www.acupunctuur24.nl | Klachten | Acupunctuur bij pijn in de knie
acupunctuur pijn knie

Acupunctuur bij pijn in de knie

⏱ Leestijd: 8 minuten

Als je ergens in je lichaam pijn hebt, dan is dat natuurlijk nooit fijn. Je wilt immers het liefste zo snel mogelijk hier weer vanaf. Niet alleen omdat pijn hinderlijk is maar ook omdat het je kan beperken in je dagelijkse doen en laten. Zeker als de pijn op een punt komt dat het niet meer uit te houden is, zal verzachting ervan aan de orde zijn. Pijn kan ook voorkomen in een gewricht zoals de knie.

Helpt acupunctuur bij pijn in de knie?

Wanneer je veel last hebt van je knieën en er pijn aan hebt, kan dit je beperken in je beweging. Je knieën zitten op een plek in je benen dat ze veel worden gebruikt en altijd meebewegen als je loopt maar ook een functie hebben als je staat, zit of ligt. Juist door je knieën te bewegen, ga je in een andere houding of beweeg je sneller of langzamer.

Pijnlijke spieren en gewrichten door overbelasting

Als je je knieën veel en zwaar belast, bijvoorbeeld voor het werk dat je doet, is de kans dat zich pijn in de knie voordoet, bepaald aanwezig. Met name bij mensen die bijvoorbeeld aan de weg werken en daarbij veel op de knieën zitten of mensen die heel de dag staan, worden de benen en daarmee dus de gewrichten in de knie ernstig belast. Neem je dan niet op tijd je rust om te ontspannen, dan loop je zeker kans op pijn, artrose, ontstekingen of zelfs versleten knieën.

✅  Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.

pijn knie acupunctuur

Oefeningen of therapie tegen pijn in de knie

Heb je veel pijn in de knie? Ga er dan altijd eerst mee naar een arts. Deze kan bekijken wat voor klachten je hebt en trachten de oorzaak ervan te achterhalen. Soms is het een kwestie van overbelasting of slijtage maar er kan ook iets anders aan ten grondslag liggen zoals een bepaalde ziekte. Is de knie overbelast en heb je er daarom zo’n pijn aan? Dan kan fysiotherapie vaak al uitkomst bieden en kun je zelf de nodige oefeningen doen. Zo houd je de spieren en gewrichten soepel en beweeg je makkelijker, zonder al te veel pijn.

Medicatie of acupunctuur tegen pijn in de knie

Sommige mensen dragen een brace om de knie te ondersteunen en makkelijker te bewegen en als de pijn echt te erg wordt, kun je medicatie nemen om deze terug te dringen. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van pijnstillers of een bepaalde gel zijn die verzachtend werkt. Heb je dit allemaal al geprobeerd en blijf je klachten houden? Overweeg dan acupunctuur om de pijn in de knie tegen te gaan. Deze kan worden ingezet als extra hulpmiddel om de pijn te verzachten. Als de behandeling goed aanslaat zul je niet de kwaal genezen, maar is de kans aanzienlijk dat de pijn in sterke mate verzacht wordt en jij je knie beter kunt bewegen.

Wanneer alles vast zit in je knie

Bij acupunctuur wordt gekeken waar het probleem zit en wat de oorzaak ervan is. Vaak is bij het pijnklachten het geval dat deze een fysieke oorzaak hebben en zit de boel gewoon (bijna letterlijk) in de knoop of helemaal vast waardoor bewegen pijnlijk wordt en het gewricht stijf of zelfs gevoelloos kan aanvoelen. Is dit het geval met je knie, dan betekent dit dat je moeilijker beweegt en dat de balans erin ver te zoeken is. Bij acupunctuur wordt dan gekeken naar het zo snel en goed mogelijk herstellen van de balans in je lichaam. Deze kan verkeerd zitten in je knie maar ook op andere plekken waardoor je pijnklachten ervaart. Bij veel mensen komt de pijn naar voren op de zwakke plekken en als dit bij jou nu net je knie is, zal dat daar gebeuren.

Ga op zoek naar een goede balans om klachten te voorkomen

Acupunctuur kan worden ingezet om de balans in je lichaam te herstellen. Hierdoor voel jij je niet alleen geestelijk en lichamelijk beter en zit je goed in je vel maar worden de pijnklachten ook minder en zeker verlicht. Daarnaast wordt acupunctuur vaak ingezet om pijnklachten te voorkomen. Als je een goed evenwicht in je lichaam hebt en behoudt, krijg je minder klachten. Acupunctuur streeft naar rust regelmaat zodat je lichaam op zijn best functioneert en je dit niet overbelast.

Acupunctuur als preventie tegen pijnklachten in de knieën

Als preventief middel is acupunctuur daarom lang geen gek idee omdat het simpelweg veel klachten kan voorkomen. Zeker als het samen met andere oude Chinese geneeswijzen wordt ingezet geeft je dit de nodige balans, ook tussen lichaam en geest, waar veel mensen in deze drukke en jachtige wereld naar op zoek zijn. Kies je voor acupunctuur dan zal er altijd goed gekeken worden naar wat voor klachten je hebt en welke behandeling (of meer dan eentje) daarbij passen. Voor iedereen wordt zo een behandelplan op maat gemaakt zodat dit het meeste effect sorteert.

Welke acupunctuurpunten worden ingezet bij pijn in de knie?

Als je pijn in de knie hebt dan kun je zelf het beste aangeven waar deze precies zit en wanneer je er het meeste last van hebt. Bij de een zal stijfheid (zeker na een nacht slapen waarin je veel stil ligt) een probleem vormen, terwijl de ander juist pijnklachten ervaart bij bepaalde bewegingen of handelingen. De acupuncturist kan aan de hand van jouw klachten kijken welke behandeling daar het beste bij past.

Naalden worden geplaatst op de plek waar de pijn in de knie zich bevindt

Vaak wordt bij een behandeling gekozen om de acupunctuurpunten te behandelen waar de pijn zich voordoet. Bij pijn in de knie betekent dit dat daar op die plek de naalden worden geplaatst. Dit zal niet echt prettig aanvoelen maar als je onder behandeling bent bij een goede en ervaren acupuncturist doet het zeker ook geen pijn. Voel je een soort tinteling of een schokje? Dan zit de naald juist op de goede plek en zal deze haar werking kunnen doen. Soms wordt ervoor gekozen de naalden te verwarmen om zo de werking nog eens extra te stimuleren.

Kijk of ooracupunctuur effect kan hebben

Wordt acupunctuur ingezet om preventief klachten in de knie te behandelen en om de balans in je lichaam te herstellen? Dan kan er ook voor andere plekken gekozen worden om de naalden aan te brengen. De acupuncturist kan bepalen waar dit is. Dit kan bijvoorbeeld ook in de oren zijn als er gebruik gemaakt wordt van ooracupunctuur. Hiermee worden bepaalde links gelegd tussen de plekken in de oren en plekken in je lichaam en wordt zo naar de juiste balans gezocht en kan de pijn verlicht worden.

Is pijn in de knie volgens de WHO behandelbaar met acupunctuur?

Heb je nu toch echt een beetje je twijfels bij de werking van acupunctuur of zie je dat hele gebeuren met die naalden die in je lijf worden geprikt niet echt zitten? Weet dan dat je niet de enige bent die er twijfels bij heeft. Zeker als je graag wetenschappelijk bewijs ziet van de werking van acupunctuur zul je snel ontdekken dat dit er niet is. Er is zeker wel onderzoek naar gedaan maar tot op heden kan acupunctuur niet wetenschappelijk onderbouwd worden.

Raadpleeg de lijst van de WHO om te zien of jouw klacht er ook op staat

Wil je toch wel graag weten hoe er over gedacht wordt? Kijk dan eens naar de indicatielijst die de WHO heeft opgesteld als het om acupunctuur gaat. Op deze lijst staan tal van aandoeningen, ziektes en klachten die behandelbaar zijn of ondersteund kunnen worden door acupunctuur. Ook al is het tot op heden toe niet wetenschappelijk bewezen en staan sommige artsen nog erg sceptisch tegenover de werking ervan, acupunctuur kan zeker wel gebruikt worden volgens de WHO om pijnklachten te verlichten of bepaalde problemen te voorkomen. Dit gebeurt dan wel altijd in combinatie met andere (reguliere) geneeswijzen want acupunctuur kan op zichzelf staand geen kwalen genezen.

Hoe werkt een behandeling met acupunctuur tegen pijn in de knie?

Heb je veel last van pijn in de knieën en helpen de reguliere behandelingen niet voldoende of wil je liever minder medicatie gebruiken omdat dit op den duur schadelijke effecten kan hebben of je niet zo goed tegen de bijwerkingen daarvan kunt? Overleg dan met je arts of acupunctuur wellicht iets voor jou is. Een dergelijke behandeling brengt weinig bijwerkingen met zich mee dus proberen kan altijd. Het is overigens aan de acupuncturist om te bepalen welke behandeling het beste bij jou past en om te bekijken of er wat aan je probleem gedaan kan worden. Dit kan uiteraard altijd in overleg met de gewone arts gebeuren.

Lees op voorhand zoveel mogelijk informatie over de behandeling

Als je interesse hebt in acupunctuur dan kun je er eerst van alles over lezen op internet, zeker als je er nog niet zoveel over weet. Zo kom je een beetje beter te weten wat voor behandelingen er allemaal mogelijk is zijn en waarvoor deze alternatieve behandelmethode kan worden ingezet. Vind je het zelf moeilijk te bepalen of het iets voor jou is? Neem dan altijd contact op met een goede praktijk. Zij kunnen je informatie geven over de opties en aangeven of en wat ze aan je klachten kunnen doen.

Acupunctuur wordt beschouwd als alternatieve geneeswijze

Acupunctuur wordt in Nederland geschaard onder de categorie alternatieve geneeswijzen. Dit hoeft helemaal niet zweverig of eng te zijn maar het valt simpelweg niet onder de reguliere geneeskunst. Doordat het wel erkend wordt als alternatieve manier om klachten of problemen aan te pakken, wordt het (soms deels) vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering.

Check altijd eerst even je verzekeringspolis

Wil je weten of jij in aanmerking komt voor vergoeding voor acupunctuurbehandelingen? Bekijk dan altijd even goed je polis of je aanvullend verzekerd bent. Zo niet, laat je dan voor het jaar daarop bijverzekeren en start pas dan met de behandelingen. Niet bij iedere verzekeraar wordt evenveel vergoed en kan het aantal behandelingen dat betaald wordt uiteenlopen. Informeer daar altijd even goed naar bij je eigen zorgverzekeraar zodat je ook financieel weet waar je aan toe bent en niet voor onaangename verrassingen achteraf komt te staan.

Hoe meer ze weten, hoe beter het behandelplan op jou wordt afgestemd

Alles netjes in orde? Bekijk dan of je een betrouwbare en vakkundige acupuncturist kunt vinden. Als je een praktijk gevonden hebt, maak dan eerst een afspraak voor een intake gesprek. Schrik niet als daar het hemd van je lijf gevraagd wordt want dit is enkel om je probleem zo goed mogelijk in kaart te kunnen brengen en daar een goede behandelmethode bij te zoeken. Hoe meer jij kunt vertellen, hoe beter passend de behandeling kan zijn zodat je snel resultaat boekt. Vind je het niks voor jou? Dan ben je natuurlijk nooit verplicht om jezelf met acupunctuur te laten behandelen.

Zijn er ook risico’s bij een behandeling van pijn in de knie met acupunctuur?

Aan elke behandeling zitten risico’s dus ook aan acupunctuur. Deze zijn echter niet zo groot dus de gok om eraan te beginnen kun je zeker wel wagen. Bij veel mensen gebeurt het nog wel eens onder het mom ‘baat het niet dan schaadt het niet’ dat ze voor acupunctuur kiezen maar dat dekt niet helemaal de lading. Je kunt wel kans lopen op bepaalde problemen, zeker als je voor een wat minder betrouwbare praktijk kiest. Het is zaak deze te vermijden en te kiezen voor een praktijk voor acupunctuur die is aangesloten bij de NVA. Deze werken namelijk volgens de regels zodat je geen angst hoeft te hebben voor infecties omdat er niet hygiënisch gewerkt zou worden.

Acupunctuur zonder iets anders heeft geen effect

Houd er daarnaast altijd rekening mee dat acupunctuur alleen niet voldoende is om van je klachten af te raken bij pijn in de knie (of andere aandoeningen). Je dient altijd acupunctuur te combineren met een andere behandelmethode waarbij in dit geval bijvoorbeeld gedacht kan worden aan therapie, oefeningen of medicatie. Acupunctuur kan op zichzelf staand niet voldoende doen maar samen met wat anders is het zeker een goede ondersteuning. Kijk daarom altijd naar welke combinaties mogelijk zijn en wat voor jou het beste resultaat geeft bij pijn in de knie. Acupunctuur wordt vaak gecombineerd met andere alternatieve geneeswijzen dus vergeet zeker niet daar even naar te kijken.

Wil je nog meer leren over Acupunctuur?

Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.

Klik hier om het Acupunctuur Handboek te bekijken →

 

Bronnen:

Mis je een bron, of wil je een waardevolle verwijzing toevoegen? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Acupunctuur Handboek

Acupunctuur gids sidebar

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Acupunctuur. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die heel breed ingezet kan worden. Zo kan het helpen tegen lichamelijke klachten, maar ook tegen mentale klachten. Zelfs chronische pijnklachten kunnen goed behandeld worden. Dat wil niet zeggen dat acupunctuur alles kan...

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur mag dan wel een traditionele Chinese geneeswijze zijn, hij wordt ook in Nederland volop toegepast. Het is dan ook een manier van behandelen die voor heel veel mensen goed helpt. Zo is er een aanzienlijk aantal klachten, waarvan er ook veel zijn opgenomen...

Acupunctuur Gids

“Wow! Alles wat ik over Acupunctuur wilde weten in één compleet e-book!”

Acupunctuur Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Acupunctuur!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Acupunctuur inhoudt?
  • Wil je je verder verdiepen in Acupunctuur, en zoek je goede handvatten?
  • Wil je profiteren van de kracht van Acupunctuur?
  • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
  • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Acupunctuur Handboek perfect voor jou. Het handboek zit vol informatie en tips. 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over acupunctuur.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Acupunctuur.works.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.