www.acupunctuur24.nl | Klachten | Rugpijn verminderen met acupunctuur: een beproefde methode
acupunctuur rugpijn

Rugpijn verminderen met acupunctuur: een beproefde methode

⏱ Leestijd: 8 minuten

Als je veel last hebt van pijn dan is dat natuurlijk niet bepaald prettig. Nu hebben veel mensen regelmatig wel pijn maar als het blijft aanhouden of steeds terugkeert word je daar uiteraard niet blij van. Om pijn te voorkomen of te verlichten kun je wel allerlei behandelingen toepassen die het gewenste effect kunnen hebben. Een van deze behandelmethodes wordt dan ook gevormd door acupunctuur. Deze methode kan ook ingezet worden als je veel last hebt van pijn in je rug.

Helpt acupunctuur bij rugpijn?

Pijn in de rug kan in veel vormen voorkomen en het is lang niet altijd duidelijk waar deze pijn vandaan komt. Misschien heb je fysiek zwaar werk, heb je je rug overbelast of is het er gewoon ineens ingeschoten. Wat de oorzaak ook is, het is zaak dat je zo snel mogelijk van deze pijn afraakt voordat deze je gaat belemmeren in je dagelijkse bezigheden of je er nog meer klachten bij krijgt. Als je last hebt van pijn in de rug en dit lang blijft aanhouden, ga dan altijd naar je huisarts om je probleem kenbaar te maken.

Sluit onderliggende klachten eerst uit

In veel gevallen is pijn in de rug een teken dat je spieren vast zitten en deze weer los moeten geraken om normaal te kunnen functioneren. Pijn in de rug kan ook een symptoom zijn van een onderliggende ziekte dus het is zaak dat je daarom altijd naar een arts gaat als je last hebt. Met name bepaalde soorten kanker hebben rugpijn als symptoom dus het kan ook daarop duiden. Kan een onderliggende aandoening worden uitgesloten, dan zal rugpijn vaak een kwestie van overbelasting zijn. Hier kan zeker wat aan gedaan worden zodat je snel weer de oude bent en beter loopt, zit en staat.

✅  Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.

rug acupunctuur

Therapie en alternatieve geneeswijzen als aanvulling

Als je last hebt van rugpijn dan is het ook goed als je daar oefeningen voor doet of fysiotherapie voor volgt. Dit kan namelijk ook al de nodige verlichting geven. Is de pijn niet te harden en gebruik je er ook pijnstillers (al dan niet op voorschrift) voor? Dan wil je daar natuurlijk niet afhankelijk van worden en er zo min mogelijk gebruiken. Je kunt in dat geval kiezen voor medicatie op natuurlijke basis of voor acupunctuur als alternatieve geneeswijze. Acupunctuur kan een prima aanvulling zijn op reguliere behandelmethodes zodat je meer verlichting en minder pijn krijgt.

Welke acupunctuurpunten worden ingezet bij rugpijn?

Als je last hebt van rugpijn dan zit dit bij de meeste mensen in de onderrug. Soms kun je de oorzaak ervan precies benoemen maar dit is niet altijd het geval. Rugpijn komt in allerlei vormen voor waarbij hernia en ischias wel de bekendste zijn. Hetgeen niet direct wil zeggen dat jij een van deze vormen hebt want het kan ook zeker iets anders zijn. De meeste mensen voelen de pijn als aan een zeurend iets dat vaak ook nog eens uitstraalt naar andere plekken. Schiet het er ineens in, dan is er doorgaans sprake van spit.

Eerst bepalen welke methode het meeste effect heeft

Als je last hebt van rugpijn, kijkt de acupuncturist waar je naartoe gaat eerst om wat voor vorm het gaat. Op die manier kan hij of zij namelijk het beste bepalen wat voor behandeling daarbij past en of er voor een combinatie van verschillende methodes gekozen dient te worden voor het beste resultaat. Wordt er gekozen voor acupunctuur met naalden dan is het vrij logisch dat de acupunctuurpunten in de rug zitten en dat op die plekken de naalden worden aangebracht om verlichting te bieden. Dit hoeft niet altijd zo te zijn want bij bepaalde behandelingen kunnen deze ook op andere plekken worden gezet zoals in de oren. De plekken daar corresponderen dan met de pijnlijke plekken in je lichaam.

Diverse soorten methodes mogelijk bij rugpijn

Omdat pijn in de rug vaak echt een fysiek probleem is kan er met de behandeling met naalden gekozen worden voor reguliere acupunctuur maar wordt er ook gewerkt met extra middelen zoals moxa waarbij de naalden verwarmd worden. Bij het gebruik van cupping glas worden er glaasjes op je lijf geplaatst die verwarmd zijn. Bij beide methodes biedt de warmte je dan verlichting. Wordt er gekozen voor dry needling? Dan is dat doorgaans wel wat pijnlijker maar deze methode is erop gericht de knopen in je spieren zo snel mogelijk los te maken waardoor jij er het meeste baat bij hebt en snel weer normaal kunt functioneren.

Streven naar een goede balans

De acupuncturist bepaalt, uiteraard in samenspraak met jou, welke methode het beste voor je is. Bij acupunctuur wordt gestreefd naar een zo goed mogelijke balans tussen lichaam en geest dus het is zaak dat daaraan gewerkt wordt. Er wordt binnen de aloude Chinese geneeswijze vanuit gegaan dat een goede balans zorgt voor een lichaam zonder klachten. Weet je deze balans te herstellen of te bewerkstelligen dan zul je beduidend minder last hebben van kwalen en klachten zoals rugpijn. Hierbij dien je uiteraard zelf wel goed mee te werken en andere methodes zoals oefeningen, therapie, een goede werkhouding en eventueel medicatie toe passen voor het beste resultaat.

Baat bij acupunctuur

Acupunctuur wordt veelvuldig ingezet om bepaalde klachten te voorkomen. Het is bij uitstek een goed middel voor preventie van pijn. Ook in het geval van rugpijn kan daaraan gewerkt worden. Heb je een goede balans gevonden, dan ga je doorgaans vrolijker door het leven, kun je meer aan en worden pijntjes eerder voorkomen. Dit is niet wetenschappelijk bewezen tot op heden toe maar er zijn zeker mensen die baat hebben bij acupunctuur, in wat voor vorm dan ook.

Is rugpijn volgens de WHO behandelbaar met acupunctuur?

Om te weten bij welke klachten, aandoeningen en ziektes je gebruik kunt maken van acupunctuur kun je op www.acupunctuur.net een lijst vinden die is opgesteld door de WHO met daarin alle klachten die zij daartoe rekenen. Hieronder valt ook een klacht zoals pijn in de rug. Hoewel niet wetenschappelijk onderbouwd tot nu toe kan acupunctuur zeker de nodige verlichting geven bij tal van klachten. Acupunctuur heeft weinig bijwerkingen en is vrij veilig dus als de risico’s niet opwegen tegen de voordelen die je ervan kunt ondervinden, dan is het zeker aan te raden deze methode te proberen.

Acupunctuur als preventieve, alternatieve behandelmethode

Ook al zijn er nog altijd veel artsen en wetenschappers die sceptisch tegenover de werking van acupunctuur staan, er kan wel degelijk voordeel mee behaald worden en al helemaal preventief. De behandelmethodes worden geschaard onder de noemer alternatieve geneeswijze en mogen dan ook, mits goed uitgevoerd en volgens de geldende regels, in ons land gedaan worden.

Hoe werkt een behandeling met acupunctuur tegen rugpijn?

Als je veel last hebt van rugpijn kan dat vaak ook nog andere klachten veroorzaken. Denk aan staan of lopen met veel pijn, vermoeidheid, slapeloosheid omdat liggen pijnlijk is en meer. Bij acupunctuur wordt er getracht je zoveel mogelijk van je eigen energie terug te geven zodat je lichaam in balans komt en je minder pijn krijgt, weer meer kunt doen en daarvoor ook de fut hebt. Als je interesse hebt in acupunctuurbehandelingen zet je het beste de volgende stappen.

  • Ga ten eerste op zoek naar een goede behandelaar, bij voorkeur eentje die erkend is en die volgens de geldende normen werkt. Op geneesjewijzer.nl/acupunctuur vind je een lijst met goede acupunctuurpraktijken zodat de kans dat je er eentje vindt bij jou in de buurt reeds groot is.
  • Heb je een praktijk gevonden die je wel wat lijkt? Lees dan altijd eerst de informatie die je vindt op de eigen site door zodat je weet waarvoor je er terecht kunt. Zo weet je meteen of ze gespecialiseerd zijn in jouw klacht en wat voor behandelingen er gegeven worden.
  • Meld je aan en maak een afspraak. De eerste keer krijg je een intake gesprek waarin bekeken wordt wat je problemen zijn en wordt je van alles gevraagd om een zo volledig mogelijk beeld te schetsen. Op basis daarvan kan dan een zo goed mogelijke behandeling worden gemaakt die bij jou past.
  • Daarna volgen de behandelingen. Hoeveel je er nodig hebt en hoe deze eruit zien hangt af van je kwaal en hoe goed de behandeling aanslaat. De acupuncturist doet niets wat jij niet wilt en zal je altijd duidelijk uitleggen wat er gebeurt zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
  • Heb je gekozen voor een erkende praktijk die is aangesloten bij de NVA dan kun je er zeker van zijn dat je volgens de geldende normen wordt behandeld en te maken hebt met een erkend en ervaren acupuncturist. In veel gevallen is deze ook arts.
  • Is de behandeling eenmaal voltooid en hoef je niet meer terug? Zorg er dan voor dat je je goed aan alles wat je geleerd hebt houdt zodat je een prima balans hebt en deze niet kwijtraakt.

Zijn er ook risico’s bij een behandeling van rugpijn met acupunctuur?

Aan elke behandeling, ongeacht of dit nu bij een alternatieve geneeswijze of een reguliere is, kleven risico’s maar acupunctuur staat erom bekend dat deze minimaal zijn. Juist daarom wordt vaak gekozen voor deze methode omdat er bijzonder weinig bijwerkingen aan vast zitten en het bij veel mensen kan worden toegepast. Bij acupunctuur gaat het om de balans zodat je minder pijn ervaart en wordt enkel gewerkt met natuurlijke middelen. Als je bijvoorbeeld een bepaald dieet volgt dat de acupuncturist je heeft voorgeschreven of kruiden neemt, dan is dat op natuurlijke basis en wordt er altijd gekeken naar wat het beste bij je past en waar jij baat bij hebt.

Blauwe plekken en een licht gevoel van tinteling

Bij acupunctuur waar naalden aan te pas komen (die al dan niet warm gemaakt worden) kan dit eventjes een klein schokje geven als de naald wordt ingebracht in de huid maar dit is juist een teken dat deze op de juiste plek zit dus dat is positief. De eerste behandeling kan wat vreemd aandoen omdat je het niet gewend bent maar het doet geen echte pijn. Bij mensen die bloedverdunners gebruiken is de kans op kleine bloedingen of blauwe plekken wat groter. Als je deze gebruikt geef je dat het beste op voorhand aan zodat daar rekening mee gehouden kan worden.

Kies voor een praktijk waar hygiënisch gewerkt wordt

Als je voor een erkende praktijk kiest, dan wordt daar altijd hygiënisch gewerkt, volgens de geldende normen van de beroepsgroep. Kies je voor een wat louche praktijk, dan bestaat de kans dat de naalden niet altijd goed ontsmet worden en kun je met wat pech een infectie oplopen. Hiervoor hoef je bij een erkend acupuncturist niet bang te zijn. Sommige mensen vallen flauw tijdens de behandeling maar dat komt zelden voor. Heb je een bepaalde allergie, geef dat dan aan. Zeker als je een dieet krijgt of kruiden gebruikt, is het belangrijk te weten of daar iets tussen zit waar je niet tegen kunt.

Acupunctuur als ondersteunende methode bij pijn

Houd er rekening mee dat acupunctuur op zichzelf staand niet voldoende is om een kwaal zoals rugpijn volledig te genezen. Het kan wel een prima aanvulling zijn op andere methodes zoals therapie, oefeningen of medicijnen maar geneest je pijn niet als je enkel daarvoor kiest. Je dient er zelf ook zeker wat voor te doen om je lichaam goed in balans te houden zodat je klachten op een later tijdstip zoveel mogelijk kunt voorkomen.

Laat je behandeling vergoeden

Omdat acupunctuur in Nederland onder de alternatieve geneeswijzen valt kun je (een deel van) de behandelingen vergoed krijgen, afhankelijk van wat voor verzekering je hebt. Voor acupunctuur heb je wel een aanvullende verzekering nodig want deze behandeling wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Controleer daarom altijd even je polis zodat je weet hoe je verzekerd bent of neem contact op met je zorgverzekeraar. Niet elke zorgverzekering dekt evenveel kosten of behandelingen dus het is sowieso slim altijd even te checken wat er bij die van jou mogelijk is als het om acupunctuur gaat.

Wil je nog meer leren over Acupunctuur?

Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.

Klik hier om het Acupunctuur Handboek te bekijken →

Recente artikelen

Acupunctuur Handboek

Acupunctuur gids sidebar

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Acupunctuur. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die heel breed ingezet kan worden. Zo kan het helpen tegen lichamelijke klachten, maar ook tegen mentale klachten. Zelfs chronische pijnklachten kunnen goed behandeld worden. Dat wil niet zeggen dat acupunctuur alles kan...

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur mag dan wel een traditionele Chinese geneeswijze zijn, hij wordt ook in Nederland volop toegepast. Het is dan ook een manier van behandelen die voor heel veel mensen goed helpt. Zo is er een aanzienlijk aantal klachten, waarvan er ook veel zijn opgenomen...

Acupunctuur Gids

“Wow! Alles wat ik over Acupunctuur wilde weten in één compleet e-book!”

Acupunctuur Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Acupunctuur!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Acupunctuur inhoudt?
  • Wil je je verder verdiepen in Acupunctuur, en zoek je goede handvatten?
  • Wil je profiteren van de kracht van Acupunctuur?
  • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
  • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Acupunctuur Handboek perfect voor jou. Het handboek zit vol informatie en tips. 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over acupunctuur.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Acupunctuur.works.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.