www.acupunctuur24.nl | Klachten | Hoofdpijn verminderen met acupunctuur: hoe het werkt
Acupunctuur hoofdpijn

Hoofdpijn verminderen met acupunctuur: hoe het werkt

⏱ Leestijd: 8 minuten

Hoofdpijn is een probleem waar veel mensen regelmatig tegenaan lopen. Het is niet alleen erg vervelend als je flinke hoofdpijn hebt maar het kan ook je hele leven beïnvloeden. Hoofdpijn is lastig om te hebben en het kan ervoor zorgen dat je niet meer verder kunt met de dagelijkse dingen omdat je er gewoon teveel last van hebt en dat is erg rot. Veel mensen hebben er echter regelmatig last van dus het is zaak dat je er wat aan probeert te doen.

Helpt acupunctuur bij hoofdpijn?

De vraag is echter wat je eraan kunt doen als je hoofdpijn hebt. Bij veel mensen werkt een pijnstiller wel maar dat is niet bij iedereen het geval. Zeker als je veel pijnstillers gebruikt kun je er afhankelijk van worden en werken deze zelfs na een poosje niet meer. Als bijzondere bijwerking krijg je dan juist van de pijnstillers nog meer hoofdpijn. Zelfs bij een vrij onschuldig middel zoals paracetamol kan dit gebeuren. Lang niet iedereen heeft bij een stevige hoofdpijn voldoende aan een ‘gewone’ paracetamol en kan wel wat sterkers gebruiken.

Kijk goed met wat voor soort hoofdpijn je te maken hebt

Om dan toch een einde te kunnen maken aan de hoofdpijn is het zaak dat je het juiste middel of de juiste methode kiest om deze tegen te gaan. Acupunctuur zou daarbij ook een goed middel kunnen zijn. Het is daarbij wel belangrijk eerst goed te bepalen om wat voor soort hoofdpijn het gaat in jouw geval. Er zijn verschillende soorten en niet iedereen heeft er even vaak last van.

✅  Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.

hoofdpijn acupunctuur

Soorten hoofdpijn die kunnen voorkomen

Hoofdpijn kan in verschillende categorieën worden onderverdeeld. Er kunnen daarbij wel elf soorten worden onderscheiden. Dit zijn de volgende soorten hoofdpijn:

 • Feitelijk is dit meer een hersenaandoening dan hoofdpijn maar het wordt in het algemeen door de medische wereld en vooral door degenen die het hebben als heel erge hoofdpijn ervaren die met een gewone pijnstiller niet verholpen kan worden. Bij migraine horen vaak andere symptomen zoals misselijkheid, overgeven en lichtflitsen. Werk verzetten bij een aanval (die kort maar ook dagen kan duren) is doorgaans ondoenlijk.
 • Deze komt ook vaak voor en degene die het heeft ervaart hierbij een soort spanning om het hoofd, gepaard gaand met klachten in de nek en schouders. Deze hoofdpijn kan chronisch zijn maar ook zo nu en dan optreden.
 • Deze variant is bijzonder pijnlijk en openbaart zich doorgaans in bepaalde periodes die een paar uur duren en dus clusters vormen. Deze kunnen regelmatig terugkeren en tevens chronisch zijn. Deze vorm komt bij mannen meer voor dan bij vrouwen.
 • Medicijnafhankelijke hoofdpijn. Slik je bepaalde medicatie dan kan het zijn dat hoofdpijn een van de bijwerkingen daarvan is.
 • Hoofdpijn door uitdroging. Deze ontstaat als je druk aan het werk bent en niet genoeg drinkt. Neem je dan vocht tot je dan zal deze vorm snel verdwijnen.
 • Deze hoofdpijn ontstaat door een zenuw in het gezicht die samentrekt en daardoor de pijn veroorzaakt. Dit is een erg pijnlijke aandoening.
 • Hoofdpijn als gevolg van een ziekte of aandoening. Als je een bepaalde ziekte hebt, kun je daardoor last hebben van hoofdpijn. Dit kunnen verschillende ziektes of aandoeningen zijn die hoofdpijn veroorzaken of extra triggeren.
 • Hoofdpijn als gevolg van vergiftiging. Heb je iets binnengekregen dat gevaarlijk of giftig voor je is, dan kan dit hoofdpijn veroorzaken. Dit kan een middel zijn dat je thuis gebruikt hebt maar er zijn ook bepaalde gassen bekend waarmee mensen vergiftigd worden.
 • Hoofdpijn als gevolg van een infecties. Een infectie in je lichaam kan op veel manieren tot uiting komen, waaronder als hoofdpijn. Wordt de infectie bestreden, dan zal de hoofdpijn daarmee ook verdwijnen.
 • Trauma aan het hoofd. Dit komt voor als je bijvoorbeeld een ongeluk gehad hebt waarbij je je hoofd gestoten hebt of erop gevallen bent. Dit gaat na een poosje vaak wel over en er kunnen pijnstillers voor gebruikt worden.
 • Hoofdpijn door een structureel probleem in de schedel. Hierbij kunnen mensen bijvoorbeeld een te kleine schedel hebben of is deze niet helemaal goed ontwikkeld waardoor je hoofdpijn krijgt.

Acupunctuur als preventief middel tegen hoofdpijn

Het is dus belangrijk om eerst te bepalen bij wat voor soort hoofdpijn je te maken hebt. Daarbij kun je dan ook meteen bekijken of het inzetten van acupunctuur om deze te bestrijden zinvol is en het een gewenst effect oplevert. Het kan echter zeker helpen om hoofdpijn preventief tegen te gaan. Niet iedere soort heeft namelijk baat bij acupunctuur. Preventie is sowieso een belangrijk kenmerk van acupunctuur.

Zorg voor een goede balans in je lichaam

Juist doordat er binnen de traditionele Chinese geneeswijze wordt gezocht naar een goede balans tussen lichaam en geest kun je hoofdpijn tegengaan en vooral voorkomen. Zit jij goed in je vel en is je lichaam prima in evenwicht? Dan is de kans op hoofdpijn vaak al een stuk minder groot. Waarmee niet gezegd wordt dat je er nooit geen last meer van hebt maar het kan wel minder worden. Daarnaast kun je met acupunctuur de symptomen en klachten die zich bij bepaalde soorten hoofdpijn (niet bij allemaal) voordoen verlichten zodat het beter uit te houden is.

Pak de spieren die vastzitten goed aan

Als je veel last van hoofdpijn hebt en niet altijd daarvoor medicatie wilt slikken of spuiten dan kun je op zoek gaan naar alternatieve geneeswijzen zoals acupunctuur. Binnen de acupunctuur wordt gekeken naar een goede balans in je lichaam en kan hoofdpijn met name preventief voorkomen worden. Bij soorten hoofdpijn die voortkomt uit bijvoorbeeld je nek of schouders, straalt de pijn vaak door naar je hoofd, via de dikke spieren in je nek. Dit betekent dat de balans in je lichaam op die plek niet goed is en je daardoor pijn krijgt. Met acupunctuur kunnen de vastzittende spieren goed losgemaakt worden waardoor de fysieke klachten minder worden.

Zorg voor minder spanning in je lijf

Als je precies kunt aangeven waar deze pijn vandaan komt kan de acupuncturist deze daar aanpakken en trachten de balans te herstellen. Als je balans beter wordt, kun je ook je energie beter controleren, ben je minder gespannen en voel je minder druk waardoor de kans op hoofdpijn aanzienlijk kleiner wordt. Acupunctuur is dan een goed hulpmiddel maar vaak is het zaak deze te combineren met ontspanning, beweging en andere bezigheden zodat het effect nog optimaler is.

Leg je probleem goed uit zodat de beste behandeling gekozen kan worden

Komt de hoofdpijn niet door pijn op een bepaalde plek in je lichaam zoals je nek of rug, zijn je spieren daar niet extreem gespannen of ligt de oorzaak ergens anders? Dan is het zaak dat je dit zo goed mogelijk uitlegt aan de acupuncturist zodat daar een goede behandeling bij gezocht kan worden. Veelal zul je voor bepaalde soorten hoofdpijn al onder behandeling zijn bij een huisarts of specialist. Degene die je acupunctuur doet zal daar beslist naar informeren om zo te kunnen bekijken wat voor aanvulling gedaan kan worden.

Welke acupunctuurpunten worden ingezet bij hoofdpijn?

Als je veel en vaak last hebt van hoofdpijn en daarvoor een behandeling met acupunctuur aangaat, dan zal het niet meer dan logisch zijn dat de naalden, wanneer daarvoor gekozen wordt, op plekken in je hoofd, nek of schouders worden aangebracht omdat de pijn juist daar zit en op die plekken behandeld dient te worden. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn want een acupuncturist kiest op basis van jouw klachten en persoonlijke verhaal voor een behandeling die daarbij past.

Acupunctuurpunten kiezen waar de problemen ontstaan

De acupunctuurpunten die hij of zij daarvoor kiest worden bepaald door de aard van de hoofdpijn maar ook door de oorzaak. Is deze echt goed fysiek aan te duiden en weet je waar de pijn vandaan komt, dan kunnen daar de acupunctuurpunten gezocht worden. Bij met name spanningshoofdpijn zijn deze punten vaak duidelijk aan te geven en zelfs zichtbaar of te voelen want er staat gewoon spanning op je nek of hoofd. Bij andere soorten hoofdpijn zoals migraine of clusterhoofdpijn kunnen de punten moeilijker te bepalen zijn.

Een beter evenwicht leidt tot minder hoofdpijn

Heb je last van een van deze soorten hoofdpijn of nog een andere soort? Probeer het probleem of de klacht dan zo goed mogelijk aan de acupuncturist uit te leggen. Vaak zal er gekeken worden of de behandeling zo gedaan kan worden dat je meer evenwicht krijgt tussen je lichaam en geest. Als je zelf rustiger wordt, minder stress hebt en een goede balans in je lijf weet te creëren dan is de kans dat je vaak hoofdpijn krijgt al kleiner.

Chinese geneeswijze bestaat niet enkel uit het prikken met naalden

Als je kiest voor acupunctuur dan is dat slechts een klein onderdeel van een aloude Chinese geneeswijze die tegenwoordig ook veel gebruikt wordt in Westerse landen. Behalve de naalden waar de meeste mensen vrijwel direct aan zullen denken als het om acupunctuur gaat, kan er ook gekozen worden voor behandelmethodes waarin bepaalde voeding gebruikt wordt, speciale kruiden (denk aan aparte thee) of waarin gewerkt wordt met cupping glazen of moxa. In de laatste twee gevallen wordt er gewerkt met warmte om de pijn op bepaalde punten te verzachten.

Is hoofdpijn volgens de WHO behandelbaar met acupunctuur?

Als je op internet kijkt vind je daar een lijst met klachten, problemen en ziektes die is opgesteld door de WHO (www.acupunctuur.net). Ondanks het feit dat de werking van acupunctuur niet bepaald wetenschappelijk bewezen is kan het wel de nodige verlichting bieden bij bepaalde soorten hoofdpijn. Derhalve is hoofdpijn opgenomen op de lijst met klachten waarbij een behandeling met acupunctuur effect kan hebben. Dit gebeurt dan doorgaans wel in combinatie met andere behandelingen zoals medicatiegebruik en therapie.

Acupunctuur kan zeker de pijn verlichten

Hoofdpijn is een vervelend iets waarover nog altijd veel vragen bestaan in de medische wereld en sommige klachten kunnen nog altijd mogelijk verholpen worden of er is geen duidelijke oorzaak voor te vinden. Derhalve is acupunctuur een goed hulpmiddel om de pijn te verzachten maar zal de hoofdpijn niet volledig laten verdwijnen.

Hoe werkt een behandeling met acupunctuur tegen hoofdpijn?

Als je kiest voor een behandeling tegen hoofdpijn met behulp van acupunctuur dan zal dit vaak een combinatie zijn van meerdere methodes bij elkaar. Welke behandeling voor jou  gekozen wordt, hangt af van je klachten. Er wordt vaak gekozen voor een combinatie van verschillende methodes zodat het zoveel mogelijk effect heeft. Als je hoofdpijn hebt zoals migraine dan kan dit verergerd of veroorzaakt worden door het nuttigen van bepaalde voedingsmiddelen dus het is zeker zaak om daar goed naar te kijken.

Let goed op je voeding om hoofdpijn te voorkomen

Als je een bepaald dieet gaat volgen waarbij zekere voedingsmiddelen die hoofdpijn kunnen triggeren worden vermeden, kan dit al veel schelen. Dan hoef je minder medicatie te nemen door slechts bepaalde dingen zoals chocolade, koffie, thee en kaas te laten staan. Dit zijn een paar voorbeelden van voedingsmiddelen die hoofdpijn kunnen uitlokken of verergeren maar het kan per persoon heel verschillend zijn wat het erger maakt. Vergeet zeker niet voldoende te drinken.

Zijn er ook risico’s bij een behandeling van hoofdpijn met acupunctuur?

Aan elke behandeling, medisch of alternatief, zijn risico’s verbonden maar aan acupunctuur zitten er niet veel. Het gaat hierbij namelijk enkel om natuurlijke middelen en er komen geen chemische noch schadelijke stoffen zoals medicijnen aan te pas. De risico’s zijn vrijwel nihil maar dat wil niet zeggen dat ze helemaal niet voorkomen. Acupunctuur kan leiden tot blauwe plekken en bloedingen als er met naalden gewerkt wordt, maar dit is zelden het geval. Soms vallen mensen flauw tijdens de behandeling en houden wat kleine wondjes over aan het prikken maar als het goed gebeurt, zie en voel je er amper wat van.

Weinig wetenschappelijke bewijzen tot op heden toe

Wetenschappers en artsen staan nog vaak erg sceptisch tegenover acupunctuur omdat een effectieve werking ervan nog altijd niet echt bewezen is. Er zijn zeker mensen die er baat bij hebben maar er bestaan tot op heden weinig tot geen wetenschappelijk onderbouwde onderzoeken waarin dit wordt aangeduid. Het moge echter wel duidelijk zijn dat je het best kunt proberen, zeker in combinatie met andere behandelmethodes. Als het een deel van de pijn verlicht is dat vaak al bijzonder prettig, zeker bij een nog altijd ingewikkeld probleem zoals hoofdpijn.

Wil je nog meer leren over Acupunctuur?

Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.

Klik hier om het Acupunctuur Handboek te bekijken →

 

Bronnen:

Mis je een bron, of wil je een waardevolle verwijzing toevoegen? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Acupunctuur Handboek

Acupunctuur gids sidebar

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Acupunctuur. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die heel breed ingezet kan worden. Zo kan het helpen tegen lichamelijke klachten, maar ook tegen mentale klachten. Zelfs chronische pijnklachten kunnen goed behandeld worden. Dat wil niet zeggen dat acupunctuur alles kan...

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur mag dan wel een traditionele Chinese geneeswijze zijn, hij wordt ook in Nederland volop toegepast. Het is dan ook een manier van behandelen die voor heel veel mensen goed helpt. Zo is er een aanzienlijk aantal klachten, waarvan er ook veel zijn opgenomen...

Acupunctuur Gids

“Wow! Alles wat ik over Acupunctuur wilde weten in één compleet e-book!”

Acupunctuur Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Acupunctuur!

 • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Acupunctuur inhoudt?
 • Wil je je verder verdiepen in Acupunctuur, en zoek je goede handvatten?
 • Wil je profiteren van de kracht van Acupunctuur?
 • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
 • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Acupunctuur Handboek perfect voor jou. Het handboek zit vol informatie en tips. 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over acupunctuur.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Acupunctuur.works.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.