www.acupunctuur24.nl | Steden | Acupunctuur in Amstelveen
acupunctuur amstelveen

Acupunctuur in Amstelveen

⏱ Leestijd: 8 minuten

Acupunctuur is al eeuwenlang de belangrijkste vorm van geneeskunde in China, Japan en andere oosterse landen. Ook in Nederland wordt dit steeds bekender en wordt het steeds vaker toegepast. Zo hoef je dus tegenwoordig helemaal niet meer ver te reizen voor een goede acupunctuur behandeling, want deze kun je ook gewoon in Amstelveen krijgen! Bij welke klachten acupunctuur inzetbaar is, wat de kosten van een behandeling zijn en wat je allemaal leert tijdens een acupunctuur opleiding in Amstelveen, lees je hier.

Wat zijn acupunctuur punten?

Elk mens wordt geboren met levensenergie die door ons lichaam stroomt. Deze energie stroomt door heel veel onzichtbare banen die ook wel meridianen worden genoemd. De levensenergie wordt ook wel Qi genoemd. Het systeem van de meridianen kun je een beetje vergelijken met het bloedvatenstelsel of het zenuwstelsel. Op deze meridianen liggen ook allemaal punten via waar de circulatie van de energie door het lichaam beïnvloed kan worden. Via de meridianen staan deze punten namelijk in contact met elkaar, maar zo staan ze ook in contact met een orgaan of met een bepaalde functie van het lichaam.

Door in die punten te prikken met een naald, worden er verschillende effecten teweeg gebracht. Zo kan er meer energie gestuurd worden naar een zwak orgaan die het nodig heeft of kunnen eventuele blokkades op worden geheven. Wat er precies gebeurt, hangt af van wat de patiënt op dat moment nodig heeft. Je kunt de acupunctuurpunten ook op een andere manier beïnvloeden, bijvoorbeeld door acupressuur, elektriciteit, een laser, warmte of cupping. Daarnaast kun je deze drukpunten ook nog masseren. Dat wordt gedaan bij shiatsu.

✅  Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.

praktijk acupunctuur amstelveen

Bij welke klachten is acupunctuur in Amstelveen in te zetten?

Het fijne van acupunctuur is dat het zeer veelzijdig in te zetten is. Zo kun je het gebruiken voor lichamelijke klachten en psychische klachten. Het gehele lichaam is dus geschikt voor deze vorm van geneeskunde. De gouden regel van de Chinese geneeskunde is: zo binnen, zo buiten. Dat betekent dat wat zich binnen in je lichaam afspeelt, meestal ook aan de buitenkant te zien is. Met acupunctuur wordt het gehele lichaam behandeld, waardoor ook zo’n beetje alle klachten aan kunnen worden gepakt. De World Health Organisation heeft een lijst opgesteld met daarop meer dan vijftig aandoeningen die goed te behandelen zijn met acupunctuur. Vele acupuncturisten vinden echter dat deze lijst nog veel uitgebreider kan. Staat jouw klacht er dus niet tussen, dan kan het goed zijn dat je alsnog geholpen kan worden met acupunctuur. Dit zijn een aantal van de klachten die je kunt behandelen:

 • Huid: transpiratieproblemen, zweren, steenpuisten, jeuk, een droge huid, eczeem, acne, gordelroos, psoriasis en koortsblaasjes.
 • Allergieën: een allergische verkoudheid, hooikoorts, bronchitis, astma, allergieën voor onder andere huisdieren, pollen en huisstofmijt.
 • Buik: een opgezette buik, buikpijn, buikrommelingen en buikkrampen.
 • Gynaecologie: menstruatieklachten, premenstruele klachten, witte vloed, bepaalde vormen van onvruchtbaarheid, pijnlijke en gespannen borsten en overgangsklachten.
 • Keel: een brok in de keel, spraakproblemen, keelpijn, heesheid en schildklieraandoeningen.
 • Kinderziekten: oorpijn, een oorontsteking, eczeem, tanden krijgen, slaapproblemen, bedplassen, buikpijn, darmklachten, een keelontsteking, bronchitis, astma, een verkoudheid en hoest.
 • Verslavingen: een drugsverslaving, een alcoholverslaving, een eetverslaving en een rookverslaving.
 • Urinewegen: een urineweginfectie, prostaatklachten, vroegtijdige of nachtelijke zaadlozingen, onvruchtbaarheid, blaasstenen of nierstenen en incompetentie.
 • Neus: een neusverkoudheid.
 • Oog: ontstoken ogen, tranende ogen, jeukende ogen, droge ogen, branderige ogen, slechtziendheid en wazige vlekken zien.

Acupunctuur zonder klachten

Je hoeft niet per se last te hebben van een bepaalde klacht of aandoening om naar een acupuncturist te gaan. Als jij graag een keer zo’n behandeling mee wil maken, dan kun je dat natuurlijk gewoon doen. Sterker nog, het is hartstikke goed voor je, ook al heb je nergens last van! Acupunctuur kan namelijk ook preventief ingezet worden. Voorkomen is beter dan genezen en dat is in dit geval natuurlijk ook zo. We gaan allemaal massaal naar de kapper om onze haren mooi te houden, naar de tandarts om ons gebit te onderhouden, naar de sportschool om fit te blijven en naar de dokter wanneer er iets mis is. Waarom zou dat niet kunnen met acupunctuur?

Door een acupunctuur behandeling te ondergaan, zorg je ervoor dat je lichaam en geest met elkaar in balans blijven. Je zorgt ervoor dat je lichaam in een goede conditie blijft, dat je pijngrens wordt verhoogd, dat je levenslust wordt geprikkeld en dat je immuunsysteem wordt versterkt. Je wordt er dus ook minder snel ziek van. Genoeg redenen dus om af en toe een bezoekje te brengen aan de acupuncturist, ook al heb je helemaal nergens last van.

Waar in Amstelveen kan ik acupuncturisten vinden?

Er zijn verschillende plekken in Amstelveen waar je een acupunctuur praktijk kunt vinden. Zo heb je bijvoorbeeld Praktijk Acupunctuur Amstelveen aan de Moldau in de Watercirkelbuurt. Deze praktijk is lid van de beroepsvereniging ZHONG. Zij bieden verschillende vormen van acupunctuur aan, waaronder klassieke acupunctuur, cosmetische acupunctur, electro-acupunctuur, Chinese kruiden geneeskunde, oor-acupunctuur, moxa en cupping.

In Bovenkerk – Westwijk Noord vind je aan de Binderij Acupunctuur & Shiatsu Praktijk Leda. Zoals de naam al zegt, kun je hier naast acupunctuur ook terecht voor een heerlijke shiatsu massage. Dan heb je ook nog Acupunctuur Amstelveen aan de Mr. G. Groen van Prinstererlaan in de Elsrijk. Je kunt hier terecht voor klassieke acupunctuur, ooracupunctuur, schedelacupunctuur, pols & enkel acupunctuur en dry needling.

Wat zijn de kosten van een acupunctuur behandeling in Amstelveen?

De kosten voor een acupunctuur behandeling in Amstelveen zijn natuurlijk altijd anders, maar gemiddeld betaal je zo’n €60,- voor een behandeling. De prijs van de behandeling kan van verschillende dingen afhangen. Zo is de duur van de behandeling altijd anders. Op sommige plekken betaal je ook meer wanneer de behandeling langer duurt. Over het algemeen duurt een behandeling drie kwartier tot een uur. Daarnaast betaal je meestal voor de eerste behandeling meer geld, omdat hier ook een intake gesprek bij zit. De acupuncturist moet natuurlijk wel weten wat voor klachten je hebt, waar deze vandaan komen en hoe je het beste geholpen kan worden.

Helaas wordt acupunctuur niet opgenomen in de basisverzekering omdat het een alternatieve vorm van geneeskunde is. Wel is het mogelijk om het op te nemen in je aanvullende verzekering onder het kopje alternatieve en complementaire geneeswijzen of onder het kopje natuurgeneeswijzen en natuurgeneeskunde. Hoeveel van de behandeling er dan vergoed wordt, hangt natuurlijk af van de aanvullende verzekering die je hebt gekozen. Hoe luxer de verzekering is, hoe meer er ook vergoed wordt. Vaak moeten de acupuncturisten wel aangesloten zitten bij ten minste één beroepsvereniging. Let er hierbij wel op dat niet elke zorgverzekeraar ook elke beroepsvereniging erkent. Check dus altijd even of jouw zorgverzekeraar wel de kosten vergoedt van de acupuncturist waar jij naartoe wil gaan. De meeste zorgverzekeraars erkennen de volgende beroepsverenigingen voor acupunctuur en natuurgeneeswijzen:

 • De Federatie van Additief Geneeskundig Therapeuten (de FAGT)
 • De Vereniging ter Bevordering van Alternatieve geneeswijzen (de VBAG)
 • De Landelijke Vereniging Natuurgeneeskundige Therapeuten (de LVNT)
 • De Nederlandse Werkgroep voor Praktizijns (de NWP)
 • De Artsen Vereniging Integrale Geneeskunde (de AVIG)
 • De Wetenschappelijke Artsen Vereniging voor Acupunctuur in Nederland (de WAVAN)
 • De Nederlandse Beroepsvereniging Chinese Geneeswijzen Yi (NBCG Yi)
 • De Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde, ook wel ZHONG genoemd (de NVTCG)
 • De Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging (de NAAV)
 • De Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (de NVA)

Houd er dus wel rekening mee dat het zo kan zijn dat jouw zorgverzekeraar bepaalde beroepsverenigingen niet erkent. Kies op basis hiervan je acupuncturist uit of, wanneer je een nieuwe zorgverzekering moet gaan kiezen, juist je zorgverzekering. Echter is het zo dat wanneer je acupuncturist aan is gesloten bij één of meerdere van deze verenigingen, de kans groot is dat je zorgverzekeraar hem erkent en dus je behandeling deels of helemaal vergoedt. Er zijn dus ook zorgverzekeraars die helemaal geen acupunctuur behandelingen vergoeden, ook niet vanuit de aanvullende verzekering. Zorgverzekeraars die dit niet doen zijn:

 • Anderzorg
 • Bewuzt
 • FBTO
 • Jaaah
 • Ditzo
 • Besured
 • Hema
 • Just
 • ZieZo

Wat is de beste acupunctuur praktijk in Amstelveen?

Er bestaat natuurlijk geen wedstrijdje acupunctuur omdat iedereen deze behandeling anders ervaart en er dus niet vast gesteld kan worden welke de beste is. Dat gaan wij dus ook niet voor je bepalen. Jij kan misschien wel helemaal weg zijn van een acupuncturist terwijl iemand anders er juist weer geen fijn gevoel bij heeft. Wel zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten wanneer je een praktijk uit gaat zoeken om je te laten behandelen, zodat je zeker weet dat je toch wel een goede acupuncturist te pakken hebt.

Ten eerste kun je kijken naar de ervaring van iemand. Natuurlijk betekent het niet dat iemand die nog geen ervaring heeft ook niet goed is, maar het is in ieder geval wel een goed teken wanneer iemand al jarenlange ervaring op heeft gedaan. Verder is het ook belangrijk dat de acupuncturist aangesloten is bij een beroepsvereniging. Dat laat namelijk zien dat hij of zij serieus bezig is als therapeut en ook kwalitatief goed is, want deze verenigingen stellen kwaliteitseisen aan hun leden. Verder kun je ook nog kijken naar de recensies van eerdere cliënten. Staar je echter niet blind op deze recensies, want de meningen van andere mensen kunnen wel eens heel anders zijn dan jouw persoonlijke mening.

Daarnaast kun je ook op zoek gaan naar een acupuncturist die zich heeft gespecialiseerd in de behandeling waar jij naar op zoek bent. Wil je bijvoorbeeld heel graag cosmetische acupunctuur uitproberen? Ga dan op zoek naar een praktijk die dit actief promoot en aanbiedt. Praktijk Acupunctuur Amstelveen biedt dit bijvoorbeeld aan op hun website. Cosmetische acupunctuur is gericht op het verjongen en verbeteren van de huid. Wanneer zij dit specifiek benoemen op hun website, laat dit dus zien dat ze er actief mee bezig zijn en dat is natuurlijk wat je wil als jij ook cosmetische acupunctuur wil proberen.

Acupunctuur opleiding in Amstelveen

Het is misschien niet de eerste keuze waar je aan denkt als iemand vraagt wat je later wil worden, maar toch is de opleiding acupunctuur ontzettende interessant. En stiekem is het ook wel heel gaaf om acupuncturist te zijn en om deze boeiende geneeskunde helemaal onder de knie te hebben, toch?! Gelukkig zijn er dan ook verschillende plekken in Nederland waar je een acupunctuur opleiding kunt volgen. Als je in Amstelveen woont, hoef je helemaal niet zo ver te reizen. De dichtstbijzijnde is namelijk in Amsterdam, aan de Academie voor Chinese Geneeswijze Qing-Bai.

Deze opleiding heeft drie leerjaren. Eigenlijk bestaat het uit twee opleidingen, want om de opleiding acupunctuur te mogen volgen, moet je eerst de basis vakopleiding Chinese geneeskunde voltooid hebben. Deze opleiding duurt één jaar. Hier leer je, zoals de naam al zegt, over de Chinese geneeskunde, oftewel de TCM: Traditional Chinese Medicine. Je bestudeert tijdens dit jaar de basistheorieën en maakt daarnaast ook uitgebreid kennis met het menselijke lichaam op de Chinese zienswijze. Je leert over Yin en Yang en dat dit goed in evenwicht moet zijn als je een gezond lichaam wil hebben zonder ziekteverschijnselen. Tot slot leer je ook verschillende Chinese behandelmethodes.

Vervolgens mag je beginnen aan de opleiding acupunctuur. Tijdens het eerste jaar staat de meridiaanstudie centraal. Je krijgt inzicht op welke manier dit energetische systeem werkt. Je leert dan hoe het verloop van de hoofdmeridiaan en zijn vertakkingen in elkaar zit, hoe je acupunctuurpunten kunt lokaliseren en wat de basale naaldtechnieken zijn. Dit oefen je uit in de praktijk op je medestudenten. Daarnaast begin je ook al meteen met wat diagnostische vaardigheden zoals de tong- en polsdiagnose.

In het tweede en laatste jaar van de opleiding acupunctuur wordt er dieper ingegaan op de diagnoses stellen. De traditionele vormen van onderzoek zoals vragen stellen, palpatie, observeren, luisteren en ruiken komen dan aan bod. Verder worden de pols- en tongdiagnostiek die in het eerste jaar al aan bod kwamen nog verder uitgebreid omdat deze erg vaak gebruikt worden in de praktijk. Tot slot worden ook nog andere naaldtechnieken uitvoerig besproken zodat je de stroming van de energie door het lichaam nog beter kunt beïnvloeden. Aan het einde van dit tweede leerjaar heb je je diploma en ben je een acupuncturist! Kijk voor meer informatie over het volgen van een opleiding even in onze acupunctuur gids.

Wil je nog meer leren over Acupunctuur?

Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.

Klik hier om het Acupunctuur Handboek te bekijken →

 

Bronnen:

Mis je een bron, of wil je een waardevolle verwijzing toevoegen? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Acupunctuur Handboek

Acupunctuur gids sidebar

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Acupunctuur. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die heel breed ingezet kan worden. Zo kan het helpen tegen lichamelijke klachten, maar ook tegen mentale klachten. Zelfs chronische pijnklachten kunnen goed behandeld worden. Dat wil niet zeggen dat acupunctuur alles kan...

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur mag dan wel een traditionele Chinese geneeswijze zijn, hij wordt ook in Nederland volop toegepast. Het is dan ook een manier van behandelen die voor heel veel mensen goed helpt. Zo is er een aanzienlijk aantal klachten, waarvan er ook veel zijn opgenomen...

Acupunctuur Gids

“Wow! Alles wat ik over Acupunctuur wilde weten in één compleet e-book!”

Acupunctuur Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Acupunctuur!

 • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Acupunctuur inhoudt?
 • Wil je je verder verdiepen in Acupunctuur, en zoek je goede handvatten?
 • Wil je profiteren van de kracht van Acupunctuur?
 • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
 • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Acupunctuur Handboek perfect voor jou. Het handboek zit vol informatie en tips. 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over acupunctuur.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Acupunctuur.works.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.