www.acupunctuur24.nl | Klachten | Acupunctuur bij spijsverterings- of maagproblemen
acupunctuur maagproblemen

Acupunctuur bij spijsverterings- of maagproblemen

⏱ Leestijd: 8 minuten

Als je vaak last hebt van je eten en je spijsvertering een rommeltje is, word je daar niet blij van. Problemen met de spijsvertering kunnen namelijk ook tot veel andere problemen leiden en je voelt je er sowieso niet prettig bij. Daar waar bij de een de stoelgang prima gaat kan het bij iemand anders echt altijd last geven. Op bijkomende problemen zoals met je maag zit je dan uiteraard helemaal niet op te wachten, dus het is zaak daar zo snel mogelijk wat aan te doen.

Helpt acupunctuur bij spijsverterings-/maagproblemen?

Indien je last hebt van je darmen, maag of problemen ondervindt met de spijsvertering dan kan dit vervelende gevolgen hebben. Toch zijn er veel mensen die bijna dagelijks tegen dit soort problemen aanlopen dus het is echt een veelvoorkomend probleem. Is je spijsvertering niet goed op orde? Dan beïnvloedt dat je gehele gestel en gevoel. Je spijsverteringsstelsel bestaat uit meerdere onderdelen waarvan de darmen en maag er twee zijn. Omdat de darmen uit diverse soorten bestaan kunnen daar veel verschillende problemen optreden.

Diverse soorten aandoeningen in de spijsvertering, darmen en maag

Heb je last van darmklachten dan kunnen zich deze op veel verschillende manieren uiten. Zo kun je bijvoorbeeld darmen hebben die altijd blijven rommelen, darmen die te snel werken of juist te langzaam. Een spastische darm kan voorkomen, waarbij je krampen hebt, is niet prettig maar een prikkelbare darm evenmin. Dit kan zelfs als syndroom voorkomen. Een prikkelbare darm kan verschillende symptomen hebben waaronder verstopping, diarree of andere vervelende kwalen.

✅  Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.

maagklachten acupunctuur

Bepaalde voedingsstoffen kunnen vervelende problemen veroorzaken

Als er sprake is van maagklachten dan kunnen dit ook diverse zijn. Denk hierbij onder andere aan maagpijn, misselijkheid en brandend maagzuur. Deze kunnen verschillende oorzaken hebben, waarbij bepaalde soorten voedsel en drank een rol spelen. Er zijn geen voedingsmiddelen te vinden die bij iedereen problemen veroorzaken maar er zijn wel levensmiddelen die erom bekend staan dat ze van invloed kunnen zijn op de darmen en maag in een negatieve zin. Alcoholische dranken zijn een goed voorbeeld en bepaalde scherpe of gekruide voedingsmiddelen kunnen je spijsvertering nog wel eens flink verstoren, maar dit hoeft natuurlijk lang niet altijd bij iedereen het geval te zijn.

Zorg voor een goede balans in de spijsvertering en een verhoging van de energie

Als je kiest voor acupunctuur bij spijsverterings- of maagproblemen dan wordt er daarbij gekeken naar de balans van je spijsverteringssysteem. Als je problemen met de spijsvertering hebt, dan betekent dit dat de energie doorgaans naar boven gaat. Het is echter juist de bedoeling dat deze een werking naar beneden heeft. Als je kiest voor een behandeling met acupunctuur zorgt deze ervoor dat de energie daalt. Deze komt meer in evenwicht, net als je maag, darmen en de rest van het spijsverteringsstelsel waardoor je snel minder klachten zult hebben. Zeker als je last hebt van een spijsvertering waarbij je nog wel eens klachten zoals verstopping hebt, kan acupunctuur zorgen dat de blokkade wordt opgelost en je darmen weer werken zoals de bedoeling is.

Welke acupunctuurpunten worden ingezet bij spijsverterings-/maagproblemen?

Bij acupunctuur zullen de meeste mensen aan naalden denken die worden gebruikt op plekken waar jij problemen ondervindt. Bij een stoornis in het spijsverteringsstelsel of maagproblemen kan er dan voor gekozen worden de naalden op die plekken in het lichaam aan te brengen. Als je je met dergelijke problemen tot een acupuncturist wendt, dien je altijd goed aan te geven waar de problemen precies zitten en in wat voor vorm deze voorkomen. Zo kan de behandeling daar precies op worden afgesteld en heb jij er het meeste baat bij. Als de naalden worden ingebracht en jij een licht tintelend gevoel of een klein schokje ervaart, dan weet je dat ze op de juiste plek zitten en geeft dit doorgaans het beste resultaat.

Kijk ook naar de mogelijkheden van ooracupunctuur

Zit je er nu niet zo op te wachten dat er allemaal naalden in je worden geprikt op de plekken waar je toch al last hebt? Dan is er wellicht een alternatieve methode zoals ooracupunctuur mogelijk. Bij deze methode worden de naalden in de schelp van het oor gestoken op plekken die corresponderen met bepaalde plekken in je lichaam zoals de darmen of de maag.

Acupunctuur in combinatie met andere behandelmethodes

Acupunctuur kan ingezet worden bij spijsverteringsproblemen als je daar last van hebt, maar het kan zeker als preventief middel gebruikt worden. Op die manier kan er gestreefd worden naar een goed evenwicht in je spijsverteringsstelsel waardoor veel problemen kunnen worden voorkomen. Acupunctuur wordt in dat geval vaak gecombineerd met andere behandelingen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een speciaal dieet, voedingsadvies, therapie met behulp van kruiden en massage. Op die manier heeft de acupunctuur ook meer effect.

Probeer te ontdekken wat jouw spijsvertering sterk beïnvloedt

Zeker bij een probleem zoals met de spijsvertering kunnen het voedsel en de drank die je tot je neemt, van grote invloed zijn. Om erachter te komen welke voedingsstoffen jouw spijsvertering ernstig beïnvloeden (op een negatieve manier), waar je niet goed tegen kunt of waar je misschien wel allergisch voor bent, kun je het beste eerst zelf proberen te ontdekken welke dit zijn. De acupuncturist kan hiermee dan verder kijken welke behandeling daar het beste bij past.

Neem altijd eerst contact op met je arts

Ga met problemen altijd eerst naar een arts. Problemen met de spijsvertering zijn erg vervelend maar je hoeft je er zeker niet voor te schamen want er zijn veel mensen die er last van hebben. Door een bezoek te brengen aan een arts of specialist kunnen onderliggende problemen worden uitgesloten en kan met de behandeling gestart worden. Acupunctuur kan daarbij een ondersteunende rol spelen en de behandelend arts en acupuncturist kunnen samen een plan opstellen dat het beste voor jou werkt.

Zijn spijsverterings-/maagproblemen volgens de WHO behandelbaar met acupunctuur?

De WHO heeft reeds in de jaren 70 van de vorige eeuw een lijst opgesteld met klachten, problemen en aandoeningen die met behulp van acupunctuur verlicht of verminderd kunnen worden. Deze indicatielijst is vrij lang en er staan veel en diverse klachten op vermeld. In 2003 is deze lijst verder uitgebreid en er is nader onderzoek naar de werking van acupunctuur gedaan. Hiervoor kun je onder andere eens kijken op https://acupunctuur.net/acupunctuur-aandoeningen-who/ voor de lijst en onderzoeken.

Niet wetenschappelijk bewezen dat het echt werkt

De werking van acupunctuur is tot op heden nog niet wetenschappelijk bewezen en wordt dus niet als reguliere geneeswijze beschouwd. Het staat echter wel als alternatieve geneeswijze te boek en kan dus worden toegepast. Veel wetenschappers en artsen staan er nog wel eens sceptisch tegenover maar omdat acupunctuur weinig bijwerkingen kent, wordt het vaak als preventiemiddel ingezet of als extra pijnbestrijding. Daar hebben veel mensen dan wel baat bij, ook al is het niet bewezen.

Hoe werkt een behandeling met acupunctuur tegen spijsverterings-/maagproblemen?

Als je ervoor kiest een behandeling met acupunctuur te ondergaan tegen spijsverterings-/maagproblemen, kun je daarvoor het beste eerst een goede praktijk zoeken. Hiervoor onderneem je het beste de volgende stappen:

 • Kijk eerst of je een acupunctuurpraktijk kunt vinden waar ze dergelijke problemen kunnen behandelen. Als ze erin gespecialiseerd zijn is dat natuurlijk helemaal mooi meegenomen.
 • Kijk of de praktijk is aangesloten bij de NVA zodat je ervan verzekerd bent dat deze betrouwbaar is en volgens de regels van de beroepsvereniging werkt.
 • Eentje die bij je in de buurt zit is handig zodat je er niet zover voor van huis hoeft.
 • Nagenoeg elke acupuncturist heeft een eigen website die je kunt raadplegen. Zo kom je reeds meer te weten over de praktijk en wat ze allemaal doen.
 • Kijk ook of je recensies van andere mensen die je reeds voorgingen kunt vinden. Zo weet je meteen wat hun ervaringen zijn en kun je voor jezelf bepalen of de praktijk bij je past.
 • Maak een afspraak voor een intake gesprek.
 • Als je eenmaal bij de acupuncturist bent, kun je daar alles vragen wat je maar wilt over de behandeling.
 • Houd er rekening mee dat jou ook het hemd van het lijf wordt gevraagd om je probleem zo goed mogelijk in kaart te brengen.
 • Zo kan er namelijk een perfect passende behandeling voor jou gemaakt worden waar jij het meeste baat bij hebt.
 • Vaak worden bepaalde behandelingen met elkaar gecombineerd voor een zo goed mogelijk resultaat. Welke dit zijn, kan de acupuncturist bepalen naar aanleiding van jouw verhaal.
 • Je hebt hier uiteraard ook zelf wat in te zeggen want als er bepaalde behandelingen zijn die jij helemaal niet ziet zitten, hoef je deze uiteraard niet te doen.

Houd je goed aan de adviezen en volg het behandelplan

Eenmaal begonnen met de acupunctuur? Dan is het bij iedereen anders hoeveel behandelingen nodig zijn. Het is vooral belangrijk dat je de adviezen goed opvolgt en achter de behandeling staat. Zijn er nog meer dingen nodig om te doen, zoals bijvoorbeeld het volgen van een bepaald dieet, het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen die jouw spijsvertering niet ten goede komen, op tijd je rust pakken en toch voldoende bewegen? Sta daar dan achter en houd vol. Hierdoor zullen je problemen namelijk het snelste minder worden en verdwijnen.

Spijsverteringsproblemen kunnen veel andere problemen veroorzaken

Problemen met de spijsvertering hebben niet enkel invloed op je gevoel in je buik maar kunnen ook op andere plekken in je lichaam problemen veroorzaken. Zo kan een moeilijke of onregelmatige stoelgang er bijvoorbeeld voor zorgen dat je je ellendig voelt, pijn krijgt in je ledematen of tot hoofdpijn leiden. De spijsvertering speelt nu eenmaal een belangrijke rol en als deze niet in orde is, lees: niet in evenwicht, dan bepaalt dit je algehele gezondheid. Zaak dus om deze goed op orde te houden.

Zijn er ook risico’s bij een behandeling van spijsverterings-/maagproblemen met acupunctuur?

Aan elke behandeling, of deze nu alternatief is of binnen de reguliere geneeskunde valt, zitten risico’s, dus ook aan acupunctuur. Deze zijn echter zo klein dat er weinig te vrezen valt als je voor deze manier van behandelen kiest. Een valkuil waar je niet in dient te lopen is de volgende. Acupunctuur op zichzelf kan niet genezen. De behandeling kan wel een ondersteunende functie hebben, maar dient altijd samen met iets anders te worden gecombineerd voor een goed effect. Zolang de werking niet wetenschappelijk bewezen is, zal daarom vooral uitgegaan worden van een heilzame werking om bepaalde klachten te voorkomen en pijn te verlichten.

Kijk of het nodig is een bepaald dieet te volgen

Houd er daarnaast rekening mee dat bij problemen in de spijsvertering of met je maag vaak niet alleen met naalden gewerkt wordt. Deze kunnen zeker ingezet worden om je pijnklachten te verminderen of om bepaalde problemen te voorkomen, maar bij dit soort klachten is doorgaans een voedingsadvies aan de orde en dien je meestal een speciaal dieet te volgen. Welke voedingsstoffen bij jou een negatief effect hebben op de balans in je buik en lichaam kan bij iedereen anders zijn, dus daar moet eerst naar gezocht worden om de problemen op te kunnen lossen. Indien een dieet nodig is, volg dit dan strikt om zo het snelste van je klachten af te raken.

Geef altijd aan waar je allergisch voor bent om problemen te voorkomen

Zijn er bepaalde voedingsmiddelen waar je allergisch voor bent? Dan zullen deze je spijsvertering zeker niet ten goede komen. Worden deze middelen wel aangeboden in het dieet of voedingsadvies? Geef dan aan dat je er niet tegen kunt. Dan kan daar rekening mee gehouden worden. Het is voor een acupuncturist sowieso  belangrijk dat er zoveel mogelijk bekend is. Ben je voor je spijsverteringsproblemen ook onder behandeling bij een diëtist? Laat ze dan overleggen om tot een zo goed mogelijk behandelplan te komen waar jij baat bij hebt. Zo loop je zeker geen risico dat je bepaalde stoffen binnenkrijgt die je spijsvertering nadelig beïnvloeden.

Bepaalde (niet al te grote) bijwerkingen van acupunctuur

Als er met naalden gewerkt wordt zoals bij acupunctuur doet het aanbrengen geen echte pijn. Het zal de eerste keer wellicht wat vreemd aanvoelen en een lichte tinteling teweeg brengen maar zeer doet het niet. Sommige mensen houden er blauwe plekken of kleine bloedingen aan over maar dat is hoofdzakelijk bij mensen die bloedverdunners nemen. Normaal gesproken is het risico daarop erg klein.

Wil je nog meer leren over Acupunctuur?

Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.

Klik hier om het Acupunctuur Handboek te bekijken →

 

Bronnen:

Mis je een bron, of wil je een waardevolle verwijzing toevoegen? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Acupunctuur Handboek

Acupunctuur gids sidebar

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Acupunctuur. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die heel breed ingezet kan worden. Zo kan het helpen tegen lichamelijke klachten, maar ook tegen mentale klachten. Zelfs chronische pijnklachten kunnen goed behandeld worden. Dat wil niet zeggen dat acupunctuur alles kan...

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur mag dan wel een traditionele Chinese geneeswijze zijn, hij wordt ook in Nederland volop toegepast. Het is dan ook een manier van behandelen die voor heel veel mensen goed helpt. Zo is er een aanzienlijk aantal klachten, waarvan er ook veel zijn opgenomen...

Acupunctuur Gids

“Wow! Alles wat ik over Acupunctuur wilde weten in één compleet e-book!”

Acupunctuur Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Acupunctuur!

 • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Acupunctuur inhoudt?
 • Wil je je verder verdiepen in Acupunctuur, en zoek je goede handvatten?
 • Wil je profiteren van de kracht van Acupunctuur?
 • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
 • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Acupunctuur Handboek perfect voor jou. Het handboek zit vol informatie en tips. 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over acupunctuur.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Acupunctuur.works.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.