benoemd. Om lid te mogen zijn van zulke verenigingen, moeten de acupuncturisten aan bepaalde eisen voldoen. Hierdoor weet je dus dat je te maken hebt met een kwalitatieve acupuncturist. Wanneer een acupuncturist niet aangesloten is bij zo’n vereniging, kun je beter verder zoeken naar een andere.

Hoe bekwaam de acupuncturist is, kun je ook zien aan de ervaring en aan de reviews die hij of zij krijgt. Iemand met jarenlange ervaring weet waarschijnlijk wel wat hij doet. Bovendien kan het de patiënt erg geruststellen wanneer de acupuncturist al jarenlange ervaring heeft. Een andere tip is om naar de recensies van eerdere klanten te kijken. Deze staan soms op de website, maar je kunt ze ook via via horen of vinden op een onafhankelijke website. Als iemand alleen maar lovende recensies krijgt, is dat natuurlijk een goed teken. Staar je echter niet blind op de ervaring en de recensies. Neem het mee in je keuze, maar baseer je keuze niet alleen op de mening van andere mensen. Bij jou kan de ervaring met die specifieke acupuncturist namelijk heel anders zijn.

Welke acupuncturist het beste is, hangt natuurlijk af van jouw mening. Het gaat er niet om welke het beste is, maar welke het beste is voor jou. Luister dus altijd naar je gevoel. Zeker wanneer je complexe klachten hebt waar je moeilijk over praat, is het belangrijk dat je je op je gemak voelt bij je behandelaar. Iemand kan wel aangesloten zijn bij verschillende verenigingen, meerdere opleidingen hebben gevolgd en heel veel ervaring hebben, als het niet goed voelt, dan is het voor jou simpelweg niet de beste acupuncturist. Uiteraard zul je aan het begin even moeten wennen aan elkaar. Als je echter na een tijdje nog steeds niet gewend bent, is het ook helemaal prima om te switchen naar een andere behandelaar.

Acupunctuur opleiding in Leiden

In Nederland zijn er verschillende acupunctuur opleidingen die je kunt volgen. Zo zijn er locaties voor zo’n opleiding in Breda, Amsterdam, Utrecht en Nijmegen. Deze opleidingen duren dan twee of drie jaar en daarna ben je een gediplomeerd acupuncturist. In Leiden is er helaas geen opleiding tot acupuncturist die je kunt volgen. Om je verder in dit onderwerp te verdiepen, kun je onze acupunctuur gids raadplegen.

Wil je nog meer leren over Acupunctuur?

Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.

Klik hier om het Acupunctuur Handboek te bekijken →

 

Bronnen:

Mis je een bron, of wil je een waardevolle verwijzing toevoegen? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Acupunctuur Handboek

Acupunctuur gids sidebar

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Acupunctuur. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die heel breed ingezet kan worden. Zo kan het helpen tegen lichamelijke klachten, maar ook tegen mentale klachten. Zelfs chronische pijnklachten kunnen goed behandeld worden. Dat wil niet zeggen dat acupunctuur alles kan...

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur mag dan wel een traditionele Chinese geneeswijze zijn, hij wordt ook in Nederland volop toegepast. Het is dan ook een manier van behandelen die voor heel veel mensen goed helpt. Zo is er een aanzienlijk aantal klachten, waarvan er ook veel zijn opgenomen...

Acupunctuur Gids

“Wow! Alles wat ik over Acupunctuur wilde weten in één compleet e-book!”

Acupunctuur Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Acupunctuur!

 • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Acupunctuur inhoudt?
 • Wil je je verder verdiepen in Acupunctuur, en zoek je goede handvatten?
 • Wil je profiteren van de kracht van Acupunctuur?
 • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
 • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Acupunctuur Handboek perfect voor jou. Het handboek zit vol informatie en tips. 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over acupunctuur.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Acupunctuur.works.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.