Home | Steden | Acupunctuur in Apeldoorn
acupunctuur apeldoorn

Acupunctuur in Apeldoorn

⏱ Leestijd: 8 minuten

Zoals je wel weet, is acupunctuur een klassieke Chinese geneesmethode die hier wordt gebruikt als aanvulling op onze westerse geneeskunde. Wanneer je klachten maar niet overgaan, je medicijnen niet helpen en je dus maar last blijft houden van je astma aanvallen, migraine of die ruis in je oren, kan acupunctuur misschien wel de oplossing zijn voor jou. Het is er op gericht om je energie weer in balans te brengen, de balans te herstellen tussen de Yin en de Yang, tussen je lichaam en je geest. Het is geen wondermiddel en zal misschien niet altijd helpen, maar het kan erg veel klachten verhelpen. Soms helemaal, soms deels. Ook in Apeldoorn kun je terecht voor een

Verschillende soorten acupunctuur

Misschien is het je wel al eens opgevallen, maar er zijn verschillende soorten acupunctuur. Natuurlijk heb je de klassieke variant waarbij er naalden in het lichaam worden geprikt. Dit is de meest bekende en de oudste vorm van acupunctuur. Deze variant is in te zetten voor allerlei soorten klachten die verderop in dit artikel worden benoemd. Verder heb je ook nog neuro acupunctuur. Deze methode is meer in het westen van de wereld ontwikkeld waarbij er ultra dunne naaldjes op de schedel aan worden gebracht. Dit is vooral geschikt voor neurologische aandoeningen, oorsuizen en migraine.

Daarnaast heb je ook nog dry needling. Dat is de meest populaire methode naast de klassieke methode. De naalden worden bij dry needling op de pijnlijke punten ingebracht. Andere namen voor deze vorm zijn een myofasciale behandeling, trigger acupunctuur en intramusculaire stimulatie. Over het algemeen is deze acupunctuur iets pijnlijker dan de klassieke variant. Wanneer één of meerdere naalden het pijnpunt raakt, heet dat het Ah-Si moment. Na deze behandeling kun je een aantal dagen last krijgen van spierpijn.

Een andere vorm is segmentale acupunctuur, een westerse variant van acupunctuur. Hierbij wordt er via het zenuwstelsel geprikt en de basis van deze methode ligt bij de reguliere medische kennis over de onderlinge samenhang tussen de gewrichten, organen, spieren en de huid binnen segmenten van je zenuwstelsel. Dan heb je ook nog electro-acupunctuur, oftewel elektrostimulatie. Hierbij wordt er met zwakke stroompjes direct op de huid of op een naaldje gestimuleerd. Dit helpt vooral bij ontstekings- en pijnklachten. Dan heb je ook nog ooracupunctuur, ook wel auriculo genoemd. Hierbij worden er ultra  dunne naaldjes gebruikt die speciaal voor het oor bedoeld zijn. Ooracupunctuur wordt meestal ingezet ter ondersteuning van een andere vorm van acupunctuur.

Dan heb je ook nog andere technieken waarbij niet per se naaldjes gebruikt hoeven te worden. Kijk maar naar laseracupunctuur. In plaats van naaldjes worden er zwakke laser straaltjes gebruikt. Dit is vooral bedoeld voor mensen die angsten hebben voor naalden en is te gebruiken bij alle aandoeningen waarvoor je ook acupunctuur kunt gebruiken. Een andere vorm van acupunctuur is acupressuur. Hierbij worden geen naaldjes gebruikt, maar handen en duimen. Tot slot heb je ook nog kinderacupunctuur. Er worden dan combinaties gebruikt van naaldloze acupunctuur technieken zoals acupressuur. Dit is erg handig omdat kleine kinderen vaak bang zijn van naalden.

Er zijn ook nog (ortho)manuele technieken waarbij er met de zachte druk van de vingers en de handen een combinatie van orthomanuele en manuele geneeskunde toe wordt gepast. Een andere vorm van acupunctuur is tuina. Dit is een zachte massage waarbij gebruik wordt gemaakt van een techniek uit de Traditionele Chinese Geneeskunde. Dit is vooral een goed alternatief voor baby’s, kleine kinderen en mensen die bang zijn voor naalden. Je kunt dit echter niet gebruiken voor alle klachten die je wel kunt behandelen met de klassieke vorm van acupunctuur. Tot slot heb je ook nog moxa. Hierbij wordt bijvoet kruid in brand gestoken en het kruid wordt op de acupunctuurpunten geplaatst die getriggerd moeten worden. Dit stimuleert de werking van deze punten, waardoor je meer energie krijgt.

✅  Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.

praktijk acupunctuur apeldoorn

Bij welke klachten is acupunctuur in Apeldoorn in te zetten?

Er zijn dus verschillende soorten acupunctuur die allemaal het beste werken bij een specifiek soort klachten. De klassieke acupunctuur is het meest veelzijdig van ze allemaal en werkt bij zo’n beetje elke klacht, zowel lichamelijk als mentaal. Het is geen wondermiddel en zal misschien niet voor iedereen werken, maar het kan voor heel veel mensen helpen, de klachten verminderen en daardoor het leven een stuk aangenamer maken. Het wordt niet voor niets al duizenden jaren toegepast!

De World Health Organisation heeft een lijst gemaakt met daarop meer dan vijftig aandoeningen die goed te behandelen zijn met acupunctuur. De meeste acupunctuur praktijken vinden echter dat deze lijst nog niet helemaal compleet is en zeggen dat zij nog meer aandoeningen kunnen behandelen. Als jouw klacht dus niet op de lijst staat, betekent dat niet jij niet behandeld kan worden door middel van acupunctuur. Het beste kun je in dit geval even contact opnemen met de praktijk waar je heen wil gaan om uit te leggen waar je precies last van hebt. Zij kunnen je dan vertellen of ze jou kunnen behandelen of niet. Een aantal van de aandoeningen waarbij acupunctuur kan helpen zijn:

 • Mond: tandvleesproblemen, koortsuitslag, een verhoogde speekselvloed, een droge mond, kiespijn, aften, een slechte adem en een bittere smaak in de mond.
 • Slijmvliezen: een chronische verkoudheid, een bijholteontsteking en een voorhoofdsholteontsteking.
 • Zwangerschapsklachten: moeilijk zwanger raken, misselijkheid, zure oprispingen, stuitligging van de foetus, de bevalling opwekken, pijn na de bevalling, het stimuleren van de borstvoeding en een borstontsteking.
 • Verslavingen: een rookverslaving, alcoholverslaving, drugsverslaving en een eetverslaving.
 • Mentale stoornissen: slaapstoornissen, veel dromen, hyperventilatie, een burn-out, stress, overspannenheid, rusteloosheid, angst, flauwvallen, epilepsie, algehele zwakte, gebrek aan energie, lusteloosheid, dwangmatig huilen en lachen, depressiviteit, anorexia nervosa, vergeetachtigheid en snel schrikken.
 • Kinderziekten: oorpijn, een oorontsteking, eczeem, tanden krijgen, slaapproblemen, buikpijn, bedplassen, darmklachten, een keelontsteking, astma, bronchitis, een verkoudheid en hoest.
 • Maag/darm: een slechte eetlust, misselijkheid, overgeven, oprispingen, opboeren, maagpijn, zuurbranden, aambeien, constipatie, diarree en galaandoeningen.
 • Hoofd: een zwaar gevoel in het hoofd, hoofdpijn, migraine, lokale haaruitval, duizeligheid en aangezichtspijn.
 • Gynaecologie: menstruatieklachten, PMS, overgangsklachten, bepaalde vormen van onvruchtbaarheid, witte vloed en gespannen en pijnlijke borsten.

Een andere mogelijkheid is om acupunctuur preventief in te zetten. Het verbetert namelijk je algehele gezondheid. Door regelmatig een acupunctuur behandeling te ondergaan, zorg je ervoor dat de energie goed door je lichaam kan blijven stromen, waardoor je dus ook in topconditie blijft. Je wordt fitter, je immuunsysteem wordt sterker en je pijngrens wordt verhoogd. Mensen zijn altijd bezig met verzorging. We gaan naar de kapper voor ons haar, naar de tandarts om ons gebit te onderhouden en naar de masseur voor een heerlijke massage, dus waarom zou je niet van tijd tot tijd naar de acupuncturist gaan om je lichaam te onderhouden? Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen en op deze manier wordt je levenslust ook nog eens geprikkeld.

Waar in Apeldoorn kan ik acupuncturisten vinden?

De acupuncturisten in Apeldoorn zitten verspreid door de hele stad. Om te kijken welke het dichtste bij jou in de buurt zit, kun je kijken op ons overzicht van praktijken op www.acupunctuur24.nl. Zo heb je bijvoorbeeld Chong de Tang Li. Deze praktijk wordt gerund door Drs. Wei Li en heeft na een praktijk in Apeldoorn er ook eentje in Nijmegen. De praktijk in Apeldoorn is al meer dan twintig jaar geopend en hij heeft dus flink wat ervaring. Je kunt deze acupuncturist vinden aan de Asselsestraat.

Daarnaast heb je ook nog Acupunctuur Centrum Apeldoorn. Deze praktijk vind je aan de Zilverschoon in Apeldoorn Noordoost. In Apeldoorn Osseveld-Oost in De Waterkamer vind je de praktijk Pijnbestrijding Acupunctuur Apeldoorn. Hier kun je terecht voor alle pijnklachten, met in het bijzonder pijn aan de ledematen, menstruele klachten en PMS, hulp bij vermoeidheid en reumatische klachten.

Wat zijn de kosten van een acupunctuur behandeling in Apeldoorn?

Voor een acupunctuur behandeling betaal je gemiddeld zo’n €60,-. Natuurlijk zitten er onderling wel verschillen tussen de klinieken en de behandelingen. Waar verschillende kappers ook andere prijzen hanteren, doen de acupuncturisten dit ook. Er zijn dus ook klinieken te vinden waar je misschien maar €40,- betaalt voor een behandeling, of juist €80,- of meer. Daarnaast maakt het ook nog veel verschil wanneer je gaat. In het weekend of op een doordeweekse avond betaal je vaak meer dan wanneer overdag op een doordeweekse dag gaat. Let er ook op dat je voor de eerste behandeling vaak meer geld betaalt dan voor de rest van de behandelingen. Dat komt omdat je dan ook een intake gesprek hebt waarbij het de acupuncturist duidelijk moet worden wat precies je klachten zijn en waar deze vandaan komen. De acupuncturist kan vervolgens een behandelplan gaan maken en dan kan je behandeling beginnen.

De kosten van een acupunctuur behandeling worden helaas niet altijd vergoed door de zorgverzekeraar omdat het niet op wordt genomen in de basisverzekering. Dat komt omdat acupunctuur een oosterse vorm van geneeskunde is en dat past niet helemaal in ons plaatje van de westerse geneeskunde waarop alles is gebaseerd op onderzoek en wetenschap. Gelukkig heb je wel nog de aanvullende verzekering, waarbij het wel mogelijk is om de acupunctuur behandelingen in op te nemen. Let er wel op dat je acupuncturist vaak aangesloten moet zijn bij een beroepsvereniging. Zo weet je zeker dat je te maken het met een kwalitatieve behandelaar omdat deze verenigingen kwaliteitseisen stellen aan hun leden. Voorbeelden van zulke verenigingen zijn:

 • ZHONG, oftewel de Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde
 • De Nederlandse Beroepsvereniging Chinese Geneeswijzen Yi
 • De Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur
 • De Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging
 • De Wetenschappelijke Artsen Vereniging voor Acupunctuur in Nederland

Wat is de beste acupunctuur praktijk in Apeldoorn?

Natuurlijk kan iemand anders niet voor jou zeggen wat de beste acupunctuur praktijk van Apeldoorn is omdat iedereen dit anders ervaart. Elke persoon is anders, elke klacht is anders en daardoor is dus ook elke behandeling anders. Wat voor de een heel goed werkt, werkt voor de ander misschien totaal niet en terwijl jij iemand een hele fijne acupuncturist vindt, zal iemand anders het wellicht niet met je eens zijn. Daarom kun je ook niet echt zeggen welke acupunctuur praktijk nou de beste van Apeldoorn is. Er is geen race, geen wedstrijd of geen test waar uit kan blijken welke de beste is omdat iedereen er een andere mening over heeft.

Wel kun je kijken naar welke kliniek misschien het beste voor jou zal zijn. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een acupuncturist in Apeldoorn omdat je veel last het van pijnklachten, dan is misschien Pijnbestrijding Acupunctuur Apeldoorn wel de juiste optie voor jou. Zij focussen zich namelijk vooral op pijnklachten, wat betekent dat ze hier ook veel ervaring in hebben. Hierdoor is deze kliniek wellicht geschikter dan een andere. Al sluit dit natuurlijk niet uit dat andere klinieken niet geschikt zijn.

Verder zijn er ook nog andere dingen waar je naar kunt kijken als je op zoek gaat naar een nieuwe acupuncturist. De ervaring van een behandelaar is natuurlijk ook erg belangrijk. Dat betekent niet dat iemand die nog geen ervaring heeft niet goed is in zijn werk, maar wanneer iemand veel ervaring heeft kan dat de patiënt wel gerust stellen. Let er ook op dat de acupuncturist bij ten minste één beroepsvereniging aan is gesloten. Maar de beste acupuncturist voor jou is toch echt degene waar jij je het meeste op je gemak voelt. Je gaat zo’n behandeling immers samen aan, dus het is belangrijk dat je je acupuncturist volledig vertrouwt en dat je er een goed gevoel bij hebt.

Acupunctuur opleiding in Apeldoorn

Het is ook gewoon mogelijk om in Nederland een opleiding te volgen tot acupuncturist. Dit kan niet in Apeldoorn, maar wel in andere steden zoals Nijmegen, Breda en Amsterdam. Zo’n opleiding duurt dan twee tot drie jaar en aan het einde ben je dus een gediplomeerde acupuncturist. In het begin leer je vooral de basiskennis van de Chinese Traditionele Geneeskunde en acupunctuur en hoe verder je in je opleiding komt, hoe meer je de diepte in gaat qua meridianen, drukpunten en patiënten helpen. Als je je verder wil verdiepen in het volgen van een acupunctuur opleiding, kun je een kijkje nemen in onze acupunctuur gids.

Wil je nog meer leren over Acupunctuur?

Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.

Klik hier om het Acupunctuur Handboek te bekijken →

 

Bronnen:

Mis je een bron, of wil je een waardevolle verwijzing toevoegen? Neem gerust contact met ons op.

Acupunctuur Handboek

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Acupunctuur. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Wat is acupunctuur?

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die afkomstig is uit het oude China. De behandelmethode bestaat al vele eeuwen en behoort tot de Traditionele Chinese Geneeskunde. Hieronder vallen ook nog andere methodes die gebruikt worden om mensen te genezen en van...

Verschil acupunctuur en acupressuur

Verschil acupunctuur en acupressuur

Als je last hebt van bepaalde problemen of klachten of een aandoening hebt die gepaard gaat met de nodige pijn dan is het zaak dat je daar zo snel mogelijk van afraakt of de pijnklachten in ieder geval kunt verminderen. Dit kan met allerlei verschillende behandelingen...

Acupunctuur Gids

“Wow! Alles wat ik over Acupunctuur wilde weten in één compleet e-book!”

Acupunctuur Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Acupunctuur!

 • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Acupunctuur inhoudt?
 • Wil je je verder verdiepen in Acupunctuur, en zoek je goede handvatten?
 • Wil je profiteren van de kracht van Acupunctuur?
 • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
 • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Acupunctuur Handboek perfect voor jou. Het handboek zit vol informatie en tips. 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over acupunctuur.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Acupunctuur24.nl.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.