www.acupunctuur24.nl | Klachten | Acupunctuur: een natuurlijke manier om migraine te verminderen
acupunctuur migraine

Acupunctuur: een natuurlijke manier om migraine te verminderen

⏱ Leestijd: 8 minuten

Als je regelmatig last hebt van migraine is dat erg vervelend. Het is een pijn in je hoofd die door veel mensen als erge hoofdpijn wordt ervaren maar het is meer dan alleen dat. Als je last hebt van migraine, dan zorgt dit er vaak voor dat je niet eens meer verder kunt gaan met waar je op dat moment bezig bent, gewoon omdat dit je helemaal lam legt en je niet eens meer in staat bent om nog wat te doen. Derhalve is het zaak migraine goed aan te pakken zodat de aanvallen minder frequent en minder hevig worden en zelfs voorkomen kunnen worden.

Helpt acupunctuur bij migraine?

Eerst even wat over migraine op zich. Er zijn veel mensen die eraan lijden, sommige in erge en sommigen in mindere mate. Zo zijn er mensen die eens een keertje per jaar een aanval krijgen maar ook die er wekelijks of nog vaker last van hebben. Migraine komt in aanvallen en kan van het ene op het andere moment optreden. Soms wordt het ergens door getriggerd, soms kan de oorzaak niet te bepalen zijn en is het er gewoon ineens en totaal onverwacht.

Wat zijn de meest voorkomende symptomen van migraine?

Migraine is niet altijd even erg qua pijn maar er komen wel vaak dezelfde soort symptomen bij om de hoek kijken. Bij migraine zit de pijn vaak aan één kant van het hoofd en wordt deze ervaren als stekende of bonkende hoofdpijn. Een migraineaanval kan een paar uur duren maar ook een paar dagen of steeds terugkeren. Bij een dergelijke aanval zijn mensen gevoelig voor licht of geluid, sommigen zien aura’s en weer anderen worden er misselijk bij of moeten overgeven. Niet iedereen heeft overigens last van dezelfde symptomen als het om migraine gaat.

✅  Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.

migraine acupunctuur

Medicatie of een andere oplossing om de aanval tegen te gaan?

Veel mensen kiezen er bij een aanval voor om medicatie te nemen. Deze kan in de vorm van een pilletje of prik worden toegediend en heeft als doel de aanval zo snel mogelijk te stoppen zodat je weer verder kunt. Vaak helpt het dan het beste als je je rust pakt en de medicatie de kans geeft haar werk te doen. Doet het niks? Dan kun je er het beste voor kiezen te rusten in een donkere en stille ruimte. Bij veel mensen gaat de aanval dan het snelste over maar deze kan nog altijd geruime tijd duren.

Acupunctuur om het evenwicht in je lichaam te herstellen

Ben je het wel zat om steeds medicatie te nemen bij een migraineaanval? Dat is te snappen want deze is niet bepaald flauw te noemen en er kunnen vervelende bijwerkingen optreden als je deze gebruikt. Denk dan eens aan acupunctuur als hulpmiddel om migraine tegen te gaan. Bij veel hoofdpijnklachten, waaronder migraine, is de oorzaak niet altijd even duidelijk aan te wijzen maar acupunctuur gaat ervan uit dat deze veroorzaakt wordt door een verstoring van het evenwicht in je lichaam.

Minder klachten met een goede balans

Ais je lichaam uit balans is, dient deze hersteld te worden zodat je minder last krijgt van pijn. Een acupuncturist zal altijd eerst naar de oorzaak trachten te zoeken voordat hij of zij het migraineprobleem kan aanpakken op de juiste manier. Wordt de balans tussen je lichaam en geest hersteld, dan is de kans aanzienlijk dat je minder klachten zult hebben.

Minder pijn bij migraine dankzij acupunctuur

Houd er bij migraine (en andere soorten hoofdpijn) altijd rekening mee dat er nog veel is dat de wetenschap er niet over weet. Problemen in en aan het hoofd worden nog altijd druk onderzocht en er is lang niet altijd een duidelijke oorzaak voor aan te wijzen. Veelal kan enkel het bestrijden van de symptomen soelaas bieden. Bij acupunctuur wordt dan ook gekeken naar de plek waar de pijn precies zit en wordt de behandeling erop gericht de spanning die daar zit weg te nemen, de balans te herstellen en ervoor te zorgen dat je weer voldoende energie krijgt. Zo wordt de pijn minder en kun je weer doorgaan met je dagelijkse bezigheden.

Negeer de klachten nooit en ga ermee naar een arts

Ga met hoofdpijn die regelmatig terugkeert altijd eerst naar de huisarts. Hoewel sommige mensen het als een probleem zullen afdoen dat meer met aanstellerij te maken heeft en waar je maar een pilletje voor moet nemen, is hoofdpijn echt een serieuze aandoening. Je leven kan er volledig door bepaald worden ook al zien mensen dat niet aan de buitenkant. Ga altijd naar een arts om je probleem kenbaar te maken.

Waarmee kun je baat hebben bij migraine?

De arts kan je doorsturen naar een specialist zodat bepaald kan worden met wat voor soort hoofdpijn je te maken hebt. Laat andere oorzaken uitsluiten want misschien komt de hoofdpijn voort uit een aandoening of onderliggend probleem. Wordt er migraine geconstateerd? Kijk dan met welke behandelingen (al dan niet regulier of alternatief) jij het beste uit de voeten kunt en baat hebt.

Welke acupunctuurpunten worden ingezet bij migraine?

Als je last hebt van migraine dan zitten de pijnklachten in je hoofd. Daarnaast zorgt migraine vaak voor bijkomende klachten zoals gevoeligheid voor licht en geluid, misselijkheid en overgeven. Ook deze problemen kunnen met acupunctuur aangepakt worden zodat deze verminderd worden. Als er gekozen wordt voor een behandeling met behulp van naalden dan is het vrij logisch dat deze bij migraine worden aangebracht op de plek waar zich de pijn voordoet. Er kan gekozen worden voor het warm maken van de naalden via de moxa techniek maar dat wordt door de acupuncturist bepaald.

Naalden in de oren aan laten brengen

Tegenwoordig wordt er veel  gebruik gemaakt van ooracupunctuur. Hierbij worden de naalden aangebracht in de randen van de oren. Bepaalde plekken op de oren corresponderen met de punten in je hoofd waar de pijn zit. Hierbij worden de acupunctuurpunten gebruikt in de schelp van de oren. Heb je veel andere klachten die optreden tijdens een migraineaanval? Dan kunnen de naalden op andere punten worden ingezet om deze symptomen tegen te gaan.

Acupunctuur bij pijn of als preventief middel

Acupunctuur kan gebruikt worden tijdens een aanval maar de kans dat je deze net hebt wanneer je een afspraak hebt bij een acupuncturist is natuurlijk niet zo groot. De behandelmethode wordt derhalve vaak ingezet als preventie om aanvallen te voorkomen. Zo wordt geprobeerd de balans in je lichaam te herstellen waardoor migraineaanvallen voorkomen worden en jij beter in je vel zit. Voorkoming is een punt waarbij acupunctuur een grote rol kan spelen.

Is migraine volgens de WHO behandelbaar met acupunctuur?

Reeds in 1979 stelde de WHO een lijst op met klachten, ziektes en aandoeningen die behandelbaar zijn met acupunctuur. Deze lijst vind je onder andere terug op https://acupunctuur.net/acupunctuur-aandoeningen-who/. Deze lijst is in 2003 nog eens herzien en in latere jaren is er meer onderzoek gedaan naar de werking van acupunctuur. Ook migraine staat op deze lijst vermeld bij de aandoeningen waarvoor acupunctuur kan worden ingezet. Let wel: er is weinig tot geen wetenschappelijk bewijs dat acupunctuur bepaalde klachten volledig kan genezen. Derhalve wordt de methode door veel artsen en wetenschappers nog altijd met de nodige scepsis bekeken. Acupunctuur kan echter wel verlichting van bepaalde klachten opleveren, zeker als de behandelmethode wordt gecombineerd met andere (reguliere) geneeswijzen.

Hoe werkt een behandeling met acupunctuur tegen migraine?

Heb je veel of vaak last van migraine en ben je dit wel zat? Of doet de medicatie lang niet altijd haar werk en wil je er zoveel mogelijk vanaf blijven? Wil je de intensiteit van de aanvallen graag terugbrengen? Kijk dan of je baat denkt te hebben bij acupunctuur. Hoe pak je dit het beste aan?

  • Ga eerst op zoek naar een goede acupuncturist, bij voorkeur in de buurt. Op die manier kun je er namelijk altijd snel zijn als het nodig is om behandeld te worden.
  • Vind je het moeilijk een goede praktijk te kiezen? Kijk dan online of je een acupunctuurpraktijk kunt vinden die is aangesloten bij de NVA. Dan weet je zeker dat deze volgens de geldende regels werkt.
  • Heb je een praktijk in de buurt gevonden? Kijk dan eerst goed voor wat voor behandelingen je er terecht kunt en wat hun specialisaties zijn. Het is uiteraard wel belangrijk dat ze migraineklachten kunnen behandelen.
  • Praktijk naar je zin gevonden? Meld je dan aan en maak een afspraak. Houd er rekening mee dat de acupuncturist een zo volledig mogelijk beeld van jou, je situatie en je problemen zal willen krijgen om daar een passende behandeling bij te maken.
  • Kan je behandeld worden? Start dan daar zo snel mogelijk mee om problemen in de toekomst te voorkomen en aanvallen zo goed mogelijk te behandelen. De acupuncturist bepaalt hierbij hoeveel behandelingen nodig zijn want dit is niet voor iedereen hetzelfde.

Acupunctuur is slechts een onderdeel van de oude Chinese geneeskunst

Heb je eenmaal gekozen voor een behandeling met behulp van acupunctuur? Dan wordt er naar aanleiding van jouw problemen en klachten gekeken welke soort behandeling daar het beste bij past. Veel mensen zullen bij acupunctuur direct denken aan een behandeling waarbij naalden gebruikt worden. Dit is echter slechts een onderdeel van een aloude Chinese geneeswijze waartoe acupunctuur behoort.

Acupunctuur alleen is niet genoeg

Vaak wordt er binnen deze geneeswijze gekozen voor een combinatie van verschillende methodes om de klachten tegen te gaan en te verminderen. In  het geval van migraine kan het daarom zijn dat er gekozen wordt voor een behandeling met naalden en dat er nog verder gekeken wordt. Om de balans in je lichaam goed op peil te brengen en te houden is het vaak nodig om extra dingen te doen.

Vermijd bepaalde zaken die migraine kunnen triggeren

Bij acupunctuur wordt het herstel van deze balans nagestreefd en is rust en regelmaat belangrijk. Als jouw lichaam meer tot rust komt en je beter in je vel zit, is de kans groter dat er minder triggers zijn die migraine veroorzaken. Bij veel mensen kan een bepaald soort voedsel ook migraine uitlokken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan chocolade, kaas of dranken zoals koffie en thee. Dit hoeft niet bij iedereen het geval te zijn en natuurlijk en bij sommige mensen kan de oorzaak ook bij andere voedingsmiddelen liggen. Houd je een dagboek bij met wat je eet en drinkt en kun je dit in verband brengen met de aanvallen, dan kan daar een gericht dieet voor gemaakt worden dat jij dient te volgen. Hierbij wordt ook vaak het gebruik van kruiden niet geschuwd.

Neem op tijd rust en geef migraine de kans weg te gaan

Heb je regelmatig last van migraine omdat je druk bent, veel werkt en de spanning je nog wel eens teveel wordt? Dan zal de behandeling er zeker op gericht zijn deze spanning (en mogelijke stress) terug te dringen. Neem op tijd je rust en voorkom daar al veel problemen mee.

Zijn er ook risico’s bij een behandeling van migraine met acupunctuur?

Ondanks het feit dat er weinig aantoonbaar wetenschappelijk bewijs is voor de werking van acupunctuur bij migraine, is dit juist een aandoening waarvoor de methode veelvuldig wordt ingezet. Ondanks het feit dat acupunctuur in combinatie met andere methodes dient te worden ingezet, kan de behandeling wel een ondersteunende functie hebben. Juist doordat de pijnklachten verminderd worden kan acupunctuur bij migraine veel baat geven.

Vermijd vieze naalden

Nu is er geen enkele behandelmethode waar geen risico’s aan verbonden zijn en dat geldt dus ook voor acupunctuur. Hoe klein ook, ze zijn er wel. Kies je voor een betrouwbare praktijk dan zullen er goed ontsmette en schone naalden gebruikt worden. Ben je echter bij een wat meer louche figuur terecht gekomen? Dan loop je kans op infectie door vieze naalden. Vermijd dit altijd.

Mogelijke bijwerkingen als je andere medicatie gebruikt

Door de naalden in je hoofd kan de pijn, mocht je die op dat moment al hebben, natuurlijk nog erger worden dus dat is een risico. Voel je echter een soort tinteling, dan zitten ze wel op de juiste plek om effect te hebben. Mensen die bloedverdunners gebruiken hebben kans op kleine bloedingen of blauwe plekken daar waar de naalden komen te zitten maar dit gebeurt niet zo vaak. Gebruik je deze medicatie, geef dat dan aan zodat er rekening mee gehouden kan worden.

Wil je nog meer leren over Acupunctuur?

Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.

Klik hier om het Acupunctuur Handboek te bekijken →

 

Bronnen:

Mis je een bron, of wil je een waardevolle verwijzing toevoegen? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Acupunctuur Handboek

Acupunctuur gids sidebar

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Acupunctuur. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die heel breed ingezet kan worden. Zo kan het helpen tegen lichamelijke klachten, maar ook tegen mentale klachten. Zelfs chronische pijnklachten kunnen goed behandeld worden. Dat wil niet zeggen dat acupunctuur alles kan...

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur mag dan wel een traditionele Chinese geneeswijze zijn, hij wordt ook in Nederland volop toegepast. Het is dan ook een manier van behandelen die voor heel veel mensen goed helpt. Zo is er een aanzienlijk aantal klachten, waarvan er ook veel zijn opgenomen...

Acupunctuur Gids

“Wow! Alles wat ik over Acupunctuur wilde weten in één compleet e-book!”

Acupunctuur Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Acupunctuur!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Acupunctuur inhoudt?
  • Wil je je verder verdiepen in Acupunctuur, en zoek je goede handvatten?
  • Wil je profiteren van de kracht van Acupunctuur?
  • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
  • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Acupunctuur Handboek perfect voor jou. Het handboek zit vol informatie en tips. 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over acupunctuur.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Acupunctuur.works.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.