www.acupunctuur24.nl | Klachten | Slaapproblemen? Acupunctuur kan verlichting bieden
acupunctuur slaapproblemen

Slaapproblemen? Acupunctuur kan verlichting bieden

⏱ Leestijd: 8 minuten

Als je slecht of weinig slaapt dan is dat helemaal niet zo erg als dat eens een keertje gebeurt. Iedereen vat nu eenmaal wel eens slecht de slaap doordat je veel aan je hoofd hebt of soms lig je lang wakker omdat je je rust niet kunt vatten. Komt dit maar eens incidenteel voor dan is dat geen probleem maar als je echt voortdurend slaapproblemen hebt, kan het een ernstig effect hebben op je dagelijkse doen en laten.

Helpt acupunctuur bij slaapproblemen?

Indien je last hebt van slaapproblemen dan kan dit allerlei oorzaken hebben. Soms ben je gewoon te moe om te kunnen slapen, zitten je lijf en hoofd vol met spanning en slaap je daarom niet meer of heb je pijn die je belemmert om te slapen omdat je simpelweg niet lekker kunt liggen, op geen enkele manier dan ook. Als je dan niet aan je broodnodige rust toekomt, kunnen slaapproblemen nog tot veel grotere problemen leiden waarop niemand zit te wachten.

Wanneer slapen echt een probleem wordt

Niet iedereen heeft evenveel slaap nodig per nacht. Sommige mensen hebben al voldoende aan een paar uur terwijl anderen met gemak acht uur of meer per nacht nodig hebben en daarin ook daadwerkelijk slapen. Kom je slecht in slaap, lig je vaak uren wakker of ben je steeds heel vroeg wakker, ruim voordat je opstaat? En gebeurt je dit dagen achter elkaar of wel een paar maal per week? Dan is er sprake van een slaapprobleem. Is het maar af en toe aan de orde dan is het nauwelijks een probleem te noemen en is het iets wat iedereen wel eens heeft.

✅  Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.

slapen acupunctuur

Slecht slapen kan allerlei oorzaken hebben

Als je lijdt aan slapeloosheid, ook wel insomnia genoemd, dan kom je structureel en langdurig slaap tekort en dat is voor niemand goed. Slaapproblemen kunnen allerlei oorzaken hebben. Vaak slapen mensen slecht omdat ze spanning voelen of oververmoeid zijn. Hoe gek je dit ook in de oren mag klinken, juist als je heel moe bent kun je daarom niet meer slapen. Daarnaast kan slapeloosheid oorzaken hebben zoals te lang televisie kijken, werken op een laptop, op je telefoon kijken, veel alcohol drinken of laat (zwaar) tafelen. Is het in de slaapkamer niet donker genoeg of hoor je veel omgevingsgeluid dan kan dit het slapen tevens bemoeilijken.

Streef naar een goed ritme

Als je last hebt van slaapproblemen dan kun je daarvoor diverse manieren inzetten om toch beter te kunnen slapen en de klachten tegen te gaan. Een manier is om slaappillen te slikken maar daar zijn de meeste mensen doorgaans niet zo happig op, omdat deze een verslavende werking kunnen hebben en je er afhankelijk van kunt worden. Daarnaast kun je speciale therapie volgen waarbij je leert hoe je te ontspannen zodat je in eenmaal in bed eerder de slaap zult vatten. Daarnaast is het erg belangrijk een vast ritme aan te houden waarbij je nagenoeg elke dag op dezelfde tijd naar bed gaat en daags daarna weer opstaat. Dit doe je niet alleen op werkdagen zo maar het is ook beter om in het weekend hetzelfde patroon te blijven volgen.

Ritme is belangrijk in de Chinese geneeskunde

Dat gevoel van een bepaald ritme aanhouden, regelmaat en rust zijn punten die zeker van belang zijn als het om acupunctuur en andere aloude Chinese geneeswijzen gaat. Op het moment dat je ritme goed klopt, word je daar zelf rustiger van en zit je beter in je vel. Door middel van acupunctuur wordt er dan naar gestreefd een betere balans in je lichaam te creëren waarbij alle energie op de juiste manier verdeeld wordt. In acupunctuur wordt gewerkt met de begrippen yin en yang.

Zorg ervoor dat yin en yang in balans zijn

Hoogstwaarschijnlijk heb je daar eerder als eens van gehoord maar weet je nu niet precies wat deze termen inhouden? Je dagelijkse ritme wordt volgens de leer van de acupunctuur gevormd door twee soorten energie, die onder de namen yin en yang bekend staan. Yin staat voor rust, yang voor actie. Op het moment dat deze twee stromen in goed evenwicht zijn, heb je een goede energiebalans en zul je overdag veel kunnen ondernemen en ’s nachts goed kunnen slapen. Een teveel van een van beide kan leiden tot teveel activiteit of juist tot teveel rust waardoor je ritme verstoord raakt en je niet meer slapen kunt. Met behulp van acupunctuur zal het ritme netjes op peil gebracht worden en zijn je yin en yang prima in balans.

Voorkom dat slaapproblemen tot nog meer problemen leiden

Acupunctuur kan worden ingezet om slaapproblemen en de bijhorende zaken tegen te gaan of te verminderen maar ook om deze juist te voorkomen. Doe je dit niet, dan blijft je ritme verstoord en slaap je slecht. Dat slechte slapen zorgt er niet alleen voor dat je de dag daarna niet goed uitgerust bent om volop aan de slag te kunnen maar ook dat je moe blijft, prikkelbaar wordt en niet veel meer uit je handen krijgt, soms weinig eetlust hebt en minder weerstand hebt. Zo kan een chronisch gebrek aan slaap tot veel meer problemen leiden waar je echt niet op zit te wachten.

Welke acupunctuurpunten worden ingezet bij slaapproblemen?

Als je moeilijk kunt slapen of in slaap valt en de dag daarna niet uitgerust opstaat, is dat niet praktisch. Zeker niet als je moet gaan werken, naar school gaat of een druk huishouden probeert te runnen. Om deze problemen aan te kunnen pakken kijkt een acupuncturist eerst goed waar de oorzaken zitten. Ook kijkt hij of zij waar je de meeste problemen ervaart zodat de slapeloosheid op een passende manier kan worden aangepakt. Op welke acupunctuurpunten dit gedaan wordt in je lichaam kan per persoon en per soort klacht verschillen.

Fysieke oorzaak waarom je niet slaapt of een teveel aan spanning?

Als je hinder ondervindt omdat je niet goed slapen kunt dan wordt gekeken naar de oorzaken daarvan. Heb je bijvoorbeeld bepaalde fysieke problemen waardoor liggen moeilijk of pijnlijk is? Dan kan er met behulp van acupunctuur op deze plekken geprobeerd worden om de pijn te verminderen zodat je weer beter slaapt. Is het meer door een teveel aan spanning dat je niet goed of helemaal niet slaapt? Dan zal er gezocht worden naar acupunctuurpunten in je lichaam waar de spanning wordt weggenomen zodat je beter in balans raakt. Op die manier zul je dan ook beter kunnen slapen.

Zijn slaapproblemen volgens de WHO behandelbaar met acupunctuur?

Acupunctuur behoort tot de alternatieve geneeswijzen. Er is reeds onderzoek naar de werking ervan gedaan maar er is nog geen wetenschappelijk bewijs gevonden dat het ook echt werkt bij bepaalde problemen. Waarom toch proberen denk je dan wellicht? Een belangrijke reden daarvoor is dat acupunctuur een behandeling omvat waaraan weinig risico’s kleven dus het is voor de meeste mensen zonder problemen te proberen. Daarnaast heeft de WHO reeds in 1979 een lijst opgesteld met klachten die behandelbaar zijn met acupunctuur. Hiertoe behoren ook klachten zoals slaapproblemen.

Kijk op de lijst van de WHO of jouw probleem erop staat

Heb je deze klachten of net iets anders? Kijk dan altijd op de indicatielijst (herzien in 2003) of die van jou erop staan. Zo ja, dan is het zeker het overwegen waard om acupunctuur in te zetten om beter te kunnen slapen. Slaap je eenmaal  beter, dan voorkom je daar tal van andere problemen weer mee. Houd er rekening mee dat niet elke arts positief staat tegenover acupunctuur en aanverwante behandelingen maar er zijn zeker wel te vinden die dat wel doen. Er zijn mensen genoeg die reeds een behandeling met acupunctuur tegen slaapproblemen hebben ondergaan en daar baat bij gehad hebben dus proberen is altijd de moeite waard. Houd daarbij wel in gedachte dat acupunctuur alleen effect heeft in combinatie met andere behandelmethodes en op zichzelf je probleem niet kan oplossen.

Hoe werkt een behandeling met acupunctuur tegen slaapproblemen?

Als je slecht slaapt wil je dat natuurlijk zo snel mogelijk oplossen. Kies je daarbij voor acupunctuur, ga dan op zoek naar een betrouwbare en erkende praktijk, bij voorkeur in de buurt zodat je er niet ver voor van huis hoeft. Online vind je lijsten van praktijken die zijn aangesloten bij de NVA, zodat je zeker weet dat je op een goed adres terecht komt. Kijk hiervoor bijvoorbeeld eens op www.geneesjewijzer.nl/acupunctuur.

Kijk goed naar je leef-, eet- en slaappatroon

Eenmaal een afspraak gemaakt? Dan zal de eerste keer uitvoerig bekeken worden wat je probleem precies inhoudt. Er wordt gekeken naar het probleem op zich en naar mogelijke oorzaken en bijwerkingen die je hebt omdat je niet goed slaapt. Op die manier kan een behandelplan op maat gemaakt worden waar jij baat bij hebt en snel resultaat zult zien. Alleen met acupunctuur ben je er nog niet als het om slaapproblemen gaat. Er zal zeker ook gekeken worden naar je leef-, eet- en slaappatroon.

Zorg voor een leefpatroon met regelmaat en rust

Je leefpatroon bepaalt namelijk ook hoe je slaapt. Werk je onregelmatig, ben je nog druk vlak voordat je naar bed gaat of kun je maar moeilijk je telefoon of tablet aan de kant leggen waardoor je steeds prikkels krijgt? Dan is het zaak je leefpatroon aan te passen zodat je op tijd je rust neemt, ontspant en werkt op tijden waarop dat prima kan. Zo kom je zelf in een beter ritme en slaap je sneller in en beter door. Je kunt zelf prima je rust nemen door nog even een rondje te wandelen met de hond voor het slapen gaan, rustig wat te lezen of gewoon te relaxen. Zo ga je met een hoofd dat niet zo vol zit met van alles en nog wat naar bed en zal de slaap vatten beter gaan.

Pas je eetpatroon aan indien nodig

Wat het eetpatroon betreft: ben je nog wel eens op zoek naar wat lekkers in de kast voordat je naar bed gaat? Niks mis mee maar eet geen zwaar zittend voedsel vlak voordat je in bed kruipt want dit kan echt verkeerd vallen en in de weg zitten. Kies voor iets lichters voordat je gaat slapen maar eet en drink wel altijd wat, zodat je niet de kans loopt midden in de nacht wakker te worden met grote trek en dan te gaan snacken. Drink niet teveel voordat je naar bed gaat want dan bestaat de kans dat je reeds binnen korte tijd er al uit moet om te gaan plassen. Heb je baat bij warme melk? Drink deze dan een beker voor het slapen gaan. Veel mensen zweren erbij.

Creëer een vast ritme voor het slapen

Ook je slaappatroon is belangrijk: ga zoveel mogelijk op tijd naar bed maar vooral op dezelfde tijd. Omdat niet iedereen evenveel slaap nodig heeft, kan de tijd waarop dit is verschillen per persoon. Probeer te ontdekken met hoeveel slaap jij toekomt en maak er een vast ritme van. Houd dit ook in het weekend zoveel mogelijk aan zodat je een goede balans vindt tussen rusten en bezig zijn en je daardoor een prima ritme hebt. Zo wordt ’s morgens opstaan meteen een stuk makkelijker en zul je al snel ontdekken dat je de wekker niet meer nodig hebt omdat je toch altijd rond dezelfde tijd wakker bent. Zorg ook dat het lekker rustig en donker is op de slaapkamer. Kortom, alles heeft met een vast ritme te maken en dat is waar men bij acupunctuur naar streeft. Je kunt er zelf veel aan doen om beter te slapen maar acupunctuur kan daarbij net dat zetje zijn wat je nog even nodig had.

Zijn er ook risico’s bij een behandeling van slaapproblemen met acupunctuur?

Een belangrijk voordeel bij acupunctuur en aanverwante behandelingen is dat er weinig risico’s aan verbonden zijn. Er kunnen wel bepaalde bijwerkingen optreden zoals blauwe plekken of kleine bloedingen daar waar de naalden gezeten hebben maar dit gebeurt hoofdzakelijk bij mensen die bloedverdunners gebruiken. Kies altijd een praktijk waar met schone en ontsmette naalden wordt gewerkt zodat je infecties voorkomt.

Wil je nog meer leren over Acupunctuur?

Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.

Klik hier om het Acupunctuur Handboek te bekijken →

 

Bronnen:

Mis je een bron, of wil je een waardevolle verwijzing toevoegen? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Acupunctuur Handboek

Acupunctuur gids sidebar

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Acupunctuur. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die heel breed ingezet kan worden. Zo kan het helpen tegen lichamelijke klachten, maar ook tegen mentale klachten. Zelfs chronische pijnklachten kunnen goed behandeld worden. Dat wil niet zeggen dat acupunctuur alles kan...

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur mag dan wel een traditionele Chinese geneeswijze zijn, hij wordt ook in Nederland volop toegepast. Het is dan ook een manier van behandelen die voor heel veel mensen goed helpt. Zo is er een aanzienlijk aantal klachten, waarvan er ook veel zijn opgenomen...

Acupunctuur Gids

“Wow! Alles wat ik over Acupunctuur wilde weten in één compleet e-book!”

Acupunctuur Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Acupunctuur!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Acupunctuur inhoudt?
  • Wil je je verder verdiepen in Acupunctuur, en zoek je goede handvatten?
  • Wil je profiteren van de kracht van Acupunctuur?
  • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
  • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Acupunctuur Handboek perfect voor jou. Het handboek zit vol informatie en tips. 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over acupunctuur.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Acupunctuur.works.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.