www.acupunctuur24.nl | Steden | Acupunctuur in Breda
acupunctuur breda

Acupunctuur in Breda

⏱ Leestijd: 8 minuten

Veel mensen gaan bij klachten aan het lichaam of bij mentale klachten al snel naar de fysiotherapeut, naar de huisarts of naar een psycholoog. Dat kan natuurlijk ook zeer effectief zijn, maar acupunctuur kan ook een oplossing bieden. Dit is een zeer breed inzetbare alternatieve geneeswijze. Je kunt het inzetten voor chronische pijnklachten, gewrichtspijnen of mentale klachten. Acupunctuur is al lang geleden over komen waaien vanuit Azië naar Europa en tegenwoordig kun je dus ook gewoon in Breda genieten van een acupunctuur behandeling! Waar dat precies kan, wat de kosten van zo’n behandeling zijn en welke kliniek de beste van Breda is, vind je op deze pagina.

De geschiedenis van acupunctuur

Als je meer wil weten over een acupunctuur behandeling, is het fijn om ook wat meer over de geschiedenis van deze geneeswijze te leren. Acupunctuur is al zo’n 2500 jaar oud en komt uit China, maar het is al veel langer daarvoor ontwikkeld. Het is een behandelmethode die hoort bij de Traditionele Chinese Geneeskunde, de TCG. Er wordt uit gegaan van de Qi, oftewel de energie die door het lichaam stroomt. De Chinezen hadden opgemerkt dat bepaalde organische mankementen gepaard gingen met met klachten op specifieke plaatsen in de huid.

De mythe is dat ze er tijdens oorlogen achter kwamen dat men minder last had van bepaalde kwaaltjes wanneer ze geraakt waren met een speer of een pijl. Op deze plekken drukten ze dan splinters in de huid en op deze manier, door ervaringen met elkaar uit te wisselen, kwam een kaart van meridianen. Dit heeft er heel erg lang gedaan om zich te ontwikkelen door eeuwenlange observatie, intuïtie en inzichten en zo heeft de acupunctuur zich uiteindelijk gevormd tot hoe we het vandaag de dag kennen. De naam is afgeleid van de Latijnse taal. Acus betekent namelijk naald en punctura betekent prikken in het Latijns.

✅  Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.

praktijk acupunctuur breda

Bij welke klachten is acupunctuur in Breda in te zetten?

Acupunctuur is erg breed inzetbaar. Zo kun je met deze Chinese geneeswijze niet alleen lichamelijke, maar ook mentale klachten behandelen. Zelfs de klachten van chronische ziekten kunnen verlicht worden. Let er wel op dat acupunctuur niet alles geneest. Het kan echt een verschil maken en sommige klachten helemaal oplossen, maar dat hoeft niet altijd zo het geval te zijn. De WHO heeft een lijst opgesteld met alle klachten die goed te behandelen zijn met acupunctuur. Dit  zijn een aantal voorbeelden daarvan:

 • Zwangerschapsklachten: misselijkheid, een borstontsteking, zure oprispingen, stuitligging van de foetus, bevalling opwekken, pijn na de bevalling en het stimuleren van de borstvoeding.
 • Urinewegen: urineweginfectie, prostaatklachten, incontinentie, blaas- en nierstenen, een vroegtijdige of nachtelijke zaadlozingen, impotentie en onvruchtbaarheid.
 • Mond: koortsuitslag, verhoogde speekselvloed, een droge mond, een bittere smaak in de mond, een slechte adem, aften, kiespijn en tandvleesproblemen.
 • Mentale stoornissen: slaapstoornissen, veel dromen, burn-out, stress, overspannenheid, hyperventilatie, rusteloosheid, algehele zwakte, gebrek aan energie, lusteloosheid, angst, flauwvallen, epilepsie, anorexia nervosa, dwangmatig huilen of lachen, snel schrikken en vergeetachtigheid.
 • Kinderziekten: hoest, verkoudheid, bronchitis, astma, een keelontsteking, oorpijn of een oorontsteking, darmklachten, buikpijn, tanden krijgen, eczeem, slaapproblemen en bedplassen.
 • Allergieën: allergische verkoudheid, hooikoorts, astma en een allergie voor onder andere voedsel, huisstofmijt en huisdieren.

Waar in Breda kan ik acupuncturisten vinden?

Er zijn veel verschillende acupuncturisten in Breda te vinden die allemaal door de stad verdeeld zitten. Mocht je dus in Breda wonen, dan hoef je waarschijnlijk niet heel ver te reizen om bij een praktijk te komen. Alleen al in het centrum zijn er meerdere praktijken te vinden waar je terecht kunt. Zo heb je bijvoorbeeld Lin-RO Chinees Medisch Centrum B.V. Breda aan de Concordiastraat. Een andere praktijk in het centrum van Breda waar je heen kunt gaan, is Peter Bakker Acupunctuur Breda. Deze kliniek is gelegen aan de Gasthuisvelden.

Je kunt ook terecht bij PMC Breda. Zij hebben vier verschillende locaties, namelijk in Ginneken, in de Blauwe kei, in de Heuvel en in de Haagse Beemden. De locatie in Ginneken is gelegen aan de Paulusstraat. De locatie in de Blauwe kei is gelegen aan het Erasmusplein. In de Heuvel vind je PMC Breda aan de Kronenburgwerf en in de Haagse Beemden is de kliniek gelegen aan het Helmkruid. Ze gaan hier uit van verschillende vormen van acupunctuur, zoals pijnbestrijding, sportacupunctuur en diëtiek. Acupunctuur is slechts één van de behandelingen die zij aanbieden. Verder kun je hier namelijk ook nog terecht voor osteopathie, fysiotherapie en nog andere disciplines.

Ook in de wijk Prinsenbeek zijn er verschillende acupuncturisten waar je heen kunt gaan om je klachten te laten behandelen. Zo heb je onder andere Gezondheidspraktijk Danergia Breda, die al meer dan tien jaar bestaat en gelegen is aan de Groenstraat. Naast acupunctuur kun je hier ook terecht voor Chinese kruiden, tuina, triggerpoint therapie, voedingsadviezen, orthomoleculaire geneeswijze en shonishin. Verder heb je in Prinsenbeek ook nog Ingrid Mertens – Acupunctuur en Shiatsu in Breda. Deze praktijk is gelegen aan de Vaareindseweg. Je kunt ook terecht bij Praktijk voor FT, MT & Acupunctuur Visschers aan de Wasbeemd.

Wat zijn de kosten van een acupunctuur behandeling in Breda?

Het is lastig om te zeggen dat precies de kosten zijn van een acupunctuur behandeling in Breda, omdat deze kosten van veel dingen afhangen. Ten eerste hanteert elke kliniek natuurlijk andere tarieven. Bij de ene praktijk betaal je misschien maar €50,- voor een behandeling terwijl je bij de andere wel €70,- of €80,- voor een behandeling betaalt. Houd er wel rekening mee dat je voor de eerste behandeling vaak meer betaalt dan voor de rest, omdat hier ook een intake gesprek bij zit. De acupuncturist gaat dan met jou praten over je klachten en waar ze vandaan komen. Dit bepaalt hij aan de hand van feiten over jouw dagelijkse leven, zoals je hobby, je familie of je dieet. De rest van de behandelingen wordt er dan vooral geprikt.

Daarnaast is ook de duur van de behandeling overal anders. Soms duurt een behandeling drie kwartier, een uur of zelfs twee uur. Voor sommige problemen hoef je maar een keertje te komen en voor andere klachten moet je vijf of zes keer komen. Misschien is het voor jou wel fijn om maandenlang elke week te gaan of is het voor jou voldoende om slechts een aantal keer per jaar een acupunctuur behandeling te ondergaan. Deze factoren spelen uiteraard ook allemaal een rol in de kosten die je uiteindelijk kwijt bent voor acupunctuur.

Tot slot speelt ook de verzekeraar waar je bij aangesloten bent een rol in de kosten die jij betaalt voor een acupunctuur behandeling. Het wordt namelijk niet opgenomen in de basisverzekering, maar het kan wel zo zijn dat de behandeling wordt gedekt vanuit je aanvullende verzekering. Dit is dan uiteraard wel alleen maar als je die op hebt genomen in je aanvullende verzekering. Dit kan onder het kopje alternatieve en complementaire geneeswijzen. Vaak zitten er wel een aantal eisen hieraan verbonden vanuit je verzekeraar. Zo kan het namelijk zijn dat de kosten alleen gedekt worden als de acupuncturist aan is gesloten bij beroepsverenigingen. Een aantal van zulke verenigingen zijn:

 • Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur
 • ZHONG, de Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde
 • Artsen Vereniging Integrale Geneeskunde
 • Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging
 • Nederlandse Beroepsvereniging Chinese Geneeswijzen Yi
 • Wetenschappelijke Artsen Vereniging voor Acupunctuur in Nederland

Wat is de beste acupunctuur praktijk in Breda?

Er zijn dus erg veel praktijken en klinieken die acupunctuur aanbieden in Breda, maar hoe weet je nou welke de beste is? Dat is lastig om te zeggen, omdat dat voor iedereen zelf te bepalen is. Twee mensen kunnen met dezelfde klachten naar een acupuncturist gaan, maar allebei een totaal andere ervaring hebben. Dat komt omdat natuurlijk elke persoon verschillend is, maar ook omdat de achtergronden van de klachten verschillend kunnen zijn. Een iemand kan bijvoorbeeld hoofdpijn krijgen omdat er iets in zijn persoonlijk leven niet zo lekker loopt, terwijl de andere wellicht hoofdpijn krijgt omdat er iets niet goed zit in zijn lichaam.

Er zijn wel een aantal punten waar je op kunt letten om ervoor te zorgen dat je een goede acupuncturist te pakken krijgt. Let er ten eerste op dat je behandelaar aan is gesloten bij ten minste één beroepsvereniging. Als dit niet het geval is, kun je misschien beter verder kijken naar een andere optie. Daarnaast kun je ook nog kijken naar de ervaring die de acupuncturist al heeft. Voert hij het vak al tien, twintig of zelfs dertig jaar uit? Dan is de kans groot dat je een behandelaar hebt gevonden die goed is in zijn vak. Dat betekent natuurlijk niet dat nieuwe acupuncturisten niet goed zijn, maar door te kiezen voor iemand met veel ervaring weet je vrij zeker dat je goed zit.

Ook kun je kijken naar de recensies. Soms staan deze op de website zelf, maar je kunt ze ook vinden op een onafhankelijke website. Let er dan wel op dat je je niet blind staart op deze recensies, want elke persoon is immers anders. Pin je niet vast op één slechte recensie, maar kijk wel naar het groter plaatje. Zijn er meerdere slechte recensies, dan kun je wellicht beter verder zoeken. Natuurlijk is het gevoel dat je hebt bij de therapeut ook erg belangrijk. Als je namelijk geen goed gevoel hebt en je niet helemaal bloot durft te geven of je kunt ontspannen, dan is dat een teken dat deze kliniek misschien niet geschikt is voor jou. Kijk voor een overzicht van praktijken op www.acupunctuur24.nl.

Acupunctuur opleiding in Breda

Acupunctuur is niet alleen hartstikke interessant, maar ook nog eens super gaaf om zelf te kunnen! Gelukkig hoef je tegenwoordig niet meer helemaal naar Azië af te reizen om een echte acupuncturist te worden, maar kan dit ook gewoon in Nederland. Sterker nog, de Total Health Academy geeft ook in Breda lessen in de acupunctuur! Dit is een opleiding die in totaal drie jaar duurt, waarbij je ook de basis vakopleiding leert. Deze opleiding is geaccrediteerd door CAT, FAGT, BATC, KTNO, VBAG, NWP, VIV en VVET voor 202 EC. Het is een hele praktische opleiding waarbij je al meteen vanaf het eerste moment praktijkgericht te werk gaat. De opleiding is niet fulltime. Je hebt ongeveer één dag in de week les, waardoor je dus ook nog genoeg tijd overhoudt voor andere dingen. Op deze manier is het mogelijk om de opleiding tot acupunctuur te volgen naast je andere baan.

Het eerste jaar van de opleiding is het basisjaar. Je wordt hier meteen getraind in het aanleren en toepassen van verschillende basis acupunctuur technieken. Daarnaast leer je ook het verloop van de meridianen en het lichaam en hoe je een aantal acupunctuurpunten kunt lokaliseren. Naast praktisch bezig zijn, leer je ook een heleboel theorie. Zo komen de Chinese fysiologie, de basis van de tong- en polsdiagnose en de basis behandelingen om eenvoudige klachten die regelmatig voorkomen te behandelen allemaal aan bod.

In het tweede leerjaar van de opleiding acupunctuur ga je meer de diepte in. Het is een stevige uitbreiding van het eerste basisjaar. In het tweede jaar ligt het accent meer op de verschillende soorten meridianen in je lichaam, de Chinese pathologie, de functie en het lokaliseren van alle acupunctuurpunten en overige speciale technieken binnen de acupunctuur. Daarnaast worden de pols- en tongdiagnostiek, die in het eerste jaar ook al aan bod kwamen, nog verder uitgebreid en verdiept. Je volgt ook drie interne stagedagen waarvan er twee klassikaal zijn en eentje waarbij je helemaal zelfstandig, maar natuurlijk wel onder begeleiding van je docent, te werk gaat.

In het laatste en derde studiejaar, kun je je echt gaan specialiseren en verdiepen in de stof. Er wordt daarnaast ook veel tijd besteed aan het oefenen van je praktische vaardigheden in het laatste jaar, zodat je goed voorbereid bent om daadwerkelijk aan de slag te gaan na je opleiding. Veel specialistische onderwerpen die ook in de praktijk vaak voorkomen, komen aan bod. Daarnaast leer je ook nog hoe je je eigen praktijk goed op kunt zetten of uit kunt breiden dankzij de lessen marketing, sales en ondernemerschap. Als je meer informatie wil over een opleiding acupunctuur in Breda, kun je een kijkje nemen in onze acupunctuur gids.

Wil je nog meer leren over Acupunctuur?

Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.

Klik hier om het Acupunctuur Handboek te bekijken →

 

Bronnen:

Mis je een bron, of wil je een waardevolle verwijzing toevoegen? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Acupunctuur Handboek

Acupunctuur gids sidebar

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Acupunctuur. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die heel breed ingezet kan worden. Zo kan het helpen tegen lichamelijke klachten, maar ook tegen mentale klachten. Zelfs chronische pijnklachten kunnen goed behandeld worden. Dat wil niet zeggen dat acupunctuur alles kan...

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur mag dan wel een traditionele Chinese geneeswijze zijn, hij wordt ook in Nederland volop toegepast. Het is dan ook een manier van behandelen die voor heel veel mensen goed helpt. Zo is er een aanzienlijk aantal klachten, waarvan er ook veel zijn opgenomen...

Acupunctuur Gids

“Wow! Alles wat ik over Acupunctuur wilde weten in één compleet e-book!”

Acupunctuur Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Acupunctuur!

 • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Acupunctuur inhoudt?
 • Wil je je verder verdiepen in Acupunctuur, en zoek je goede handvatten?
 • Wil je profiteren van de kracht van Acupunctuur?
 • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
 • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Acupunctuur Handboek perfect voor jou. Het handboek zit vol informatie en tips. 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over acupunctuur.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Acupunctuur.works.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.