www.acupunctuur24.nl | Steden | Acupunctuur in Haarlem
acupunctuur haarlem

Acupunctuur in Haarlem

⏱ Leestijd: 8 minuten

Heb je zo’n vervelende pijn waar je al weken, maanden of misschien al jaren last van hebt die je maar niet kunt verklaren? Of heb je zo’n knagend en negatief gevoel wat maar niet weg gaat? Beide gevallen zijn natuurlijk erg vervelend, maar ze zouden ook allebei opgelost kunnen worden door acupunctuur toe te passen! Het is niet per se iets waar je in hoeft te geloven, want het werkt ook gewoon als je er niet in gelooft. Maar toch zou je dat wel moeten doen, want het werkt wel gewoon. Het wordt niet voor niets al eeuwenlang gebruikt als geneeswijze! Als je eens acupunctuur wil proberen, kan dat gewoon in Haarlem. Waar dat precies kan en welke acupuncturist dan geschikt is voor jou, lees je hier.

Bij welke klachten is acupunctuur in Haarlem in te zetten?

Acupunctuur is geen wondermiddel en je acupuncturist is, al zul je na een behandeling misschien anders denken, geen wonderdokter. Toch is gebleken dat er in de praktijk veel aandoeningen en klachten als sneeuw voor de zon verdwijnen na een acupunctuur behandeling. Het herstellen van het energie evenwicht doet meer goed voor je lichaam dan je misschien zou verwachten. Bovendien kun je het ook nog eens voor ontzettend veel verschillende aandoeningen gebruiken. De World Health Organisation heeft lijst gemaakt met daarop heel veel aandoeningen die te bestrijden zijn met acupunctuur. Veel acupunctuur praktijken vinden echter deze lijst niet uitgebreid genoeg en zeggen dat er nog veel meer aandoeningen behandeld kunnen worden met acupunctuur. Een aantal van die aandoeningen zijn:

 • Interne klachten: klachten zoals een lage of juist een te hoge bloeddruk, kouwelijkheid, doorbloedingsproblemen en bloedarmoede kunnen door de meeste acupuncturisten wel behandeld worden.
 • Luchtwegen: hyperventilatie, verkoudheid, een allergische verkoudheid, hooikoorts, bronchitis, astma, kortademigheid of hoest kunnen ook verholpen worden met acupunctuur.
 • Mentale stoornissen: psychische klachten zoals slaapstoornissen, veel dromen, angst, flauwvallen, vergeetachtigheid, overspannenheid, een burn-out, stress, hyperventilatie, rusteloosheid, epilepsie, algehele zwakte, gebrek aan energie, lusteloosheid, anorexia nervosa, dwangmatig huilen of lachen, depressiviteit en snel schrikken kunnen aangepakt en flink verminderd worden door middel van acupunctuur.
 • Zwangerschapsklachten: acupunctuur kan voor, tijdens en na de zwangerschap ondersteunend werken. Zo kun je het gebruiken wanneer je moeite hebt met zwanger raken. Tijdens de zwangerschap kan acupunctuur helpen om misselijkheid en zure oprispingen tegen te gaan. Wanneer je bijna gaat bevallen, kun je een behandeling doen om de bevalling op te wekken en om de baby te laten veranderen van positie als deze in een stuitligging ligt. Na de bevalling werkt acupunctuur ook nog goed om de pijn na de bevalling te behandelen, om de borstvoeding te stimuleren en om een borstontsteking te behandelen.
 • Oog: slechtziendheid, wazige vlekken zien, branderige ogen, droge ogen of juist tranende ogen, jeukende ogen en ontstoken ogen kunnen behandeld worden met acupunctuur.
 • Gewrichten: klachten aan de gewrichten zoals stijfheid, pijnklachten, spierreuma, RSI, bewegingsbeperkingen, verstuikingen, een tenniselleboog, klachten aan de nek en aan de rug, artrose, reumatische aandoeningen, gewrichtsontstekingen, een slijmbeursontsteking, trillingen, krampen, krachtvermindering en pijnklachten aan de pezen en aan de spieren kunnen goed behandeld worden met acupunctuur.

Je hoeft niet eens last te hebben van klachten om acupunctuur te kunnen gebruiken. Het kan namelijk ook preventief in worden gezet als verbetering van je gezondheid. Je wordt namelijk er namelijk fitter van, je krijgt er meer levensenergie en je immuunsysteem krijgt een flinke boost. Op deze manier word je dus ook minder snel ziek. Bovendien word je tijdens zo’n behandeling gedwongen om voor een langere tijd helemaal stil te liggen en kun je dus goed tot rust komen. Daarom is zo’n acupunctuur behandeling eigenlijk voor iedereen aan te raden om gewoon een keertje te proberen, of je nou last heb van klachten of niet.

✅  Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.

praktijk acupunctuur haarlem

Voor wie is acupunctuur geschikt?

Acupunctuur is in principe voor iedereen geschikt. Zelfs voor mensen die bang zijn voor naalden. De naalden van acupunctuur zijn namelijk zo klein en zo dun, dat je ze bijna niet kunt voelen. Daarnaast maakt het niet uit of je jong of oud bent, man of vrouw. Zelfs baby’s kunnen baat hebben bij een acupunctuur behandeling! Hun energiesysteem is nog volop in ontwikkeling en dus helemaal zuiver. Om zich goed te kunnen ontwikkelen, hebben ze veel energie nodig en acupunctuur kan daarvoor helpen omdat het ervoor zorgt dat ze goed in balans blijven en zo min mogelijk energie verspillen. Ook voor kinderen kan acupunctuur helpen. Sterker nog, er zijn juist een aantal kinderziektes die goed te behandelen zijn met acupunctuur. Daarnaast is acupunctuur ook geschikt voor zwangere vrouwen. Het heeft namelijk bijna tot geen bijwerkingen en is dus helemaal veilig om toe te passen.

Wist je dat acupunctuur zelfs voor dieren geschikt is? Zo kun je het gewoon gebruiken voor je hond, kat of je paard. Wanneer je huisdier dus lichamelijke klachten heeft die maar niet over gaan, zou je best eens een bezoekje aan een acupuncturist kunnen brengen. Ook wanneer je huisdier zich raar gedraagt en je niet helemaal snapt waarom, zou een acupuncturist de uitkomst kunnen zijn. De kosten voor een behandeling voor je hond of kat liggen ongeveer even hoog als die voor een mens. De kosten voor een acupunctuur behandeling voor je paard liggen wel wat hoger.

Waar in Haarlem kan ik acupuncturisten vinden?

Je kunt op verschillende plekken in Haarlem een acupuncturist vinden, dus er zit er altijd wel eentje bij die geschikt is voor jou. Zo heb je bijvoorbeeld Acupunctuur Praktijk Barry Smit. Deze praktijk zit midden in het centrum van de stad, namelijk aan de Schoterweg, op slechts een paar minuten lopen van het centraal station. De eigenaar, barry Smit, heeft al meer dan vijftien jaar ervaring in moca en acupunctuur. Bovendien is de acupuncturist aangesloten bij de beroepsvereniging Zhong, de klachten geschillen commissie KAB en de overkoepelende organisatie RBCZ.

In het centrum van Haarlem vind je ook nog Dirkson Acupunctuur aan de Nieuwe Groenmarkt. Een andere optie waar je terecht kunt, ligt meer in Haarlem Noord. Je hebt daar Acupunctuur Haarlem Dorjee en Weijma aan de Eikenstraat. Naast acupunctuur kun je hier ook terecht voor fysiotherapie.

Wat zijn de kosten van een acupunctuur behandeling in Haarlem?

De kosten van een acupunctuur behandeling zijn natuurlijk bij elke praktijk verschillend, net zoals ook elke kapper andere tarieven hanteert. Gemiddeld kost een acupunctuur behandeling rond de €60,-. Let er wel op dat je voor de eerste behandeling vaak meer betaalt omdat je dan ook een intake gesprek hebt. Soms is je eerste bezoek alleen een intake gesprek en soms krijg je ook meteen een behandeling. Dit hangt af van de klacht die je hebt en hoeveel behandelingen je nodig hebt. Voor je eerste bezoek betaal je vaak dus iets meer, meestal is dit een paar tientjes duurder.

Het hangt ook van je klacht af hoe vaak je precies terug moet komen. Soms heb je aan een behandeling al voldoende om de klachten te laten verdwijnen. Het kan ook zo zijn dat je een paar behandelingen nodig hebt waarvoor je elke week terug moet komen. Gemiddeld moet je zo’n vijf keer op de behandeltafel gaan liggen om het gewenste resultaat te behalen. Hoe vaker je terug moet komen, hoe meer je natuurlijk ook in totaal moet betalen, want je betaalt per bezoek. Let er ook op dat je ‘s avonds en in het weekend vaak meer betaalt dan wanneer je overdag op een doordeweekse dag naar de acupuncturist gaat.

Zorgverzekeringen en acupunctuur

Omdat acupunctuur een alternatieve vorm van geneeswijze is, valt het helaas niet onder je basisverzekering. Het wordt dus niet vergoed en heeft ook geen invloed op je eigen risico. Wel kun je ervoor kiezen om acupunctuur op te nemen in je aanvullende verzekering. Dit doe je dan onder het kopje alternatieve/complementaire geneeswijzen of natuurgeneeskunde/natuurgeneeswijzen. Door dit te doen, vergoedt je zorgverzekeraar deels of zelfs helemaal jouw behandeling. Check dus altijd, voordat je een afspraak bij een acupuncturist maakt, of jouw verzekeraar de kosten voor je dekt.

Daarnaast moet je er ook op letten of de verzekeraar wel de kosten dekt bij de door jou gekozen acupuncturist. Er kunnen namelijk eisen worden gesteld aan de praktijk waar je naartoe gaat. Zo moet deze vaak aangesloten zijn bij een beroepsvereniging binnen de acupunctuur. Er zijn verschillende beroepsverenigingen die erkend worden door de meeste zorgverzekeraars, namelijk:

 • ZHONG, oftewel de Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde
 • De Wetenschappelijke Artsen Vereniging voor Acupunctuur in Nederland
 • De Nederlandse Beroepsvereniging Chinese Geneeswijzen Yi
 • De Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur
 • De Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging
 • De Artsen Vereniging Integrale Geneeskunde
 • De Nederlandse Werkgroep voor Praktizijns
 • De Federatie van Additief Geneeskundig Therapeuten
 • De Vereniging ter Bevordering van Alternatieve geneeswijzen
 • De Landelijke Vereniging Natuurgeneeskundige Therapeuren

Let er wel op dat er ook zorgverzekeraars zijn die sommige van deze verenigingen niet erkennen. Om lid te mogen zijn van deze verenigingen, moeten de acupuncturisten aan bepaalde standaarden voldoen. Zo weet niet alleen jouw zorgverzekeraar, maar jij jijzelf, dat je bij een goede acupuncturist zit die weet wat hij doet en jou dus op een kwalitatieve manier kan behandelen. Als je verzekerd bent bij Interpolis, moet de acupuncturist waar jij heen gaat bijvoorbeeld lid zijn van de NAAV, anders worden jouw behandelingen niet vergoed. Zorgverzekeraars zoals Anderzorg, ZieZo, Just en Hema bieden geen vergoeding voor acupunctuur vanuit de aanvullende verzekering.

Wat is de beste acupunctuur praktijk in Haarlem?

Het is onmogelijk om te zeggen wat nou precies de beste acupunctuur praktijk van Haarlem is, omdat dit voor iedereen anders is. Er is geen test, geen race of geen wedstrijd die de praktijk kan houden waaruit blijkt wie er nou precies de beste is in acupunctuur. Het is dus echt aan jezelf om te bepalen welke acupunctuur praktijk het beste is voor jou. Je kunt natuurlijk wel afgaan op de mening van anderen, bijvoorbeeld mensen om je heen of recensies die je op het internet kunt vinden, maar dat is geen garantie dat het voor jou dan ook de beste acupuncturist is. Zo kan jij een behandeling heel anders ervaren dan jouw beste vriend of vriendin, ook al hebben jullie last van dezelfde klachten.

Er zijn wel praktijken die zich richten op specifieke problemen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar Acupunctuur Haarlem, zie je dat zij vier specialismen hebben. Zij focussen zich vooral op de geestelijke gezondheid, op kinderen, vrouwengezondheid en pijn. Hierdoor weet je dus dat ze veel ervaring hebben op deze gebieden. Mocht je graag met je kind naar een acupuncturist gaan omdat hij of zij maar last blijft hebben van klachten zoals allergieën, emotionele problematiek, oorontstekingen, spijsverteringsklachten of luchtweginfecties, dan is deze praktijk misschien wel de beste voor jou.

Je kunt ook kijken naar de ervaring van een bepaalde therapeut. Natuurlijk moet iedereen ergens beginnen en ervaring op doen, maar iemand die al twintig jaar ervaring heeft, is misschien wel iets beter dan iemand die pas net begint. In principe maakt het niet uit wanneer je de opleiding tot acupunctuur hebt gevolgd. Deze geneeswijze is al zo oud dat hij niet meer verandert en dus niet gemoderniseerd wordt. De lichaam, de meridianen en de drukpunten blijven immers altijd hetzelfde. Het kan de patiënt wel geruststellen wanneer iemand al veel ervaring heeft. De kans dat er iets misgaat tijdens de behandeling is dan simpelweg gewoon iets kleiner.

Tot slot moet je ook gewoon luisteren naar je gevoel. Als jij geen fijn gevoel hebt bij de acupuncturist, dan is het misschien niet de juiste behandelaar voor jou. Die persoon kan dan nog wel zoveel ervaring hebben en verschillende opleidingen gevolgd hebben, dat betekent niet dat het een match is voor jou. Laat je dus behandelen door iemand waarbij jij je helemaal op je gemak voelt.

Acupunctuur opleiding in Haarlem

Als je een opleiding tot acupuncturist wil volgen, dan zijn er opties genoeg in Nederland. Helaas kun je zo’n opleiding niet volgen in Haarlem. De dichtstbijzijnde opleiding ligt in Amsterdam, dus dat is gelukkig niet heel ver weg. Hier zijn verschillende opleidingen en cursussen die je kunt volgen die over acupunctuur gaan. In slechts twee of drie jaar kun jij jezelf dan acupuncturist noemen. Voor meer informatie over zulke opleidingen kun je onze acupunctuur gids raadplegen.

Wil je nog meer leren over Acupunctuur?

Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.

Klik hier om het Acupunctuur Handboek te bekijken →

 

Bronnen:

Mis je een bron, of wil je een waardevolle verwijzing toevoegen? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Acupunctuur Handboek

Acupunctuur gids sidebar

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Acupunctuur. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die heel breed ingezet kan worden. Zo kan het helpen tegen lichamelijke klachten, maar ook tegen mentale klachten. Zelfs chronische pijnklachten kunnen goed behandeld worden. Dat wil niet zeggen dat acupunctuur alles kan...

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur mag dan wel een traditionele Chinese geneeswijze zijn, hij wordt ook in Nederland volop toegepast. Het is dan ook een manier van behandelen die voor heel veel mensen goed helpt. Zo is er een aanzienlijk aantal klachten, waarvan er ook veel zijn opgenomen...

Acupunctuur Gids

“Wow! Alles wat ik over Acupunctuur wilde weten in één compleet e-book!”

Acupunctuur Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Acupunctuur!

 • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Acupunctuur inhoudt?
 • Wil je je verder verdiepen in Acupunctuur, en zoek je goede handvatten?
 • Wil je profiteren van de kracht van Acupunctuur?
 • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
 • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Acupunctuur Handboek perfect voor jou. Het handboek zit vol informatie en tips. 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over acupunctuur.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Acupunctuur.works.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.