www.acupunctuur24.nl | Klachten | Acupunctuur bij vermoeidheid
acupunctuur vermoeidheid

Acupunctuur bij vermoeidheid

⏱ Leestijd: 8 minuten

Als je vaak vermoeid bent dan is dat niet altijd even prettig en kan het je leven serieus beïnvloeden. Moe zijn is niet erg als je een dag hard gewerkt hebt maar je wilt natuurlijk meer uit je leven halen en niet alleen maar moe op de bank liggen als je eenmaal thuis bent. Als je veel last hebt van vermoeidheid, kun je ervoor kiezen om acupunctuur te laten toepassen.

Helpt acupunctuur bij vermoeidheid?

Voor ieder mens geldt dat het belangrijk is dat je op tijd je rust neemt. Rust en regelmaat zijn goed om je aan te houden maar dat lukt niet altijd voor veel mensen. Het ene moment kun je het nu eenmaal drukker hebben dan het andere en als je dan wel eens teveel hooi op je vork neemt ben je eerder moe. Als je dan te lang doorgaat dan kun je last krijgen van ernstige vermoeidheid waar je maar moeilijk vanaf geraakt.

Ga voor rust en regelmaat

Het is daarom belangrijk dat je zoveel mogelijk een vast ritme hanteert. Probeer werk te combineren met ontspanning, neem op tijd je rust en doe ook eens wat anders tussendoor dan alleen maar werken of naar een scherm staren. Als je heel de dag hard gewerkt hebt, dan is er niks mis mee dat je moe bent want dat is heel normaal. En of je fysiek zware arbeid verricht of een baan hebt die geestelijk veel van je eist, maakt daarbij niet uit. Moe zijn mag maar je dient dan wel de nodige rust te pakken. Ga zoveel mogelijk rond dezelfde tijd naar bed en sta rond dezelfde tijd weer op. Met een vaste regelmaat functioneren veel mensen nu eenmaal het beste.

✅  Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.

vermoeidheid acupunctuur

Streef naar een goede balans

Bij acupunctuur is de behandeling erop gericht dat je rust en regelmaat ter harte neemt maar ook dat je een goede balans krijgt in je lichaam. Acupunctuur streeft naar een goed evenwicht tussen lichaam en geest zodat je beter in je vel komt te zitten. Ben je vaak vermoeid omdat je teveel werkt of onregelmatig aan het werk bent of misschien wel te weinig tijd inruimt om je rust te pakken? Dan kan acupunctuur ervoor zorgen dat je die regelmaat wel krijgt, kunt ontspannen en je van je vermoeidheid afraakt.

Welke acupunctuurpunten worden ingezet bij vermoeidheid?

Als je vaak en veel vermoeid bent en ’s morgens al moe opstaat dan zal het niet meevallen om de dag goed door te komen. Je wilt dit immers zoveel mogelijk vermijden maar soms wil dat niet even goed lukken. Wellicht heb je slecht geslapen en heb je last van stress waardoor je niet goed kunt ontspannen. Je kunt dit probleem dan op veel manieren aanpakken en het is zeker zaak dit goed te doen want als je vaak vermoeid bent, komt dit de kwaliteit van je werk niet ten goede maar word je er zelf ook niet gezelliger door. Dat is niet alleen onprettig voor jezelf maar ook voor anderen niet fijn. Vermoeidheid kan daarnaast leiden tot andere fysieke problemen zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, duizeligheid, lamlendigheid, kort lontje enzovoort.

Welke punten worden gekozen kan verschillen per patiënt en kwaal

Als je ervoor kiest acupunctuur in te schakelen als je veel last hebt van vermoeidheid dan kun je ervan uitgaan dat daarbij als eerste zal worden geprobeerd om de balans in je lichaam te herstellen. Veel mensen zullen in eerste instantie vooral denken aan een behandeling waar naalden aan te pas komen als het om acupunctuur gaat en dit is goed mogelijk. Waar deze naalden geplaatst worden en wat, met andere woorden, de acupunctuurpunten zijn die behandeld worden, kan verschillen per persoon en per behandeling.

Ooracupunctuur kan een goede optie zijn

De acupuncturist kan ervoor kiezen de naalden op een bepaalde plek aan te brengen omdat je juist daar last hebt van symptomen die het gevolg zijn van de vermoeidheid maar er tevens voor kiezen dit op andere plekken te doen om zo een goede balans te creëren. Er wordt tegenwoordig ook veel gebruikt gemaakt van ooracupunctuur waarbij de naaldjes in de rand van de oren worden aangebracht en bepaalde plekken corresponderen met plaatsen in je lichaam die aangepakt dienen te worden.

Acupunctuur in combinatie met andere middelen

Acupunctuur is een onderdeel van een oude Chinese manier om mensen te genezen die niet enkel bestaat uit naalden in je lichaam te laten prikken. Er zijn nog meer onderdelen te vinden waarbij je baat kunt hebben als je last hebt van vermoeidheid of daaraan gerelateerde klachten. Zo kun je ook denken aan onder andere massage, een speciaal dieet en het nemen van bepaalde soorten kruiden om zo meer rust te krijgen.

Op maat gemaakte behandeling

Als je naar een acupuncturist gaat, word je doorgaans eerst het hemd van het lijf gevraagd naar je klachten. Op die manier kan er een zo compleet mogelijk beeld geschetst worden en kan de behandeling die nodig is om je van je klachten af te helpen daarop worden afgestemd. Bij veel mensen geldt dat er vaak gekozen wordt voor een combinatie van verschillende methodes om zo een zo goed mogelijk effect te behalen.

Is vermoeidheid volgens de WHO behandelbaar met acupunctuur?

Lijkt acupunctuur je nu maar een beetje zweverig en weet je niet zo goed of het wel iets voor jou is? Lees dan altijd op voorhand de nodige informatie over deze alternatieve geneeswijze door. Acupunctuur wordt niet wetenschappelijk ondersteund hoewel er al wel het nodige onderzoek naar gedaan is. Artsen en wetenschappers staan er nog wel eens sceptisch tegenover maar het wil niet zeggen dat niemand er baat bij heeft, want dat is wel degelijk het geval.

Kijk wat de WHO aanraadt als het om acupunctuur gaat

Als je een kijkje neemt op bijvoorbeeld www.acupunctuur.net dan vind je daar artikelen waarin onderzoek naar acupunctuur behandeld wordt. Daarnaast staat op deze site een lijst die is opgesteld door de WHO met allerlei klachten, aandoeningen en ziektes waarvoor je acupunctuur kunt inzetten. Vermoeidheid staat op deze lijst ook als een van de problemen vermeld waarvoor je acupunctuur kunt inzetten. Hoewel niet wetenschappelijk onderbouwd kan acupunctuur wel als hulpmiddel worden gebruikt bij andere behandelingen tegen vermoeidheid en kan het een zeer nuttige aanvulling vormen.

Hoe werkt een behandeling met acupunctuur tegen vermoeidheid?

Ben je vaak vermoeid en heb je er al van alles aan gedaan om dit tegen te gaan? Wil je nu ook wel eens van die bijkomende klachten af en de vermoeidheid geen grote rol meer laten spelen in je leven? Als je het zat bent iedere morgen futloos op te staan dan is het zeker aan te raden eerst eens je klachten te bespreken met een arts. Deze kan kijken waar de oorzaak zit en je de nodige middelen aanreiken om er wat tegen te doen.

Raak beter in balans zodat je minder vermoeid bent

Als je daarbij voor acupunctuur kiest, dan kun je dit als hulpmiddel gebruiken om beter in balans te raken. Als je lichaam en geest in goede balans zijn, zul jij je snel beter voelen en is de kans dat je goed tot rust komt ook aanzienlijk. De acupunctuur kan dan, op wat voor manier dan ook, ervoor zorgen dat je de rust krijgt die je nodig hebt en dat je van de aan de vermoeidheid gerelateerde klachten afraakt.

Acupunctuur als preventief middel bij vermoeidheid

Acupunctuur wordt ook vaak ingezet als preventie om bepaalde klachten te voorkomen. Heb je nog niet echt last van vermoeidheid maar wil je gewoon iedere dag lekker je ding kunnen doen en een goed ritme opbouwen? Dan kan acupunctuur je daar zeker bij helpen. Als je met de acupunctuur ervoor zorgt dat je een goed ritme en dito balans krijgt, zul je minder snel vermoeid raken en weten wanneer je dient te stoppen en je rust moet pakken. Zo kan acupunctuur ervoor zorgen dat je veel minder klachten krijgt en je gezond en blij door het leven kunt gaan.

Hoe vind je een goede acupuncturist?

Om een goede praktijk en acupuncturist te vinden die weet wat hij of zij doet, doorloop je het beste de volgende stappen:

 • Heb je interesse in acupunctuur en je er al een beetje in verdiept? Ga dan op zoek naar een goede praktijk bij jou in de buurt. Als je op zoek bent, kun je deze een praktijk snel en eenvoudig online vinden. Kijk goed of ze behandelingen aanbieden voor de klachten waar jij mee te maken hebt.
 • Probeer ook altijd of je een praktijk kunt vinden die is aangesloten bij de NVA. Zo weet je zeker dat je een erkende praktijk vindt waar volgens de regels wordt gewerkt. Op geneesjewijzer.nl/acupunctuur vind je een overzicht van erkende praktijken. Kies je er eentje uit deze lijst dan weet je zeker dat je met een goede acupuncturist te maken hebt dus daarmee loop je geen risico.
 • Heb je een praktijk gevonden die je wel aanstaat? Maak dan eerst een afspraak voor een intake gesprek. Hierin kun je vertellen wat je problemen zijn en kan de acupuncturist een daarbij passende behandeling maken. Deze is altijd op maat gemaakt omdat nu eenmaal iedereen (en je eigen klacht) anders is.
 • Bevalt de praktijk? Dan kun je starten met de behandeling. Check altijd van tevoren even of je verzekerd bent voor behandelingen met acupunctuur. Alle zorgverzekeraars bieden daar een vergoeding voor aan dus dat zal met die van jou ook het geval zijn.
 • Acupunctuur wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Niet bij iedere zorgverzekering wordt evenveel vergoed en zullen de bedragen net even anders zijn. Informeer daarom altijd bij jouw zorgverzekeraar naar de mogelijkheden.
 • Heb je voldoende behandelingen gehad? Blijf dan doorgaan met een eventueel dieet of manier van leven die bij de acupunctuurbehandeling hoort en die je is aangereikt. Op die manier zet je acupunctuur ook in als preventieve behandeling en kun je met wat geluk veel klachten, niet alleen vermoeidheid, voorkomen. Balans is en blijft daarbij alles.

Zitten er risico’s aan een behandeling van vermoeidheid met acupunctuur?

Als je kiest voor een behandeling omdat je veel en vaak vermoeid bent dan zijn daar altijd bepaalde risico’s aan verbonden. Kies je voor medicatie, dan loop je kans dat je ervan afhankelijk wordt en de meeste mensen willen deze toch niet hun hele leven blijven slikken. Dit geldt uiteraard ook voor andere (medische) behandelingen. Je wilt er niet altijd aan vast zitten.

Geen schadelijke stoffen in je lichaam

Een groot voordeel van acupunctuur is dat deze oude Chinese geneeswijze niet met schadelijke middelen werkt en volkomen op natuurlijke basis is. Zelfs niet als je een bepaald dieet aan behandelingen met naalden koppelt of speciale kruiden gebruikt om je thee mee te zetten, dan nog zijn de risico’s bijzonder klein te noemen. Derhalve is acupunctuur voor veel mensen geschikt en wordt er steeds meer gebruik van gemaakt. Het is vaak een goed hulpmiddel waarmee je bepaalde klachten kunt verminderen zonder dat je daarvoor allerlei medicatie hoeft te slikken maar gewoon streeft naar een perfecte balans. Zeker als je niet tegen bepaalde medicatie kunt, kan acupunctuur een goed alternatief zijn.

Voorkom vieze naalden

Er kunnen zich wel bepaalde problemen voordoen bij acupunctuur, zeker als het om de behandeling met naalden gaat die in je lichaam worden geprikt. Als je naar een erkende praktijk gaat dan hoef je niet bang te zijn dat er met vieze naalden wordt gewerkt. Deze kunnen namelijk een infectie opleveren als ze niet goed schoongemaakt zijn. Dit wil nog wel eens voorkomen bij praktijken met een wat mindere reputatie. Vermijd deze dus.

Blauwe plekken of bloedingen

Met name bij personen die bloedverdunners gebruiken kun je blauwe plekken of lichte bloedingen zien bij het gebruik van de naalden. Wil je toch gebruik maken van acupunctuur? Meld dan altijd dat je deze medicatie gebruikt zodat daar rekening mee gehouden kan worden. Soms vallen mensen flauw tijdens de behandeling maar dit komt niet veelvuldig voor.

Nauwelijks pijn

Zorg ervoor dat je voldoet aan de regels die de acupuncturist je oplegt (denk aan eten van tevoren en rustig blijven) zodat de behandeling goed kan geschieden en je er het minste last van hebt. Het aanbrengen van de naalden kan gevoelig zijn, zeker de eerste keer maar echt pijn doet het niet. De meeste mensen ervaren dit niet als pijn maar als een soort tinteling. Dit geeft ook meteen aan dat de naald op de juiste plek wordt aangebracht als je dat gevoel krijgt.

Wil je nog meer leren over Acupunctuur?

Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.

Klik hier om het Acupunctuur Handboek te bekijken →

 

Bronnen:

Mis je een bron, of wil je een waardevolle verwijzing toevoegen? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Acupunctuur Handboek

Acupunctuur gids sidebar

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Acupunctuur. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die heel breed ingezet kan worden. Zo kan het helpen tegen lichamelijke klachten, maar ook tegen mentale klachten. Zelfs chronische pijnklachten kunnen goed behandeld worden. Dat wil niet zeggen dat acupunctuur alles kan...

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur mag dan wel een traditionele Chinese geneeswijze zijn, hij wordt ook in Nederland volop toegepast. Het is dan ook een manier van behandelen die voor heel veel mensen goed helpt. Zo is er een aanzienlijk aantal klachten, waarvan er ook veel zijn opgenomen...

Acupunctuur Gids

“Wow! Alles wat ik over Acupunctuur wilde weten in één compleet e-book!”

Acupunctuur Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Acupunctuur!

 • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Acupunctuur inhoudt?
 • Wil je je verder verdiepen in Acupunctuur, en zoek je goede handvatten?
 • Wil je profiteren van de kracht van Acupunctuur?
 • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
 • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Acupunctuur Handboek perfect voor jou. Het handboek zit vol informatie en tips. 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over acupunctuur.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Acupunctuur.works.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.