www.acupunctuur24.nl | Steden | Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans
acupunctuur-groningen

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

⏱ Leestijd: 8 minuten

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die heel breed ingezet kan worden. Zo kan het helpen tegen lichamelijke klachten, maar ook tegen mentale klachten. Zelfs chronische pijnklachten kunnen goed behandeld worden. Dat wil niet zeggen dat acupunctuur alles kan genezen, maar het kan wel ervoor zorgen dat bepaalde klachten veel minder worden. Op deze manier kunnen zelfs hele vervelende ziektes weer leefbaar worden. Er zijn genoeg acupuncturisten te vinden in Groningen waar je terecht kunt. Wist je dat er zelfs een samenwerking is tussen de universiteit in Shanghai en de Rijksuniversiteit in Groningen? Meer daarover lees je op deze pagina.

Bij welke klachten is acupunctuur in Groningen in te zetten?

Het fijne van acupunctuur is dat je het zo’n beetje overal voor in kunt zetten. Je kunt simpele, lichamelijke klachten aanpakken maar ook heftige lichamelijke of mentale klachten kunnen goed behandeld worden met acupunctuur. De World Health Organisation heeft een lijst opgesteld met daarop een flink aantal aandoeningen die goed te behandelen zijn met acupunctuur. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

 • Keel: schildklieraandoeningen, heesheid, een brok in de keel, spraakproblemen of gewoon keelpijn.
 • Maag/darm: misselijkheid, aambeien, een slechte eetlust, constipatie, overgeven, diarree, oprispingen of opboeren, galaandoeningen en maagpijn.
 • Mond: tandvleesproblemen, koortsuitslag, kiespijn, een verhoogde speekselvloed, aften, een droge mond, een slechte adem, en bittere smaak in je mond.
 • Slijmvliezen: een chronische verkoudheid, een bijholteontsteking of een voorhoofdsholteontsteking.
 • Zwangerschapsklachten: misselijkheid, een borstontsteking, het stimuleren van de borstvoeding, zure oprispingen, een stuitligging, pijn na de bevalling of de bevalling opwekken.
 • Mentale stoornissen: slaapstoornissen, burn-out, stress, overspannenheid, algehele zwakte, veel dromen, hyperventilatie, rusteloosheid, snel schrikken, depressiviteit, dwangmatig lachen of huilen, epilepsie, flauwvallen, angst, vergeetachtigheid, gebrek aan energie, lusteloosheid of anorexia nervosa.

Voor de gehele lijst kun je het beste kijken op de website van de WHO. Er zijn echter ook genoeg acupunctuur praktijken die zeggen dat ze ook nog voor andere klachten je te hulp kunnen staan. Wees dus gerust als je klacht niet in de lijst staat en je toch graag acupunctuur zou willen uitproberen. Wellicht kan de acupuncturist je gewoon helpen. Het beste kun je in dit geval gewoon bellen naar de desbetreffende praktijk en hier vragen of je terecht kunt bij de praktijk met jouw klachten.

✅  Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.

praktijk acupunctuur groningen

Waar in Groningen kan ik acupuncturisten vinden?

Er zijn veel verschillende acupuncturisten te vinden in Groningen. Zo heb je bijvoorbeeld Floris Acupunctuur, een arts acupuncturist die met zijn praktijk in de wijk Helpman zit in Groningen Zuid. Naast een praktijk in Groningen heeft hij er ook eentje in Drachten in Friesland. Natuurlijk kun je ook nog terecht bij het UMCG voor een acupunctuur behandeling. De universiteit zit midden in het centrum van Groningen.

Op loopafstand van het centrum ligt Gezondheidscentrum Hoendiep, aan de straat Hoendiep. Hier kun je terecht voor acupunctuur, elektra acupunctuur, TENS, manuele therapie, cupping en guasha. In de Korrewegwijk vind je, natuurlijk, aan de Korreweg ook een acupunctuur praktijk. Deze heet het Qigong centrum en naast acupunctuur kun je hier ook terecht voor Qigong, Kruiden en Tuina.

Zo vind je de juiste acupuncturist in Groningen

Er zijn verschillende dingen waar je op kunt letten wanneer je een nieuwe acupuncturist uit gaat zoeken. Je wil je namelijk wel op je gemak voelen bij de persoon die jou gaat behandelen, anders kan dit je behandeling in de weg staan. Als je het belangrijk vindt dat de behandelaar al veel ervaring heeft, kun je hier natuurlijk naar kijken. Ook kun je kijken naar reviews op het internet. Dit zegt vaak al veel over de praktijk en over de mensen die daar werkzaam zijn. Ga ten slotte altijd op je gevoel af. Als het gevoel niet juist is, kun je beter verder kijken naar een andere praktijk.

Wat zijn de kosten van een acupunctuur behandeling in Groningen?

Het is lastig om te zeggen wat de kosten van een acupunctuur behandeling in Groningen precies zijn, omdat dit verschilt per praktijk. De ene hanteert natuurlijk een ander bedrag per behandeling dan een andere locatie. Daarnaast betaal je voor de eerste behandeling vaak een andere prijs dan voor de rest van de behandelingen. Dat komt omdat je dan een intake gesprek hebt waarbij het duidelijk moet worden voor de acupuncturist wat er precies aan de hand is en welke behandeling het beste bij jou past. Meestal betaal je voor zo’n eerste behandeling een bedrag van rond de €70,- en voor de rest van de behandelingen dan zo’n €50,- of €60,-. Er zijn echter ook praktijken waar je meer of juist nog minder betaalt voor een behandeling.

Daarnaast bepaalt de acupuncturist ook hoeveel behandelingen je nodig hebt. Meestal zijn dit er ongeveer vijf, maar ook hier geldt het weer dat het er meer of minder kunnen zijn. In dit geval ligt het niet per se aan de kliniek waar je heen gaat, maar aan de klachten die je hebt en hoe jouw lichaam reageert op de behandeling. Vanzelfsprekend is het zo dat je meer geld kwijt bent wanneer je ook vaker terug moet komen naar de praktijk voor een behandeling.

Je basisverzekering dekt helaas geen acupunctuur kosten. Dat komt omdat acupunctuur een alternatieve geneeswijze is. Gelukkig kun je het wel opnemen in je aanvullende verzekering onder het kopje alternatieve en complementaire geneeswijzen. Voordat je dit doet, is het wel verstandig om eerst even te kijken in hoeverre je aanvullende pakket acupunctuur precies dekt. Het kan namelijk zo zijn dat er bepaalde voorwaarden aan verbonden zijn. Er zijn verschillende beroepsverenigingen binnen de acupunctuur die kwaliteitseisen opleggen aan acupuncturisten. Je zorgverzekeraar kan eisen dat de acupuncturist die jou gaat behandelen aangesloten is bij één van zulke organisaties. Deze beroepsverenigingen worden erkend door de meeste zorgverzekeraars:

 • De Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (de NVA)
 • ZHONG, oftewel de Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde (de NVTCG)
 • De Wetenschappelijke Artsen Vereniging voor Acupunctuur in Nederland (de WAVAN)
 • De Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging (de NAAV)
 • De Nederlandse Beroepsvereniging Chinese Geneeswijzen Yi (NBCG Yi)
 • De Artsen Vereniging Integrale Geneeskunde (de AVIG)

Er zijn ook verzekeraars die ervoor kiezen om bepaalde beroepsverenigingen binnen de acupunctuur niet te herkennen. Let hier dus op wanneer je een nieuwe verzekeraar uitkiest of juist wanneer je op zoek gaat naar een acupunctuur praktijk. Als een acupuncturist aangesloten zit bij één of meerdere van de bovengenoemde beroepsverenigingen, dan is de kans groot dat de consulten helemaal of voor een gedeelte voor je worden vergoed.

Zo’n vergoeding voor acupunctuur kan echter ook plaatsvinden onder het kopje natuurgeneeskunde of natuurgeneeswijzen. Als dat het geval is, dan komen de acupuncturisten in aanmerking voor een vergoeding, mits zij aangesloten zijn bij beroepsverenigingen voor natuurgeneeswijzen. Ook hier geldt weer dat niet iedere verzekeraar elke beroepsvereniging erkent. Een aantal voorbeelden van beroepsverenigingen voor natuurgeneeswijzen zijn:

 • De Nederlandse Werkgroep voor Praktizijns (de NWP)
 • De Vereniging ter Bevordering van Alternatieve geneeswijzen (de VBAG)
 • De Landelijke Vereniging Natuurgeneeskundige Therapeuren (de LVNT)
 • De Federatie van Additief Geneeskundig Therapeuten (de FAGT)

Zo verloopt een acupunctuur behandeling ongeveer

Tijdens de eerste behandeling krijg je dus niet meteen een heleboel naalden in je lichaam geprikt, maar gaat de behandelaar eerst een gesprek met je aan. Hierbij is het niet alleen belangrijk dat je vertelt waar je precies last van hebt, maar ook dat je wat meer over je leven vertelt. Zo wil de therapeut bijvoorbeeld weten hoe je dagelijkse leven eruit ziet, welke hobby’s je hebt en wat voor dieet je volgt. Op deze manier kan de acupuncturist een volledig beeld van je krijgen en weet hij of zij hoe je het beste behandeld kan worden. Het is namelijk niet zo simpel dat er wat naalden in en rondom je knie gestoken moeten wanneer je veel last hebt van een zere knie. De oorsprong van deze pijn kan namelijk ook op een hele andere plek in het lichaam zitten.

Na dit eerste gesprek wordt er een behandelplan gemaakt. Het kan zijn dat je meteen al plaats kan nemen op de tafel, maar het kan ook zo zijn dat dit pas tijdens de tweede behandeling gebeurt. Gemiddeld zijn er zo’n vijf behandelingen nodig om de klachten te doen verminderen, maar het kan ook zo zijn dat er meer of minder behandelingen nodig zijn. Je lichaam verandert gedurende de behandeling natuurlijk mee, omdat elke behandeling effect heeft. Daardoor kan het zo zijn dat het originele behandelplan niet altijd heel strikt wordt gevolgd.

Meestal moet je ongeveer één keer in de week naar de acupuncturist. Het kan ook zijn dat hier meer tijd tussen zit, meestal is dit wanneer je klachten al grotendeels verholpen zijn of wanneer je al langere tijd gaat. Het kan ook zo zijn dat je slechts één keer in het half jaar of één keer in het jaar hoeft te gaan om de behaalde resultaten door te blijven zetten.

Wat is de beste acupunctuur praktijk in Groningen?

Het is lastig om te zeggen welke acupunctuur praktijk in Groningen nou precies de beste is. Dit is om een paar verschillende redenen. Ten eerste zijn er veel verschillende praktijken te vinden in Groningen. Er is waarschijnlijk niemand die bij al deze praktijken is geweest en ze allemaal heeft getest. En als dat wel zo zou zijn, dan heeft die persoon misschien wel een hele andere mening dan jij. Je kunt namelijk niet voor iemand anders bepalen wat nou de beste acupunctuur praktijk van Groningen is. Iedereen heeft andere klachten, elke cliënt is anders en ook elke behandeling is anders. Zelfs twee personen met dezelfde klachten kunnen alsnog een hele andere behandeling krijgen, omdat de oorzaak van de problemen ook verschillend kunnen zijn.

Het is dus voor iedereen om zelf te bepalen welke acupunctuur praktijk in Groningen het beste is. Wat het belangrijkste is dat jij je fijn voelt bij de persoon die je behandelt en natuurlijk dat de acupunctuur sessie ook daadwerkelijk helpt. Hoe weet je dan welke je moet kiezen? Je kunt hiervoor kijken naar de praktijk zelf. Bij welke verenigingen zijn ze aangesloten? Hoe lang bestaan ze al en wat voor recensies krijgt de praktijk? Hoe veel ervaring hebben de acupuncturisten en waar hebben een opleiding gevolgd en hoeveel opleidingen hebben zij gevolgd? Dit zijn allemaal factoren die meespelen in de bekwaamheid van een acupuncturist.

Tot slot kun je natuurlijk ook kijken naar klinieken die zich speciaal focussen op bepaalde klachten. Zo heb je bijvoorbeeld de kliniek Putoshan. Dit is een praktijk in de Traditionele Chinese Geneeskunst voor vrouwen. Daarnaast hebben zij ook nog een speciale focus op een kinderwens, zwangerschap, de overgang en nog andere vrouwenklachten. Wanneer je dus zulke klachten hebt, problemen met de zwangerschap ervaart of maar niet zwanger raakt, kun je misschien beter terecht bij deze praktijk omdat zij zich hier speciaal op focussen. Hierdoor hebben ze er ook al veel ervaring mee en dus ook waarschijnlijk met de klacht die jij persoonlijk hebt. Kijk op www.acupunctuur.works voor ons eigen overzicht van geschikte acupunctuur praktijken in Groningen.

Acupunctuur opleiding in Groningen

Je zou misschien denken dat je voor een opleiding tot acupuncturist een reis moet maken naar Azië, maar niets is minder waar. Het kan namelijk ook gewoon in Groningen! Sterker nog, de medische faculteit van de universiteit in Shanghai heeft een samenwerkingsverband met de medische faculteit van de Rijksuniversiteit Groningen. Hieruit is het studieproject Hwa To Acupuncture Centre ontstaan. Er zijn twee verschillende geneeskunde opleidingen die je kunt volgen in Groningen, namelijk geneeskunde en iBMG (Bachelor Medicine, profile Global Health). Wanneer studenten willen, kunnen zij zich ook richten tot acupunctuur of de TCM, de Traditional Chinese Medicine. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen. Zo kun je colleges volgen over acupunctuur, een symposium rondom acupunctuur volgen of zelfs een half jaar acupunctuur studeren in China.

De samenwerking tussen de universiteit in Shanghai en de Rijksuniversiteit in Groningen heet dus Hwa To. Het is vernoemd naar de Chinese arts die die naam droeg. De naam spreek je uit als Gwa To. Deze arts voerde in de 2e eeuw na Christus al hersenoperaties uit en dit deed hij zonder verdoving, maar met behulp van acupunctuur. Bij Hwa To werken er vooral acupuncturisten die een academisch medische achtergrond hebben. Wil jij ook graag in Groningen een opleiding tot acupuncturist volgen? Kijk dan eens in onze acupunctuur gids voor meer informatie.

Wil je nog meer leren over Acupunctuur?

Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.

Klik hier om het Acupunctuur Handboek te bekijken →

 

Bronnen:

Mis je een bron, of wil je een waardevolle verwijzing toevoegen? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Acupunctuur Handboek

Acupunctuur gids sidebar

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Acupunctuur. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur mag dan wel een traditionele Chinese geneeswijze zijn, hij wordt ook in Nederland volop toegepast. Het is dan ook een manier van behandelen die voor heel veel mensen goed helpt. Zo is er een aanzienlijk aantal klachten, waarvan er ook veel zijn opgenomen...

Acupunctuur: een alternatieve behandeling voor pijn

Acupunctuur: een alternatieve behandeling voor pijn

Als je pijn hebt is dat uiteraard nooit prettig. Pijn kan zich incidenteel voordoen maar bij veel mensen is het voortdurend aanwezig en kan het je hele leven, werkzaamheden en ritme zelfs beïnvloeden. Heb je vaak last van bepaalde pijn en wil je daar nu wel eens van...

Acupunctuur Gids

“Wow! Alles wat ik over Acupunctuur wilde weten in één compleet e-book!”

Acupunctuur Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Acupunctuur!

 • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Acupunctuur inhoudt?
 • Wil je je verder verdiepen in Acupunctuur, en zoek je goede handvatten?
 • Wil je profiteren van de kracht van Acupunctuur?
 • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
 • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Acupunctuur Handboek perfect voor jou. Het handboek zit vol informatie en tips. 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over acupunctuur.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Acupunctuur.works.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.