www.acupunctuur24.nl | Klachten | Acupunctuur bij huidproblemen: een effectieve oplossing?
acupunctuur bij huidproblemen

Acupunctuur bij huidproblemen: een effectieve oplossing?

⏱ Leestijd: 8 minuten

Als je een slechte of moeilijke huid hebt, wil je deze natuurlijk zo goed mogelijk verzorgen en bepaalde problemen zo snel mogelijk oplossen. Veel huidproblemen zitten bij mensen in het gezicht zodat ze ook nog eens extra goed opvallen. Ze kunnen uiteraard ook op andere plekken in het lichaam voorkomen maar juist daar vallen ze het meeste op. Wil je jezelf niet verstoppen en wat aan de problemen doen? Dan zijn er verschillende soorten behandelingen mogelijk bij huidproblemen.

Helpt acupunctuur bij huidproblemen?

Er kunnen zich veel soorten problemen voordoen bij je huid maar er zijn er diverse die bij veel mensen te vinden zijn. We hebben de meest voorkomende huidproblemen eerst even voor je op een rijtje gezet zodat je weet welke dit zijn.

 • Rimpels. Deze krijg je als je ouder wordt (hoort er gewoon bij) maar de vorming ervan wordt tevens gestimuleerd door veelvuldig gebruik van make-up en zonlicht.
 • Dit zijn de rimpels die ontstaan bij de hoeken van je ogen en die vaak erg in het oog springen.
 • Cellulitis. Dit is een onderhuidse ontsteking die zich uit in een rode huid. Deze komt het vaakst voor op de benen maar in het gezicht en op de armen kan het ook ontstaan.
 • Jeuk. Dit kan allerlei oorzaken hebben en op veel plekken op het lichaam voorkomen. Ga je eraan krabben, dan worden de problemen doorgaans alleen nog maar verergerd.
 • Droge of vette huid. Dit zit in je gestel maar kan wel beïnvloed worden door wat je doet, hoe je je huid verzorgt en door wat je allemaal eet en drinkt. Een droge huid is vaak schilferig terwijl een vette huid juist een teveel aan talg produceert.
 • Acne. Dit is de medische benaming voor jeugdpuistjes en komt meestal voor bij personen in de puberteit. Acne zit vaak op het gezicht maar komt vooral voor op plekken waar veel talgklieren zitten. Het is een van de meest voorkomende huidaandoeningen.
 • Eczeem. Kan op elke plek op het lichaam voorkomen en is een jeukende uitslag op de huid. Eczeem uit zich als rode plekken, zwellingen, schilfers, bultjes of korstjes op de huid.
 • Psoriasis. Huidaandoening waarbij een ontsteking van de huid ontstaat. Deze uit zich in een rode huid en de vorming van schilfers. Kan op het gehele lichaam voorkomen.
 • Jeugdpuistjes. Vorm van acne waarbij zich bultjes vormen, vooral op het gezicht tijdens de puberleeftijd.
 • Koortsblaasjes. Kunnen op diverse plekken ontstaan op de huid, waaronder zelfs in de mond. Deze worden doorgaans veroorzaakt door slechte hygiëne of verminderde weerstand.
 • Zweren. Een ontsteking aan de buitenkant van de huid. Als de zweer geneest verdwijnen daarmee vaak stukjes van de opperhuid en worden deze door nieuw weefsel vervangen.

✅  Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.

huid acupunctuur

Huidproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben

Er zijn ook nog andere huidproblemen die kunnen voorkomen dus houd er rekening mee dat deze lijst niet compleet is maar slechts een overzicht geeft van wat er allemaal veel voorkomt. Voor elk huidprobleem geldt dat er verschillende oorzaken aan ten grondslag kunnen liggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan erfelijkheid, ziekte, eetgewoontes, geestelijke of lichamelijke problemen die hun weerslag hebben op je algehele welzijn en die zich uiten op je huid.

Externe en interne factoren die huidproblemen kunnen veroorzaken

De oorzaak van huidproblemen kan zowel intern als extern liggen. Omdat de huid een orgaan is, kunnen er verstoringen voorkomen waardoor deze minder goed in balans is en dit tot verschillende klachten kan leiden. Er zijn verschillende externe en interne factoren te onderscheiden die je huid kunnen beïnvloeden of die problemen veroorzaken. Bij interne factoren kun je bijvoorbeeld denken aan een niet goed werkend immuunsysteem (bijvoorbeeld door ziekte) of het vasthouden van bepaalde afvalstoffen. Externe factoren kunnen bepaalde eet- of drinkgewoonten zijn maar ook een teveel aan zon of het gebruik van bepaalde medicijnen kan invloed hebben op je huid en hoe deze eruit ziet.

Niet alle problemen zijn te genezen

Wat de oorzaak ook is, deze dient aangepakt te worden om de huidproblemen tegen te gaan zodat deze verminderen en op den duur zelfs verdwijnen. Dit laatste is niet bij alle huidproblemen mogelijk maar je kunt de symptomen ervan wel aanpakken zodat deze aanzienlijk minder worden. Bepaalde aandoeningen, zoals bijvoorbeeld psoriasis, zijn chronisch. Je kunt daarbij de symptomen wel bestrijden maar de aandoening volledig genezen is niet mogelijk.

Kijk altijd welk middel goed bij de kwaal past

Afhankelijk van met welk huidprobleem je te maken hebt, zet je daar een bepaald middel voor in. Voor veel problemen met de huid zijn allerlei (cosmetische) middelen te koop die je er tegen kunt inzetten om de klachten tegen te gaan. Kijk altijd goed welk probleem je hebt en wat je daarvoor kunt kopen bij de drogist. Het is altijd verstandig om er mee naar je huisarts te gaan zodat daar bekeken kan worden waar je mee te maken hebt en welke remedie daarbij past.

Vraag informatie en laat je goed adviseren welke producten je het beste kiest

Je arts kan je adviseren wat voor product(en) te gebruiken. Dit kunnen ze je bij de apotheek of drogist ook aanraden. Schroom niet, vraag wat je wilt weten en lees altijd de informatie op een product door zodat je weet wat je in huis haalt en waarvoor je het kunt inzetten. Lukraak een crème of ander middeltje kopen en gebruiken kan ook van kwaad tot erger leiden als je niet het juiste product gekozen hebt.

Acupunctuur kan ervoor zorgen dat je klachten verminderen en verzacht worden

Soms zijn de huidproblemen zo ernstig dat er ook medicatie voor dient te worden ingezet of je een bepaalde therapie dient te volgen. Dit dien je uiteraard altijd in overleg met je arts te doen. Daarbij is het zeker zaak dat er aan acupunctuur gedacht wordt want hiermee kun je op natuurlijke wijze, met zo min mogelijke bijwerkingen je huidproblemen aanpakken. Acupunctuur kan ervoor zorgen dat de huidproblemen die je hebt verminderd worden. Heb je er ook pijn van? Dan zorgt acupunctuur voor een verzachting daarvan. Bij acupunctuur wordt gestreefd naar het bereiken van een goede balans tussen lichaam en geest. Als je lichaam goed in balans is voel jij je beter en functioneren je organen, waarvan de huid er eentje is, goed. Dit betekent ook minder klachten en je zit, vaak letterlijk en figuurlijk, beter in je vel.

Welke acupunctuurpunten worden ingezet bij huidproblemen?

Bij huidproblemen wordt altijd eerst gekeken wat de oorzaak is en waar deze zich bevinden. Is dit duidelijk dan kan de acupuncturist daar zijn of haar behandeling op aanpassen. Hoe gerichter deze gedaan kan worden, hoe groter de kans op succes. Worden er naalden gebruikt? Dan kunnen deze geprikt worden op de probleemplekken, oftewel de acupunctuurpunten. Dit doet geen pijn dus je hoeft er niet bang voor te zijn als dit bijvoorbeeld in je hoofd is. Ook de oren worden vaak geprikt omdat daarin tal van plekken zitten die overeenkomen met bepaalde plekken in je lichaam.

Acupunctuur als hulpmiddel tegen huidproblemen

Acupunctuur wordt vaak ingezet als hulpmiddel bij andere methodes om huidproblemen tegen te gaan. Dit kunnen methodes zijn die binnen de reguliere geneeskunde vallen maar ook alternatieve. Acupunctuur behoort tot een oude Chinese geneeskunst waarbinnen ook voedingsadviezen vallen. Bij veel mensen worden huidproblemen veroorzaakt door wat ze eten en drinken. Neem je bijvoorbeeld veel vet voedsel tot je of drink je regelmatig alcohol? Dan kan dit je huid op negatieve wijze beïnvloeden. Het is daarom zaak de acupunctuur te combineren met een goed dieet zodat je huid daar ook op vooruit gaat.

Zijn huidproblemen volgens de WHO behandelbaar met acupunctuur?

Als je last hebt van bepaalde huidproblemen en er al veel middelen tegen geprobeerd hebt maar daar tot op heden toe geen baat bij hebt gehad, dan kan het weinig kwaad om voor acupunctuur te kiezen. Dit is namelijk een behandeling waaraan weinig risico’s kleven. Er wordt uitsluitend met niet schadelijke middelen gewerkt dus de bijwerkingen zijn nihil. Het is en blijft echter wel een feit dat acupunctuur niet als reguliere geneeswijze wordt beschouwd en dat het niet wetenschappelijk bewezen is dat het echt werkt.

Raadpleeg de lijst met kwalen die volgens de WHO behandelbaar zijn met acupunctuur

Om wat meer zekerheid te krijgen of acupunctuur ingezet kan worden bij huidproblemen kun je de lijst raadplegen die de WHO heeft opgesteld als het om deze behandeling gaat. Hierin vind je tal van aandoeningen, ziektes en problemen waarbij acupunctuur kan bijdragen aan een goede behandeling ervan. Zo wordt acupunctuur ook gezien als ondersteunend middel bij huidproblemen, volgens de WHO.

Hoe werkt een behandeling met acupunctuur tegen huidproblemen?

Kies je voor een behandeling met acupunctuur om huidproblemen tegen te gaan? Houd er dan rekening mee dat je deze altijd samen met andere methodes gebruikt. Zo heeft het namelijk het meeste effect. Vaak werken bij bepaalde huidproblemen, zeker als deze vrij minimaal zijn en niet chronisch, eenvoudige middelen ook goed zolang je maar voor het juiste product kiest. Als je met moeilijkere of zwaardere problemen te maken hebt dan is  het aan raden een goede behandeling daarbij te kiezen.

Acupunctuur kan ingezet worden als preventief middel om huidproblemen te voorkomen

Acupunctuur kan worden ingezet om problemen te bestrijden maar ook om deze te voorkomen. Als je ervoor kiest deze methode te gebruiken dan ga je in het geval van huidproblemen het beste op zoek naar een praktijk die gespecialiseerd is in dat soort klachten. Je kunt hiervoor op internet terecht om te zoeken naar betrouwbare acupuncturisten en zelf de nodige informatie opzoeken.

Altijd een plan en behandeling op maat

Heb je een geschikte praktijk gevonden waar je terecht kunt? Maak dan een afspraak voor een intake gesprek. Hierin kun je alles vertellen over je problemen zodat daar een goede behandeling op maat bij gemaakt kan worden. Acupunctuur kan ingezet worden als preventief middel om klachten met de huid te voorkomen maar ook als bestrijding van bepaalde symptomen. Welke behandelmethode daarvoor wordt ingezet verschilt per persoon en per klacht. De acupuncturist maakt een plan dat voor op jouw op maat is zodat dit het snelst het gewenste resultaat oplevert.

Vaak worden verschillende methodes met elkaar gecombineerd

Als er bepaalde handelingen zijn die je niet ziet zitten kun je dit uiteraard ook aangeven. Houd er altijd rekening mee dat het bij huidproblemen vaak niet bij naalden in de huid aanbrengen blijft, maar dit ook met gecombineerd kan worden met andere methodes. Zeker als de klachten voortkomen uit externe oorzaken die met eten te maken hebben, zal er een dieet of voedingsadvies aan gekoppeld worden. Dit dien je dan voor het beste resultaat ook strikt te volgen.

De natuurlijke energiebalans van je lichaam en huid herstellen

Als er sprake is van een huidaandoening dan heb je doorgaans teveel energie. Dit betekent dat dit wanneer dit niet in de juiste balans is, je energie er op de verkeerde wijze uit komt. Hierdoor kunnen dan huidproblemen ontstaan. De behandeling met acupunctuur werkt er naartoe om de balans van je energie te herstellen. Dit betekent dat je zelf beter in je vel komt te zitten en dat de huidproblemen minder erg worden of dat in ieder geval de symptomen bestreden worden. Psychisch lekkerder in je vel zitten betekent dan dat je echte velletje er ook beter uit komt te zien.

Zijn er ook risico’s bij een behandeling van huidproblemen met acupunctuur?

Als je kiest voor acupunctuur dan zitten daar ook risico’s aan maar deze zijn niet erg groot. Derhalve wordt er vaak voor deze manier gekozen omdat je dan weinig kans hebt op vervelende bijwerkingen. Het kan natuurlijk wel voorkomen dat je last krijgt van kleine bijwerkingen zoals een lichte bloeding of blauwe plekken, maar dat is vrijwel alleen het geval bij mensen die bloedverdunners gebruiken. Soms valt iemand flauw tijdens de behandeling en indien er vieze naalden gebruikt worden, kun je een infectie oplopen. De kans op dat laatste is klein bij een erkende praktijk die is aangesloten bij de NVA want daar wordt altijd volgens de geldende normen gewerkt.

Wil je nog meer leren over Acupunctuur?

Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.

Klik hier om het Acupunctuur Handboek te bekijken →

 

Bronnen:

Mis je een bron, of wil je een waardevolle verwijzing toevoegen? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Acupunctuur Handboek

Acupunctuur gids sidebar

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Acupunctuur. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die heel breed ingezet kan worden. Zo kan het helpen tegen lichamelijke klachten, maar ook tegen mentale klachten. Zelfs chronische pijnklachten kunnen goed behandeld worden. Dat wil niet zeggen dat acupunctuur alles kan...

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur mag dan wel een traditionele Chinese geneeswijze zijn, hij wordt ook in Nederland volop toegepast. Het is dan ook een manier van behandelen die voor heel veel mensen goed helpt. Zo is er een aanzienlijk aantal klachten, waarvan er ook veel zijn opgenomen...

Acupunctuur Gids

“Wow! Alles wat ik over Acupunctuur wilde weten in één compleet e-book!”

Acupunctuur Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Acupunctuur!

 • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Acupunctuur inhoudt?
 • Wil je je verder verdiepen in Acupunctuur, en zoek je goede handvatten?
 • Wil je profiteren van de kracht van Acupunctuur?
 • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
 • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Acupunctuur Handboek perfect voor jou. Het handboek zit vol informatie en tips. 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over acupunctuur.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Acupunctuur.works.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.