Inhoudsopgave
Naast bloed stroomt er nog meer door ons lichaam, namelijk energie. Tenminste, als we de acupunctuur moeten geloven. Volgens deze oude Oosterse geneeswijze zitten er namelijk onzichtbare energiebanen, namelijk meridianen, in ons lichaam waar de energieën Yin en Yang doorheen lopen. Ze kunnen ook uit balans raken en als dat gebeurt, kun je last krijgen van vervelende pijnklachten of aandoeningen. Gelukkig kan dit verholpen worden door acupunctuur. De naalden zorgen er op een magische wijze voor dat Yin en Yang weer met elkaar in balans komen, waardoor je klachten ook weer weg gaan. Klinkt goed, toch? En dat is het ook! Acupunctuur bestaat niet voor niets al meer dan 2500 jaar. Het is breed inzetbaar en je kunt zo’n behandeling gelukkig ook gewoon in Amersfoort ondergaan.
Bij welke klachten is acupunctuur in Amersfoort in te zetten?
Er is een breed scala aan klachten die goed behandeld kunnen worden door middel van acupunctuur. Het is al eeuwenlang een populaire manier van genezing en wordt vooral in Azië erg veel gebruikt. Voor heel veel klachten is acupunctuur een geschikte vorm van therapie, dus de kans dat het geschikt is voor jou is zeer groot. De World Health Organisation heeft een lijst gemaakt met alle klachten die goed te behandelen zijn met acupunctuur. Vele praktijken vinden echter dat deze lijst niet helemaal compleet is. Als je dus een klacht hebt, maar niet zeker weet of je geholpen kan worden met acupunctuur, kun je het beste contact opnemen met de kliniek. Zij kunnen jou dan vertellen of zij jou kunnen behandelen. Een aantal voorbeelden van aandoeningen die volgens de WHO goed te behandelen zijn met acupunctuur zijn:
- Zwangerschapsklachten: misselijkheid, zure oprispingen, stuitligging van de foetus, hulp bij de bevalling opwekken, pijn na de bevalling, stimuleren van de borstvoeding en een borstontsteking.
- Oor: oorpijn, bepaalde gevallen van doofheid en oorsuizen.
- Slijmvliezen: chronische verkoudheid, een voorhoofdsholteontsteking en een bijholteontsteking.
- Maag/darm: misselijkheid, slechte eetlust, overgeven, zuurbranden, opboeren, oprispingen, maagpijn, diarree, aambeien, constipatie en galaandoeningen.
- Mond: koortsuitslag, verhoogde speekselvloed, droge mond, een bittere smaak in de mond, slechte adem, aften, kiespijn en tandvleesproblemen.
- Interne klachten: bloedarmoede, lage bloeddruk, kouwelijkheid, hoge bloeddruk en doorbloedingsproblemen.
- Gynaecologie: menstruatieklachten, premenstruele klachten, gespannen en pijnlijke borsten, overgangsklachten, bepaalde vormen van onvruchtbaarheid en witte vloed.
- Hoofd: zwaar gevoel in het hoofd, hoofdpijn, migraine, aangezichtspijn, lokale haaruitval en duizeligheid.
✅ Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.
De relatie tussen acupunctuur en shiatsu
Als je van acupunctuur hebt gehoord, dan heb je waarschijnlijk ook wel ooit van shiatsu gehoord. De twee geneeswijzen lijken namelijk redelijk op elkaar, maar toch verschillen ze ook enorm van elkaar. Er zijn verschillende manieren waarop ze hetzelfde zijn. Het zijn namelijk allebei oosterse vormen van geneeskunde die door de World Health Organization als effectief worden erkend. Bij allebei de methodes wordt er uitgegaan van de energieën in het lichaam. De geest en het lichaam van een persoon zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en worden dus als één geheel beschouwd. De Qi, de energie, stroomt door de meridianen door het lichaam. Op deze meridianen liggen drukpunten die gestimuleerd moeten worden tijdens de behandeling.
En in die stimulering van de drukpunten zit ook meteen het verschil tussen deze twee methodes. Bij acupunctuur worden er dus naalden in deze punten geprikt. Shiatsu is echter een massage. De drukpunten worden dan dus gemasseerd. Dit wordt vooral gedaan met de duimen en de handen van de therapeut, maar ook soms met de ellebogen of zelfs de knieën. Shiatsu en acupunctuur mogen dan allebei wel oosterse vormen van geneeskunde zijn, toch komen ze niet uit hetzelfde land. Shiatsu is namelijk ontwikkeld in Japan en acupunctuur is Chinees.
Daarnaast zijn er ook nog klachten die met shiatsu beter te bestrijden zijn dan met acupunctuur en andersom. Shiatsu werkt bijvoorbeeld heel effectief wanneer je klachten hebt aan je rug, nek en schouders. Ook vermoeidheid en stress kunnen goed verholpen worden dankzij een shiatsu behandeling. Acupunctuur werkt dan weer beter tegen klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, hooikoorts, slaapproblemen of wanneer je wil stoppen met roken. Met acupunctuur kun je beter een specifieke klacht aanpakken, omdat je met een naald ook veel nauwkeuriger kunt werken dan met je handen en duimen. Op deze manier kun je heel precies een specifieke meridiaan stimuleren zoals dat bij shiatsu minder goed kan.
Waar in Amersfoort kan ik acupuncturisten vinden?
Overal verspreid door Amersfoort vind je acupuncturisten waar je terecht kunt om al je klachten te laten behandelen. Alleen in het centrum al is er keuze genoeg. Zo heb je bijvoorbeeld Acupunctuur Amersfoort Bas van Dijk aan de Stadsring. Deze praktijk is al meer dan vijftien jaar actief. Een andere optie is Redsigma acupunctuurpraktijk aan de Bergstraat. Verder kun je in het centrum van Amersfoort ook nog naar CHI-ORI Acupunctuur en PIJN centrum aan de Bergstraat.
Een andere bekende wijk in Amersfoort is Schothorst. Ook hier zijn er verschillende acupuncturisten waar je heen kunt gaan. Onder andere vind je hier Acupunctuur Amersfoort aan de Nieuwerhoek. Een andere optie is Beleef Balans. Naast acupunctuur kun je hier ook terecht voor homeopathie. Deze kliniek is gelegen aan de Bastion in Amersfoort. Voor een volledig overzicht van alle acupunctuur praktijken in Amersfoort, kun je het beste ons overzicht van praktijken kijken op onze website.
Wat zijn de kosten van een acupunctuur behandeling in Amersfoort?
Acupunctuur wordt helaas niet vergoed vanuit de basisverzekering van je zorgverzekeraar, dus de kans dat je zelf geld bij moet betalen is erg groot. Hoeveel je dan precies moet betalen, hangt af van je aanvullende verzekering. Laten we eerst eens kijken naar de kosten van een behandeling. Voor de eerste behandeling betaal je vaak meer omdat hier ook een intake gesprek bij zit. Zo’n intake is nodig omdat op deze manier de therapeut een goed beeld van jou kan krijgen en daardoor beter weet welke behandeling voor jou het beste is. Je moet dan niet alleen vertellen wat je klachten precies zijn, maar ook hoe je dagelijkse leven eruit ziet, wat je allemaal eet op een dag en wat je hobby’s zijn. Zo kan de acupuncturist namelijk beter erachter komen waar jouw klachten vandaan komen en hoe deze dus het beste aangepakt kunnen worden.
Voor zo’n eerste behandeling betaal je meestal een bedrag van tussen de €70,- en de €100,-. Dat betekent niet dat het altijd zoveel geld kost, want het verschilt dus per praktijk. Er zijn ook plekken waar je minder of juist meer zult betalen. Vervolgens betaal je voor de rest van de behandelingen wel wat minder. Meestal is dit een paar tientjes minder. De acupuncturist bepaalt ook hoeveel behandelingen nodig zijn om jouw probleem op te lossen. Het kan zijn dat je maar een aantal behandelingen nodig hebt, maar het kunnen er ook vijf of tien zijn.
Dan weer even terug naar die zorgverzekeraars. Acupunctuur zit dus niet in de basisverzekering, maar kan wel opgenomen worden in de aanvullende verzekering onder het kopje alternatieve en complementaire geneeswijzen. Als je dus gebruik wil maken van acupunctuur, kun je het beste eerst even checken of jouw zorgverzekeraar zo’n behandeling vergoed. Let er wel op dat je zorgverzekeraar waarschijnlijk ook eisen stelt aan de acupuncturist waar je heen gaat. Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat de therapeut aangesloten moet zijn bij een beroepsvereniging. Deze verenigingen leggen namelijk bepaalde eisen op aan hun leden en zo weet je tenminste zeker dat je te maken hebt met iemand die bekwaam is in zijn vak. Dit zijn een aantal voorbeelden van zulke beroepsverenigingen:
- Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur
- ZHONG, oftewel de Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde
- Nederlandse Beroepsvereniging Chinese Geneeswijzen Yi
- Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging
- Wetenschappelijke Artsen Vereniging voor Acupunctuur in Nederland
- Artsen Vereniging Integrale Geneeskunde
Hoeveel van de kosten van de behandelingen voor jou gedekt worden, hangt af van de aanvullende verzekering die je hebt gekozen. Hoe luxer deze is, hoe meer je betaalt en hoe meer er dus ook voor jou vergoed wordt. Sommige verzekeraars erkennen bepaalde beroepsverenigingen niet. Dit moet je dus even controleren bij jouw zorgverzekering. Bovendien zijn er ook nog verzekeraars die ervoor kiezen om acupunctuur helemaal niet te vergoeden, zoals ZieZo, Anderzorg, Besured en Ditzo.
Wat is de beste acupunctuur praktijk in Amersfoort?
Het is lastig om te zeggen wat nou precies de beste acupunctuur praktijk is in Amersfoort. Dit kunnen wij namelijk helemaal niet voor jou bepalen! Iedereen heeft andere klachten en ieder persoon is anders, waardoor ook elke behandeling anders is. Zo kun je misschien wel dezelfde klachten hebben als iemand anders, maar jullie kunnen dan alsnog een andere behandeling krijgen en deze dus ook op een andere manier ervaren. Wel zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten zodat je zeker weet dat je een goede acupunctuur praktijk gevonden hebt.
Ten eerste zijn er ook praktijken die zich richten op een bepaald gebied. Hier zijn zij dan in gespecialiseerd, waardoor ze er waarschijnlijk ook veel van af weten en dus goed in zijn. Zo heb je bijvoorbeeld Acupunctuur Puur Vrouw in Amersfoort. Deze kliniek is gelegen aan de Poortersdreef en is, zoals de naam al zegt, vooral gericht op vrouwen problemen en dan in het bijzonder ongemakken in de zwangerschap. Verder behandelen ze ook nog vrouwen die menstruatieproblemen hebben, een onvervulde kinderwens hebben, ondersteuning nodig hebben bij fertiliteitsbehandelingen of last hebben van slapeloosheid, zwangerschapskwalen en overgangsklachten. Wanneer je voor één van deze problemen op zoek bent naar een acupuncturist, is deze kliniek misschien wel de beste keuze voor jou.
Daarnaast zijn er ook nog andere dingen waar je op kunt letten wanneer je een acupuncturist uit gaat zoeken. Wanneer een acupuncturist bijvoorbeeld niet aangesloten zit bij een beroepsvereniging, dan kun je deze misschien maar beter overslaan. De meeste zitten namelijk wel aangesloten bij zo’n vereniging. Deze verenigingen leggen bepaalde kwaliteitseisen op aan hun leden, waardoor je zeker weet dat je goed behandeld zult worden. Daarnaast kun je ook nog kijken naar de ervaring van de acupuncturist, welke opleidingen hij of zij allemaal heeft gevolgd en hoe de recensies van eerdere cliënten zijn geweest.
Acupunctuur opleiding in Amersfoort
Een opleiding tot acupuncturist, dat klinkt niet verkeerd toch? Het is niet alleen hartstikke leerzaam, maar ook nog eens heel leuk. En het beste is dat je deze opleiding gewoon in Amersfoort kunt volgen. Dit kan namelijk aan de Academie voor Chinese Geneeswijze Qing-Bai. Hier kun je verschillende opleidingen volgen, waaronder de opleiding Klassieke Acupunctuur. Om deze opleiding te mogen volgen, moet je wel eerst de Basis Vakopleiding Chinese Geneeskunde voltooid hebben. Dit is een opleiding die een jaar duurt en waarin je de basis van de Chinese Geneeskunde onder de knie krijgt. Je leert hier alles over de Traditional Chinese Medicine, waar acupunctuur dus ook onder valt.
Vervolgens kun je aan de slag met de opleiding Klassieke Acupunctuur. Dit is een tweejarige beroepsopleiding. In het eerste jaar staan de meridianen centraal. Je leert hier alles over het energetische systeem dat in ons lichaam zit. Je komt te weten wat het precieze verloop is van de hoofdmeridiaan en verschillende vertakkingen. Daarnaast leer je ook een aantal acupunctuurpunten te lokaliseren en de basale naaldtechnieken. Je leert tijdens de lessen op je medestudenten, zodat je ook meteen wat praktijk oefent. In het eerste jaar krijg je ook les over de diagnostische vaardigheden, waaronder diagnoses maken aan de hand van de pols en tong van de patiënt.
In het tweede en laatste jaar van de opleiding leer je nog meer over diagnoses stellen bij je cliënten. Er wordt dan uitgebreid gekeken naar de traditionele vormen van onderzoek zoals ruiken, vragen stellen, luisteren, voelen en het observeren van de persoon die tegenover je zit. Ook de pols- en tongdiagnostiek wordt nog verder uitgebreid. Ook worden behandelstrategieën binnen de acupunctuur besproken die horen tot de pathologie van de Chinese geneeskunde. Natuurlijk leer je ook wat meer praktijk en komen andere naaldtechnieken aan bod waarmee je de stroming van de energie door het lichaam nog specifieker kunt beïnvloeden. Aan het einde van je opleiding krijg je dan een diploma en kun je jezelf acupuncturist noemen. Neem vooral een kijkje in onze acupunctuur gids om je verder te verdiepen in de opleiding Acupunctuur.
Wil je nog meer leren over Acupunctuur?
Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.