www.acupunctuur24.nl | Klachten | Hooikoorts? Probeer acupunctuur voor verlichting
acupunctuur hooikoorts

Hooikoorts? Probeer acupunctuur voor verlichting

⏱ Leestijd: 8 minuten

Hooikoorts is een aandoening waar veel mensen last van hebben. Dit kan in mindere mate zijn maar sommige mensen hebben er echt veel last van en dat is erg vervelend. Het pollenseizoen begint vaak al vroeg in het jaar en de meesten weten al hoe laat het is als de ogen beginnen te kriebelen, de neus begint te jeuken en je allerlei vervelende klachten krijgt omdat de bloempjes hun kopje weer boven de grond uitsteken en allerlei planten, bomen en het gras in bloei komen.

Helpt acupunctuur bij hooikoorts?

Als je vaak en langdurig last hebt van hooikoorts en dan ook nog eens in behoorlijke mate,  dan is dat doorgaans erg vervelend. Je kunt er niet enkel erg beroerd van worden maar het kan ook je dagelijkse werkzaamheden sterk beïnvloeden of ervoor zorgen dat je zo min mogelijk naar buiten kunt omdat de klachten dan alleen nog maar meer toenemen. Er zijn tal van producten op de markt die je kunt gebruiken als je last hebt van hooikoorts. Dit zijn doorgaans pillen of druppels die je kunt gebruiken als je een aanval krijgt of waarmee je preventief hooikoorts kunt tegengaan.

Medicatie mag vaak maar korte rijd gebruikt worden bij hooikoorts

Als je een aanval krijgt of langere tijd last van hooikoorts hebt dan is het niet alleen vervelend daar (chemische) medicatie voor te gebruiken maar je mag deze vaak ook maar  korte tijd achter elkaar gebruiken. Dit is meestal rond de drie weken. Daarna dien je ermee te stoppen maar als de klachten dan niet over zijn is dat natuurlijk wel erg vervelend. Je kunt ook een injectie krijgen als dat beter werkt.

✅  Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.

hooikoorts acupunctuur

Kies voor een minder chemisch alternatief

Naast de reguliere medicaties tegen hooikoorts (vaak antihistamines waar je met wat pech ook nog eens suf van wordt) kun je kiezen voor het gebruik van natuurlijke middelen die hooikoorts tegengaan of het voorkomen. Deze middelen werken niet altijd bij iedereen even goed maar zijn wel een goed en minder schadelijk alternatief. De meeste middelen kunnen zonder problemen door nagenoeg iedereen gebruikt worden.

Acupunctuur kan een goede aanvulling zijn als je last hebt van hooikoorts

Dit geldt ook voor acupunctuur in het geval van hooikoorts. Groot voordeel van deze methode is dat er weinig bijwerkingen aan verbonden zijn en dat het voor veel mensen geschikt is om te doen. Het kan niet voor iedereen ingezet worden maar wel bij veel mensen. Kies je voor acupunctuur als je last hebt van hooikoorts? Dan is dat vaak een goede aanvulling op een andere behandeling en kan het zeker de klachten die je hebt verlichten.

Wat is hooikoorts nu precies?

Om te weten te komen waarom acupunctuur kan helpen de klachten (ook bij acute hooikoorts) te verlichten eerst even iets over het probleem waar veel mensen jaarlijks weer mee te kampen hebben. Hooikoorts treedt over het algemeen op in het voorjaar als het beter weer wordt maar het kan langere tijd aanhouden. Als alles buiten weer volop begint te bloeien en groeien ontwikkel je als hooikoortspatiënt een extra gevoeligheid voor alle pollen die door de lucht vliegen. Deze ontstaan juist doordat alle planten zich weer voortplanten.

Veelvoorkomende klachten als je hooikoorts hebt

De pollen kunnen werkelijk overal zijn en je als patiënt behoorlijk in de weg zitten. De pollen  oftewel stuifmeelkorrels zijn op zich niet schadelijk, maar ze brengen wel je afweersysteem helemaal in de war waardoor je lijf denkt dat je ziek bent. Met alle klachten van dien zoals overprikkelde ogen, een loopneus, benauwdheid, vermoeidheid en veel niezen. Je lijf maakt door de pollen in de lucht meer histamine aan dan normaal en daardoor krijg jij juist klachten.

Hooikoorts kan lange tijd aanhouden met wat pech

Denk je er na een paar weken wel weer van af te zijn omdat een bepaalde plant, bloem of het gras dan niet meer bloeit? Dat is mogelijk omdat veel mensen slechts voor bepaalde pollen allergisch zijn. Ben je echter voor meerdere soorten allergisch? Dan kan de hooikoorts lange tijd aanhouden (soms wel maanden) en erg vervelend zijn. Het beste is dus om het probleem dan zo snel mogelijk aan te pakken.

Acupunctuur bij acute gevallen maar vooral als preventie van hooikoorts

Als je kiest voor acupunctuur in het geval van hooikoorts dan kun je met acute klachten ook naar een praktijk gaan om deze te verlichten. Dit is echter niet alles wat acupunctuur in dit geval voor je kan betekenen. Omdat je als je hooikoorts hebt last hebt van een probleem met je afweersysteem en je lijf teveel histamine aanmaakt, is acupunctuur een prima manier om preventief de klachten tegen te gaan. Je start het beste geruime tijd voordat je klachten zich normaliter openbaren met de behandeling zodat je afweersysteem tegen de tijd dat de pollen waar jij niet tegen kunt zich aandienen, optimaal werkt. Zo kun je met wat geluk al veel problemen voorkomen.

Laat een behandelplan maken dat speciaal voor jou is

Hoeveel behandelingen je daarvoor nodig hebt en in welke vorm is bij iedereen anders. Dit hangt zeker ook af van de mate waarin je hooikoorts hebt en voor wat voor pollen je allemaal afhankelijk bent. De acupuncturist zal je daarom van alles vragen over je klachten om een zo goed mogelijk behandelplan samen te stellen waar jij baat bij hebt. De klachten hebben toch te maken met een verstoring van de natuurlijke balans in je lichaam en acupunctuur is er juist op gericht deze weer te herstellen. Het is sowieso een behandeling die voor veel klachten preventief wordt ingezet.

Welke acupunctuurpunten worden ingezet bij hooikoorts?

Acupunctuur bestaat niet enkel uit naalden aanbrengen op diverse plekken in je lijf. Het is onderdeel van een traditionele Chinese geneeswijze die al sinds eeuwen gebruikt wordt en tegenwoordig ook veel in Westerse landen wordt ingezet. Niet iedereen wil steeds maar schadelijke stoffen gebruiken om te genezen en klachten te verlichten en daarom wordt steeds meer gekozen voor alternatieve geneeswijzen.

Diverse manieren binnen de acupunctuur om hooikoorts aan te pakken

Als je ervoor kiest acupunctuur in te zetten om hooikoorts te voorkomen of te bestrijden dan zal degene die de behandeling doet eerst met je overleggen wat de problemen precies zijn. Zo kan er een compleet beeld gemaakt worden op basis waarvan de acupuncturist een behandeling kan starten. Zo kan er met naalden gewerkt worden maar kan er tevens gekeken worden naar bepaalde voedingsmiddelen die je wellicht beter vermijdt als je snel hooikoorts hebt, of kruiden die je tot je kunt nemen. Veel acupunctuurbehandelingen zijn een combinatie van meerdere methodes.

Ooracupunctuur kan uitkomst bieden

Als er naalden aan te pas komen dan bekijkt de acupuncturist waar deze geplaatst worden. Dit kan in je gezicht of keel zijn als zich daar juist de klachten voordoen maar het kan ook op andere plekken gebeuren. Tegenwoordig wordt veel gebruik gemaakt van ooracupunctuur waarbij de naalden in de randen van de oren geplaatst worden om zo de problemen tegen te gaan. Bepaalde punten in de oren corresponderen dan met plekken in je lijf en zorgen ervoor dat je afweersysteem op orde wordt gebracht voordat je überhaupt klachten krijgt. Welk systeem gebruikt wordt en waar er geprikt wordt, bepaalt de acupuncturist.

Is hooikoorts volgens de WHO behandelbaar met acupunctuur?

Als je veel last van hooikoorts hebt is het zeker de moeite waard om dit preventief te proberen te bestrijden. Er zijn veel aandoeningen en problemen waarbij acupunctuur verlichting kan geven en zelfs de klachten sterk kan doen verminderen. De WHO heeft een lijst uitgebracht (te vinden op www.acupunctuur.net) met een overzicht van klachten en aandoeningen die mogelijk baat kunnen hebben bij acupunctuur. Daarbij staat uiteraard niet welke behandeling het meest voor jou geschikt is want dit is bij iedereen weer anders en hangt tevens af van degene die je behandelt.

Acupunctuur als alternatieve geneeswijze inzetten

Het probleem hooikoorts staat ook op deze lijst. Ook al is er geen wetenschappelijk bewijs voor geleverd dat acupunctuur effectief is tegen hooikoorts, er zijn wel diverse artikelen over acupunctuur verschenen waarin wordt aangetoond dat het zeker nut kan hebben er gebruik van te maken. Ben je wel uitbehandeld met de reguliere medicatie of wil je eens wat anders proberen? Dan is acupunctuur zeker het overwegen waard, mede doordat er weinig risico’s aan deze alternatieve geneeswijze verbonden zijn.

Hoe werkt een behandeling met acupunctuur tegen hooikoorts?

Zoals opgemerkt kan acupunctuur ingezet worden als je een acute aanval van hooikoorts hebt maar het is vooral bedoeld om preventief te werken en hooikoorts met alle bijbehorende klachten te verlichten. Zet hiervoor de volgende stappen.

  • Kijk eerst eens goed rond wat voor behandelingen er allemaal mogelijk zijn binnen de acupunctuur, zeker als het om hooikoorts gaat. Je vindt online tal van behandelingen en veel informatie zodat je al meteen beter weet wat je kunt laten doen.
  • Zie je het wel zitten en heb je geen schrik voor naalden? Dan kun je het beste op zoek gaan naar een praktijk voor acupunctuur bij jou in de buurt. Kijk altijd goed waar je terecht kunt en vergelijk praktijken met elkaar. Vergeet zeker niet te kijken of de praktijk je kan helpen bij hooikoortsklachten want dat is natuurlijk wel belangrijk.
  • Heb je een (liefst gecertificeerde) praktijk gevonden? Maak dan een afspraak zodat je je problemen daar kunt bespreken met een acupuncturist.
  • Start de behandeling ruim voordat het hooikoortsseizoen begint of voordat je doorgaans last krijgt van klachten op dit gebied. Zo krijgt je lichaam de kans om in balans te raken met je gevoelens en krijgt je afweersysteem de tijd zich op te laden voordat de hooikoorts zich aandient en kan deze direct bestreden worden.

Zijn er ook risico’s bij een behandeling van hooikoorts met acupunctuur?

Aan iedere medische behandeling, al dan niet binnen de reguliere of alternatieve geneeskunde, zitten risico’s verbonden maar deze zijn bij acupunctuur niet erg groot te noemen. Zeker als je terechtkomt bij een goede en ervaren acupuncturist loop je weinig risico. Dit is dan ook juist een van de grote voordelen van deze behandelmethode. Zolang de voordelen van een dergelijke methode groter zijn de nadelen dan zal deze ook gewoon doorgang kunnen vinden en door de WHO als goed beschouwd worden.

Zorg voor hygiënische behandelingen zodat je geen infectie oploopt

Je kunt natuurlijk wel wat problemen ondervinden als je acupunctuur laat toepassen. Kies je voor een erkende praktijk met een vakkundige acupuncturist, dan kun je er zeker van zijn dat er onder bijzonder hygiënische omstandigheden gewerkt wordt en dat er altijd schone en goed ontsmette naalden gebruikt worden. Bij een wat minder betrouwbare plek kan daarvoor minder aandacht zijn dus bestaat de kans dat je een infectie oploopt. Dit is echter nagenoeg nihil bij een goede acupuncturist.

Bijwerkingen zijn mogelijk maar komen weinig voor bij acupunctuur

Daarnaast wordt er enkel met natuurlijke materialen gewerkt zodat de kans op vervelende bijwerkingen niet groot is. Je kunt uiteraard ergens allergisch voor zijn maar dat openbaart zich veelal snel. Mensen met bloedstollingsproblemen of die bloedverdunners gebruiken hebben eerder kans op blauwe plekken en bloedingen. Je overlegt dit eerst het beste met de acupuncturist zodat je weet wat de risico’s daarop zijn. Een enkele keer kan het voorkomen dat mensen flauwvallen tijdens de behandeling.

Werkt het echt en hoe wetenschappelijk is het?

Het is echter niet wetenschappelijk bewezen dat acupunctuur werkelijk bij elke kwaal waarvoor de therapie kan worden ingezet werkt. Veel artsen en wetenschappers doen acupunctuur nog altijd af als kwakzalverij hoewel er echt wel mensen baat bij hebben. Dit is echter wel altijd in samenwerking met een andere behandeling of als preventie. Acupunctuur wordt in ons land beschouwd als een alternatieve geneeswijze en staat dus ook zo bekend. Ben je bang dat het allemaal wat zweverig wordt en vertrouw je het niet helemaal? Win dan eerst inlichtingen in zodat je weet waar je aan toe bent. En ga met klachten en ziekte uiteraard altijd naar een arts.

Vergoedingen voor acupunctuur mogelijk vanuit de zorgverzekering

Als je kiest voor een behandeling door middel van acupunctuur dan kan deze ook vergoed worden door je zorgverzekeraar. Je dient hiervoor wel aanvullend verzekerd te zijn want de kosten voor de behandeling worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. De voorwaarden voor vergoeding, de hoogte ervan en de soort verzekering die je voor acupunctuur dient af te sluiten kunnen verschillen per zorgverzekeraar. Het is daarom altijd aan te raden eerst te informeren wat jouw verzekering vergoedt of je polis te bekijken zodat je niet voor onverwachte en onaangename financiële verrassingen achteraf komt te staan.

Wil je nog meer leren over Acupunctuur?

Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.

Klik hier om het Acupunctuur Handboek te bekijken →

 

Bronnen:

Mis je een bron, of wil je een waardevolle verwijzing toevoegen? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Acupunctuur Handboek

Acupunctuur gids sidebar

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Acupunctuur. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die heel breed ingezet kan worden. Zo kan het helpen tegen lichamelijke klachten, maar ook tegen mentale klachten. Zelfs chronische pijnklachten kunnen goed behandeld worden. Dat wil niet zeggen dat acupunctuur alles kan...

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur mag dan wel een traditionele Chinese geneeswijze zijn, hij wordt ook in Nederland volop toegepast. Het is dan ook een manier van behandelen die voor heel veel mensen goed helpt. Zo is er een aanzienlijk aantal klachten, waarvan er ook veel zijn opgenomen...

Acupunctuur Gids

“Wow! Alles wat ik over Acupunctuur wilde weten in één compleet e-book!”

Acupunctuur Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Acupunctuur!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Acupunctuur inhoudt?
  • Wil je je verder verdiepen in Acupunctuur, en zoek je goede handvatten?
  • Wil je profiteren van de kracht van Acupunctuur?
  • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
  • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Acupunctuur Handboek perfect voor jou. Het handboek zit vol informatie en tips. 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over acupunctuur.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Acupunctuur.works.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.