Inhoudsopgave
Stress is een probleem waar veel mensen mee te kampen heb. Druk op het werk, druk met het gezin, toch nog graag wat meer willen doem. We kennen het allemaal wel maar op een bepaald moment kan het wel teveel worden en krijg je last van stress. Daar zit uiteraard niemand op te wachten dus het is zaak dat je stress op de juiste manier aanpakt en vooral zoveel mogelijk probeert te voorkomen voordat het tot nog grotere problemen leidt zoals bijvoorbeeld een burn-out.
Helpt acupunctuur bij stress?
Als je last hebt van stress dan wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk weer vanaf. In de huidige samenleving gaat alles snel en willen we vaak (te) veel dus daarom komt stress ook snel om het hoekje kijken. Met wat pech levert stress je niet alleen veel spanning op (zowel geestelijk als lichamelijk) maar ook nog eens de nodige andere problemen en pijnklachten waar je niet om gevraagd hebt maar er gewoon bij krijgt. Zo hebben veel mensen met stress bijvoorbeeld ook hoofdpijn of andere kwalen die het normaal functioneren nog eens extra en doorgaans op een negatieve manier beïnvloeden.
Zet je problemen goed op een rijtje samen met iemand anders
Als je last hebt van stress kun je daarvoor het beste eerst eens met iemand gaan praten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een arts, psycholoog of maatschappelijk werker. Zij kunnen samen met jou de problemen die tot stress hebben geleid op een rijtje zetten en bekijken wat er aan te doen is. In bepaalde gevallen zal ook acupunctuur bekeken kunnen worden om wat aan stress te doen.
✅ Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.
Zorg voor een goede balans in je lichaam om stress te voorkomen
Als je ernstig gestrest bent dan betekent dit vaak dat je lichaam en geest niet goed met elkaar in balans zijn. En dit is nu juist waar bij acupunctuur naar gekeken wordt om te bewerkstelligen. Bij stress kan deze zich openbaren in allerlei vormen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoofdpijn, verhoogd cholesterol, prikkelbaarheid, nervositeit, duizeligheid, maag- en darmproblemen en nog meer. Deze problemen als gevolg van stress zijn doorgaans het gevolg van een druk programma waardoor je snel overbelast raakt. Je totale balans is weg en je hebt bij stress een chronisch gebrek aan energie.
Minder spanning en meer energie in je lijf
Juist daarvoor kan acupunctuur goed ingezet worden. Bij deze behandeling wordt namelijk als eerste gekeken om je energieniveau goed op peil te brengen waardoor je beter in balans bent, minder spanning en stress voelt en in staat bent om weer allerlei dingen aan te pakken zonder dat dit je teveel moeite kost of je er overbelast door raakt. Doordat de spanning in je lichaam afneemt, krijg je minder andere klachten die door stress worden veroorzaakt. Als je lichaam meer rust krijgt, wordt je geest kalmer en herstel je de natuurlijke balans tussen lichaam en geest.
Combinatie van meerdere methodes uit de Chinese geneeskunst
Om stress zoveel mogelijk tegen te gaan kan acupunctuur of een andere methode uit de oude Chinese geneeswereld worden ingezet. Dit kan ook een combinatie zijn van bepaalde methodes. De meeste mensen zullen bij acupunctuur toch direct aan naalden inbrengen in de huid denken maar de behandeling kan uit veel meer bestaan. Zo kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor oefeningen om te ontspannen, bepaalde soorten kruiden of een speciaal dieet om in balans te raken en minder stress te krijgen.
Acupunctuur werkt goed ter voorkoming van stress
Acupunctuur is bij uitstek geschikt om stress te voorkomen. Het is voor veel kwalen een effectief preventief middel waaronder voor stress. Als je gebruik maakt van acupunctuur dan kun je tijdens de behandeling tot rust komen en voorkomt dit al veel stress. Daarnaast wordt acupunctuur vaak gebruikt in combinatie met andere behandelmethodes om kwalen, aandoeningen en pijn tegen te gaan. In het geval van stress is het bijvoorbeeld goed te combineren met ontspanningsoefeningen of therapie, medicijngebruik om rustiger te worden, yoga of andere methodes. Acupunctuur kan in dat geval een goede aanvulling zijn.
Lichamelijke problemen kunnen verlicht worden met acupunctuur
Als je naast stress vervelende lichamelijke problemen ondervindt die eraan gerelateerd zijn dan kunnen deze ook aangepakt worden met behulp van acupunctuur. Er wordt dan gekeken naar de specifieke klachten en pijn en zo kan daar het beste een goed passende behandelmethode bij gezocht worden waar jij het meeste baat bij hebt.
Welke acupunctuurpunten worden ingezet bij stress?
Als je kiest voor een behandeling met acupunctuur dan is het zaak dat je goed bekijkt wat je probleem is en wat de oorzaak en gevolgen ervan zijn. Stress komt vaak voor en wordt snel als dusdanig gedefinieerd maar er is niet altijd direct een eenduidige verklaring voor te geven. Kamp je met veel druk en overbelasting dan wordt dit al snel beschouwd als stress maar is de oorzaak niet altijd helder.
Welke acupunctuurpunten gekozen worden verschilt per persoon en behandeling
Een acupuncturist zal daarom precies proberen te bepalen waar de oorzaak ligt, aan de hand van veel vragen die hij of zij je stellen gaat. Zo kan het beste bekeken worden waar het probleem ontstaat en welke behandeling daar goed bij past. Als je veel last hebt van bepaalde pijnen kan de acupuncturist ervoor kiezen daar de naalden te plaatsen om zo het probleem op die plekken aan te pakken maar dan is nog altijd niet de directe oorzaak opgelost. Daarnaast zal acupunctuur gebruikt worden om de oorzaak aan te pakken en zeker om stress in de toekomst te voorkomen. Welke acupunctuurpunten daarvoor worden gekozen wordt door de behandelaar bepaald. Dit kan voor ieder persoon weer anders zijn.
Diverse behandelingen mogelijk om stress tegen te gaan
Als er sprake is van vastzittende spieren of plekken waarop veel spanning staat in je lichaam dan kunnen deze gericht behandeld worden. Dit kan met behulp van acupunctuur zijn en er wordt ook vaak gekozen voor methodes zoals moxa (de naalden worden dan verwarmd) of een cupping glas, waarbij warme bollen op je lijf worden geplaatst. Ook is het niet ondenkbaar om dry needling in te zetten. Dit is doorgaans wel wat pijnlijker maar zorgt er wel voor dat de knopen en spanningspunten in je lichaam gedegen worden aangepakt en je snel resultaat ziet en voelt.
Is stress volgens de WHO behandelbaar met acupunctuur?
De WHO heeft enkele wetenschappelijke onderzoeken getoond waarin de werking van acupunctuur bij verschillende fysieke en geestelijke klachten bekeken wordt. Er is echter tot op heden nog altijd niet veel wetenschappelijk bewijs dat deze alternatieve geneeswijze ook daadwerkelijk helpt maar wordt wel al veelvuldig toegepast omdat veel mensen er wel baat bij hebben, zeker in combinatie met andere behandelingen.
WHO claimt dat stress kan worden aangepakt met acupunctuur
Op de lijst (zie www.acupunctuur.net) die is opgesteld door de WHO als het om acupunctuurbehandelingen gaat staan veel kwalen en aandoeningen waarvoor deze behandeling kan worden ingezet. Hierbij hoort zeker ook stress en allerlei kwalen die je als gevolg daarvan ondervindt. Indien de behandeling aanslaat kan het zeker voor vermindering van stress zorgen omdat je zelf beter in balans raakt en dus minder gespannen wordt.
Hoe werkt een behandeling met acupunctuur tegen stress?
Als je stress hebt kan dat van grote invloed zijn op je gedrag en functioneren. Het is niet enkel hinderlijk voor jezelf maar kan ook andere mensen beïnvloeden en niet altijd op een positieve manier. Als je stress ondervindt dan is het belangrijk dat je dit bespreekbaar maakt. Schaam je er zeker niet voor en schroom niet om ermee naar een arts te gaan om je problemen kenbaar te maken. Je kunt er wel mee blijven rondlopen maar dat lost niets op en meestal gaat het van kwaad tot erger als je het probleem niet aanpakt.
Wat te doen als je voor acupunctuur kiest om stress te voorkomen of tegen te gaan
Je kunt bij stress het beste de volgende stappen zetten als je denkt dat je baat kunt hebben bij acupunctuur.
- Zorg er om te beginnen voor dat je onderkent dat je stress hebt. Dit is niet erg om toe te geven maar je doet er beter wat aan. Kies je voor acupunctuur, kijk dan of er een goede behandelaar bij jou in de buurt te vinden is. Online vind je een lijst met goede en betrouwbare acupunctuurpraktijken waar je met je klachten terecht kunt (geneesjewijzer.nl/acupunctuur).
- Heb je een praktijk gevonden die je wel wat lijkt? Neem dan contact op en maak een afspraak. Probeer of je recensies van andere mensen die je reeds voorgingen kunt vinden zodat je weet wat hun ervaringen zijn.
- Check altijd even of ze ook stress problemen behandelen. Iedere acupuncturist laat op zijn of haar website zien waarvoor je er terecht kunt dus dat is makkelijk te vinden.
- Kies een betrouwbare praktijk zodat je zeker weet dat er veilig en volgens de geldende regels gewerkt wordt.
- Heb je een afspraak gemaakt? Bespreek daar openlijk je problemen zodat de acupuncturist een zo volledig mogelijk beeld van je krijgt en een goed behandelprogramma kan opstellen.
- Welke behandelmethodes gebruikt worden hangt van je problemen af en van wat geacht wordt goed te werken. Natuurlijk heb je daar zelf ook inspraak in want als je iets echt niet wilt, hoeft dat uiteraard niet.
- Hoeveel behandelingen je krijgt verschilt per persoon. De een heeft nu eenmaal wat meer tijd en hulp nodig dan de ander.
- Zorg dat je goed voorbereid bent als je behandeld wordt. Weet wat er gaat gebeuren zodat dit geen extra spanning oplevert en met wat pech nog meer stress. Het is juist de bedoeling deze te verminderen. De acupuncturist zal je duidelijk uitleggen wat je moet doen en wat er gaat gebeuren.
Zijn er ook risico’s bij een behandeling van stress met acupunctuur?
Aan elke (al dan niet medische) behandeling kleven risico’s maar bij de ene is dat net even wat meer dan bij de andere. Afhankelijk van welke methode gekozen wordt om je stress te verminderen, kunnen daar bepaalde bijwerkingen bij optreden maar deze zijn bij acupunctuur doorgaans minimaal. Derhalve wordt vaak voor deze behandeling gekozen, onder het mom van baat het niet, dan schaadt het niet. Daar zijn niet alle artsen en wetenschappers het mee eens maar zolang er geen ernstige bijwerkingen optreden en de risico’s niet groter zijn dan de werking, kan acupunctuur in de regel weinig schade aanrichten.
Enkele bijwerkingen mogelijk
Als je zelf bloedverdunners gebruikt kan het er wel toe leiden dat de naalden voor kleine bloedingen of blauwe plekken zorgen als deze in je lichaam zijn aangebracht en er weer uitgehaald worden. Geef altijd aan als je dergelijke medicatie gebruikt zodat de acupuncturist daar rekening mee kan houden. Dit geldt ook voor mensen die elektronische apparatuur in het lijf hebben zoals bijvoorbeeld een pacemaker.
Vermeld het altijd als er bijzonderheden zijn
Soms vallen mensen tijdens de behandeling flauw maar dat gebeurt vooral als je schrik van naalden hebt. Als je behandeld wordt dien je van tevoren goed te hebben gegeten om dit te voorkomen. Zorg ervoor dat de acupuncturist het weet als je ergens allergisch voor bent om dat soort reacties te voorkomen. Zeker als er een bepaald dieet of het gebruik van kruiden wordt toegepast is het belangrijk dit te weten.
Kleine kans op infecties
Als je kiest voor een betrouwbare en gecertificeerde praktijk, dan zal daar altijd onder de hoogst mogelijke hygiënische omstandigheden gewerkt worden. Naalden zullen altijd ontsmet en schoon zijn voordat ze bij iemand anders worden gebruikt zodat je geen risico op infecties loopt. Houd er rekening mee dat acupunctuur alleen vaak niet voldoende is om stress tegen te gaan of te voorkomen. Veelal is het een goed hulpmiddel, zeker preventief, maar heb je er nog meer bij nodig om het probleem te tackelen.
Zorg dat je weet wat je verzekering voor je vergoedt
Als je niet aanvullend verzekerd bent dan dien je de acupunctuur zelf te betalen. Om niet voor onaangename verrassingen te komen staan check je het beste even je verzekering of neem je contact op met de zorgverzekeraar. Zo weet je meteen wat je vergoed kunt krijgen voor acupunctuur indien je aanvullend verzekerd bent. Er wordt hiervoor niets betaald vanuit de basisverzekering maar er bestaan wel verschillen tussen de verzekeraars wat betreft aantal en hoogte van de vergoeding.
Wil je nog meer leren over Acupunctuur?
Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.