www.acupunctuur24.nl | Klachten | Acupunctuur bij een depressie
acupunctuur depressie

Acupunctuur bij een depressie

⏱ Leestijd: 8 minuten

Je hoort het helaas regelmatig van mensen dat ze te kampen hebben met klachten van depressiviteit. Dit is niet alleen heel slecht voor je als persoon maar het kan ook tot nog veel ergere problemen leiden als er niet tijdig wordt ingegrepen als iemand depressief is. Zaak dus om de problemen zo goed en snel mogelijk aan te pakken of beter nog: een depressie zoveel mogelijk zien te voorkomen.

Helpt acupunctuur bij depressie?

Even in het kort iets over wat een depressie nu precies inhoudt. Als mensen last hebben van depressiviteit dan betekent dit dat je geestelijk lijden ervaart. Bij de ene persoon kan het om een lichte depressie gaan terwijl het bij de ander een stuk ernstiger is. Soms kun je met kleine hulpmiddelen al weer snel een depressie te boven komen maar vaak is dat ook niet het geval. Een depressie zit in je hoofd en dat maakt het probleem vaak net wat moeilijker om op te lossen.

Een depressie kan lang duren

Breek je je been, dan krijg je er gips omheen en is het binnen een aantal weken genezen. Helaas gaat dit bij een depressie, die vaak moeilijker te zien is en waar niet zo makkelijk de vinger op de oorzaak gelegd kan worden, niet op. Een depressie kan soms wel maanden aanhouden en als je er niet meer vanaf raakt, is deze zelfs chronisch te noemen.

✅  Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.

depressie acupunctuur

Diverse soorten van depressie mogelijk

Een depressie kan diverse oorzaken hebben. Zo kan een depressie gebonden zijn aan een bepaald seizoen, waarin alles net even wat erger is dan anders. Een depressie kan ook voorkomen nadat je net een kindje gekregen hebt, als je last hebt van psychoses of als je aan bepaalde aandoeningen lijdt zoals bijvoorbeeld een bipolaire stoornis (denk aan manisch-depressiviteit). Wat de oorzaak ook is, het is zaak dat de depressie snel wordt aangepakt omdat je anders op een punt komt waarop je het helemaal niet meer ziet zitten en je niet meer verder wilt.

Symptomen van een depressie

De meest voorkomende kenmerken van een depressie zijn een somber gevoel hebben,  nergens zin of interesse in hebben en nog niet eens de fut meer hebben om wat te ondernemen. Er kunnen zich natuurlijk ook andere symptomen voordoen zoals extreme vermoeidheid, lusteloosheid, concentratieproblemen, hoofdpijn, slaapproblemen en zo is er nog wel meer te noemen. De klachten en de mate waarin de optreden kunnen bij iedereen anders zijn.

Ga altijd naar een arts als je klachten van depressie hebt

Het is zaak dat je met klachten van depressiviteit altijd naar je arts gaat. Zelfs al zijn de klachten naar jouw idee niet zo groot, schaam je er niet voor en ga er verder mee. Alleen al erover praten kan een opluchting zijn. Je arts kan je met de klachten wellicht al verder helpen of doorsturen naar een specialist zoals een psycholoog, maatschappelijk werker of psychiater. Liggen er ook fysieke oorzaken ten grondslag aan je depressie? Dan kan daar een specialist bij gezocht worden.

Combinatie van verschillende behandelingen mogelijk bij een depressie

Als je last hebt van een depressie dan kunnen daar verschillende behandelmethodes voor worden ingezet om deze te behandelen. Welke voor jou het beste geschikt is, hangt af van de aard van je klachten maar ook van jou als persoon. Niet bij iedereen past nu eenmaal dezelfde behandelmethode en ook niet iedereen heeft bij alles evenveel baat. Zo kun je kiezen voor een behandeling bij een therapeut maar is soms medicatie eveneens aan te raden. Veel behandelingen kunnen met elkaar gecombineerd worden om zo het beste en snelste effect te hebben.

Acupunctuur om je lichaam en geest in balans te brengen

Denk bij de behandeling van een depressie ook eens aan acupunctuur. Deze behandelmethode kan zowel worden ingezet bij fysieke als geestelijke klachten en is dus tevens toepasbaar als je een depressie hebt. Bij acupunctuur wordt ervan uit gegaan dat je lichaam en geest in goede balans dienen te zijn om goed te kunnen functioneren. Als je lijdt aan een depressie, is deze balans natuurlijk bij lange na niet optimaal. Om dan deze zo snel mogelijk weer op peil te hebben kan acupunctuur daar zeker bij van nut zijn.

Zorg ervoor dat yin en yang in evenwicht raken en blijven

In de acupunctuur, die tot een aloude Chinese geneeswijze behoort, wordt er vanuit gegaan dat je energielevel stabiel is. Is dit het geval, dan zijn yin en yang goed in evenwicht. Yin staat voor rust, yang voor actie. Zolang deze twee in goede balans zijn, zit jij lekker in je vel en heb je voldoende energie om alles aan te pakken wat je moet doen en wat je maar wilt. Met voldoende yin krijg je de rust die je nodig hebt en kun je daarna actiever bezig zijn. Dit betekent dat je niet meer futloos bent en weer zin krijgt om van alles en nog wat te ondernemen. Een goede balans zorgt voor voldoende energie en laat daarmee de depressie minder worden of zelfs verdwijnen.

Welke acupunctuurpunten worden ingezet bij een depressie?

Als je last hebt van klachten van depressiviteit dan kan daar niet altijd duidelijk bij worden aangegeven waar deze precies vandaan komen. Soms ben je gewoon heel druk met van alles en nog wat, wordt het je allemaal ineens teveel en kun je niet meer uit de negatieve spiraal komen waarin je helaas beland bent. Als je wel duidelijke oorzaken kunt aangeven dan kan de acupuncturist zich daarop richten. Het is met name erg belangrijk dat hij of zij weet waar je problemen zitten en hoezeer jij deze ervaart. Als je bepaalde klachten hebt zoals hoofdpijn of last van bijvoorbeeld je buik omdat je een depressie hebt (die vaak gepaard gaat met verminderde eetlust), dan kan de behandeling juist op die plekken worden ingezet.

De acupuncturist bepaalt waar de acupunctuurpunten liggen

Voor de behandelaar zijn de acupunctuurplekken dan vrij duidelijk. Is de oorzaak net wat moeilijker te vinden of zijn er geen concrete plekken in je lichaam aan te geven en is de depressie zoals deze zich bij de meeste mensen openbaart, vooral te relateren aan geestelijke klachten? Dan zal de acupuncturist je toch kunnen behandelen en er vooral voor zorgen dat je meer in balans komt. Op welke punten de behandeling dan plaatsvindt en de naalden worden gezet, wordt door de acupuncturist bepaald.

Kiezen voor ooracupunctuur

Dit kan op specifieke plekken in je lichaam zijn waar veel spanning op staat en waar de balans ver te zoeken is maar er wordt tegenwoordig ook vaak gekozen voor zogenaamde ooracupunctuur. Hierbij worden de naalden aangebracht in de schelp van de oren en wordt zo gestreefd om een zo goed mogelijk evenwicht tussen yin en yang te bereiken en je weer de nodige energie te geven.

Is depressie volgens de WHO behandelbaar met acupunctuur?

Acupunctuur is geen behandelwijze waarvan de werking daadwerkelijk effectief en wetenschappelijk bewezen is tot op heden toe. De behandeling wordt geschaard onder de categorie alternatieve geneeswijze omdat uit onderzoeken nog steeds niet de wetenschappelijke werking gebleken is. Dat er mensen zijn die er baat bij hebben, staat wel onomstotelijk vast.

Raadpleeg de indicatielijst van de WHO

Acupunctuur kan een goede bijdrage leveren aan het herstellen van de balans in je lichaam en zeker als ondersteuning bij andere behandelingen worden ingezet. Als je op (onder andere) https://acupunctuur.net/acupunctuur-aandoeningen-who/ kijkt, vind je daar een indicatielijst die is opgesteld door de WHO. Hierop staan alle aandoeningen, kwalen en ziektes waarvoor acupunctuur kan worden ingezet ter ondersteuning en behandeling, volgens deze organisatie. Een probleem zoals depressie staat er eveneens tussen dus daarmee kun je terecht bij een acupuncturist.

Zoek altijd op tijd hulp als je depressief bent

De lijst is in de loop der jaren nog verder uitgebreid ook al is de geneeswijze nog altijd niet goed wetenschappelijk onderbouwd. Reden genoeg om daarom voor acupunctuur te kiezen in combinatie met een andere behandeling. Zeker als het ertoe bijdraagt je klachten zo snel mogelijk te verminderen, is dat een goede zaak. Ken je mensen die klachten van depressiviteit vertonen of heb je deze zelf? Wacht er dan niet te lang mee maar grijp op tijd in en zoek hulp, in wat voor vorm dan ook. Of dit nu alternatieve of reguliere hulp is, maakt niet uit. Het is van het grootste belang om je er niet voor te schamen en de hulp van anderen in te roepen bij een depressie. Zo kom je er niet alleen het snelste uit maar voel jij jezelf meteen een stuk beter en heeft dat weer zijn weerslag op anderen.

Hoe werkt een behandeling met acupunctuur tegen een depressie?

Als je te kampen hebt met klachten van depressiviteit en daarbij graag acupunctuur wilt inschakelen is het handig om dat eerst te bespreken met je behandelend arts. Zo kan deze samen met jou bekijken wat zinvol is om te doen en je doorverwijzen naar een erkende praktijk. Sommige artsen beoefenen zelf acupunctuur dus daar kun je dan al terecht.

Wat is belangrijk om rekening mee te houden als je een goede acupuncturist zoekt?

 • Zelf op zoek naar een betrouwbare acupunctuurpraktijk? Kijk dan altijd eerst of je er eentje kunt vinden die is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA). Is dat het geval, dan weet je zeker dat ze werken volgens de regels van de beroepsvereniging.
 • Zoek een praktijk die je aanstaat. De meeste praktijken hebben een eigen website waarop je kunt zien waarin ze gespecialiseerd zijn. Kijk ook of ze klachten zoals depressie behandelen zodat je weet of je aan het juiste adres bent.
 • Zoek een praktijk die diverse soorten behandelingen aanbiedt. Een combinatie van behandelmethodes werkt vaak het beste om klachten of problemen aan te pakken. Welke behandeling bij jou past wordt bepaald aan de hand van je klachten en je eigen verhaal.
 • Kom je er zelf niet helemaal goed uit met alle informatie of wil je nog meer weten over acupunctuur? Neem dan contact op met een praktijk en vraag wat je wilt weten. Zij kunnen je haarfijn uitleggen wat er mogelijk is op dit gebied.
 • Houd er rekening mee dat je niet enkel met de bekende naalden te maken krijgt waarmee de meeste mensen acupunctuur associëren. Het is goed mogelijk dat je bijvoorbeeld een bepaald voedingsadvies krijgt, geadviseerd wordt om kruiden te gebruiken of een bepaald ritme en regelmaat dient te gaan volgen om zo snel mogelijk weer meer energie te krijgen.
 • Houd je daar goed aan zodat je zo snel mogelijk resultaat ziet. Want zeg nu zelf: met dit soort klachten wil je niet blijven rondlopen en je wilt immers zo snel mogelijk weer volop van het leven kunnen genieten.

Zijn er ook risico’s bij een behandeling van een depressie met acupunctuur?

Aan elke behandeling, dus ook aan acupunctuur, zitten bepaalde risico’s. Deze zijn echter bij acupunctuur niet bepaald groot te noemen. Je kunt bij acupunctuur de kans lopen op een infectie maar dit is enkel het geval als er niet goed schoongemaakte naalden worden gebruikt. Bij een erkende praktijk hoef je daar in ieder geval niet bang voor te zijn. Omdat er met naalden gewerkt wordt die in de huid worden geprikt, kun je daar een klein puntje aan overhouden maar dit zal snel verdwijnen. Pijn doet het niet maar je voelt wellicht een klein schokje. Dit is een goed teken want dat betekent dat de naald op de juiste plek zit.

Draag niet alleen zelf de kosten

Houd er ook rekening mee dat een behandeling met acupunctuur niet goedkoop is. Om te voorkomen dat je zelf alles dient te betalen is het slim eerst goed te kijken hoe je verzekerd bent. Acupunctuur wordt in Nederland gezien als een alternatieve geneeswijze en wordt derhalve vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Hoeveel je vergoed krijgt (qua bedrag en hoeveel behandelingen) verschilt per zorgverzekeraar en hangt mede af van de manier waarop jij verzekerd bent. Niet iedere aanvullende verzekering dekt namelijk hetzelfde. Controleer dit altijd even goed zodat je niet achteraf voor onverwachte verrassingen komt te staan op financieel gebied.

Wil je nog meer leren over Acupunctuur?

Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.

Klik hier om het Acupunctuur Handboek te bekijken →

 

Bronnen:

Mis je een bron, of wil je een waardevolle verwijzing toevoegen? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Acupunctuur Handboek

Acupunctuur gids sidebar

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Acupunctuur. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die heel breed ingezet kan worden. Zo kan het helpen tegen lichamelijke klachten, maar ook tegen mentale klachten. Zelfs chronische pijnklachten kunnen goed behandeld worden. Dat wil niet zeggen dat acupunctuur alles kan...

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur mag dan wel een traditionele Chinese geneeswijze zijn, hij wordt ook in Nederland volop toegepast. Het is dan ook een manier van behandelen die voor heel veel mensen goed helpt. Zo is er een aanzienlijk aantal klachten, waarvan er ook veel zijn opgenomen...

Acupunctuur Gids

“Wow! Alles wat ik over Acupunctuur wilde weten in één compleet e-book!”

Acupunctuur Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Acupunctuur!

 • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Acupunctuur inhoudt?
 • Wil je je verder verdiepen in Acupunctuur, en zoek je goede handvatten?
 • Wil je profiteren van de kracht van Acupunctuur?
 • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
 • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Acupunctuur Handboek perfect voor jou. Het handboek zit vol informatie en tips. 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over acupunctuur.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Acupunctuur.works.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.