www.acupunctuur24.nl | Klachten | Acupunctuur bij osteoartritis
acupunctuur osteoartritis

Acupunctuur bij osteoartritis

⏱ Leestijd: 8 minuten

Als je lijdt aan een bepaalde aandoening of een ziekte hebt waar je veel pijn bij ondervindt,  dan is dat natuurlijk nooit prettig. Pijnklachten zijn altijd erg vervelend en kunnen zelfs op een bepaald moment je hele leven beheersen. Dan is de pijn zo hevig dat het alles wat je doet raakt en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ook bij een probleem zoals osteoartritis kun je veel pijn hebben, dus als deze verzacht kan worden is dat alleen maar prettig.

Helpt acupunctuur bij osteoartritis?

Eerst even wat over osteoartritis zelf om duidelijk te maken wat dit inhoudt. Als je lijdt aan osteoartritis dan heb je te maken met een vorm van artrose. In je botten zit kraakbeen. Dit zorgt ervoor dat je botten in een gewricht soepel kunnen bewegen. Als je last hebt van osteoartritis, is het kraakbeen aan het slijten waardoor soepel bewegen moeilijker wordt. Vaak wordt het bot zelf dan harder of neemt een andere vorm aan. Juist door die andere vorm kunnen ontstekingen ontstaan van de gewrichten en de daarom heen liggende delen, hetgeen erg pijnlijk is.

Wat is osteoartritis?

Aan osteoartritis kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen. Het kan simpelweg veroorzaakt worden doordat je ouder wordt, want het is immers slijtage. Daarnaast kan het ook bij jongere mensen voorkomen doordat ze een ongeluk gehad hebben of een trauma waarbij het kraakbeen beschadigd is. Osteoartritis erfelijk zijn of ontstaan doordat je een verkeerde houding hebt. Of dit staand, liggend of zittend is, maakt daarbij niet uit. Wanneer je je gewrichten zwaar belast kan dit osteoartritis bespoedigen.

✅  Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.

osteoartritis acupunctuur

Symptomen van osteoartritis

Als je aan osteoartritis lijdt horen daar bepaalde symptomen bij. Het meest kenmerkende is pijn en stijfheid in de gewrichten, hetgeen logisch is als de botten zonder al te veel kraakbeen over elkaar heen schuiven. Met name na een nachtje rust kun je erg stijf zijn en valt opstaan niet goed mee. Als je goed op tijd je rust neemt overdag kunnen de pijn en stijfheid verminderen maar als je dan toch weer veel hebt ondernomen en vermoeid raakt, nemen deze doorgaans weer toe. Straalt de osteoartritis uit naar je zenuwen? Dan loop je kans dat je last krijgt van gevoelloosheid in bepaalde lichaamsdelen.

Wat kun je er tegen doen?

Als je osteoartritis hebt of denkt te hebben dan is het zaak dat je daarmee altijd naar de huisarts gaat. Deze kan dit bevestigen en er een remedie bij zoeken zodat je minder pijn hebt en niet zo stijf bent. Bewegen staat daarbij uiteraard voorop maar dit dient natuurlijk wel met mate te zijn. Om de stijfheid tegen te gaan kun je allerlei methodes toepassen zoals oefeningen doen, een warm bad nemen (scheelt ook tegen de pijn), naar fysiotherapie gaan en medicatie nemen om je gewrichten soepeler te maken en de pijn te verlichten. Ook acupunctuur kan bij deze aandoeningen een goede oplossing zijn.

Acupunctuur om in balans te raken en de pijnklachten te verminderen

Acupunctuur kan ervoor zorgen dat je minder pijn krijgt in de gewrichten en dat je zelf meer in balans raakt. Zo wordt de spanning op de gewrichten minder en zul je deze soepeler kunnen bewegen. Daarnaast kan acupunctuur de pijn verzachten. De aandoening genezen kan niet want als het kraakbeen eenmaal verdwenen is, doe je daar niks meer aan. Dit kan ook niet met reguliere geneeswijzen worden opgelost. Acupunctuur kan een goede aanvulling zijn op andere manieren van pijnverlichting waar jij al gebruik van maakt als je osteoartritis hebt.

Welke acupunctuurpunten worden ingezet bij osteoartritis?

Als je aan osteoartritis lijdt, kan dit op verschillende plekken in het lichaam voorkomen. De slijtage ontstaat vaak op een plek die je veel belast of waar je een trauma aan gehad hebt door bijvoorbeeld een ongeluk of operatie. Het is daarom belangrijk voor de acupuncturist om te weten waar de problemen precies zitten. Jij kunt dit zelf het beste aangeven zodat de behandelaar weet waar je last hebt van stijfheidsklachten en waar het pijn doet.

Acupunctuurpunten gebruiken waar de pijn zit

Als er naalden gebruikt worden, wordt er doorgaans voor gekozen deze aan te brengen op de pijnlijke plekken. De eerste keer dat deze worden aangebracht in de huid zal dit wat raar aanvoelen maar dat is niet meer dan logisch omdat je dat niet gewend bent. Als je een lichte prik voelt, is dat goed want dat betekent dat de juiste acupunctuurpunten aangeprikt worden en dat de behandeling haar werk doet.

Er wordt altijd gekeken welke behandeling het beste bij jou en je klachten past

De naalden kunnen worden aangebracht en ook verhit worden indien de acupuncturist daar het nut van inziet bij jouw kwaal. Door de warmte ontstaat een goede werking en kan het de pijn sneller verlichten. Dit wordt niet bij iedereen en bij elke kwaal zo gedaan maar het hangt af van wat bij jou past en waarvan gedacht wordt dat het je goed zal doen.

Ooracupunctuur laten toepassen

Naast het aanbrengen van naalden op de pijnlijke plekken in je lichaam waar je last hebt van osteoartritis wordt er tegenwoordig gekozen voor de toepassing van zogenaamde ooracupunctuur. De naalden worden daarbij geplaatst in de oorschelpen op plekken die overeenkomen met de plekken in je lichaam waar je last hebt van klachten en pijn. Zo kunnen deze verzacht worden en worden je gewrichten minder stijf.

Acupunctuur als preventief middel tegen osteoartritis

Als je reeds last hebt van osteoartritis op bepaalde plekken in je lichaam dan wil je dat op andere plekken zo veel mogelijk voorkomen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld speciale oefeningen doen, je gewrichten en spieren niet overbelasten en op tijd je rust nemen. Acupunctuur kan hierbij ook een belangrijke rol spelen. Deze behandeling is er namelijk tevens op gericht beter in balans te raken en op tijd je rust te pakken. Als je lichaam goed in evenwicht is, heb je minder klachten en kunnen bepaalde problemen zeker voorkomen worden. Acupunctuur staat sowieso bekend om de preventieve werking om problemen, zowel lichamelijk als geestelijk, te voorkomen.

Is osteoartritis volgens de WHO behandelbaar met acupunctuur?

Reeds in 1979 publiceerde de WHO een lijst met problemen, ziektes en aandoeningen waarbij acupunctuur de nodige verlichting of ondersteuning kan bieden. Deze indicatielijst is in 2003 nog eens verder uitgebreid. Op de lijst, die onder andere te vinden is op https://acupunctuur.net/acupunctuur-aandoeningen-who/ staan veel klachten vermeld waarbij acupunctuur kan worden ingezet. Ook osteoartritis en artrose staan erop vermeld dus daarvoor kan de behandelmethode worden gebruikt. Zowel als bestrijding van de pijnklachten als preventief middel om de problemen met de gewrichten tegen te gaan en te voorkomen.

Nog altijd veel sceptici als het om acupunctuur gaat

De werking van acupunctuur is natuurlijk in de loop der jaren reeds uitgebreid bestudeerd en er is zeker al wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Het is echter tot op heden toe nog altijd niet wetenschappelijk bewezen dat acupunctuur daadwerkelijk nut heeft en een genezende werking kan hebben bij bepaalde klachten en aandoeningen. Derhalve staan veel wetenschappers en bepaalde artsen er nog altijd vrij sceptisch tegenover. Ondanks dat er weinig tot geen wetenschappelijk bewijs voor te vinden is, wordt acupunctuur wel steeds meer toegepast en is het zeker in combinatie met andere behandelmethodes effectief te noemen. Het werkt preventief en kan tevens de pijnklachten verminderen, zoals reeds veel mensen ervaren hebben.

Ga op zoek naar ervaringen van andere mensen met acupunctuur

Wil je er graag meer over weten? Ga dan op zoek naar mensen die acupunctuur al eens geprobeerd hebben. Vraag naar hun ervaringen zodat je weet wat zij ervan vonden en doe daar je voordeel mee. Zo kun je voor jezelf beter bepalen of je het wilt proberen of toch liever niet. Een arts kan je er ook van alles over vertellen en neem anders eerst eens contact op met een acupuncturist, zodat je weet wat voor behandelingen ze doen en met welke klachten je er terecht kunt.

Hoe werkt een behandeling met acupunctuur tegen osteoartritis?

Denk je dat je wel baat kunt hebben bij een behandeling met acupunctuur tegen osteoartritis? Ga dan op zoek naar een goede acupunctuurpraktijk bij jou in de buurt. Er zijn er genoeg te vinden maar het is daarbij vooral zaak dat je kiest voor een betrouwbare praktijk en dito behandelaar, bij voorkeur met de nodige ervaring op het gebied van acupunctuur.

Raadpleeg de lijst met betrouwbare praktijken voor acupunctuur

Op www.geneesjewijzer.nl/acupunctuur vind je een lijst met acupuncturisten die zijn aangesloten bij de NVA. Dit geeft je de garantie dat zij werken volgens de voorwaarden en regels van de beroepsgroep en dat je te maken hebt met een betrouwbare praktijk waar netjes en volgens de geldende hygiëne normen wordt gewerkt. Dit is niet geheel onbelangrijk, want als het niet zo nauw genomen wordt met de hygiëne en de naalden die tijdens de behandeling gebruikt worden niet goed worden ontsmet, dan loop jij als patiënt kans op infecties. Deze zullen zich bij een erkende praktijk niet voordoen omdat alles goed schoongemaakt wordt tussen de behandelingen door.

Hoe vind je een geschikte acupunctuurpraktijk?

Weet je zelf niet zo goed welke praktijk je zult kiezen? Dan doe je het beste het volgende.

  • Kijk eerst in welke klachten en aandoeningen een praktijk gespecialiseerd is. Dit is doorgaans op elke website van iedere acupuncturist terug te vinden. Kijk in het geval van osteoartritis altijd eerst of ze deze aandoening behandelen.
  • Kijk ook altijd goed welke soort behandelingen worden aangeboden. Zo kun je voor jezelf bekijken of je deze ziet zitten of liever nog even verder zoekt naar iets anders.
  • Kom je er zelf niet helemaal goed uit? Neem dan altijd even contact op met de praktijk waarin je geïnteresseerd bent. Zij kunnen je haarfijn uitleggen wat allemaal mogelijk is.
  • Maak je liever een afspraak voor een persoonlijk gesprek? Dan krijg je eerst een intake zodat je klachten bekeken kunnen worden, of er een behandeling mogelijk is en hoe deze eruit zou komen zien. Je bent niet verplicht deze te ondergaan als je het dan niet ziet zitten.
  • Eenmaal begonnen met de behandeling? Volg de adviezen dan zo goed mogelijk op en laat je zo vaak behandelen als nodig is. Dit kan bij iedereen anders zijn want niet iedere klacht is hetzelfde en niet iedereen reageert even snel op acupunctuur. De acupuncturist kan er tevens voor kiezen de behandeling te combineren met andere zaken zoals massage, kruidentherapie of bepaalde adviezen voor voeding, rust en regelmaat.

Zijn er ook risico’s bij een behandeling van osteoartritis met acupunctuur?

Als je osteoartritis hebt dan kan dat heel pijnlijk zijn. Het is dan ook niet geheel onlogisch dat je schrik hebt als er naalden op de pijnlijke en stijve plekken in je lichaam worden geprikt. Dit doet echter geen pijn mits het op de juiste manier gedaan wordt. Je voelt hooguit een prikje en een tinteling maar dan zit de naald zeker op de juiste plek. Sommige mensen, met name zij die bloedverdunners gebruiken, lopen wat sneller blauwe plekken op en hebben kans dat het een beetje bloedt maar dat komt niet zo vaak voor. Gebruik je dit soort medicatie? Geef dit dan altijd van tevoren goed aan zodat daar rekening mee gehouden kan worden en de acupuncturist eerst bekijkt of en welke behandeling voor jou geschikt is.

Bijzonder kleine risico’s aan acupunctuur

Aan elke behandeling, ook als deze binnen de reguliere geneeskunst valt, kleven nu eenmaal risico’s. Bij acupunctuur zijn deze erg klein dus daarom wordt steeds meer voor deze alternatieve geneeswijze gekozen. Mede omdat mensen niet altijd van sterke medicatie afhankelijk willen zijn om de pijn die ontstaat bij osteoartritis te verzachten of omdat oefeningen en therapie niet altijd even goed helpen. Acupunctuur kan dan een waardevolle aanvulling zijn waaraan je niet verslaafd kunt raken en waar nauwelijks (mogelijk schadelijke) bijwerkingen aan vastzitten.

Let even goed wat er financieel mogelijk is

Let er altijd even goed op als je voor acupunctuur kiest dat je voldoende verzekerd bent. Deze alternatieve geneeswijze wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering dus niet vanuit de basisverzekering. De vergoeding kan verschillen per zorgverzekeraar dus kijk goed wat die van jou vergoedt en of je zorgverzekering de kosten dekt. Zelf betalen mag uiteraard maar houd er wel rekening mee dat de behandelingen niet goedkoop zijn.

Wil je nog meer leren over Acupunctuur?

Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.

Klik hier om het Acupunctuur Handboek te bekijken →

 

Bronnen:

Mis je een bron, of wil je een waardevolle verwijzing toevoegen? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Acupunctuur Handboek

Acupunctuur gids sidebar

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Acupunctuur. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die heel breed ingezet kan worden. Zo kan het helpen tegen lichamelijke klachten, maar ook tegen mentale klachten. Zelfs chronische pijnklachten kunnen goed behandeld worden. Dat wil niet zeggen dat acupunctuur alles kan...

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur mag dan wel een traditionele Chinese geneeswijze zijn, hij wordt ook in Nederland volop toegepast. Het is dan ook een manier van behandelen die voor heel veel mensen goed helpt. Zo is er een aanzienlijk aantal klachten, waarvan er ook veel zijn opgenomen...

Acupunctuur Gids

“Wow! Alles wat ik over Acupunctuur wilde weten in één compleet e-book!”

Acupunctuur Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Acupunctuur!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Acupunctuur inhoudt?
  • Wil je je verder verdiepen in Acupunctuur, en zoek je goede handvatten?
  • Wil je profiteren van de kracht van Acupunctuur?
  • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
  • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Acupunctuur Handboek perfect voor jou. Het handboek zit vol informatie en tips. 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over acupunctuur.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Acupunctuur.works.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.