www.acupunctuur24.nl | Klachten | Acupunctuur: een alternatieve behandeling voor pijn
Acupunctuur pijn

Acupunctuur: een alternatieve behandeling voor pijn

⏱ Leestijd: 8 minuten

Als je pijn hebt is dat uiteraard nooit prettig. Pijn kan zich incidenteel voordoen maar bij veel mensen is het voortdurend aanwezig en kan het je hele leven, werkzaamheden en ritme zelfs beïnvloeden. Heb je vaak last van bepaalde pijn en wil je daar nu wel eens van afraken maar wil er niets werken? Kijk dan eens of acupunctuur wellicht een oplossing kan bieden als je pijn hebt.

Helpt acupunctuur bij pijn?

Pijn kan in veel soorten voorkomen en op veel plekken in je lichaam. Als je een bepaald soort pijn hebt dan wordt dit door iedereen als anders ervaren. Pijn is vervelend en je wilt deze natuurlijk het liefst zo snel mogelijk tegengaan en vermijden dat je het krijgt. Niet iedereen heeft een even hoge pijngrens dus wat voor de een als lastig ervaren wordt, kan bij een ander wellicht betekenen dat het je leven volledig bepaalt en je er door gehinderd wordt in je doen en laten. Als de pijn niet goed te bestrijden is met andere middelen, dan is het zeker slim eens aan acupunctuur te denken om deze tegen te gaan.

Kijk altijd eerst voor welke klachten acupunctuur inzetbaar is

Acupunctuur kan zeker helpen om pijn tegen te gaan en deze te doen verminderen, zeker als aanvullende behandeling. Er zijn tal van soorten pijn waarbij de werking van deze behandeling een gunstig effect kan hebben. Als je interesse hebt in een acupunctuurbehandeling, dan is het verstandig eerst bij diverse acupuncturisten te kijken bij wat voor klachten deze wordt ingezet. Bij de meeste acupunctuurpraktijken kun je lijsten vinden met pijnklachten die er goed mee behandeld kunnen worden. Kijk altijd eerst of jouw klachten ertussen staan. Veel acupuncturisten hebben een bepaalde specialiteit waarbij ze pijn kunnen wegnemen dus het is belangrijk dat je de juiste behandelaar kiest.

✅  Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.

pijn bij acupunctuur

Informeer altijd of acupunctuur voor jou iets kan opleveren

Staat je klacht er niet bij of weet je niet zeker of je met jouw pijn bij een acupuncturist aan het juiste adres bent? Schroom dan niet en neem gewoon altijd even contact op. Zo kun je niet alleen meer informatie inwinnen maar ook meteen een afspraak maken om te kijken wat er allemaal mogelijk is. Zeker als je al langdurig met klachten te maken hebt die niet goed overgaan of als je het beu bent om voortdurend medicatie te slikken, is het een goed idee om te kijken of acupunctuur uitkomst kan bieden.

Geen wetenschappelijk bewezen effect

Bij acupunctuur worden vrijwel altijd naalden gebruikt. Dit is ook waar de meeste mensen bij deze behandeling direct aan zullen denken. Deze behandelmethode is reeds vele eeuwen geleden ontwikkeld in China maar nog altijd in gebruik en kan zeker een goed effect geven. Houd er wel altijd rekening mee dat het niet voor iedereen of voor elke soort pijn of klacht een positief effect heeft. Bij sommige mensen werkt het gewoon niet altijd even goed of is de pijn zo erg, dat het niet voldoende effect geeft. Wetenschappelijk gezien is het ook niet bewezen dat acupunctuur helpt bij verschillende soorten pijnklachten.

Acupunctuur als aanvulling op andere methodes

Hetgeen natuurlijk niet wil zeggen dat je het niet moet proberen want je weet nooit of het voor jou wel goed uitpakt natuurlijk. Het is lang niet bij elke soort pijn wetenschappelijk bewezen dat acupunctuur ook echt helend werkt. Bij bepaalde aandoeningen en ziektes kan het echter wel de nodige verlichting geven, zeker van de pijnklachten. Heb je een ernstige aandoening? Ga dan altijd naar de huisarts of raadpleeg een specialist.

Welke acupunctuurpunten worden ingezet bij pijn?

Als je pijn hebt op een bepaalde plek in je lichaam, dan wordt daar bij acupunctuur uiteraard altijd naar gekeken. Als je pijn hebt in bijvoorbeeld je knie, dan kan een acupuncturist ervoor kiezen de naalden op die plek in het lichaam aan te brengen. Daarnaast wordt er veelvuldig door acupuncturisten gekozen voor een behandeling op basis van de symptomen en kan op andere plekken geprikt worden. Vaak wordt ook gekozen voor een combinatie van plekken om te prikken.

Diverse methodes binnen de oude Chinese geneeskunst

Acupunctuur werkt niet enkel met naalden die in je lijf worden aangebracht om de pijn te verlichten. Er kunnen ook andere methodes gebruikt worden, waarbij onder andere gedacht kan worden aan de inname van bepaalde kruiden, een speciale op de persoon afgestemde voeding, het gebruik van moxa dat op de huid wordt verwarmd, het gebruik van een cupping glas, ooracupunctuur of dry needling. Welke methode gekozen wordt hangt uiteraard af van de klacht en wat voor soort pijn je hebt. Een goede acupuncturist kan ook kiezen voor een combinatie van bepaalde methodes. Het zijn allemaal methodes die passen binnen de oude Chinese geneeskunde.

Kwakzalverij of werkt het echt?

Heb je nu een beetje een naar gevoel bij enkel  naalden? Overleg dan altijd wat er nog meer mogelijk is. Acupunctuur wordt vooral ingezet om pijn te verlichten maar het wordt door veel artsen niet als echte wetenschap gezien. Het kan wat zweverig aandoen en als je daar niet echt voor voelt, is het wellicht niet de beste keuze om te maken. Houd er rekening mee dat er wel wetenschappelijke artikelen bestaan die over acupunctuur handelen maar dat het door veel mensen nog altijd als kwakzalverij gezien wordt. Raadpleeg eens de site over acupunctuur van Wikipedia (www.wikipedia.org/wiki/acupunctuur) om te zien wat de geschiedenis erover vertelt.

Is pijn volgens de WHO behandelbaar met acupunctuur?

Als je op www.acupunctuur.net kijkt dan vind je daar een lijst van de WHO met klachten en pijnen waarvoor acupunctuur ingezet kan worden als behandeling. Hierop vind je tal van soorten pijn, zowel lichamelijk als geestelijk. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat de pijn ook echt verdwijnt als je kiest voor acupunctuur maar bij veel mensen, zeker als je erin gelooft, worden de pijnklachten wel minder.

Goede balans tussen je lichaam en geest

Acupunctuur zorgt er voor dat het evenwicht in je lijf wordt hersteld en je je gewoon beter voelt en prettiger in je vel zit. Als dit dan ook nog eens betekent dat de pijn die je ervaart minder wordt, is dat natuurlijk mooi meegenomen. Omdat bij acupunctuur gekeken wordt naar het lichaam in combinatie met de geest en emotie kan er een zo goed mogelijke balans gezocht worden waardoor jij je beter voelt en goed in het leven komt te staan. Acupunctuur wordt vaak als preventief middel ingezet om zo gezond van lichaam en geest te blijven.

Verlichting van de pijn met acupunctuur

Pijn kan in veel vormen en op veel plekken voorkomen in je lijf. Als je je beter voelt doordat de balans in je lichaam hersteld wordt door acupunctuur, bestaat zeker de kans dat de pijn daar ook mee afneemt. Dit betekent niet dat je genezen bent van je kwaal, ziekte of probleem maar er wel minder hinder van ondervindt na een behandeling met acupunctuur. Zeker voor mensen met chronische klachten, een slopende ziekte of veel pijn is een dergelijke verlichting erg prettig omdat de pijn dan niet meer heel hun leven en doen en laten beïnvloedt.

Acupunctuur kan helpen in combinatie met andere zorg

Heb je een ziekte die echt alleen met medicatie of andere behandelingen zoals een operatie, bestraling of therapie genezen kan worden? Dan kun je daarbij wel voor acupunctuur kiezen om de klachten te verminderen maar houd er rekening mee dat je er niet beter van wordt. Het is uitermate belangrijk voor veel mensen dat je minder pijn hebt, maar je wilt immers wel beter worden en daarvoor zul je alsnog de medische wetenschap nodig hebben. Ga bij twijfel over een bepaalde aandoening of pijn altijd naar een arts. Een goede acupuncturist zal dit ook aanraden en samenwerken kan uiteraard altijd.

Hoe werkt een behandeling met acupunctuur tegen pijn?

Als je last hebt van pijn die moeilijk met medicatie te bestrijden is of je liever niet te veel chemische middelen tot je wilt nemen, kun je altijd kijken of acupunctuur je hulp en verlichting kan bieden. Als je op zoek bent naar een acupuncturist bij jou in de buurt dan is het slim de volgende stappen te doorlopen.

  • Kijk eerst waar je een acupunctuurpraktijk bij jou in de buurt kunt vinden. Op internet zullen er voldoende te vinden zijn maar kijk vooral ook of je een praktijk kunt vinden die je aanspreekt en waar ze behandelingen geven om jouw pijn te verlichten. Zoek indien beschikbaar naar recensies van mensen die je reeds voorgingen bij een bepaalde praktijk zodat je weet wat hun ervaringen zijn.
  • Heb je een praktijk gevonden die je wel wat lijkt? Neem dan contact op om een afspraak te maken. Zo kun je kennismaken met de acupuncturist en bekijken wat voor behandeling mogelijk is. Lijkt het je toch niets? Dan ben je natuurlijk nooit verplicht om het te doen.
  • Tijdens de eerste afspraak kun je met de acupuncturist bespreken wat voor pijnklachten je hebt maar dat is niet alles waar naar gekeken wordt. Er zal zoveel mogelijk gevraagd worden zodat er een totaalplaatje gemaakt wordt, waarbij een goede behandeling past om jou in balans te krijgen. Bij acupunctuur wordt niet enkel naar het lichaam gekeken maar zeker ook naar de geest en wordt er gestreefd naar een goed evenwicht tussen deze twee. Op die manier is de kans op succes en pijnverlichting ook groter.
  • Als de acupuncturist weet waar het probleem ligt, kan daar de juiste behandeling bij gekozen worden. Hoeveel behandelingen en welke nodig zijn, verschilt per soort pijn en per persoon. Laat je duidelijk en precies uitleggen wat er gaat gebeuren zodat je weet waar je aan toe bent.
  • Zeker als je nog nooit eerder een acupunctuurbehandeling hebt gehad kan het de eerste keer best vreemd aanvoelen. Blijf rustig en probeer te ontspannen zodat de acupuncturist zijn of haar werk goed kan doen. Het hoeft geen pijn te doen als je voor een goede en deskundige acupuncturist gekozen hebt.

Zijn er ook risico’s bij een behandeling van pijn met acupunctuur?

Aan acupunctuur zijn bepaalde risico’s verbonden maar deze zijn doorgaans niet al te groot. Als er wordt gekozen voor het inbrengen van naaldjes in de huid dan kun je er kleine wondjes aan overhouden maar deze genezen bij de meeste mensen weer heel snel. Kies altijd voor een goede praktijk met deskundige acupuncturisten die weten wat ze doen, die hygiënisch en met schone naalden werken en die ervoor zorgen dat je behandeling zo pijnloos mogelijk is. Indien er met vieze naalden wordt gewerkt die niet goed ontsmet zijn loop je kans op een infectie en daar zit niemand op te wachten.

Acupunctuur wordt gezien als een alternatieve geneeswijze

Houd er rekening mee dat acupunctuur in Nederland behoort tot de alternatieve geneeswijze en niet als wetenschappelijk middel wordt beschouwd. Het vormt vaak een combinatie met andere methodes om te genezen en kan in veel gevallen zorgen voor een goede verlichting van pijnklachten. Zorg ervoor dat de kwaal niet erger wordt dan het middel. Als je last hebt van vervelende effecten na de behandeling wegen deze uiteraard niet op tegen de kwaal. Als je zwanger bent, kan acupunctuur op bepaalde plekken niet toegepast worden dus houd daar rekening mee. Gebruik je medicijnen of ben je niet helemaal lekker, laat dit de acupuncturist altijd weten zodat er rekening mee gehouden kan worden bij de behandeling.

Vergoeding voor behandelingen met acupunctuur

Omdat acupunctuur in Nederland te boek staat als alternatieve geneeswijze is het mogelijk hiervoor een vergoeding te krijgen. Informeer bij je zorgverzekeraar wat er op dit gebied mogelijk is. De vergoedingen worden gedaan vanuit de aanvullende verzekering dus deze dien je wel eentje te hebben als je acupunctuur gaat doen. Niet iedere verzekering vergoedt hetzelfde dus kijk goed voor hoeveel behandelingen je in aanmerking komt en wat er betaald wordt. Je kunt zonder verzekering uiteraard ook acupunctuur ondergaan maar dan betaal je de volledige kosten zelf. Informeer altijd hoe hoog deze zijn zodat je weet waar je aan toe bent en wat slim is om te doen.

Wil je nog meer leren over Acupunctuur?

Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.

Klik hier om het Acupunctuur Handboek te bekijken →

 

Bronnen:

Mis je een bron, of wil je een waardevolle verwijzing toevoegen? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Acupunctuur Handboek

Acupunctuur gids sidebar

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Acupunctuur. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die heel breed ingezet kan worden. Zo kan het helpen tegen lichamelijke klachten, maar ook tegen mentale klachten. Zelfs chronische pijnklachten kunnen goed behandeld worden. Dat wil niet zeggen dat acupunctuur alles kan...

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur mag dan wel een traditionele Chinese geneeswijze zijn, hij wordt ook in Nederland volop toegepast. Het is dan ook een manier van behandelen die voor heel veel mensen goed helpt. Zo is er een aanzienlijk aantal klachten, waarvan er ook veel zijn opgenomen...

Acupunctuur Gids

“Wow! Alles wat ik over Acupunctuur wilde weten in één compleet e-book!”

Acupunctuur Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Acupunctuur!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Acupunctuur inhoudt?
  • Wil je je verder verdiepen in Acupunctuur, en zoek je goede handvatten?
  • Wil je profiteren van de kracht van Acupunctuur?
  • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
  • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Acupunctuur Handboek perfect voor jou. Het handboek zit vol informatie en tips. 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over acupunctuur.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Acupunctuur.works.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.