www.acupunctuur24.nl | Klachten | Acupunctuur bij een zwangerschap (+ vruchtbaarheid)
acupunctuur zwangerschap vruchtbaarheid

Acupunctuur bij een zwangerschap (+ vruchtbaarheid)

⏱ Leestijd: 8 minuten

Als je zwanger bent dan voelt het je lichaam anders aan dan normaal. Je hormonen slaan op hol, je lijf verandert en je kunt soms ineens van heel blij naar niet bepaald vrolijk gaan en dit zijn nog maar een paar voorbeelden. Zwanger zijn is leuk voor de meeste vrouwen want er is een kindje op komst en je kunt natuurlijk bijna niet wachten op de gezinsuitbreiding. Maar wat als je last hebt van bepaalde klachten tijdens de zwangerschap waar je niet echt op zit te wachten? Of wat als je een verminderde vruchtbaarheid hebt terwijl je toch echt zo graag een kindje wilt hebben.

Helpt acupunctuur bij zwangerschapsklachten of als je zwanger wilt worden?

Hoewel niet wetenschappelijk bewezen als hoog effectief, kan acupunctuur wel een rol spelen als je zwanger bent. Heb je last van klachten tijdens de zwangerschap maar mag je daarvoor bepaalde medicijnen niet gebruiken omdat deze schadelijk kunnen zijn voor het ongeboren kindje? Of heb je een aandoening waarbij medicatie niet gebruikt kan worden als je zwanger bent? Denk dan ook eens aan acupunctuur als alternatieve geneeswijze. Het heeft relatief weinig bijwerkingen en kan worden ingezet bij allerlei kwalen dus ook die met een zwangerschap te maken hebben.

Lichamelijke en geestelijke klachten als je zwanger bent

Als je zwanger bent wil je natuurlijk zoveel mogelijk genieten van deze tijd en je er niet door beperkt voelen omdat je bepaalde kwalen erbij krijgt. Denk bijvoorbeeld aan problemen zoals verstopping, opgezette voeten, vocht vasthouden, hoofdpijn, misselijkheid, hoge bloeddruk en zo is er nog veel meer te noemen. Om dit tegen te gaan zonder al te veel medicatie en je hormoonhuishouding op een evenwichtig peil te krijgen, kan acupunctuur zeker uitkomst bieden. Met deze behandeling wordt namelijk gestreefd naar een zo goed mogelijke balans tussen je lichaam en geest en juist op het moment dat je zwanger bent, vliegen de emoties nog wel eens alle kanten op. Belangrijk dus om deze zo goed mogelijk in balans te krijgen zodat je lichaam zich er goed bij voelt en je gewoon je dagelijkse dingen kunt doen.

✅  Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.

zwanger acupunctuur

Wanneer je zwanger wilt raken en dat niet lukt

Als je probeert zwanger te worden en dit niet zo makkelijk lukt, is dat natuurlijk erg vervelend. Ook in dat geval kan acupunctuur je de helpende hand bieden. Door een goede balans tussen lichaam en geest zit jij zelf beter in je vel en word je een stuk rustiger. Daardoor is de kans dat je zwanger raakt ook groter omdat je er niet heel de dag mee bezig bent en onder de spanning te lijden hebt.

IVF combineren met acupunctuur

Als je een medische oorzaak hebt waardoor je moeilijk in verwachting raakt, kiezen veel vrouwen voor IVF. Dit is een zeer intensief traject waarbij je wel meer kans hebt om zwanger te worden maar het kost vaak veel energie en brengt de nodige spanning met zich mee. Als je tegelijkertijd met het IVF programma voor acupunctuur kiest, kan deze behandeling ervoor zorgen dat je minder gespannen raakt, minder emotionele klachten hebt en het traject beter aankunt.

Door een betere balans in je lichaam kan IVF sneller effect hebben

Dit betekent ook meteen dat de kans dat je zwanger wordt, groter is. Van acupunctuur op zich raak je natuurlijk niet zwanger maar de natuurlijke balans in je lichaam wordt beter zodat de kans erop groter wordt. Acupunctuur om de vruchtbaarheid te bevorderen kan zowel bij vrouwen als mannen worden toegepast. Wil je meer weten over wat er allemaal mogelijk is als je voor acupunctuur kiest als je zwanger wilt worden met behulp van IVF? Kijk dan zeker ook eens op www.acupunctuur.nl/artikelen/vruchtbaarheid.

Welke acupunctuurpunten worden ingezet bij zwangerschap?

Als je kiest voor acupunctuur tijdens de zwangerschap dan kan de behandeling uit verschillende onderdelen bestaan. Het bekendste bij de meeste mensen is natuurlijk het gebruik van naalden maar dat is niet het enige waar acupunctuur uit bestaat. Wordt daar wel voor gekozen, dan bepaalt de acupuncturist waar deze naalden worden ingezet en op welke plekken in je lichaam deze geplaatst worden. Dit kan op diverse plekken zijn, mede afhankelijk van wat voor klachten je tijdens je zwangerschap ondervindt. Er zijn bepaalde punten die niet gebruikt mogen worden als je zwanger bent of net je cyclus hebt tijdens een behandeling, maar dit weet een ervaren acupuncturist ook altijd. Ben je zwanger, meld dit dan uiteraard altijd van tevoren.

Zijn klachten tijdens de zwangerschap volgens de WHO behandelbaar met acupunctuur?

Als je kijkt naar wat de WHO te zeggen heeft over acupunctuur dan zie je al snel dat dit voor veel zaken kan worden ingezet. Zo kan het gebruikt worden ter verlichting van allerlei kwalen en pijntjes maar is het ook geschikt als je aan bepaalde aandoeningen lijdt om zo de pijn te verminderen. Als je zwanger bent en klachten ondervindt die daaraan gerelateerd zijn, kan acupunctuur daar ook voor ingezet worden volgens de WHO. Er is weinig tot geen wetenschappelijk bewijs te vinden over de effectiviteit van de behandeling maar er zijn weinig risico’s aan verbonden zodat het zeker geprobeerd kan worden.

Acupunctuur als je zwanger wilt worden maar dit niet goed lukt

In het geval van vruchtbaarheidsproblemen kan acupunctuur ook een belangrijke rol spelen. Deze staan ook op de lijst van behandelbare problemen van de WHO vermeld, mits het om (verminderde) vruchtbaarheid gaat. Dit kan zowel voor problemen bij vrouwen als mannen gelden. Het probleem kan bij beide liggen dus in bepaalde gevallen kan het voorkomen dat zowel de vrouw als de man een behandeling nodig hebben om zo meer kans te hebben om in verwachting te raken.

Hoe werkt acupunctuur als je zwanger bent of wilt raken?

Als je zwanger bent en aan acupunctuur denkt om de bijkomende problemen wat te verminderen en er geen medicatie voor mag of wilt slikken, lees dan eerst de nodige informatie eens door die je over een dergelijke behandeling online kunt vinden. Je kunt het beste ook op zoek gaan naar een goede praktijk voor acupunctuur waar ze je kunnen helpen op dit gebied. Kies bij voorkeur een praktijk die is aangesloten bij de NVA. Op www.geneesjewijzer.nl/acupunctuur vind je een lijst met erkende praktijken.

Maak een afspraak om de balans in je lichaam te herstellen

Daarna maak je een afspraak en kun je je problemen uitleggen. De acupuncturist kan dan bekijken welke behandeling daar het beste bij past om jou te helpen. Deze is er altijd op gericht om je evenwicht te herstellen en te behouden zodat je makkelijker en prettiger door deze periode heen raakt. Acupunctuur is niet wetenschappelijk bewezen dat het alle klachten wegneemt maar kan ze wel minder en in ieder geval draaglijker doen worden.

Acupunctuur bestaat uit verschillende onderdelen

Acupunctuur valt onder de traditionele Chinese geneeskunde en bestaat uit twee onderdelen: buiten methodes en binnen methodes. Onder de buiten methodes vallen manieren zoals acupunctuur, acupressuur, moxa en cupping. Bij binnen methodes kan gedacht worden aan onder andere een bepaald dieet, het gebruik van kruiden en mediatie. Vaak worden de verschillende manieren ook met elkaar gecombineerd zodat dit het beste effect oplevert.

Laat bijvoorbeeld je spijsvertering in orde brengen

Stel, je bent zwanger en hebt veel last van je spijsvertering. Dan kan een gebruik van bepaalde kruiden (zoals in thee) of een speciaal dieet je vaak al veel baat geven. Daarnaast kunnen dan natuurlijk nog de bekende naalden gebruikt worden maar het is aan de acupuncturist om te bepalen welke behandeling voor jou het meeste geschikt is. En die je zelf ook wilt gebruiken uiteraard. Als je spijsvertering goed geregeld is, geeft je dit al meteen een beter gevoel en is de balans in je lichaam een stuk beter.

Zijn er ook risico’s bij een behandeling van zwangerschap met acupunctuur?

Als je voor een bepaalde behandeling kiest, zijn daar altijd wel risico’s aan verbonden maar deze zijn bij acupunctuur bijzonder klein te noemen. Indien de acupunctuur handelingen worden uitgevoerd door een bekwaam en gecertificeerd acupuncturist, dan zijn de risico’s die eraan kleven erg klein en kan het weinig kwaad voor het nog ongeboren kindje. Er wordt dan ook altijd met de hoogst mogelijke hygiëne gewerkt zodat je niet bang hoeft te zijn voor infecties als gevolg van vieze of besmette naalden.

Weinig tot geen risico’s maar wel mogelijk

Mogelijke risico’s die je loopt kunnen zijn dat je kunt flauwvallen tijdens de behandeling, blauwe plekken en bloedingen kunt krijgen maar dit komt niet vaak voor en is vrijwel alleen het geval bij personen die bloedverdunners gebruiken. Als je een pacemaker hebt, is acupunctuur niet aan te raden omdat dit een risico kan opleveren. De methode is juist dankzij de veiligheid voor veel mensen geschikt en ondanks het feit dat het de kwaal of ziekte niet kan genezen, kan het wel een goede toevoeging zijn aan een andere behandelmethode of bepaalde klachten verlichten.

Voorkomen van het gebruik van chemische middelen

Indien de behandeling wordt uitgevoerd door een goede en ervaren acupuncturist (veelal zijn ze ook arts van beroep) dan kun je er zeker van zijn dat er weinig risico’s aan kleven. Juist als je zwanger bent mag je niet altijd alles gebruiken qua medicatie en kan acupunctuur een goede bijdrage zijn als je toch van je problemen af wilt raken of deze wilt verminderen. Kies je bijvoorbeeld voor een gezond dieet met voldoende voedingsstoffen dan kan dit je eigen gezondheid en die van het kindje alleen maar ten goede komen en hoef je geen chemische middelen tot je te nemen die mogelijk schadelijk zijn. Zeker in het begin van de zwangerschap als je veel klachten hebt kan medicatie gevaarlijk zijn. Het is daarom zeker aan te raden ook tijdens de zwangerschap tijdig met acupunctuur te beginnen.

Begin op tijd met acupunctuur als je zwanger wilt worden via IVF

Als je kiest voor acupunctuur om de vruchtbaarheid te verbeteren en eerder zwanger te worden en besloten hebt om deel te nemen aan een IVF traject, dan is het verstandig zo’n acht weken voordat met deze procedure gestart wordt reeds met acupunctuur aan te vangen. Zo kan het je systeem reeds op een positieve manier beïnvloeden en is de kans dat je daadwerkelijk zwanger wordt tijdens de IVF behandeling alleen maar groter.

Kijk wat de ervaringen van andere mensen met acupunctuur zijn

Als je op zoek bent naar een goede praktijk voor acupunctuur dan is het zaak dat je goed rondkijkt waar je deze vinden kunt. Bij je in de buurt is uiteraard wel handig maar zorg er ook voor dat je een acupuncturist vindt die ervaring heeft, die behandelingen voor zwangere vrouwen doet en ook werkt met mensen die zwanger willen worden. Zo weet je zeker dat je aan het juiste adres bent. Online kun je een lijst vinden met goede en erkende acupuncturisten waar je terecht kunt. Kijk altijd even op de site van de praktijk waarvoor je er terecht kunt en zoek naar mogelijke recensies van andere mensen die je reeds voorgingen. Zo weet je meteen wat hun ervaringen zijn en kun jij daar je voordeel mee doen.

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die vergoed kan worden

Acupunctuur wordt in Nederland geschaard onder de categorie alternatieve geneeswijze. Zeker als je om een bepaalde reden geen gebruik kunt of wilt maken van de reguliere zorg, uitbehandeld bent op een bepaald gebied of gewoon wat extra hulp nodig hebt, is acupunctuur vaak een goede aanvulling. Deze behandelingen mag je natuurlijk zelf betalen maar ze worden ook vergoed vanuit de aanvullende verzekering van je zorgverzekeraar.

Kijk goed wat jij vergoed kunt krijgen voor acupunctuur

Kijk altijd even goed wat een behandeling kost en wat ervoor vergoed wordt. Dit kan bij iedere verzekeraar net even anders zijn en het wil zelfs nog wel eens per jaar veranderen. In je polisvoorwaarden lees je wat mogelijk is en weet je meteen waar je financieel aan toe bent. Kom je er niet helemaal goed uit? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar zodat je niet achteraf voor onaangename verrassingen komt te staan of met een flinke rekening zit te kijken.

Wil je nog meer leren over Acupunctuur?

Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.

Klik hier om het Acupunctuur Handboek te bekijken →

 

Bronnen:

Mis je een bron, of wil je een waardevolle verwijzing toevoegen? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Acupunctuur Handboek

Acupunctuur gids sidebar

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Acupunctuur. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die heel breed ingezet kan worden. Zo kan het helpen tegen lichamelijke klachten, maar ook tegen mentale klachten. Zelfs chronische pijnklachten kunnen goed behandeld worden. Dat wil niet zeggen dat acupunctuur alles kan...

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur mag dan wel een traditionele Chinese geneeswijze zijn, hij wordt ook in Nederland volop toegepast. Het is dan ook een manier van behandelen die voor heel veel mensen goed helpt. Zo is er een aanzienlijk aantal klachten, waarvan er ook veel zijn opgenomen...

Acupunctuur Gids

“Wow! Alles wat ik over Acupunctuur wilde weten in één compleet e-book!”

Acupunctuur Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Acupunctuur!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Acupunctuur inhoudt?
  • Wil je je verder verdiepen in Acupunctuur, en zoek je goede handvatten?
  • Wil je profiteren van de kracht van Acupunctuur?
  • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
  • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Acupunctuur Handboek perfect voor jou. Het handboek zit vol informatie en tips. 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over acupunctuur.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Acupunctuur.works.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.