www.acupunctuur24.nl | Klachten | Acupunctuur bij pijn in de nek
acupunctuur pijn in nek

Acupunctuur bij pijn in de nek

⏱ Leestijd: 8 minuten

Pijn in je nek kan erg vervelend zijn, maar dat geldt eigenlijk doorgaans voor alle soorten pijn. Als je pijn in je nek ondervindt dan kan dit komen doordat je te lang in dezelfde houding gezeten hebt, bijvoorbeeld tijdens het werken aan een computer of laptop. Een werkplek die niet goed op je is aangepast of fysiek zwaar werk kunnen veel problemen geven. Wellicht is je nek overbelast en zitten de spieren vast zodat dit erg pijnlijk aandoet. Pijnklachten in de nek kunnen tevens andere vervelende consequenties hebben zoals hoofdpijn en daar zit je uiteraard helemaal niet op te wachten.

Helpt acupunctuur bij pijn in de nek?

Bij pijn kun je verschillende manieren inzetten om deze tegen te gaan. Bij pijn in de nek kun je ervoor kiezen een pijnstiller te nemen waardoor deze verdwijnt of minder wordt. Heb je vaak nekpijn dan betekent dit veel pijnstillers slikken. Dit is niet alleen niet gezond maar het kan er ook voor zorgen dat je altijd pijnstilling nodig hebt en niet meer zonder kunt of dat de pijn op den duur niet eens meer weggaat, omdat je teveel en te vaak daarvoor een pijnstiller gebruikt.

✅  Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.

nek acupunctuur

Therapie en oefeningen om de spieren in je nek losser te maken

Bij problemen in de nek wordt daarnaast vaak gekozen voor fysiotherapie of massage om de spieren in de nek losser te maken. Dit werkt doorgaans goed maar je dient dan wel met regelmaat therapie te volgen, zelf oefeningen te doen en je nek en de rest van je lichaam op de juiste manier te bewegen. Als je langere tijd geen therapie meer krijgt en zelf geen oefeningen doet om de spieren soepel te houden of op de verkeerde manier zit, staat of loopt heb je grote kans dat de spanning in de nek weer toeneemt en je snel weer met dezelfde pijnklachten rondloopt.

Zoek naar een goede balans tussen lichaam en geest

Als je kiest voor acupunctuur dan kunnen de pijnklachten in je nek snel verminderd worden door de spanning die erop staat terug te brengen. Bij acupunctuur gaat men er bij de behandeling vanuit dat er een evenwicht dient te zijn tussen lichaam en geest. Als je niet de juiste balans hebt kan dit tot allerlei klachten en problemen leiden zoals pijn. Waaronder dus ook pijn in de nek.

Diverse soorten behandelingen mogelijk bij nekklachten

Bij acupunctuur kunnen diverse methodes gebruikt worden om de pijn te verlichten. De meeste mensen zullen bij het woord acupunctuur waarschijnlijk direct aan het gebruik van naalden denken maar dat is doorgaans lang niet alles waarvoor gekozen wordt bij een behandeling. Zo kan er ook gekeken worden naar massage, acupressuur en is dry needling vaak een goede optie als je nekklachten hebt. Deze manier van acupunctuur is doorgaans wel wat pijnlijker maar zorgt er het beste voor dat de pijnpunten losgemaakt worden en de spieren zelf soepeler worden. Zit je met flinke knopen in je nek? Dan kan acupunctuur daar wel wat aan doen en is het zeker geschikt om de pijn die je ondervindt te verlichten.

Welke acupunctuurpunten worden ingezet bij pijn in de nek?

Niet geheel onlogisch om te denken dat bij een behandeling door middel van acupunctuur tegen pijn in de nek wordt gekozen voor het zetten van naaldjes op juist die plek. Het hoeft echter niet altijd zo te zijn dat dit ook gebeurt want dit hangt van meer zaken af. Als je een afspraak maakt bij een acupuncturist dan zal deze eerst de hele situatie goed bekijken en proberen de oorzaak van de klachten te achterhalen. Ben je bijvoorbeeld erg druk en heb je weinig tijd voor ontspanning? Dan kan ook daaraan gewerkt worden met andere middelen zoals kruiden die je tot je neemt in bijvoorbeeld thee of sessies om te ontspannen.

Een goede balans om hoofdpijn te voorkomen en tegen te gaan

Heb je door de pijn in je nek ook regelmatig last van hoofdpijn? Dan kan bij acupunctuur ook op die plek gehandeld worden en de acupunctuurpunten daar gezocht worden om deze pijn tegen te gaan. Acupunctuur werkt goed als hulpmiddel bij andere behandelingen omdat er naar een goede balans in het lichaam gestreefd wordt. Is deze balans eenmaal bereikt, dan is de kans groot dat je van je klachten afraakt of dat deze beduidend minder worden en minder snel zullen terugkeren.

Wetenschappelijk weinig bewezen resultaten tot nu toe

Acupunctuur is daarom bij uitstek geschikt als preventief middel om pijn tegen te gaan. Als je ervoor zorgt dat je goed in evenwicht bent en je energieniveau in orde is dan kun je daar talloze pijnklachten mee voorkomen. Houd er daarnaast wel rekening mee dat acupunctuur alleen vaak niet voldoende is om de klachten te voorkomen of deze volledig te genezen. Dit is wetenschappelijk gezien ook nog nooit aangetoond bij acupunctuur hoewel er wel goede resultaten mee behaald worden bij allerlei verschillende klachten en problemen.

Is pijn in de nek volgens de WHO  behandelbaar met acupunctuur?

Als je wilt weten of er onderzoeken gedaan zijn naar de werking van acupunctuur bij allerlei fysieke en geestelijke klachten, kun je daarvoor zeker even online kijken. Er is onderzoek gedaan maar er is nog niet aangetoond dat acupunctuur op zichzelf kwalen kan genezen. Vanuit de reguliere medische wetenschap zijn er ook artsen en wetenschappers die hun twijfels hebben bij de werking van acupunctuur en vinden zij het nog altijd meer op kwakzalverij lijken dan op geneeskunde (zie hiervoor bijvoorbeeld Wikipedia en typ acupunctuur als zoekwoord in). Het is echter wel een feit dat er mensen zijn die er baat bij hebben.

Ook acupunctuur mogelijk bij pijn in de nek

De WHO heeft een lijst opgesteld met kwalen en problemen waarbij acupunctuur een ondersteunende functie kan hebben of de klachten sterk kan doen verminderen. Dit is dan doorgaans wel in combinatie met andere reguliere behandelmethodes. In de lijst vind je klachten zoals pijn in de nek dus daarvoor kan acupunctuur tevens ingezet worden. Houd er wel rekening mee dat je dit het beste vaak in combinatie met pijnstilling, therapie en oefeningen dient te doen voor het beste resultaat.

Hoe werkt een behandeling met acupunctuur tegen pijn in de nek?

Als je last hebt van pijn in je nek dan is het altijd verstandig eerst contact op te nemen met je huisarts. Dit is ook belangrijk om uit te sluiten dat het een ander probleem betreft dan enkel vastzittende spieren. De huisarts kan je klachten bekijken en besluiten om je verder te sturen voor therapie of naar een andere specialist. Zelf oefeningen doen wil vaak al aardig helpen.

Ga op zoek naar een goede praktijk voor acupunctuur

Ben je wel geïnteresseerd in acupunctuur en wil je dat ook graag proberen? Of ben je het wel stilaan zat vaak pijnstillers te gebruiken en zoek je een goed alternatief? Dan kun je ook eens informeren wat een acupuncturist voor je kan doen. Kijk online of er praktijken bij jou in de buurt te vinden zijn en voor wat voor klachten en behandelingen je er terecht kunt. Vind je het moeilijk een goede praktijk te vinden waar je voor degelijke behandelingen bij een ervaren acupuncturist terecht kunt? Kijk dan eens op www.geneesjewijzer.nl/acupunctuur voor een lijst met betrouwbare praktijken. Grote kans dat je er eentje bij jou in de buurt vindt.

Maak een afspraak en bespreek wat er in jouw geval mogelijk is

Heb je een praktijk gevonden die je wel aanstaat? Neem dan contact met ze op om een afspraak te maken. Bij een eerste gesprek kun je over je problemen en klachten vertellen en zal de acupuncturist daar een behandelplan bij maken dat volledig op jou is afgestemd zodat je er het meeste baat bij hebt. Hoeveel behandelingen en welke methodes er gebruikt worden hangt af van jou als persoon maar ook van de aard en ernst van de pijnklachten. Niet iedereen heeft evenveel behandelingen nodig en wellicht zijn er ook methodes bij die je niet zo ziet zitten. Heb je bijvoorbeeld echt angst voor naalden dan kun je dit aangeven en kan daar rekening mee gehouden worden bij de behandeling en kan er uitgekeken worden naar een alternatief.

Kijk goed wat er vergoed wordt als je voor acupunctuur kiest

Als je kiest voor acupunctuur dan wordt dit in Nederland geschaard onder de noemer alternatieve geneeswijze. Dit betekent dat je wel een vergoeding voor de behandeling kunt krijgen, mits je een aanvullende zorgverzekering hebt afgesloten. Bekijk altijd even van tevoren of je ervoor verzekerd bent. Dit staat op je polis en zowel online als bij de zorgverzekeraar zelf kun je de nodige informatie vinden over de vergoeding voor acupunctuur. Zo kom je nooit voor verrassingen achteraf te staan en hoef je het niet zelf te betalen, in ieder geval niet volledig. De vergoedingen voor het aantal behandelingen en de hoogte ervan kunnen per zorgverzekeraar verschillen dus kijk altijd even goed wat voor die van jou geldt.

Zijn er ook risico’s bij een behandeling van pijn in de nek met acupunctuur?

Als je veel en vaak last hebt van pijn in je nek dan is het nemen van pijnstilling niet altijd even gezond. Wil je dit voorkomen dan kun je ook kiezen voor fysiotherapie bij pijnklachten. Zo leer je goed bewegen en de juiste houding aannemen en kan je nek tevens gemasseerd worden. Heb je dit al eens geprobeerd en er niet zoveel baat bij of nemen de klachten na een behandeling de eerste dagen juist extra toe? Denk dan ook eens aan acupunctuur als alternatief.

Nog altijd sceptici te vinden als het om acupunctuur gaat

Een groot voordeel van acupunctuur is dat er vrij weinig risico’s aan verbonden zijn. Daar staat dan wel tegenover dat de werking ervan tot op heden niet wetenschappelijk bewezen kan worden. Er zijn echter wel aardig wat mensen die er baat bij hebben (gehad) en de medische wetenschap erkent de behandelingen als alternatieve geneeswijze, ook al zijn er artsen en wetenschappers die er nog steeds sceptisch tegenover staan.

Meest voorkomende klachten bij acupunctuur

De meest voorkomende problemen met acupunctuur zijn blauwe plekken of kleine bloedingen. Er worden per slot van rekening wel naalden in je lichaam gestoken dus dit kan een beetje pijn doen maar als het goed gebeurt en de acupuncturist voldoende ervaring heeft, zul je er weinig hinder van ondervinden. Mensen die stollingsproblemen hebben, bloedverdunners gebruiken voor een bepaalde aandoening of een elektrisch apparaatje bij zich dragen zoals een pacemaker of een ICB bij hartkwalen lopen een wat groter risico op bijwerkingen dus het is daarbij zaak dat je dit van tevoren aangeeft. De acupuncturist kan dan kijken of er een goede methode te vinden is die jou helpt en die veilig is om te gebruiken.

Zorg dat er volgens de laatste normen op het gebied van hygiëne gewerkt wordt

Soms vallen mensen flauw tijdens een behandeling maar dat komt zelden voor. Houd er wel rekening mee dat je een goede praktijk en dito acupuncturist kiest die volgens de geldende veiligheidsnormen en hygiëne werkt. Als er met vieze naalden gewerkt wordt die niet ontsmet zijn, loop je kans op infecties. Dit zal echter bij een erkende praktijk niet voorkomen want daar worden de regels strikt gehanteerd en worden naalden eerst schoongemaakt voordat ze bij iemand anders worden gebruikt. Over het algemeen wegen de risico’s die zich voordoen bij acupunctuur niet op tegen de voordelen.

Kies voor acupunctuur samen met andere behandelingen

Houd er wel rekening mee dat alleen acupunctuur vaak niet voldoende is om een klacht, ziekte of probleem te bestrijden of te voorkomen. De behandelmethode kan echter prima functioneren als preventie en samen met andere methodes worden ingezet als je te kampen hebt met pijn of andere problemen. Acupunctuur kan in dat geval een prima aanvulling zijn die zonder al te veel risico geprobeerd kan worden. Hoewel niet iedere arts of wetenschapper het daarmee eens zal zijn, valt acupunctuur wel onder de noemer ‘baat het niet, dan schaadt het niet’.

Wil je nog meer leren over Acupunctuur?

Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.

Klik hier om het Acupunctuur Handboek te bekijken →

 

Bronnen:

Mis je een bron, of wil je een waardevolle verwijzing toevoegen? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Acupunctuur Handboek

Acupunctuur gids sidebar

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Acupunctuur. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die heel breed ingezet kan worden. Zo kan het helpen tegen lichamelijke klachten, maar ook tegen mentale klachten. Zelfs chronische pijnklachten kunnen goed behandeld worden. Dat wil niet zeggen dat acupunctuur alles kan...

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur mag dan wel een traditionele Chinese geneeswijze zijn, hij wordt ook in Nederland volop toegepast. Het is dan ook een manier van behandelen die voor heel veel mensen goed helpt. Zo is er een aanzienlijk aantal klachten, waarvan er ook veel zijn opgenomen...

Acupunctuur Gids

“Wow! Alles wat ik over Acupunctuur wilde weten in één compleet e-book!”

Acupunctuur Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Acupunctuur!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Acupunctuur inhoudt?
  • Wil je je verder verdiepen in Acupunctuur, en zoek je goede handvatten?
  • Wil je profiteren van de kracht van Acupunctuur?
  • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
  • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Acupunctuur Handboek perfect voor jou. Het handboek zit vol informatie en tips. 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over acupunctuur.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Acupunctuur.works.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.